-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialScandalul "Doi s`un sfert" atinge si Ministerul de Externe: doi diplomati implicati

Scandalul „Doi s`un sfert” atinge si Ministerul de Externe: doi diplomati implicati

Consulul romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, va fi pus sub acuzare de procurorii anticoruptie pentru ca ar fi folosit informatii clasificate fara autorizatie si in scop personal, sustin surse judiciare. Concret, diplomatul roman  i-a cerut fostului sef al serviciului secret al Ministerului Administratiei si Internelor Cornel serban liste de convorbiri telefonice pe care voia sa le foloseasca pentru a-l inlatura pe unul dintre angajatii consulatului si pentru a-l ajuta pe cumnatul sau, ministrul Sanatatii, Ion Bazac. In acest scandal mai este vehiculat numele unui diplomat roman din Italia, Mihai Mandroc, care ar fi intervenit pentru musamalizarea dosarului penal care il viza pe omul de afaceri Puiu Popoviciu, acuzat de complicitate la abuz in serviciu.

 

Acesta ar fi folosit, prin firma sa, un teren de peste 220 de hectare ce apartinea Universitatii Agronomice si care era destinat cercetarii stiintifice, pentru a construi un cartier rezidential. Ministerul de Externe a refuzat ieri sa-si expuna un punct de vedere referitor la implicarea celor doi diplomati in acest scandal.
Reamintim ca doi dintre sefii importanti din Ministerul Administratiei si Internelor, Ilie Cornel serban, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), si Petru Pitcovici, seful Diviziei Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, au fost retinuti marti seara de procurorii anticoruptie pentru mai multe acuzatii, printre care si incercarea de musamalizare a unui dosar penal. 

 Comisarul Cornel Ilie Serban a fost numit  director adjunct la Directia Generala de Investigare si Protectie Informativa (DGIPI) a Ministerului Administratiei si Internelor imediat dupa ce a livrat informatii clasificate consulului roman de la Milano, Tiberiu Dinu, cumnatul ministrului PSD al Sanatatii, Ion Bazac, se precizeaza intr-un  referat de punere in miscare a urmaririi penale intocmit de procurorii anticoruptie. Mai precis, Dinu i-a solicitat  comisarului serban de la DGIPI lista detaliata a unor convorbiri telefonice de la un anumit post telefonic cu scopul de a folosi informatiile pentru  a-l inlatura pe unul dintre angajatii consulatului. De asemenea, Dinu a primit informatii despre o persoana care trimitea mesaje telefonice de amenintare la adresa ministrului Sanatatii, Ion Bazac, dupa cum a dezvaluit ieri "Romania libera".

 

In contrapartida, prin relatiile pe care le avea printre liderii PSD, consulul Dinu a sprijinit numirea lui serban in functia de director adjunct al DGIPI. Mai precis, in ianuarie anul acesta ministrul de Interne, Gabriel Oprea, l-a numit pe serban director adjunct al DGIPI, deci ar fi existat toate elementele constitutive ale  traficului de influenta, sustin surse judiciare. Aceleasi surse mai spun ca si consulul Tiberiu Dinu va fi pus sub invinuire pentru obtinerea si utilizarea neautorizata a informatiilor clasificate si pentru trafic de influenta.

Statul a fost prejudiciat cu peste un miliard de euro
O mana de ajutor pentru numirea lui serban in fruntea DGIPI ar fi dat si omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu ca recompensa pentru ca acesta ar fi intervenit la DNA ca sa i se inchida dosarul penal ce viza o tranzactie imobiliara suspecta din cartierul Baneasa din Bucuresti.
De altfel, serban si Popoviciu au fost retinuti marti noapte, alaturi de comisarul Petru Pitcovici, sef de operatiuni in cadrul DGA, si de Ioan Alecu, fost rector al Universitatii de Agronomie Bucuresti. Alecu a fost acuzat de abuz in serviciu cu consecinte grave deoarece, prin incalcarea legii,  ar fi determinat asocierea universitatii cu o firma controlata de Popoviciu , asociere in care institutia de invatamant a intrat cu cele  peste 220 de hectare de teren pe care le administra.

Tranzactia era nelegala deoarece atunci terenul nu era proprietate privata a universitatii, ci facea parte din domeniul public. Ulterior, prin diverse subtilitati funciare si cu complicitatea unor inalti functionari publici s-a schimbat destinatia de teren agricol alocat de stat cercetarii stiintifice in teren intravil pe care s-a dezvoltat ulterior un cartier rezidential. Prejudiciul statului depasesete un miliard de euro, sustin surse judiciare.  

Lantul traficului de influenta
Pentru a scapa de dosar penal, omul de afaceri Popoviciu ar fi apelat la comisarul serban de la DGIPI. La randul sau, serban l-a contactat pe prietenul sau, comisarul Pitcovici de la DGA , care il cunostea foarte bine pe politistul de la DNA Ion Motoc, cel care instrumenta dosarul omului de afaceri Popoviciu. Din convorbirile telefonice si ambientale inregistrate de procurori ar rezulta ca serban, Pitcovici si Popoviciu i-au promis lui Motoc recompense materiale substantiale si avansarea in structurile politiei daca va inchide dosarul penal care il viza pe omul de afaceri.

