-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecial„Un deţinut CIA a fost adus pe Aeroportul Băneasa"

„Un deţinut CIA a fost adus pe Aeroportul Băneasa”

Consiliul Europei acuză autorităţile române că au permis în 2003 transferul pe teritoriul ţării noastre, în secret, a cel puţin unui deţinut anchetat de SUA pentru activităţi teroriste.

Scandalul închisorilor ilegale ale CIA de pe teritoriul României revine în actualitate, după ce ieri comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a acuzat autorităţile române că nu doresc să dezvăluie adevărul în acest caz.

„România a fost complice la programul CIA privind închisorile secrete. Un astfel de punct de detenţie al CIA a fost deschis lângă Bucureşti, pe 23 septembrie 2003, imediat după închiderea unuia similar din Polonia. Se ştie că cel puţin un deţinut a fost adus din Polonia direct pe Aeroportul Băneasa, la miezul nopţii. Operaţiunile CIA au continuat apoi în România timp de doi ani”, susţine Thomas Hammarberg.

Comisarul a menţionat că statul român nu mai trebuie să evite declanşarea unei anchete judiciare sau a unei investigaţii care să aibă puterea de a scoate la iveală probe secrete. „Din păcate, autorităţile române au demonstrat o voinţă reală minimă pentru a descoperi adevărul despre ce s-a întâmplat pe teritoriul României. Singurul răspuns oficial a fost negativ, dat de o comisie senatorială care a respins toate acuzaţiile”, a acuzat Thomas Hammarberg.

Suspiciunile că România ar fi participat la organizarea unei reţele de închisori secrete administrate de CIA au apărut în 2006, când un membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Dick Marty, a început o investigaţie pe acest subiect. Raportul final al anchetei acuza că în ţara noastră au existat centre de detenţie ale CIA între 2003 şi 2005.

„Există suficiente elemente pentru a afirma că centre de detenţie administrate de CIA au existat în Europa, în special în Polonia şi România”, susţinea la acel moment Dick Marty.

Norica Nicolai: Vrem probe concrete

Europarlamentarul Norica Nicolai, preşedintele comisiei senatoriale de investigare a existenţei închisorilor CIA de pe teritoriul ţării noastre, criticată acum de comisarul european pentru drepturilor omului Thomas Hammarberg, ne-a declarat că nu înţelege de ce apar din nou aceste acuzaţii, fără probe noi.

„Noi am investigat atunci zborurile de pe Băneasa şi ţin minte că în documentele aeroportului era înregistrat un singur avion american care a stat pe teritoriul nostru o zi pentru că aparatul îşi rupsese o roată în pista de la Băneasa. Dar erau militari americani, care s-au legitimat şi nu apărea nici un deţinut”, a replicat europarlamentarul. Norica Nicolai nu exclude posibilitatea ca între avioanele americane aflate în trecere prin România să se fi făcut schimb de prizoneri, dar afirmă că autorităţilor locale le-ar fi greu să afle adevărul.

„Românii nu aveau dreptul să controleze avioanele. Apoi, o investigaţie judiciară ar trebui să pornească de la sursă, din SUA. Ce procuror român ar primi aprobare să ancheteze peste Ocean?”, a precizat politicianul. Aceasta susţine că le-a cerut politicienilor europeni care au acuzat România de colaborare cu CIA să aducă probe, dar nu s-a întâmplat nimic. „Toate solicitările noastre ca Dick Marty să vină la Bucureşti, să controleze personal, au fost ignorate. Cu toate acestea, România continuă să fie acuzată fără dovezi”.  Text Box:  

Cele mai citite

Peste 1000 de polițiști sud-coreeni încearcă să-l aresteze la reședința lui oficială pe președintele suspendat Yoon Suk Yeol

În jur de 1000 de polițiști se află la această oră la reședința oficială a președintelui suspendat Yoon Suk Yeol pentru a-l aresta. Ofițerii...

Guvernanții ar putea scădea salariile cu 3%. Cum s-ar petrece acest lucru

Pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...
Ultima oră
Pe aceeași temă