5.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodCavalerul rozelor din Cluj

Cavalerul rozelor din Cluj

De peste 40 ani, Stefan Wagner, un horticultor din Cluj, studiaza si creeaza noi soiuri de trandafiri apreciati pe toate meridianele lumii. El este parintele a 35 de noi soiuri, unele dintre ele fiind cultivate in mai toate parcurile din tara, fiind, totodata, si singurul care a scos in Romania un volum editat la nivel stiintific despre trandafiri.

Pasiunea vietii lui este trandafirul. S-ar putea spune ca s-a nascut sub semnul acestei flori, dedicandu-si intreaga activitate studiului rozelor. De curand, Stefan Wagner a fost ales vicepresedinte al Federatiei Mondiale a Societatilor de Roze, cu ocazia celui de-al XIV-lea Congres Mondial al Rozelor de la Osaka, Japonia.
Clujeanul este responsabil pentru toate asociatiile din Europa Centrala si de Est afiliate forului mondial. Este membru fondator al acestui for international, care a luat fiinta in 1968, la Londra, unde a participat la primul congres al Federatiei. In 2000, la Houston, in Texas (SUA), el a primit „Premiul Mondial al Rozelor”, distinctie care se acorda doar catorva membri ai Federatiei Mondiale, in semn de recunostinta pentru aportul deosebit in acest domeniu.
Stefan Wagner este si presedinte al Asociatiei Nationale „Amicii Rozelor”, cu sediul la Cluj-Napoca, ce numara peste 1.300 de membri si are 14 filiale in intreaga tara. El vrea sa puna pe picioare o organizatie similara si in Ungaria, unde exista multi cultivatori de trandafiri, insa nu au un for care sa ii reprezinte.

Nascut sub semnul trandafirului

„Aceasta pasiune pentru flori o am de cand eram copil. De peste 40 de ani ma ocup de trandafiri, atat ca si creator de noi soiuri, cat si ca studiu general. Pana acum am creat vreo 35 de noi soiuri, singur sau in colaborare cu alti colegi”, a mentionat Stefan Wagner. A lucrat timp de 41 de ani la Statiunea de Cercetari Pomicole din Cluj (vechea ferma „Pallacsay”), plus cinci ani ca profesor asociat al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, subiectul activitatii sale fiind trandafirul.

Creator de petale

Rosabunda, Perla Transilvaniei, Luchian, Romana, Nobiliar, Golden Elegance, Judit, Foc de tabara, Simfonia, Doamna in mov sunt doar cateva dintre noile soiuri create de catre horticultorul clujean. El se poate mandri cu multi dintre trandafirii sai care astazi se gasesc prin parcurile si rozariile gradinilor botanice din tara si din strainatate.
Soiul „Foc de tabara”, un trandafir rosu ca vapaia flacarii, a primit o serie de distinctii internationale, la Roma si Praga, dar si „Simfonia”, un soi care a castigat locul III la un concurs de gen organizat, la fel, in Cehia. „Judit” este numele unui trandafir pe care l-a creat special pentru sotia lui, un semn deosebit de dragoste si pretuire pentru cea care i-a stat alaturi o viata intreaga.
Printre ultimele creatii horticole ale lui Wagner se numara trandafirii fara ghimpi din soiul „Petrina”, primul de acest fel din Romania, sau „Rosagold”, un trandafir galben cu un parfum puternic. In colectia clujeanului mai sunt o serie de roze de nuanta violet, precum „Perla Transilvaniei”, cu o inflorescenta bogata, care creste in tufe si este foarte bine adaptata conditiilor climaterice de la noi. „Doamna in mov” este un soi de trandafir de culoare violet intens, parfumat, care creste doar in gradini. „Este sensibil la ger si necesita ingrijiri mai speciale, precum toate doamnele frumoase”, a subliniat Stefan Wagner.
In schimb, rozele din familia „Nostalgia”, de un mov deschis, sunt mai viguroase, rezistente la frig si boli si pot fi cultivate in parcurile oraselor. „As putea spune ca este un soi ecologic, pentru ca nu necesita stropiri speciale pentru protejarea lui”, a adaugat horticultorul. „”Luchian” este un trandafir creat in 1972, dedicat memoriei renumitului pictor Stefan Luchian, cand s-au implinit 100 de ani de la nasterea sa”, a adaugat clujeanul.
Toate realizarile lui sunt trecute in volumul „Trandafirul, de la mit la mileniul III”, o monografie unica la noi, tiparita acum cinci ani in editie de lux, cu 360 de planse color. „Din cate stiu eu, nu prea sunt asemenea carti aparute la noi, in afara doar de cateva brosuri, si acelea doar la nivel de popularizare. Cartea mea am scris-o pe intelesul tuturor, dar am tinut sa aiba si o tinuta stiintifica, precum si partea ei practica”, a mentionat autorul monografiei.

Japonia
nu-i ca Romania!

Revenit de curand acasa, dupa Congresul Mondial al Rozelor, desfasurat la Osaka, unde a condus o delegatie de 20 de romani iubitori ai acestor flori, Stefan Wagner povesteste cat de mult se respecta in Japonia spatiul verde, plantele in general. „In mijlocul orasului Tokyo, daca au o palma de pamant libera, prefera sa planteze copaci si flori. Este extraordinar cata ordine, curatenie, disciplina si mai ales dragoste de natura am vazut la japonezi. La noi se taie arbori in prostie, fara cap si rezultatele se vad. Nu exista comparatie. Noi nu putem sta in aceeasi carte cu ei, iar pe aceeasi pagina, cred ca niciodata, privind protectia naturii”, a mai spus Wagner. El ar dori sa revina cat de curand in Tara Soarelui-Rasare, de care s-a indragostit.
In disertatia tinuta acolo, horticultorul clujean le-a dezvaluit reprezentantilor tuturor asociatiilor rozelor din lume despre cele 17 specii spontane de trandafiri (salbatici) care cresc in Romania, despre rozariile din Gradinile Botanice de la Iasi, Cluj-Napoca, Galati, Bucuresti si Timisoara. Dar si despre cel mai nou rozariu, infiintat la Arad, cu peste 1.500 de soiuri, acesta fiind printre putinele gradini de trandafiri private din Romania.
„Anul viitor, in toamna, vom merge in Africa de Sud, unde, la invitatia colegilor nostri, vom avea un schimb de experienta privind trandafirii care se cultiva acolo”, a conchis Stefan Wagner.

Cele mai citite

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...
Ultima oră
Pe aceeași temă