16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCulisele formarii Guvernului Boc. Filmul negocierilor

Culisele formarii Guvernului Boc. Filmul negocierilor

"Romania libera" va prezinta filmul negocierilor politice care au durat trei saptamani si care au avut ca rezultat formarea coalitiei PDL–PSD si instalarea cabinetului condus de Emil Boc.

Culisele formarii Guvernului Boc
» Negocierile pentru alcatuirea guvernului Boc au durat mai bine de trei saptamani. Rezultatul alegerilor cu cele doua partide mari in frunte si un PNL menit sa umple golul pana la 50%±1 in Parlament era previzibil. Dar negocierile politice au provocat o surpriza de proportii: un guvern cu 70% sustinere in Parlament. Filmul negocierilor guvernul Boc de la A la Z.

30 noiembrie, ora 21.00: PSD e pe primul loc, cu 36 de procente, adica 6% in plus fata de PDL. Traian Basescu va fi fortat sa accepte un guvern PSD. Dar de ce are Tariceanu telefonul inchis de atatea ore?! Viorel Hrebenciuc se uita din nou la ceas, a cincea oara in ultimele zece minute. Nimic dinspre PNL. Daca anuntul cu alianta PSD-PNL se face totusi in noaptea asta, Cotroceniul o sa fie pus in fata faptului implinit. Dar momentul 21 si 21 de minute trece discret, nu se intampla nimic. In schimb, Miron Mitrea nu are nevoie sa se uite la ceas. Vorba lui Geoana: "Doar n-am castigat alegerile ca sa intram in opozitie".
Mai ales ca PNL este cel care si-a rezervat o pozitie memorabila. Calin Popescu Tariceanu declara ca este dispus sa conduca in continuare Romania. "Sa lasam deoparte disputele politice fara sens", deschide el scartaind usa dinspre PDL. PSD se dovedeste din ce in ce mai riscant. Hrebenciuc isi ia dorintele drept realitate, in timp ce Mitrea merge ca un tanc la discutiile cu PDL. "Amanam orice discutie dupa Ziua Nationala, castigam timp", insista Bogdan Olteanu.
De timp are nevoie si PDL. Sondajele la iesirea de la urne au bulversat pe toata lumea. Cinci sau sase procente in urma PSD e un dezastru. Dar Emil Boc a promis victoria, presedintele are nevoie de PDL pe primul loc, asa ca anuntul nu poate fi decat unul singur: "Victoria dreptei!". In definitiv, e pentru prima data cand partidele de dreapta au, impreuna, mai mult de 50% din voturi.

"In sfarsit, pot sa dorm linistit!"
1-3 decembrie: Institutele de sondaj au gresit. Acum e limpede: PSD si PDL sunt umar la umar, in jur de 33 de procente. Traian Basescu a rasuflat usurat: "In sfarsit, pot sa dorm linistit!". Cu trei mandate mai putin, PSD nu mai poate pretinde premierul. Mitrea navaleste in biroul din Kiseleff de cateva ori pe zi, iar mesajul "PSD sa intre la guvernare indiferent cu cine", rabufneste de peste tot. Viorel Hrebenciuc e iritat de refuzul PNL de a-si asuma intelegerea din 30 noiembrie. "Dupa cat i-am ajutat noi in ultimii doi ani si cu noua lege electorala, si cu impartirea colegiilor, legi, oameni numiti si atatea altele…" Dar intelegerea fusese verbala; daca ar fi fost scrisa, ar fi fost altceva.
La PDL, pauza mediatica de pana la rezultatele oficiale e folosita la maximum. Dar fie ca PDL se va asocia cu PNL, fie cu PSD, fie ca va face pana la urma guvern minoritar, Palatul Cotroceni stie ca trebuie sa dejoace orice alianta intre PNL si PSD. Presedintele n-are nevoie de complicatii constitutionale. Gurile sparte au si inceput sa comenteze. Crin Antonescu declara peste tot ca "PDL ramane acelasi partid de oportunisti pentru care stanga si dreapta nu inseamna nimic". Ca a inceput tratative cu PSD, "nu in cadru oficial, ci in diverse localuri si discuta orice, mai putin programul de guvernare".
La trei zile dupa alegeri, o intelegere cu aripa anti-Basescu din PSD ar putea salva totusi situatia in care se afla PNL. Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu, Relu Fenechiu, Marian Petrache de la Ilfov si Dan Andronic hotarasc sa astepte, sa nu se apropie prea mult de nimeni. Daca se angajeaza definitiv in atelajul PSD, care n-a castigat alegerile, macar sa vanda scump compromisul. Cat despre PDL, raporturile cu ei sunt la fel de reci. Probabil ca nici nu-si doresc impacarea cu PNL. E mai bine sa-i lase lui Traian Basescu initiativa. Sa anunte el premierul si dupa asta se va vedea ce e de facut.