Dosar penal aranjat la hotel
Procurorii anticoruptie sustin ca serban i-a spus lui Motoc ca vrea sa-i faca un serviciu lui Popoviciu, deoarece acesta l-ar fi ajutat "dezinteresat" in mai multe situatii. Mai mult, serban a intermediat si o intalnire intre Popoviciu si Motoc la un hotel din Bucureflti, la care s-au discutat aspecte legate de anchet?. Atunci, serban l-a invatat  pe Motoc cum sa coordoneze audierile si cum sa obtina inscrisuri pentru a inchide dosarul. La randul sau, Popoviciu i-ar fi promis lui Motoc anumite foloase, asigurandu-l de sprijinul sau "daca va avea nevoie de o vorba pusa undeva, intr-un moment cheie". Interceptarile convorbilor telefonice si ambientale au fost facilitate chiar de catre Motoc, care s-a autodenuntat in decembrie 2008,  cand Pitcovici de la DGA i-a promis recompensele materiale.

S-au turnat unii pe altii
In afara de interceptarile convorbirilor telefonice, la dosar exista si alte probe, intre care declaratiile  martorilor  si chiar ale invinuitilor, care se acuza reciproc. In timpul audierii invinuitilor si martorilor, procurorii anticoruptie au avut si noroc deoarece faptuitorii "s-au turnat unii pe altii", dupa cum afirma surse judiciare. Astfel, Ioan Alecu, fostul rector al Universitatii Agronomice, a sustinut ca omul de afaceri Puiu Popoviciu  l-ar fi asigurat ca dosarul penal de la DNA se va inchide deoarece va interveni comisarul serban de la DGIPI, care, la randul sau, are influenta la DNA.  O alta declaratie care confirma traficul de influenta la politistul Motoc de la DNA este  aceea data de Petru Pitcovici, sef de operatiuni la DGA.

"Interventii au existat, nu le putem nega, dar in sensul rezolvarii cu celeritate (n.r. – cu rapiditate) a dosarului pentru ca persoanele implicate (respectiv Puiu Popoviciu si rectorul Ioan Alecu) erau stresate" ne-a declarat avocatul Florin suschie, aparatorul lui Pitcovici. In declaratia sa, Pitcovici a recunoscut ca a facut interventiile la rugamintea fostului sef al DGIPI Cornel serban, care incerca sa-l ajute pe Popoviciu. Pe deasupra, exista declaratiile unor ofiteri DGIPI carora serban le-a ordonat sa-i procure informatii clasificate pentru a le trafica in folos propriu, sustin surse judiciare.

La Popoviciu "fac coada sa intre Basescu si Tariceanu"
In declaratia sa, comisarul serban a recunoscut ca a vorbit despre caz cu Motoc si cu Popoviciu, dar a sustinut ca  nu sunt probe suficiente pentru inculparea sa.  La randul sau, Puiu Popoviciu a recunoscut ca il stie pe serban,  dar si el a invocat faptul ca nu este vinovat si nu sunt probe suficiente la dosar.
Potrivit procurorilor, inculpatii serban si Pitcovici "au fost animati de interese personale in ajutarea lui Gabriel Popoviciu, care a fost perceput ca o persoana deosebit de influenta si cu o mare potenta financiara si relationala"  "la care fac coada sa intre Basescu si Tariceanu". Presedintele Traian Basescu, prin purtatorul sau de cuvant Valeriu Turcan, a anuntat ca nu a fost niciodata la sediul firmei lui Popoviciu si nici nu a avut vreo legatura  cu transferul de teren de la Universitatea Agronomica drept capital social la firma controlata de omul de afaceri.

Dinu, acuzat de ilegalitati de impresarul Victor Becali
In urma cu un an si jumatate, Tiberiu Dinu, consulul Romaniei la Milano, a intrat in gura impresarului Victor Becali, care, intr-o emisiune sportiva, l-a acuzat pe diplomat ca este "prietenul infractorilor romani din Italia". Dupa emisiune, impresarul a sugerat ca Dinu ar facut in ultimii ani numeroase afaceri cu oamenii care furau din magazinele de produse electronice de la Milano, aparate pe care consulul le-ar fi trimis in tara si vandut, ulterior, la un pret avantajos. Atacurile lui Becali au avut loc in contextul in care Tiberiu Dinu este tatal Alexandrei, fosta sotie a fotbalistului Adrian Mutu. Contactat telefonic, Victor Becali ne-a spus ca a facut declaratiile respective "la suparare" si ca nu are nici o dovada ca reprezentantul Romaniei la Milano ar fi facut vreo ilegalitate.
Tiberiu Dinu a refuzat ieri sa stea de vorba cu "Romania libera", desi l-am sunat pe numarul personal de telefon. Persoana care a raspuns a declarat ca nu este Tiberiu Dinu, dar tot ce poate comenta este faptul ca "domnul consul este o persoana deosebita, care-i ajuta pe toti romanii din Italia".

» Ministrul Bazac neaga acuzatiile
Ministrul PSD al Sanatatii, Ion Bazac, a sustinut ca nu are nici o legatura cu ancheta penala care il vizeaza pe fostul sef al DGIPI Cornel serban. "Nu am cerut niciodata  si nu am primit nici un listing pentru nici un numar de telefon, iar asocierea numelui meu in acest scandal este pura speculatie", sustine Bazac intr-un comunicat de presa. El recunoaste insa ca a fost amenintat, "probabil pentru a fi intimidat in luarea unor masuri, dar nu am solicitat servicii suplimentare".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă