Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a plătit anul trecut firmei SC 3D România SA 4.320.634 de euro pentru stârpirea ţânţarilor. Aceeaşi firmă s-a ocupat şi de stârpirea şobolanilor, suma încasată fiind de 2, 5 milioane de euro. În total, 3D România a încasat numai în 2009 de la bucureşteni 6,8 milioane de euro.
Contractul dintre 3D România şi Primăria Bucureşti datează din 1996, fiind atribuit în urma unei licitaţii. Suma stabilită atunci pentru dezinsecţie şi deratizare a fost de aproximativ 7 milioane de euro anual. Contractul a fost prelungit timp de 14 ani prin şase acte adiţionale. Ultima prelungire a fost în noiembrie anul trecut, când firma 3D România a obţinut şi o suplimentare cu un milion de euro anual a sumei pe care trebuie să o încaseze. Actul a fost încheiat de către viceprimarul Victor Iovici, în perioada în care Sorin Oprescu era în campanie electorală şi îi delegase acestuia dreptul de semnătură. Prin actul adiţional, suma totală pentru dezinsecţie şi deratizare a ajuns la 7,7 milioane de euro. Prelungirea contractului prin şase acte adiţionale şi refuzul PMB de a efectua o licitaţie au atras atenţia Curţii de Conturi, ai cărei inspectori au început o anchetă în acest caz.
Potrivit unui referat care stă la baza încheierii celui de-al şaselea contract adiţional, firma 3D România a încasat în perioada 1996-2009 nu mai puţin de 243.845.880 de RON. Adică aproape 70 de milioane de euro, dacă împărţim suma încasată la un curs mediu (aproximativ) de 3,5 lei. Numai anul trecut, Primăria Capitalei a decis să plătească firmei 3D România suma de 26.600.000 de lei pentru deratizare şi dezinsecţie, adică vreo 6.650.000 de euro.
Invitaţi să primească bani mai mulţi
Pe 26 octombrie 2009, Direcţia de Achiziţii Concesionări Contracte a PMB a decis să trimită firmei 3D România o invitaţie la negociere pentru o nouă prelungire a contractului din 1996. Invitaţia a fost trimisă fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, lucru precizat chiar în adresă. După doar trei săptămâni, 3D România a fost chemată să semneze contractul şi i-au fost suplimentate costurile tratamentelor de igienizare cu suma de 4.392.160 de lei faţă de 2009. Asta înseamnă că bucureştenii vor plăti anual 7,7 milioane de euro firmei 3D România pentru stârpirea şobolanilor şi ţânţarilor din Capitală.
Viceprimarul Iovici: „Eu doar am semnat.”
Întrebat de ce a semnat el în locul primarului şi cum s-a negociat această sumă, viceprimarul Victor Iovici ne-a declarat: „Când s-a semnat contractul cu 3D România, primarul Oprescu era în campanie electorală, iar mie mi se delegase dreptul de semnătură. Legat de suma acestui act adiţional, cei de la Direcţia de Achiziţii Concesionări Contracte s-au ocupat de toate demersurile, eu doar am semnat. Suma de 7 milioane de euro nu a fost negociată de mine, ci a fost stabilită în urma licitaţiei de acum 14 ani. Eu am semnat doar pe suplimentarea aia de un milion şi ceva de euro”.
Budapesta
Pentru a avea o imagine corectă a cheltuielor pe care le face Primăria Bucureşti pentru dezinsecţie şi deratizare, am vrut să vedem cât plătesc vecinii unguri pentru aceleaşi servicii. Firma Corax Bioner prestează serviciile de dezinsecţie pentru Primăria Budapesta. Directorul general Lorincz Arpad ne-a declarat: „Firma noastră a câştigat un contract pe cinci ani, iar primăria Budapesta ne plăteşte anual 153.750 de euro, cu tot cu TVA”.
Deratizarea în Budapesta costă doar 700.000 de euro anual şi e făcută de către firma Babolna Bio încă din 1971. „În Budapesta există 226.000 de obiective vizate de firma noastră pentru deratizare.
Valoarea anuală netă a contractului încheiat cu Primăria Budapestei este de 189.000.000 forinţi, adică aproximativ 700.000 de euro”, a declarat pentru România liberă inginerul şef de la Babolna Bio, Papp Gyorgy.
Întrebat cum comentează faptul că Primăria Budapesta plăteşte de 28 de ori mai puţin pentru dezinsecţie şi de 3,5 ori mai puţin pentru deratizare, viceprimarul Iovici ne-a precizat: „Eu nu ştiu cum au numărat specialiştii şobolanii şi ţânţarii. Nu ştiu cum fac ei dezinsecţia şi pe ce criterii au încheiat contractul cei de la Budapesta. Nouă ne-a cerut Comisia Interministerială de Supraveghere şi Recepţie (formată din specialişti ai ministerelor Sănătăţii, Agriculturii şi Mediului – n.r.) să omorâm şobolanii şi ţânţarii. Eu nu am făcut decât să semnez actul adiţional”.
Firma 3D: „Contractul nostru e atipic, atinge sănătatea populaţiei”
Din partea firmei 3D România, actul adiţional încheiat cu primăria a fost semnat de către directorul general Andrei Leca. Întrebat cum a fost stabilit preţul prestaţiilor anuale pentru deratizare şi dezinsecţie la 7 milioane de euro, Andrei Leca ne-a explicat: „Preţul a fost stabilit prin licitaţie, în 1996, de către membrii comisiei de licitaţie. Prin actul adiţional semnat în noiembrie anul trecut, s-a suplimentat suma pentru tratamentele de igienizare cu un milion de euro. Contractul în vigoare are o valoare de vreo 7 milioane şi ceva de euro anual”. El a mai precizat că, din banii încasaţi anul trecut, 63% – 4,3 milioane de euro – au reprezentat serviciile de dezinsecţie, iar restul de 37% – 2,5 milioane de euro – au fost percepuţi pentru deratizare.
Întrebat ce părere are despre faptul că în Budapesta dezinsecţia costă doar 153.750 de euro, iar deratizarea doar 700.000 de euro, Leca ne-a răspuns: „Contractul nostru e atipic, atinge sănătatea populaţiei, are nişte etape şi nişte parametri de atins. Puteţi scrie orice. Oricum, acum e Curtea de Conturi în control la noi şi vedem ce se va întâmpla”.
În legătură cu banii încasaţi până în prezent de către firma 3D România, Andrei Leca a ţinut să precizeze: „Nu sunt vreo 70 de milioane de euro, ci doar vreo 60 de milioane de euro. Nu sunt sigur, că nu m-am uitat în actele contabile, dar cred că asta e suma mai aproape de adevăr. În lei, asta e suma – 243,8 milioane de lei -, dar nu ştiu la ce curs aţi calculat dumneavoastră. Totuşi, împărţiţi această sumă la cei 13 ani şi jumătate de activitate”.
3D România, controlată de holdingul danez ISS
Potrivit Registrului Comerţului, 3D România este deţinută în proporţie de 99,994% de către ISS Romania Group SRL, restul acţiunilor fiind deţinute în procente egale, de câte 0,002%, de către firmele daneze ISS Global A/S, ISS Finans A/S şi ISS Venture A/S.