"Castigatorul moral si castigatorul constitutional"
Joi, 4 decembrie: "PSD este castigatorul moral al alegerilor pentru ca are cu 90.000 de voturi mai mult, iar PDL este castigatorul constitutional pentru ca are trei mandate de parlamentar in plus." Felul in care presedintele Basescu a definit rezultatul alegerilor in primul sau discurs oficial dupa 30 noiembrie n-a descretit prea multe frunti. Miron Mitrea s-a plictisit sa astepte sa-i vina randul sa vorbeasca in fata altora care se pretind mai subtiri: "Daca PNL nu isi flexibilizeaza pozitia, vom negocia cu PDL si UDMR", arunca el pentru prima oara public rezultatul discutiilor cu echipa Cotrocenilor. Presedintele Basescu eliberase, de altfel, negociatorii PDL de povara doctrinara purtata stangaci in campanie: "E foarte importanta doctrina, dar anul 2009 ne obliga sa asiguram o guvernare bazata pe prioritati". A pastrat insa o ultima constrangere, clauza de salvgardare in domeniul Justitiei, iar partidele chemate a doua zi, 5 decembrie, la consultarile de la Cotroceni trebuie sa vina cu solutii pentru evitarea ei.
La Cotroceni, UDMR isi exprima intreaga disponibilitate pentru noul Cabinet, PNL ofera programul de guvernare la pachet cu premierul Tariceanu, iar PSD pleaca plin de sperante. "Nu stiu cat poate negocia PDL", isi corecteaza Radu Mazare entuziasmul initial, semn ca Palatul Cotroceni nu obisnuieste sa accelereze inutil, "dar nu conteaza, vor fi discutii intre partide".

"Putem merge noi la ei. Putem omogeniza orice"
Vineri, 5 decembrie: Presedintele PDL pleaca precipitat de la Palatul Cotroceni. "O sa incercam sa vorbim chiar azi cu liberalii. Daca sunt dispusi, chiar si in ora urmatoare putem merge noi la ei!", se deschid larg bratele lui Emil Boc catre amintirile atat de reconfortante ale Aliantei D.A. si ale anului de gratie 2004. La telefon, Calin Popescu Tariceanu e insa rezervat. "Da, sigur ca o sa vorbim, dar colegii pe care i-a desemnat Biroul Politic pentru negocieri trebuie sa fie anuntati". Nu e rau totusi cum a reactionat. Se poate insista. Emil Boc anunta ca Theodor Stolojan nu va lua parte la negocierile cu PNL pentru a nu leza susceptibilitatea PNL, sensibil inca la ruptura provocata de fostul lor presedinte. Dar sambata primirea din Aviatorilor e foarte rece. Langa premier, Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, Crin Antonescu.
Bine ca n-a venit Stolojan, tabloul lui e intors invers pe perete in randul fostilor presedinti liberali, celalalt tablou pe dos trebuie sa fie al lui Valeriu Stoica. Gheorghe Flutur, cel care a rupt cateva judete din Moldova din zestrea PNL, primeste nu numai strangeri de maini, ci si un abia perceptibil scrasnit din dinti. Discutiile depasesc rapid stadiul unor "avem totul in comun", "nu sunt teme care sa ne desparta", "sa luam tot ceea ce e bun din ceea ce a functionat". E vorba, de fapt, de un duel si el atinge repede miezul problemei: "Nu aveti cum sa pretindeti premierul, n-aveti nici 20% din voturi". "Ganditi-va bine! Daca sustinem acelasi candidat la alegerile din 2009, suntem chit. Noi – premierul, voi – presedintele, daca tot vorbim de Alianta D.A.". "Va putem lasa si portofoliul Justitiei. Monica Macovei nu va reveni la minister". Nu s-a ajuns la vreo concluzie. A ramas ca PDL sa dea un raspuns final a doua zi. Traian Basescu transmisese public, prin Mircea Geoana, ca luni vrea sa se intalneasca cu partidele care vor fi alcatuit deja majoritatea.

