-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialSpaga interzisa prin contract

Spaga interzisa prin contract

Statul roman isi va lua banii inapoi daca se dovedeste ca un roman a luat vreun comision, a declarat ieri Teodor Atanasiu, ministrul Apararii. Atanasiu a anuntat ca a demarat demersuri pe langa Ministerul britanic al Apararii, in vederea desecretizarii contractului de achizitionare de catre statul roman a celor doua fregate de tipul 22. Totodata, el a mai precizat ca, daca s-a luat vreun comision, s-a luat la nivelul clasei politice, la cel mai inalt nivel al unui minister.



Se va cere britanicilor desecretizarea contractului

La o saptamana de la declansarea „scandalului fregatelor”, Ministerul Apararii Nationale a iesit din adormire. Intr-o conferinta de presa organizata pe fuga la sediul MApN, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, impreuna cu viceamiralul dr. Gheorghe Marin, seful Statului-Major al Fortelor Navale, si generalul de brigada Ion Eftimie Sandu, loctiitorul sefului Departamentului Armament din minister, au adunat presa sa spuna ca nu pot da date din contract intrucat exista o clauza de confidentialitate care ii impiedica sa faca acest lucru. „Am cerut Romtehnica sa solicite Ministerului britanic al Apararii desecretizarea contractului privitor la cele doua fregate. Pana cand cele doua parti nu se pun de acord cu desecretizarea contractului, nu pot sa va spun nimic. Voi cere Sectiei de Audit si Directiei de Control din minister sa dea tot sprijinul DNA”, a declarat Atanasiu. El a mai spus ca odata cu numirea sa a preluat si negocierea programului de mentenanta a navelor si a cerut scaderea drastica a costurilor. Cat despre solicitarea PSD de desecretizare a contractului, ministrul Apararii a declarat: „Mi se pare neserioasa aceasta solicitare in conditiile in care chiar ei au semnat contractul si l-au secretizat”. Teodor Atanasiu a mai declarat ca anchetatorii britanici nu au cerut de la ministerul sau nici un fel de amanunte.

Atanasiu: „Nu se dau comisioane daca pretul e corect”

In ceea ce priveste contractul offset, ministrul Apararii a fost la fel de laconic: „”Legea offset” se aplica din momentul aparitiei ei”. Despre acest contract, generalul de brigada Ion Eftimie Sandu a precizat: „Contractul de offset direct reprezinta 10-20% din valoarea totala de 116 milioane de lire sterline, adica 11,6-23,2 milioane (n.r. – scolarizare, documentatie pentru mentenanta si transfer de tehnologie etc.) si din el s-a realizat 4,1%. Restul il reprezinta offset-ul indirect, de 80-90%, adica 92,8-104,4 milioane de lire sterline (n.r. – industria de aparare si aerospatiala sau alte sectoare economice). In prezent procentul de offset creditat (n.r. – direct si indirect) este de 2,55% din valoarea totala de 116 milioane de lire sterline”. La randul sau, viceamiralul Gheorghe Marin a afirmat ca navele pot executa misiuni in cadrul NATO: „Anul trecut „Regele Ferdinand” a executat o misiune sub comanda NATO, in Mediterana, de doua luni, iar „Regina Maria” va executa anul acesta una de trei luni”. Teodor Atanasiu a mai declarat ca, daca s-ar fi dat un comision, contractul nu era corect: „Daca s-au dat comisioane, cu siguranta pretul a fost prea mare. Niciodata nu se dau comisioane daca pretul e corect”.

