4.1 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialVaporul mortii

Vaporul mortii

Ofiterii taiwanezi vinovati de moartea a trei romani in urma cu zece ani nu au fost niciodata condamnati. Deoarece statul roman a cerut extradarea doar ca sa se afle in treaba, marinarii au fost trimisi spre judecata acasa, in Taiwan. Familiile victimelor au deschis un proces civil impotriva companiei, insa in urma unor „intelegeri” si-au retras plangerile. Pretul vietii celor trei tineri romani a fost de cateva zeci de mii de dolari. Daca procesul continua, despagubirile puteau fi mult mai mari. Desi cazul a fost intens mediatizat, nimeni nu stie unde a ajuns dosarul. Doua saptamani le-au trebuit celor de la Parchetul General pentru a ne trimite un raspuns in care se arata ca „dosarul nu a putut fi identificat”. In primavara anului 1996, conform declaratiilor unor martori oculari, trei romani au fost ucisi cu premeditare, fiind aruncati peste bordul vasului Maersk Dubai in apele Oceanului Atlantic. Pasagerii clandestini doreau sa ajunga din Spania in Canada.

Criminalii taiwanezi sunt liberi!

Autoritatile canadiene au arestat la data respectiva sase ofiteri taiwanezi. Dupa mai multe runde de deliberari si audieri care au durat cateva luni, Curtea Suprema de Justitie din Noua Scotie (Canada) a decis ca statul canadian nu are competenta sa judece acest caz, deoarece evenimentele s-au petrecut in apele internationale. Cei sase ofiteri participanti la crime au fost extradati in Taiwan, chiar daca victimele lor erau cetateni romani. Astfel, la data de 20 martie 1997, la un an de la incident, ofiterii de pe nava au fost trimisi in propria tara pentru a avea parte de un proces "echitabil”. In ciuda promisiunilor avocatilor de la Taipei ca va fi un proces nepartinitor, decizia judecatorilor taiwanezi era de asteptat. Din cei sase ofiteri trimisi in judecata doar capitanul vasului, Cheng Shiou, 34 de ani, a fost pus sub acuzare. In scurt timp a fost achitat, deoarece nu s-a putut demonstra ca cei trei romani au murit, din moment ce nu s-au descoperit cadavrele!

Moartea romanilor, cumparata cu doi arginti

Familiile celor trei romani aruncati peste bord au intentat un pro-ces civil in SUA companiei taiwaneze, proprietara vasului. Dupa putin timp, in mod inexplicabil, romanii si-au retras plangerile. Am aflat ca au primit cateva zeci de mii de dolari prin intermediul unui avocat israelian care si-a oferit cu promptitudine serviciile. Impresia generala este ca familiile celor dis-paruti au fost pacalite. Daca procesul continua, existau sanse mari sa obtina compensatii substantiale de la compania maritima. Saracia, lipsa de informare, a suportului juridic au facut ca vietile a trei romani sa fie cumparate pe cativa arginti.
Mai mult, membrii familiilor au semnat in momentul retragerii plangerilor un contract de confidentialitate prin care se angajeaza sa nu discute pe marginea acestui subiect cu reprezentantii mass-media pe o perioada de 20 de ani.
De dosarul cazului nu s-a mai interesat nimeni. In ciuda insistentelor noastre, Parchetul General
nu-si mai aduce aminte de caz, desi a fost mediatizat intens la data respectiva.
Dupa doua saptamani de astep-tare am primit un raspuns birocratic conform caruia nu a putut fi identificat dosarul.

Statul roman a actionat de mantuiala

Imediat dupa incident s-a deschis un proces in care trei state si-au exprimat disponibilitatea de a judeca ofiterii pentru crima cu premeditare: Romania, Taiwanul si China au cerut Canadei extradarea taiwanezilor criminali, invocand mai multe tratate sau legi in vigoare. Povestea celor trei romani ucisi cu sange rece in urma cu zece ani nu a impresionat autoritatile romane care nu au trimis nici macar un avocat la proces. Ce s-a intamplat cu cei vinovati de oribila fapta nu a mai interesat pe nimeni.
Taiwanul a alocat pentru acest caz nu mai putin de 90 milioane de dolari, avand in vedere ca nava apartinea unei companii situate pe locul patru in lume ca marime. Au fost trimisi procurori si zeci de avocati pentru a face posibila cu orice pret extradarea persoanelor retinute de autoritatile canadiene.
Statul roman a actionat de "mantuiala”, fara nici o vlaga sau interes, chiar daca trei cetateni ai sai au fost ucisi cu sange rece. Romania a trimis doi procurori, Marian Nazat si Eugen Vasiliu, pentru a strange probe din Spania si din portul canadian Halifax. Nici un avocat din tara nu a fost delegat sa pledeze pentru extradarea in Romania a celor sase invinuiti. "Era posibila extradarea in Romania a ofiterilor taiwanezi, in virtutea tratatului de extradare in vigoare intre Romania si Marea Britanie, chiar daca au trecut peste o suta de ani de la semnare. Am fost dezamagit de felul in care a actionat statul roman. In timp ce Taiwanul a alocat acestui caz zeci de milioane de dolari, noi am dormit intr-un hotel cate doi in pat”, ne-a declarat Marian Nazat, fostul procuror insarcinat cu anchetarea acestui caz.