Telefonul nu mai suna si un petec de hartie
Duminica, 7 decembrie: "Oamenii astia sunt cu capul in nori. E irational sa pretinzi premierul cu 18%!?", explodeaza Valeriu Stoica pe ruinele defunctului "pol de dreapta al Romaniei". Nu ia parte la negocieri. Si, de altfel, cu cine sa te lupti? In cateva minute incep negocierile oficiale ale PDL cu PSD, la Palatul Parlamentului. Sunt toti acolo: si cei care il urasc, si cei care isi imagineaza ca il pot stapani pe Traian Basescu. S-au certat toata saptamana. Asa de tare incat i-a auzit si lumea cand au pomenit de un congres extraordinar. "Un congres extraordinar ar diminua capacitatea de negociere a partidului", a replicat Titus Corlatean, in limbajul birocratic al Bruxelles-ului. Miron Mitrea nu mai pridideste sa-si multiplice mesajul: "Cine poate garanta ca in opozitie partidul va ramane unit? Si daca coalitia cu PDL e imorala, de ce ar fi mai morala intre PDL si PNL? Si ei s-au injurat la fel de mult ca si noi cu PDL", fixeaza el jaloanele negocierilor departe de complicatii intelectuale cum ar fi stanga si dreapta.
Ca PSD nu are o stea polara, ci mai multe a constatat cu parere de rau, inca de la intalnirea oficiala de dimineata, si Bogdan Olteanu: "Cu care PSD sa formam majoritatea? Cu PSD care se duce la restaurant cu PDL, cu PSD care s-a dus de doua ori la Cotroceni saptamana asta? Partidul care se va prezenta dezbinat este cel mai usor de jucat politic", preseaza el intre intalniri. Astepta, de altfel, un telefon de la PDL, dar n-a mai sunat nimeni pentru reluarea discutiilor de ieri. In schimb, PSD mai vrea inca o intalnire inainte sa ia decizia finala.
Calin Popescu Tariceanu a fost de acord sa faca o ultima incercare. Mircea Geoana e totusi presedintele partidului, iar Adrian Nastase are inca mare influenta in partid. Dar sansele sunt oricum putine, cei doi au venit singuri la intalnire. Insusi Bogdan Olteanu stie prea bine ca cei mai multi din PSD vor sa intre la guvernare fara efort si cat mai rapid. A doua zi e Comitetul Executiv National al PSD. "Ne punem de acord asupra unor principii, 7-8 puncte care sa fie batute in cuie, sa formam impreuna o majoritate." Au pus totul pe hartie. Seamana mai degraba cu o ciorna, dar – visul lui Viorel Hrebenciuc – e totusi pe hartie. Premierul anuntase deja ca ajustarea programului de guvernare spre PSD nu este imposibila. "Semnez", confirma el renuntarea la functia de premier. "Este cea mai buna solutie, apelam la Constitutie si la Legea partidelor politice ca sa-l contram pe Traian Basescu", insista Adrian Nastase. "Dar de ce trebuie sa fie pe hartie?", intreaba contrariat Mircea Geoana. "N-aveti incredere in cuvantul meu?" Intalnirea s-a terminat. Hartia a disparut si ea de pe masa. Nu e bine sa lasi biletele in voia sortii.

