1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodCopiii români care s-au căţărat pe acoperişurile lumii

Copiii români care s-au căţărat pe acoperişurile lumii

Ei sunt cei care cresc cu bocancii în picioare, pe vârf de munte. Au cucerit cele mai periculoase vârfuri din lume şi deţin recorduri mondiale de vârstă în atingerea unor altitudini ameţitoare. Iată povestea unor copii şi adolescenţi din România care au uimit, în ultimii ani, mapamondul.

 

Echipa noastră a dominat concursul din Italia

Copiii de azi, zici, numai la calculator, în mall-uri, la fast-food. Eticheta generaţiei anilor 2000 e gata. Uite că nu este chiar aşa. Există şi altfel de copii în ţara asta. Dar dacă îi vezi ce fac – te apucă ameţeala, nu alta. Escaladează munţii. Sau participă la concursuri internaţionale de escaladă pe un perete artificial. Şi mai şi câştigă aceste competiţii. Copii, da, de nouă ani, de 12 sau de 15 ani, care ajung pe unii dintre cei mai înalţi munţi ai planetei. Unii au părinţi alpinişti. Şi se trag din localităţi apropiate de munte. Pe alţii însă doar pasiunea îi împinge spre creste. Dar să începem cu ştirea cea mai proaspătă, care vine din Italia, de la Concursul de Grand Slam pentru tineri căţărători sub 14 ani. Concurenţi de pe toate continentele. Şi un românaş de-al nostru, de numai nouă ani – Cristian Râpă – câştigă, pe 26 august 2012, trofeul Rock Junior, anunţă Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă. Toate cele trei probe au fost trecute cu bine de Cristian – escaladă, boulder şi viteză. Aflăm despre peretele artificial că are între 15 şi 20 de metri înălţime. Delegaţia de alpinişti juniori a României s-a remarcat în întregime – Călin Enache a ocupat locul patru, la fel şi Adelaida Trifu, Dor Geta Popescu s-a clasat pe locul al XI-lea, iar Elena Popa şi Anamaria Topa au reuşit la categoria „Natural Higt”. Concursul acesta din Italia, denumit „Rock Master”, este „cea mai veche şi prestigioasă competiţie pe structură artificială. Clasificările meritorii în concursurile de juniori reprezintă garanţia unei certe valori a sportivilor”, ne lămureşte comunicatul Federaţiei noastre.

Cristian Râpă – un copil cu suflet mare

Dar cine e acest băieţel, Cristian Râpă? Despre el ne vorbeşte chiar preşedintele Federaţiei, Bogdan Dudău. Cristian e de loc din Bucureşti, mai are trei fraţi acasă, părinţii lor n-au avut de-a face cu alpinismul. Cristi însă a bătut la uşa Alpin Club Carpatic din Capitală, în 2011, pentru că pur şi simplu a vrut să facă acest sport. Primul concurs de escaladă la care a participat a fost chiar anul trecut, în iunie, în Bulgaria, unde a obţinut locul patru, apoi în noiembrie s-a clasat pe locul secund la o competiţie din Serbia. Anul acesta s-a dovedit la fel de plin pentru Cristi – campion naţional la escaladă copii, la categoria între opt şi nouă ani, la un concurs din martie, iar în iunie primul loc obţinut la o competiţie din Bulgaria, şi în aceeaşi lună a devenit campion balcanic la escaladă, categoria opt-nouă ani, după care locul secund la Marele Turneu de Escaladă din Austria. „Copiii aceştia oferă nişte alternative, sunt modele de viaţă pentru generaţia lor. Într-o ţară tot mai săracă, în care cu greu ne găsim perspective, unii oameni se încăpăţânează să ne arate cine suntem”, spune Bogdan Dudău, preşedintele Federaţiei de Alpinism, despre aceşti copii absolut uimitori. L-am întrebat pe oficial ce va primi, ca premiu, Cristian, când se va întoarce în ţară, după în în Italia s-a dovedit mai bun decât toţi ceilalţi concurenţi de vârsta lui, din lume. „O să-i dăm un echipament complet, noi, Federaţia, că va avea nevoie, la toamnă”, spune Bodna Dudău. E şi normal, copilul creşte, are nevoie mereu de haine tot mai mari. Alpinisnul nu e un sport care să-ţi aducă bani, dar în schimb cere bani – un alpinist are nevoie de câteva zeci de mii de euro pe an, pentru echipament şi antrenament.

