» Sanatoriul prahovean nu are morga. Pacientii care mor aici sunt abandonati intr-o magazie din curte, pana ii ridica familiile si-i duc la groapa.
» Reporterii "Romaniei libere" au constatat si alte nereguli la sanatoriul prahovean: desi sunt bolnavi de plamani, pacientii fumeaza si beau ca la bodega.
» "Un spital care nu are morga nu poate primi autorizatie de functionare", spun specialistii. "Noi avem un spatiu caruia ii spunem morga", se apara conducerea sanatoriului de la Drajna.
"L-am gasit aruncat pe jos, ca un caine. Nu-i tinuse nimeni o lumanare la cap, nu-i schimbase nimeni hainele pe care le avea cand murise. Am platit o asistenta sa il spele, iar aceasta l-a scos afara si a aruncat cateva galeti de apa pe el chiar in curtea spitalului, pe iarba. Ne-au dat hainele intr-o punga sa le luam acasa, desi miroseau urat. De imbalsamat, nici nu putea fi vorba. Nu ne-au dat nici o foaie de transport sa-l ducem acasa, desi murise de TBC. Nu credeam ca asa ceva este posibil in Romania. A fost totusi un om… si daca era un boschetar, tot nu ar fi trebuit sa-l trateze astfel. El avea totusi o familie". Asa ne-a povestit experienta sa din Spitalul de Pneumoftiziologie din Drajna, judetul Prahova, bucuresteanul Marian Badescu, ce fusese chemat acolo sa-si ridice fratele decedat. Evenimentul relatat de Badescu a avut loc anul trecut si ar fi fost suficient timp ca lucrurile sa se schimbe pana acum. Din pacate insa, si in prezent situatia la Drajna este aceeasi.
"E bine aici. Putem sa fumam si ne lasa sa iesim si la o bere"
Amplasat intr-o zona montana, la numai cativa kilometri de Valenii de Munte, sanatoriul din Drajna pare a fi un loc civilizat daca-l privesti din exterior: multi copaci, un parc amenajat, steaguri ale Uniunii Europene in fata intrarii. Dupa ce treci de poarta insa, imaginea idilica incepe sa se schimbe. Prima impresie proasta: desi ne aflam intr-un spital pentru afectiuni ale plamanilor, majoritatea pacientilor pe care-i intalnim in curte fumeaza. Sub pretextul ca vrem sa internam o ruda de-a noastra acolo, le cerem oamenilor informatii despre conditiile din spital. "E mai bine decat in alte locuri, cum ar fi la Ploiesti. Mancarea este mai buna. Aici fumam, ne lasa sa iesim, sa bem o bere. Stam doar patru in salon", ne spune unul dintre pacienti, care se recomanda Grigore.
Ii propunem pacientului sa mergem impreuna sa cumparam ceva de baut. Grigore e de acord si iesim pe poarta principala, trecem pe langa un paznic si o infirmiera care il ameninta pe pacient: "Sa aduci si la portar o bere. Ca daca nu, afla si directoarea ce faci tu." Cumparam bautura de la o carciuma situata la aproximativ 200 de metri de spital si ne intoarcem. Incercam sa aflam mai multe amanunte de la Grigore, care se ofera chiar sa ne arate si "conditiile bune" din spital. Intram prin saloane si gasim pereti umezi, cu tencuiala cazuta, paturi sinistre din metal, geamuri cu tamplarie din lemn, aproape putreda. Grupurile sanitare au dusuri defecte, toalete ingalbenite de rugina, oglinzi crapate si mizerabile. Nici cantina – de fapt, o sala lunga, cu cateva mese dispuse la intamplare – nu arata mai decent. "Sa stiti ca aici conditiile sunt mult mai bune decat in alte spitale de TBC din tara", ne incurajeaza sincer Grigore.
Mortul din magazie
Ii rugam pe pacienti sa ne spuna unde este morga spitalului. Oamenii refuza insa sa ne duca pana acolo. Nici nu inteleg de ce anume vrem sa ajungem intr-un loc atat de sinistru. Ei stiu doar ca la morga zace unul dintre bolnavii care au fost internati in spital si care murise cu doua zile in urma. Pacientii ne arata o magazie situata la vreo 30 de metri mai departe, tot in curtea spitalului. "Aia este morga!", spune unul. O haita de maidanezi isi face de lucru exact in fata cladirii respective. "Cainii sunt foarte rai. Noi nu ne apropiem de zona aia", ne spune speriat alt bolnav. Hotaram sa cumparam niste carnati pentru "a-i mitui" pe maidanezi si sa putem astfel ajunge la asa-zisa morga a spitalului. Aceasta nu este, de fapt, decat o magazie veche, fara tencuiala, cu doua usi putrede, prinse intre ele cu un lacat trecut prin niste belciuge.