"Mircea Geoana a tradat, a trisat ca la pocher"
Luni, 8 decembrie: "Tatuca Basescu n-o sa desemneze niciodata un premier PSD-PNL", reda Radu Mazare argumentul repetitiv al liderilor PSD din judete. Vicepresedintele PSD, Ilie Sarbu, prefera sa se abtina cand e vorba de liberali. Este unul dintre negociatorii informali ai PSD cu PDL. Dupa ore de sedinta, Miron Mitrea a castigat partida: 41 de voturi contra 17 in Biroul Executiv. PSD va negocia alcatuirea unei majoritati pentru formarea Guvernului cu PDL. Cu o zi in urma PDL oferise si postul de vicepremier, si functia de presedinte al Senatului in schimbul renuntarii la primul-ministru. Dar, mai presus de orice, oferise siguranta intrarii la guvernare. Cat despre Mircea Geoana, el a angajat PNL in discutii, determinandu-l, involuntar sau nu, sa se abtina de la semnale deschise spre PDL. "Mircea Geoana a tradat, a trisat ca la pocher" – se fumeaza tigara dupa tigara la sediul PNL din Aviatorilor. In aceeasi zi, presedintele Traian Basescu anunta ca a luat act de majoritatea constituita PDL-PSD si ca miercuri va desemna premierul.

 

"Fara UDMR la guvernare pot aparea defectiuni"

"Optiunea noastra este sa avem UDMR in orice formula de guvernare pe care o vom concepe" anunta Emil Boc linistitor. Cu o saptamana in urma, nimeni nu si-ar fi imaginat ca UDMR risca sa nu intre in guvern si are nevoie de asigurari. Am incercat sa facem oficiul de mediatori pentru Coalitia PNL – PDL. Dar trecusera patru zile de la alegeri si din pacate, n-am putut sa alcatuim o majoritate", deplange Laszlo Borbely esecul Dreptei si posturile din guvern puse sub semnul intrebarii. E clar ca jocurile de putere din PSD obliga PDL sa-si ia masuri de siguranta, crede Peter Eckstein Kovaci: "PSD e un partid complicat intr-o situatie delicata. Acum a castigat lobby-ul sefilor de consilii judetene care nu mai vor sa auda de seceta. Dar nu toti liderii PSD sunt de acord cu ce se intampla si in Parlament pot aparea defectiuni". Negociatorii PDL nu pot decat sa incuviinteze rationamentul. Dar UDMR e totusi numai un auxiliar. PSD a spus clar: "fara UDMR". Oricum au cedat premierul. Presedintele Bela Marko si-a asumat misiunea de a presa lucrurile. In Kiseleff vin mesaje inclusiv din Parlamentul European: popularii si chiar socialistii se declara preocupati de posibila absenta a UDMR din guvern. Dar cand Bela Marko declara in Romania ca "PSD vrea sa isi asume electoratul PRM", lumea ridica din umeri. Vadim Tudor a expirat. Peste cateva zile, vor expira si sperantele UDMR de a intra in guvern. Portofoliile sunt si asa greu de impartit.