"Cand am ajuns acolo se uitau ca la ursii polari”

Scandaloasa crima s-a petrecut intr-un context international extrem de defavorabil Romaniei. Mass-media din tara transmitea zilnic zeci de fapte reprobabile efectuate de romanii plecati aiurea prin Europa. Mii de tineri romani treceau fraudulos granita si ajungeau in Occident, dand de furca politiei. Romania era privita ca o paria a Europei, mii de tineri romani isi luau lumea in cap, plecand unde vedeau cu ochii in cautarea unei lumi normale. Conform unor statistici ale oficialitatilor din domeniul imigratiei, in perioada aprilie 1995-aprilie 1996, din 65 de pasageri clandestini descoperiti in containere 52 au fost romani.
Relatiile diplomatice externe ale Romaniei erau mai mult simbolice, fara tratate de cooperare intre institutii. "La procesul de extradare din Canada romanii au fost tratati ca neoameni. Ca si cum nu ar fi fost fiinte umane. Au venit cu fel de fel de argumente. Ca ar proveni din familii distruse, lucru neadevarat. In hainele uneia dintre victime gasite de mine intr-un centru social din Spania am descoperit o Biblie cu insemnarile acesteia. Nu era adevarat ce s-a spus la proces despre cei trei tineri omorati. Erau doar niste copii care-si cautau un alt mod de a trai si a se valorifica. Urat ne-au tratat! Cand au vazut echipa Televiziunii Romane parca au vazut ursi polari. Nu si-au imaginat ca Romania este o tara care are televiziune. Am fost foarte mahnita. Am ajuns la Halifax pentru proces si am dat telefon la Consulatul Romaniei, dar nu am reusit sa vorbim cu nimeni. Cele trei victime nu au fost reprezentate de nimeni la proces, nici cei doi procurori trimisi nu au fost prezenti, de parca nici nu ar fi fost romani”, ne-a declarat Lucia Hossu Longin, producatoarea unui documentar emotionant despre moartea celor trei tineri.
In aceste conditii, nu este de mi-rare ca Romania a pierdut in instanta custodia ofiterilor taiwanezi care se faceau vinovati de crima.
Statul roman nu intretine nici astazi relatii diplomatice cu Taiwanul, in conditiile in care nu-l recunoaste ca stat. Nici Canada nu recunoaste statul asiatic, relatiile diplomatice fiind stabilite cu China, tara ce considera Taiwanul o provincie rebela. De retinut totusi un "amanunt”: in 1996 relatiile comer-ciale dintre Taipei si Ottawa se ridicau la trei miliarde de dolari.

Filmul crimelor

In noaptea de 10 martie 1996, pe nava sub pavilion taiwanez Maersk Dubai, ancorata in portul spaniol Algeciras, se imbarca clandestin doi romani cu destinatia Canada. A doua zi vaporul porneste spre Halifax, insa numai dupa alte doua zile au fost descoperiti de echipaj. Radu Danciu, 31 de ani, si Petre Sangeorzan, 21 de ani, sunt legati si aruncati in cala vasului. Echipajul lui Maersk Dubai era compus din sase ofiteri taiwanezi si 12 marinari filipinezi. Comandantul vasului ia decizia de a se intoarce in port pentru a-i preda pe cei doi pasageri clandestini autoritatilor spaniole. Din cauza vremii nefavorabile vasul se intoarce, dar dupa o zi comandantul renunta la idee si ordona construirea unei plute improvizate din doua butoaie metalice. In ciuda insistentelor si implorarilor celor doi romani, sunt urcati pe pluta si aruncati peste bord fara apa potabila sau mancare. Erau la o zi distanta de port. "Erau disperati. Ne implorau sa nu-i lasam acolo. Unul dintre ei mi-a sarutat picioarele si m-a rugat sa nu-l trimit pe pluta. Nu am putut sa fac nimic, primisem ordin de debarcare de la ofiterii taiwanezi. Pluta nu a rezistat mai mult de 30 de secunde, dupa care s-a dezintegrat. Au disparut imediat in apa rece”, a declarat un marinar filipinez, martor la crima.