Lotul Naţional de Escaladă al României – 11 copii

Poate tocmai bariera financiară face ca puţini copii de la noi să se apropie de acest sport, de la acelaşi oficial aflând că Lotul Naţional de Esacaladă al României, la categoria aceasta a puştanilor, e destul de subţire – 11 juniori. „Am început totuşi să avem performanţe cu juniorii încă din 2008, pe plan mondial”, spune Bogdan Dudău, ca dovadă că trupurile acestor competitori sunt încă mici, inimile lor se dovedesc, în schimb, mari. „Trebuie să ai o anumită construcţie interioară, ca să faci alpinism”, continuă specialistul, referindu-se mai ales la curaj.

Crina Popescu – cel mai tânăr om din lume în Munţii Caucaz

Tabloul uimitorilor copii români care vor să cucerească lumea pe verticală este completat de alte poveşti. Cel dintâi personaj se numeşte Crina Popescu, pe care mulţi o ştiu de Coco, născută în Râşnov cu 18 ani în urmă, acum elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” din Braşov. De la vârsta de zece ani a început lungul şir al performanţelor sale. Este cea mai tânără alpinistă din lume care a cucerit Mount Vinson – cel mai înalt vârf din Antarctica – fapt consemnat la 4 ianuarie 2011. Este prima reprezentantă a sexului frumos de pe planetă care a încheiat circuitul „Seven Volcanoes” – şapte dintre cei mai înalţi vulcani de pe Terra, aflaţi în America de Nord, Australia, Europa, Africa, America de Sud şi Asia. Este cel mai tânăr alpinist din Europa care ajunge pe cel mai înalt vârf din Alaska – McKinley. Este cel mai tânăr om din lume care ajunge în Munţii Caucaz, pe vârful Kazbek – asta a fost în 2008, iar în 2007, premieră similară, pe vârful Ararat – Turcia. A cucerit vârful Mont Blanc şi vârful Mont Dolent, în Alpi – în 2007, şi vârful Dente del Gigante – Alpi, în 2005. Crina dovedeşte că are şi simţul umorului, observând cum a fost tratată de presa din propria ei ţară, de-a lungul timpului. Iată o însemnare elocventă de pe blogul ei – „Crina Coco Popescu. Trăieşte la Altitudine” – unde citim că „în relatările din presă am fost întâi copilul care face lucruri ciudate, la rubrica social, deşi eram componentă a Lotului Naţional. Apoi, după ce am devenit Maestru al Sportului, am promovat la ştiri şi monden. După trei ani de expediţii şi activitate de performanţă am ajuns şi la rubrica sport, ca reprezentantă a României. E bine, e o schimbare de percepţie, e o dovadă, pentru mine, că până la urmă lucrurile îşi găsesc făgaşul”. Maturitatea acestei fete stă şi în decizia ei de a promova, în rândul colegilor de generaţie, dar şi celor mai mici, sporturile montane, convinsă că numai aşa va apărea şi performanţa sportivă în România, în alpinism. Crina face parte din Clubul Sportiv Montan „Altitudine”, iar din 2009 este Maestră a Sportului. De-a lungul timpului a fost antrenată de tatăl ei, Ovidiu Popescu, la rândul său alpinist. El spune despre Crina că se pregăteşte de Everest, dar şi de două expediţii, la Popul Nord şi la Polul Sud, pe schiuri. Depinde însă dacă, pe criza economică de acum, vor găsi sponsori, fără de care astfel de proiecte cu greu ar putea să prindă viaţă.

Alexandra Marcu – ziua de naştere la 5.642 de metri altitudine

Altă poveste – la fel de tulburătoare – ne duce spre destinul Alexandrei Marcu, din Deva. Performanţele ei, de deasupra norilor, sunt mai multe decât anii pe care-i are. Drumurile au dus-o, alături de tatăl ei, Dan Marcu, la rândul său alpinist, spre cele mai dificile vârfuri din lume. De notat că fata asta, de numai 15 ani, este cea mai tânără alpinistă din Europa care a cucerit Muntele Stelelor din Mexic, mândrindu-se şi cu alte reuşite – vârful Uhuru din Kilimanjaro, vârful Mont Blanc, dar şi vârful Kazbek din Georgia. Ea a plecat, de curând, într-o nouă expediţie, la graniţa între Europa şi Asia, spre Vârful Elbrus, dorind să-şi serbeze ziua de naştere, pe 19 august, la 5.642 de metri altitudine. Ce poate fi mai frumos decât „cântecul” rafalelor de vânt. Alături de tricolor…

Cele mai citite

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...
Ultima oră
Pe aceeași temă