 

"Un om capabil sa gestioneze resorturile crizei, Theodor Stolojan"
Miercuri, 10 decembrie: Anuntul de la Palatul Cotroceni e deosebit de succint. In seara precedenta, prima reuniune PDL-PSD confirmase ceea ce Mircea Geoana stia demult. Nu va fi premier, ci presedinte al Senatului. Dar daca s-au facut intr-adevar "pasi decisivi" si a inceput munca pentru "un acord consolidat cu elemente de program politic de la ambele formatiuni", s-a deschis in acelasi timp si cutia Pandorei. Politic vorbind, Ministerul de Justitie si groapa cu lei aferenta se anunta subiectul cel mai dificil. Iar intrebarea UDMR, "a fi sau a nu fi la guvernare?", da si ea batai de cap. Miercuri, dupa anuntul oficial, si joi, cand presedintele Basescu pleaca la Bruxelles la Consiliul European de iarna, lucrurile se impotmolesc de-a binelea.
Vineri, Theodor Stolojan isi anunta preocuparea exclusiva pentru programul de guvernare. PSD si PDL trebuie sa se ocupe separat de problema Ministerului de Justitie si de UDMR. Din unghiul opus al ringului, Adrian Nastase asteapta cu nerabdare o decizie. "Daca se va ajunge la o solutie care sa nu respecte mandatul initial al Comitetului Executiv de Coordonare, adica fara UDMR, se va ajunge la o noua convocare a acestuia", reia el ostilitatile fata de aripa Mitrea/pro-PDL.
In acest timp, in biroul presedintelui Senatului, Ilie Sarbu, au loc discutii in continuare. PDL si PSD ar trebui sa se puna de acord ca sa-i poata prezenta lui Theodor Stolojan o forma cat mai aproape de textul final. "Theodor Stolojan a avut o mare contributie la Pactul pentru Romania", povesteste Ilie Sarbu.

"A face compromisuri nu inseamna a te compromite"
Sambata, 13 decembrie: Socul aliantei PDL-PSD e asimilat cu greu. Pierderile politice sunt considerabile. Intalnirea presedintelui cu liderii PDL nu avea cum sa fie simpla. "Sunt oameni care stau de ani de zile in conducere si nu au facut nimic", avertizeaza el purtatorii de stindard ai partidului. "Deschideti usile catre tineri, daca vreti sa traiti ca partid si fara prietenii prietenilor", reia presedintele scenariul localelor din 2004 care i-au deschis pista spre Cotroceni. Si repede, nu e timp. Problema cu UDMR trebuie rezolvata urgent. Pentru Justitie mai sunt cateva zile. Dar, mai presus de orice, cum va functiona Guvernul intre aceste Scilla si Caribda, intre PDL si PSD? Da, are dreptate presedintele: "Nu e timp pentru bucurie si sampanie, ci pentru munca si responsabilitate" – repeta Emil Boc in fata camerelor de luat vederi de la iesire. Dar Theodor Stolojan este absolut contrariat. Incearca sa-si depuna mandatul, dar Traian Basescu il face sa se mai gandeasca. S-a rezolvat, in schimb, problema cu UDMR. Neplacut, ce-i drept. N-au vrut "sa fie a cincea roata la caruta", ci drepturi de autor la programul de guvernare si ministru in guvern. Exclus. Duminica, la pranz, "zarurile au fost aruncate". Guvern Boc fara UDMR. Dar e un guvern aproape… de Ion Iliescu. "compromisul e necesar in politica," explica el. "Dar a face compromisuri nu inseamna a te compromite". Seara, are loc semnarea "Pactului pentru Romania". Poza de familie, fara sampanie, fara felicitari. E vreme de criza.