Salvat de un filipinez milos

O noua cursa spre Halifax, aceeasi nava, din acelasi port spaniol Algeciras. Este data de 16 mai 1996, cand alti doi romani se urca clandestin la bordul navei si se ascund in containere. Gheorghe Florin Mihoc, in varsta de 18 ani, si Nicolae Pasca, 24 de ani. In noaptea de 18 mai Florin Mihoc este descoperit de un membru al echipajului. De data aceasta comandantul taiwanez nu-si mai bate capul cu plute improvizate. Este batut in mod barbar de ofiterii de pe nava, injunghiat in spate si aruncat pur si simplu peste bord. "S-a dus direct la fund. L-am vazut pe acel om strigand, ingenuchind si implorand sa nu fie omorat. Toti ofiterii erau prezenti pe punte, dar nu au facut nimic pentru impiedicarea crimei”, a declarat unul dintre membrii echipajului postului de televiziune canadian CBC. Dupa o zi a fost descoperit de un marinar filipinez si Pasca Nicolae, cel de-al doilea pasager clandestin de pe nava.
Ingrozit de cruzimea ofiterilor taiwanezi, marinarul decide sa-l as-cunda de ochii ofiterilor criminali si il muta in alta parte a vasului, aducandu-i si cateva portii de mancare.

Sechestru pe nava si arestarea ofiterilor

Pe data de 24 mai nava Maersk Dubai ajunge in Canada si acosteaza in portul Halifax. Imediat opt marinari filipinezi dezerteaza de pe nava si povestesc politiei grozaviile la care au fost martori pe vas. Pasca Nicolae, al patrulea roman, scapa nevatamat. Autoritatile canadiene sechestreaza vasul si aresteaza sase ofiteri taiwanezi sub acuzatia de omor cu premeditare. Pe data de 29 mai Romania cere oficial arestarea celor sase ofiteri si extradarea lor. Dupa trei zile politia canadiana informeaza printr-un comunicat ca a gasit la bordul navei dovezile materiale – urme de imbracaminte si hrana – care confirma relatarile marinarilor filipinezi. Taiwanul intervine in forta si dupa o luna cei sase ofiteri sunt eliberati pe o cautiune in valoare de 10.000 de dolari. Demersurile oficialitatilor de la Taipei nu s-au oprit aici. Taiwanul a amenintat Canada cu presiuni economice daca nu se ridica sechestrul de pe nava si ofiterii nu sunt extradati in propria tara. Mai mult, familiile filipinezilor de pe vas au fost amenintate cu moartea daca marinarii depun marturie la proces. Intr-un final, o instanta din Canada decide extradarea ofiterilor criminali catre Taiwan, unde nu au primit nici o pedeapsa.

Ucisi pentru 7000 de dolari canadieni

Conform legislatiei in vigoare la momentul respectiv, orice nava care aducea pasageri clandestini era amendata de autoritati cu 7000 de dolari canadieni pentru fiecare emigrant ajuns in tara. Pentru o amenda de 21.000 de dolari, capitanul Cheng Shiou a preferat sa curme vietile a trei tineri, aruncandu-i peste bord fara nici o remuscare.
Nava Maersk Dubai apartinea companiei Yang Ming Lines, a patra companie din lume de acest profil la momentul respectiv. Guvernul taiwanez detinea 48 la suta din actiunile Yang Ming. Imediat dupa incident, nava MV Maersk Dubai, construita in 1983 in China, si-a schimbat numele in Med Taichung si in momentul de fata opereaza pentru YM Fortune. Tragedia celor trei romani ajunsi hrana pentru rechini a inspirat publicarea unui roman, "The Stowaway”, scris de Robert Hough, si a unui album rock, intitulat "The Wake of Magellan”, conceput de trupa Savatage's.
Astazi, patru dintre marinarii filipinezi care au colaborat cu autoritatile canadiene au primit azil si lucreaza in Halifax. Nicolae Pasca, tanarul care a supravietuit acelui "drum al mortii”, s-a stabilit in Chicago, Statele Unite ale Americii.

Cele mai citite

Bitcoin înregistrează o creștere spectaculoasă, pe fondul sprijinului politic și al interesului investitorilor

Bitcoin a crescut cu 6,1% doar în ultimele 24 de ore și a avansat cu un impresionant 93% de la începutul anului 2024, depășind...

Gigi Becali face dezvăluiri despre scandalul dintre Dawa și soția lui: „Când te bate la cap, țaca-țaca…”

Gigi Becali, patronul FCSB, a reacționat controversat la acuzațiile de agresiune care îl implică pe fundașul echipei, Joyskim Dawa. Luni, în presă au apărut informații...

Denis Drăguș, criticat de fanii lui Trabzonspor și amendat de club pentru înfrângerile din campionat!

Denis Drăguș traversează o perioadă dificilă la Trabzonspor, echipă pentru care nu a mai marcat de peste 100 de zile. La 25 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă