3.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDe ce mănâncă românul 100 de kilograme de pâine pe an

De ce mănâncă românul 100 de kilograme de pâine pe an

În România consumul de produse de panificaţie este aproape dublu faţă de media europeană. Poate nu întâmplător, statisticile arată că peste 60% din populaţie are probleme cu greutatea.

E seară şi Carmen se întoarce de la serviciu obosită şi moartă de foame. Intră în magazinul de la colţul străzii, cumpără o franzelă caldă şi pufoasă şi, până acasă, o mănâncă pe toată. Se întoarce la magazin şi mai cumpără una, ca să aibă la masă. „M-au obligat ai mei de mică să mănânc o pâine întreagă, deşi nu-mi plăcea decât cea pe care o făcea bunica şi pe care o mâncam goală dacă era caldă. Apoi, încet-încet, a devenit un obicei şi acum, oricâtă mâncare aş avea la masă, dacă nu e pâine parcă nu mă satur”, spune tânăra de 28 de ani, care preferă pâinea albă, de la brutărie, deşi a încercat-o şi pe cea cu seminţe de susan şi floarea-soarelui, cu roşii şi măsline.

Un alt iubitor de pâine este Răzvan. Mănâncă zilnic o pâine, dar i se mai întâmplă să dea gata una întreagă la o singură masă. Răzvan spune că-i place gustul mâncării combinat cu pâine şi că năravul i se trage tot de la pâinea de casă făcută de bunica. „Când mănânc carne şi sosuri, simt nevoia şi de pâine. Uneori îmi mai iau mâncare de la cantină şi, dacă porţia nu e suficient de mare, iau cu pâine, ca să mă satur”, spune tânărul de 27 de ani. Şi el preferă tot pâinea albă. „N-aş cumpăra pâine neagră sau cu graham decât dacă ar fi miezul nopţii şi n-aş avea altă variantă”, adaugă el.

Pâinea a fost aliment de lux

Numeroasele sortimente de pâine care se găsesc acum pe rafturile magazinelor au şters amintirea vremurilor în care acest produs era considerat aliment de lux. „Înainte şi după al doilea război mondial, lumea mânca multă mămăligă, iar pâinea era consumată de sărbători. Mai târziu, când s-a dezvoltat agricultura, am început să producem şi noi pâine”, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Tot din cauza sărăciei, oamenii obişnuiau să mănânce fructele cu pâine. În mod normal, obiceiul nu este însă recomandat, deoarece riscaţi să vă îngrăşaţi din cauza conţinutului de zahăr din cele două produse. Carmen spune că mai consumă din când în când struguri cu pâine, pentru că-i place gustul şi pentru că-i ţine de foame atunci când nu are timp să-şi cumpere mâncare.

Nu mai mult de cinci felii pe zi

Un român mănâncă în jur de 100 kilograme de pâine într-un an, faţă de 60 de kilograme, cât consumă în aceeaşi perioadă alţi europeni. Un adult cu greutatea normală ar trebui să consume cinci felii de pâine pe zi, de preferat împărţite în aşa fel încât la cină să nu mănânce mai mult de o felie. Senzaţia că nu vă săturaţi fără pâine vine tot din obişnuinţă, mai spun specialiştii. „E o chestiune de autosugestie. S-au făcut experimente în care subiecţilor li se dădea acelaşi vin, dar pe sticle erau etichete diferite. Când au fost puşi să descrie gustul, părerile erau total diferite. Dacă ai mâncat pâine de mic, s-a creat această obişnuinţă şi percepţia creierului e că dacă nu mănâncă pâine nu se satură”, spune Mencinicopschi.

Ca să evitaţi să mâncaţi prea multă pâine, nutriţioniştii vă sfătuiesc să nu o cumpăraţi când e caldă. „Sfatul meu este să aibă cel puţin o zi vechime. Recomand pâinea feliată, pentru că e mai uşor de dozat cantitatea pe care puteţi s-o consumaţi zilnic”, spune Mihaela Ionescu, medic nutriţionist şi diabetolog la Spitalul „N. Paulescu” din Bucureşti.

Pâinea nu ar trebui consumată împreună cu friptura, deoarece, pentru metabolizarea lor, organismul are nevoie de două enzime diferite pe care nu le poate produce simultan, fenomen ce favorizează balonările şi creşterea în greutate. Nici pâinea consumată cu cartofi nu este recomandată, pentru că ambele alimente conţin amidon, ceea ce face ca dieta să fie săracă din punct de vedere nutritiv.

Aluat din făină integrală, cu seminţe sau măsline

Pâinea cea mai sănătoasă este cea din măciniş integral. „Se conservă tot ce are bobul de grâu. Are şi fibre alimentare, vitaminele B, săruri minerale şi antioxidanţi”, spune Gheorghe Mencinicopschi, care vă sfătuieşte să verificaţi eticheta de fiecare dată când cumpăraţi pâine. Recomandată este şi pâinea cu seminţe, cu măsline sau cartofi.

Cei care preferă să prepare pâinea în casă ar trebui să folosească făină integrală. „Puteţi face o mică probă: luaţi puţină făină şi puneţi-o într-o tigaie încinsă. Când capătă o culoare brun-aurie înseamnă că făina e de calitate. Dacă se înnegreşte, e de proastă calitate”, vă sfătuieşte Mihaela Ionescu.

Cele mai citite

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă