-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodAdmisi la universitati de top din intreaga lume

Admisi la universitati de top din intreaga lume

» In fiecare an, de la Colegiul National "Mircea cel Batran" din Constanta pleaca sa studieze la universitati din strainatate zeci de elevi. Din promotia 2009 au fost admisi la universitati straine nu mai putin de 28 de absolventi ai acestui liceu, cei mai multi dintre ei olimpici. Elevii constanteni studiaza la universitati din Anglia, Elvetia, Germania, Austria, dar si America.

Absolventii Colegiului National "Mircea cel Batran" din Constanta iau cu asalt, in fiecare an, universitati din Anglia,  Elvetia, Germania, Austria sau America, alegand sa studieze arhitectura, criminalistica, informatica, administrarea afacerilor, matematica sau turismul si managementul. Din promotia 2009, spre exemplu, au fost admisi la universitati straine nu mai putin de 28 absolventi ai acestui liceu. O parte din ei sunt sustinuti de familii pentru a-si putea plati taxele de studii foarte mari, de cateva zeci de mii de euro, altora le sunt achitate taxele de scolarizare chiar de catre universitatile straine care i-au chemat. "In Occident invatamantul este atractiv in ideea de a studia intr-o universitate americana sau vest-europeana, dar costa foarte mult. Daca noi am ramas intr-o mentalitate proletara, si anume ca statul trebuie sa asigure scoala copiilor nostri, acolo este cu totul altceva. Se intelege la modul clar si fara dubii ca cea mai importanta investitie a unei familii este in cariera si in scoala copiilor", spune directorul Colegiului National "Mircea cel Batran", Vasile Nicoara. Daca nu pot pleca imediat ce au terminat liceul la universitati straine, multi alti absolventi ai colegiului constantean fac studiile universitare in Romania, intra in programe internationale si apoi, dupa ce isi iau diploma de absolvire, ajung  mai departe in strainatate la studii postuniversitare. Motivul acestui exod il constituie, in opinia directorului Nicoara, faptul ca in prezent in Romania nu se investeste serios in cercetare. Acesta povesteste ca studentii straini care vin in schimburi de experienta in Constanta impresioneaza prin volumul de munca si prin corectitudinea lucrarilor. "Cred ca in universitatile noastre se lucreaza mai putin. Nu neaparat ca nivelul ar fi mai coborat, dar se lucreaza mai putin decat acolo si sunt elemente pe care nu le avem prezente la noi, cum ar fi cercetarea studenteasca, la noi slab dezvoltata, apoi identificarea si protectia proprietatii intelectuale sunt extrem de importante. Schimbul de experienta cu acesti elevi absolventi ai nostri care vin si ne viziteaza este iarasi foarte benefic. Ne dau exemplu de ce inseamna respectarea proprietatii intelectuale. Toate referatele, toate lucrarile pe care le fac pe suport magnetic se predau la catedrele de specialitate si sunt verificate anticopiat. Daca o propozitie este copiata fara mentionarea dreptului de autor, examenul este picat si chiar privit foarte rau, ca un furt ordinar", precizeaza directorul colegiului.  

"Avem peste 50 de elevi participanti la olimpiade"
Elevii Colegiului National "Mircea cel Batran" din Constanta au reusit sa impresioneze anul trecut si prin medaliile obtinute. Anul 2009 le-a adus in tolba distinctiilor peste 50 de premii si mentiuni. Zece elevi, coordonati de prof. de fizica Ion Bararu, au participat, in perioada 8-10 decembrie, la o vizita de documentare la Bruxelles, la sediul central NATO. Invitatia a venit ca urmare a rezultatelor exceptionale obtinute de liceeni la un concurs de design spatial organizat de centrul NASA din Houston, Texas. Profesorii s-au mandrit, tot in 2009, cu rezultatul foarte bun obtinut de Mihai Popescu, elev in clasa a IX-a la sectia matematica-informatica intensiv. La numai 15 ani si jumatate, Mihai a reusit sa demonstreze ca este cel mai bun la stiintele exacte, obtinand medalia de aur la Olimpiada Internationala de stiinte pentru Juniori, care a avut loc la Baku (Azerbaidjan).

"In fiecare an din ultimii zece, avem peste 50 de elevi participanti la olimpiadele nationale si aproape in fiecare an am avut cate un premiu la olimpiadele internationale", spune directorul colegiului, Vasile Nicoara. Secretul elevilor este descris tot de directorul scolii. "As vrea sa demontez ideea ca ar fi niste roboti teleghidati care invata, nu stiu nimic altceva. Pe langa pasiune, daruire, au si capacitate buna de munca. Cred ca un secret al succesului lor rezida in faptul ca am dezvoltat foarte mult in scoala activitatea pe proiecte. Se lucreaza interdisciplinar si in echipe, se lucreaza in afara orelor propriu-zise, dar numai cu cei care au pasiuni. Deci fiecare elev isi poate dezvolta in afara orarului acele aptitudini si pasiuni, pana la a atinge perfectiunea in domeniu", spune directorul.

Elevii care au avut, de-a lungul timpului, rezultate foarte bune in domeniul limbilor straine si al informaticii dezvolta schimburi culturale diverse, deruleaza parteneriate directe cu Ambasada Germaniei si a Frantei, iar in curand absolventii unitatii de invatamant constantean vor putea sustine si bacalaureatul american. Nici performantele profesorilor nu sunt de neglijat. Cei mai multi dascali ai colegiului au diploma de masterat, patru au doctoratul si alti cinci sunt in curs de obtinere a doctoratului. Mai bine de jumatate au gradul didactic I. Multi dintre profesori fac parte din comisiile nationale de examene, sunt autori de manuale si de lucrari stiintifice, elaboreaza subiecte pentru diverse evaluari. 

Cele mai citite

Propunerea inedită a lui Zelenski către Trump: Bani rusești pentru arme americane

Președintele Zelenski a declarat că Putin va „distruge Europa”, dacă SUA renunță la NATO Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că garanțiile de securitate pentru...

Propunerea inedită a lui Zelenski către Trump: Bani rusești pentru arme americane

Președintele Zelenski a declarat că Putin va „distruge Europa”, dacă SUA renunță la NATO Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că garanțiile de securitate pentru...

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...
Ultima oră
Pe aceeași temă