"M-a surprins gestul si sunt putin trist"
Luni, 15 decembrie: Theodor Stolojan e obosit. Discutiile s-au prelungit pana spre miezul noptii. Nici Mircea Geoana si nici Emil Boc nu sunt dispusi sa-i lase libertate de miscare ca premier. Nu se mai poate face nimic. Nici macar Traian Basescu nu a putut sa-l mai intoarca din drum. "Cei doi presedinti care au semnat Parteneriatul pentru Romania trebuie sa isi asume garantia realizarii acestuia prin cele mai importante functii in stat, cea de prim-ministru si cea de presedinte al Senatului", declara laconic Theodor Stolojan la Palatul Parlamentului, anuntandu-si retragerea. "L-am desemnat premier pe Emil Boc pentru ca este presedintele PDL. Nu am echivalent pentru Theodor Stolojan in PDL, egal cu presedintele partidului", raspunde Traian Basescu, "surprins" si "putin trist", de la Palatul Cotroceni.
"Credeam ca, daca se duce la presedinte, se razgandeste", spune Ilie Sarbu. La fel de consternati sunt si ceilalti lideri PSD, reuniti in sedinta fortata de grup in prima zi de intrunire a Parlamentului. "Alta explicatie decat cea oficiala n-am primit. Si nu suntem multumiti de ea", precizeaza apasat Miron Mitrea, completand declaratia mai rezervata a lui Mircea Geoana ca partidul sau a fost luat prin surprindere. "Theodor Stolojan era un premier tehnic, Emil Boc e sef de partid. O formula prea politica risca sa duca la tensiuni mari in Guvern. Asta, daca domnul Boc nu ne face vreo surpriza si devine mai diplomat", sesizeaza Miron Mitrea o noua oportunitate de a vorbi apasat la negocieri.

"Ministrul Justitiei va fi un independent"
Joi, 18 decembrie: Cabinetul Boc a ajuns la 20 posturi de ministri, de la cele 15 ale Guvernului Tariceanu. Sapte din zece ministri PSD au functionat si in Guvernul Nastase, acum vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Justitia este singura problema nerezolvata. In mijlocul celor mai fanteziste variante, de la Corneliu Barsan (de la CEDO) la Victor Alistar (de la Transparency Romania), Catalin Predoiu intarzie sa accepte un nou mandat. PDL era dispus de mult sa renunte in favoarea lui. Monica Macovei e in Macedonia. La PNL s-a aflat, de ieri, ca cel mai novice dintre fostii ministri isi negociaza singur revenirea in Guvern. In cele din urma, Mircea Geoana isi suna echipa de negociere. "Sa mergem pe varianta Predoiu? Are deja acordul Bruxelles-ului." "Putini dintre noi au refuzat. S-a mers pe ideea de continuitate", rememoreaza Ilie Sarbu. Vineri Catalin Predoiu a plecat din PNL. Fostii sefi si colegi sunt de-a dreptul socati: "E competent, dar ce a facut e complet imoral politic. Daca ar fi vrut sa fie director in minister, sa lucreze la cele patru Coduri, l-am fi sprijinit, dar asa e imposibil. A fost tradare pur si simplu". Cabinetul Boc e complet.

"Dupa razboiul de gherila dintre PNL si PDL, e imposibil sa ceri fie si o urma de incredere. E mai bine sa ramanem in opozitie. Prea s-au amestecat partidele unele cu altele. E o confuzie totala."
Adriana Saftoiu, deputat PNL

 

"Pare cel mai impaciuitor si cel mai echilibrat presedinte pe care l-a avut Romania de cand e ea."
Radu Mazare, seful PSD Constanta

 

"Theodor Stolojan era cam abatut. Poate avea si alte informatii de la BNR. Poate era speriat de ce are sa urmeze."
Ilie Sarbu, vicepresedinte PSD

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Trezoreria SUA impune noi sancțiuni împotriva Rusiei și a Coreei de Nord

Reprezentanții Trezoreriei din SUA au informat că au fost impuse noi sancțiuni. Acestea vizează Rusia și Coreea de Nord. Mai exact, este vorba despre...

Inundațiile au cuprins și al treilea cel mai mare oraș polonez

Al treilea oraș ca mărime al Poloniei, Wroclaw, părea să fi rezistat joi, după ce cele mai grave inundații din ultimele două decenii au...

Rectificarea bugetară aduce bani în plus pentru anumite domenii

Rectificarea bugetară ar urma să asigure fonduri pentru recalcularea pensiilor și plata indemnizațiilor de șomaj până la finele anului. Ordonanța a fost scoasă la...
Ultima oră
Pe aceeași temă