Clauza impotriva spagii

Mai mult, Atanasiu a afirmat: „Exista o clauza in contract care prevede ca, daca se dovedeste ca s-a dat vreun comision unui roman, partea britanica trebuie sa returneze partii romane toti banii. (…) Daca s-a luat, s-a luat la nivel de clasa politica la cel mai inalt nivel. Si care e cel mai inalt nivel intr-un minister?” Afirmatia ministrului a fost intarita si de Aurel Cazacu, fostul director al Romtehnica, cel care a declarat ieri intr-un interviu televizat ca, in contractul incheiat cu BAE Systems, la articolul 9, alineatul 1, se mentioneaza ca nici un fel de mita si nici alte mijloace de corupere nu au fost si nu vor fi platite, promise sau oferite direct sau indirect nici unui angajat al Ministerului Apararii sau vreunui membru al familiei acestuia sau altor persoane cu intentia de a influenta acest acord de achizitie. Cu alte cuvinte, aceasta clauza se poate interpreta in doua feluri – „Nu dati spaga pentru ca nu aveti cui si, daca o dati, va luam toti banii inapoi”, in interpretarea lui Teodor Atanasiu, sau „Hai sa bagam clauza asta ca sa nu ne dam in gat unii pe altii”. La noi toata lumea spune ca-si doreste desecretizarea contractului. Si actuala putere, si pesedistii. Depinde numai de britanici daca vom afla daca si cine a dat si cine a luat asa-zisul comision. Daca s-a dat, insa, sunt sanse mici ca britanicii sa accepte desecretizarea contractului. Nu de alta, dar ar trebui sa ne dea banii inapoi.

Fregatele, mai scumpe de trei ori

Romania a platit pentru fregatele britanice de trei ori mai mult decat era necesar, a declarat Victor Blindea, fostul sef al Comandamentului pentru operatiuni al Marinei ziarului englez „The Guardian”. Blindea a afirmat ca marina olandeza oferea fregate similare, dar mai bine echipate si aflate inca in serviciul activ si la un pret mai mic. Blindea a spus ca fregatele britanice au costat 116 milioane lire sterline, in timp ce fregatele olandeze, doar 40 milioane lire sterline. „Aveam atunci informatii despre fregatele olandeze oferite la 20 milioane de lire sterline bucata. Erau nave de serviciu, nu nave la mana a doua. Fregatele britanice nu sunt rele, dar nu se incadreaza in bugetul fortelor navale romanesti. Intretinerea este prea scumpa. De aceea a trebuit sa le echipam corespunzator, ceea ce inseamna multi bani”, a mai spus Victor Blindea pentru „The Guardian”.

Senatorii cer lamuriri CSAT, SRI si SIE

Membrii Comisiei de Aparare din Senat au hotarat ca trebuie sa se implice si ei in scandalul fregatelor. Astfel, saptamana viitoare ii vor invita la comisie pe ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, si pe seful Statului-Major al Fortelor Navale, amiralul Gheorghe Marin, pentru a le prezenta „o informare cu privire la contract si la oportunitatea achizitionarii acestor fregate”, dupa cum a declarat vicepresedintele comisiei, liberala Norica Nicolai. Potrivit acesteia, comisia va mai adresa o „cerere oficiala catre CSAT sa ne precizeze care este suportul de decizie legislativa care a dus la achizitionarea fregatelor”.
Senatorii mai zic ca vor face si teren. Ei se vor duce sa inspecteze fregatele. In plus ei vor cere SRI si SIE sa „spuna daca exista date referitoare la o serie de ilegalitati ale acestei achizitii publice”.

Cele mai citite

Coreea de Sud ar putea colabora cu Kievul pentru transferul soldaților nord-coreeni capturați de Ucraina

Ministerul de Externe al Coreei de Sud anunță că va colabora cu Ucraina dacă soldații nord-coreeni capturați cer să defecteze, scrie Kyiv Independent. Declarația...

Coreea de Sud ar putea colabora cu Kievul pentru transferul soldaților nord-coreeni capturați de Ucraina

Ministerul de Externe al Coreei de Sud anunță că va colabora cu Ucraina dacă soldații nord-coreeni capturați cer să defecteze, scrie Kyiv Independent. Declarația...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...
Ultima oră
Pe aceeași temă