In fata cadirii zac abandonate cateva mormane de sticle goale si gunoaie. Unul dintre pacienti trage de usi, astfel incat putem vedea ce-i inauntru: un cadavru sta asezat pe cadrul de fier al unui pat de spital. Mortul este acoperit partial cu un cearceaf. I se vad totusi hainele si mainile care nu stau impreunate pe piept, asa cum spune traditia crestina. Pacientii ne spun ca omul fusese abandonat acolo de personalul medical in urma cu doua zile si ca asa va sta pana va veni cineva din familie sa-l ridice. Oamenii ne-au mai zis ca pe nefericitul pacient il chema Ion, era "din Brazi" si ca, "saracul, nu a avut parte de nici un ritual crestin".
"Un spital fara morga nu primeste autorizatie de functionare"
Deficientele intalnite la unitatea sanitara din Drajna sunt cu atat mai grave cu cat avem de-a face cu o institutie medicala speciala, exclusiv destinata bolnavilor de TBC. Pentru a vedea daca sanatoriul respectiv respecta conditiile minime de functionare am cerut opinia profesorului Paul Stoicescu, vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie: "Nu exista niste conditii speciale pentru locurile de detinere a celor care mor de TBC. In schimb, nu se poate ca un spital sa nu aiba morga. Nici nu ar primi autorizatie de functionare. Morga trebuie prevazuta cu camere frigorifice speciale si cu un spatiu pentru necropsie.
Sunt conditii minime care trebuie indeplinite in orice unitate sanitara. Apoi, este vorba despre respectul pentru persoanele decedate", a declarat profesorul Paul Stoicescu. Referitor la faptul ca multi pacienti din spital fumeaza si beau in curtea spitalului, specialistul ne-a spus ca in acest caz este vorba de lipsa de educatie a pacientilor. "Ar trebui sa fie dati afara din spital pentru ca nu respecta regulile. Dar, avand in vedere ca sunt bolnavi de TBC, este mai rau daca-i dai afara", spune Paul Stoicescu.
"Avem un spatiu caruia noi ii spunem morga"
Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Drajna recunoaste ca exista probleme in institutia respectiva. Medicul Silvia Ruja, managerul adjunct al sanatoriului, ne-a declarat ca stie despre faptul ca unii bolnavi incalca regulile spitalului: "Eu stiu ca pacientii mai consuma alcool. Nu prea aveam insa ce sa le facem. In mod normal, nu le permitem, dar multi dintre ei sufera de alcoolism. Atunci sar gardul sau ies pe poarta si merg la barurile de aici din sat. Nici de fumat nu avem cum sa-i oprim sa nu fumeze. Noi am facut tot ce tine de noi, am lipit afise, am dat amenzi".
In legatura cu lipsa unui spatiu adecvat pentru pastrarea cadavrelor, managerul ne-a confirmat, practic, ceea ce am vazut si noi. "Exista un spatiu caruia noi ii spunem morga, vechi de cand functioneaza spitalul. Este drept insa ca nu avem o camera frigorifica. Eu stiu ca spatiul este inchis cu o yala, iar pacientii nu au acces acolo. In camera stiam ca este un pat de mozaic. Nu pot sa va spun daca mortii stau pe jos sau pe un pat metalic. Nu cred ca este asa cum spuneti dumneavoastra", ne-a declarat Silvia Ruja.
» Alcoolul, fumatul si tuberculoza
Microbul responsabil pentru tuberculoza este bacilul Koch, care se raspandeste prin aer. Cauzele cele mai importante sunt igiena precara si alimentatia proasta. Este stiut faptul ca aceasta boala se manifesta cu precadere la oamenii care au imunitate scazuta, cum ar fi alcoolicii, cei cu diabet sau cu ciroza hepatica. De asemenea, in perioada de tratament nu sunt indicate nici fumatul si nici consumul de bauturi alcoolice. Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul bolnavilor de tuberculoza.
» "Morga este din anii ‘60"
Directorul general al spitalului, Greta State, recunoaste ca sanatoriul nu are o situatie tocmai buna din punctul de vedere al infrastructurii, dar spera ca va primi mai multi bani pentru a putea rezolva problemele: "Spitalul este un fost castel. Ne chinuim sa ajutam si noi oamenii astia amarati. Mai ies sa ia bautura, insa fara stirea noastra. Morga este din anii ‘60, de cand s-a facut spitalul. E o incapere unde depozitam cadavrele pana vin familiile sa le ridice. Nu avem camera frigorifica, cadavrele stau de obicei acolo trei zile, dar daca prind weekendul pot sta si peste cinci zile", sustine Greta State.