-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialSefa la Fisc, salariu cat Basescu si Tariceanu la un loc

Sefa la Fisc, salariu cat Basescu si Tariceanu la un loc

Marieta Cretu, directoarea executiva al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Tulcea, a incasat cel putin intr-o luna a anului trecut 17.000 lei, adica aproape cat salariul presedintelui (9.056 lei) si al premierului (8.357 lei) la un loc. Nu este vorba de un salariu fix aferent functiei, ci de venituri compuse din salariu si sporuri salariale care depasesc de sase ori retributia stabilita prin lege pentru aceasta functie publica.

Salariul fabulos al directoarei Fiscului tulcean se compune din: salariu de baza (3.000 lei), stimulente din incasarea creantelor bugetare (6.000 lei) si indemnizatie de participare la examene de angajare personal (8.000 lei). Stimulentele si indemnizatia sunt acordate, de altfel, pentru activitati cuprinse in fisa postului. Marieta Cretu a incasat in 2007, luna de luna, 3.000 lei salariu si cate 6.000 lei pe luna drept stimulente. In luna octombrie cel putin, s-au adaugat la aceste venituri 8.000 lei, reprezentand indemnizatia de examinare. Pentru a-si mari salariul cu aceasta suma, Cretu a cerut ca examinarea noilor angajati sa nu se faca de catre o singura comisie, cum au procedat predecesorii sai, ci de cinci sau sase comisii care au lucrat simultan mai multe zile. Marieta Cretu a declarat ca "nu am incalcat legea cand am organizat in acest mod examinarea viitorilor salariati, iar participarea mea in toate comisiile de examinare este o obligatie stabilita de procedurile legale".


Sefa Fiscului din Tulcea a primit anul trecut sporuri salariale exorbitante pentru indeplinirea unor activitati care sunt cuprinse in fisa postului. Ca urmare, venitul ei a fost in unele luni de 17.000 de lei, adica dublu fata de salariul presedintelui Romaniei.

Un functionar public din tulcea de-tine un record absolut in privinta salariilor de bugetar din Romania. Marieta Cretu, director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Tulcea, a incasat anul trecut si 17.000 de lei pe luna, dublul salariului presedintelui Romaniei. Nu este vorba de un salariu fix corespunzator functiei, ci de venitul compus din salariul de baza si sporuri salariale care depasesc de sase ori retributia stabilita prin lege pentru aceasta functie publica.

Nu tine minte ce salariu primeste
Salariul fabulos al directoarei Fiscului tulcean are trei componente. Prima dintre ele este salariul de baza de 3.000 de lei, pe care il primesc si ceilalti sefi ai Directiilor Judetene ale Finantelor Publice.
La aceasta suma, Marieta Cretu a adaugat 6.000 de lei, bani ce reprezinta stimulente acordate din incasarea creantelor bugetare de la contribuabilii din judetul Tulcea. Cea de-a treia componenta a salariului sefei Fiscului tulcean o reprezinta indemnizatia de participare la examene de angajare personal, care a insumat si 8.000 de lei/luna.
Conform statelor de plata existente la DGPF Tulcea, Marieta Cretu a incasat in 2007, luna de luna, 3.000 de lei salariu si cate 6.000 de lei pe luna drept stimulente. Cel putin in octombrie, directoarea Cretu si-a adaugat la drepturile salariale incasate o indemnizatie salariala de 8.000 de lei, ajungand la un venit lunar de 17.000 lei Directoarea a declarat ca nu mai tine minte suma exacta incasata in ultimele luni ale anului trecut. A precizat insa ca a primit un spor substantial, comparativ cu lunile anterioare, pentru ca a facut parte din comisiile de examinare a viitorilor salariati ai DGFP.

Trebuie spus ca, pentru a-si mari salariul cu 8.000 lei/luna, Cretu a dispus, prin proprie decizie de director executiv, ca examinarea viitorilor salariati ai DGFP sa se faca nu de o singura comisie, cum au procedat predecesorii sai, ci de cinci sau sase comisii care au lucrat simultan mai multe zile.
Surprinzator, din toate aceste comisii de examinare au facut parte doar directorul executiv Marieta Cretu si adjuncta sa, Vetuta Danila.
Marieta Cretu a declarat ca "nu am incalcat legea cand am organizat in acest mod examinarea viitorilor salariati, iar participarea mea in toate comisiile de examinare este o obligatie stabilita de procedurile legale. Eu am responsabilitatea sa angajez doar persoane cu o buna pregatire profesionala. Doar la aceste examene aveam prilejul sa-mi cunosc viitorii subalterni si sa aleg din mai multi candidati pe cei care corespund exigentelor functiei publice pe care o detin".
Trebuie spus ca incasarea creantelor bugetare de la datornici, conform reglementarilor stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor, constituie obligatie de serviciu pentru sefii Directiilor Judetene ale Fiscului.
Acelasi minister a aprobat insa constituirea unui "fond de stimulente" aflat la dispozitia sefilor structurilor centrale si teritoriale ale finantelor publice.

Colectarea datoriilor, bonus lunar de maximum 3 salarii
Legea permitea acordarea unor stimulente lunare de maximum trei salarii brute pentru incasarea creantelor bugetare, acele datorii pe care companiile le au catre Fisc, a spus Andrei stefan, oficial al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Potrivit acestuia, stimulentele se acorda in functie de performantele incasarilor si sunt calculate de catre Fiscul central sub forma unor coeficienti.

Istoric
Scandal

In urma cu un an, in judetul Tulcea a mai izbucnit un scandal de proportii privind atribuirea acestor stimulente. Doi directori executivi adjuncti ai DGFP Tulcea au acuzat-o pe Marieta Cretu ca ar fi acordat stimulentele pe criterii politice. Conform celor relatate atunci in paginile ziarului nostru, cei doi directori sustineau ca, in timp ce directoarea Cretu si cativa sefi de compartimente de la DGFP ar fi incasat in fiecare luna cate 30 milioane de lei vechi, doi directori adjuncti (Mihai Gogancea si Elena Chichi) au primit doar jumatate din aceasta suma. Cei doi au acuzat-o atunci pe directoare ca ar fi impartit fondul de stimulente pe criterii politice, iar ei ar fi fost sanctionati pentru ca nu sunt membri PNL, partid din care fac parte Marieta Cretu si ceilalti care au primit sporuri substantiale la salariu.

20% din leafa pe Comisie

De la 1 ianuarie 2008 legea a plafonat veniturile obtinute din participarea in comisiile organizate pentru examinarea personalului existent sau pentru angajari la echivalentul unui salariu lunar al examinatorului. "Pana in acest an, reglementarile in vigoare dadeau posibilitatea ca participarea la o comisie de examinare sa fie platita cu o suma echivalenta cu 20% din salariul lunar. Legislatia s-a modificat la inceputul acestui an si a intervenit o plafonare a cuantumului indemnizatiei pentru comisiile de examinare la maximum un salariu lunar", a explicat Andrei stefan.
Potrivit unui calcul simplu, pentru a incasa lunar 8.000 de lei, in cazul unui salariu lunar de 3.000 de lei, era nevoie de participarea in mai mult de 13 comisii de examinare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă