5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialScandal la televiziunea publica germana

Scandal la televiziunea publica germana


Un trio inventiv, cu escrocherii la televiziune

In vara aceasta, cunoscutul jurnalist Jurgen Emig (54 de ani) a trebuit sa renunte la transmisia concursului ciclist "Tour de France” la televiziunea publica ARD. La sfarsitul lunii iunie a fost concediat fara preaviz din postul de director (de 16 ani) al departamentului de sport de la postul tv federal HR (Hessischen Rundfunk). Cateva zile mai tarziu, politia l-a arestat de acasa, fiind retinut preventiv. Procuratura anticoruptie din Frankfurt il acuza pe Emig de "coruptie in profesie, escrocherie si frauda fiscala”.
De la inceputul anilor '90, reporterul incasa pe sub mana sume frumusele de la firmele ale caror publicitati le plasa – ilegal – in emisiuni de sport. Sotia sa, proprietara unei agentii de relatii publice, se ocupa de achizitia clientilor. Colegii de la HR banuiau de mult timp ghesefturile reporterului. Directorii de la radio-televiziunea publica n-au remarcat insa nimic…
Un alt "colaborator” neoficial al lui Emig era Harald Frahm (60 de ani), presedintele Federatiei Germane de Dans Sportiv. Duoul "creativ” se ocupa de difuzarea unor evenimente sportive la televiziunea publica HR. O parte din suma era incasata pe propriile conturi.

Cine nu accepta sa plateasca spaga nu era difuzat

Cativa sportivi n-au colaborat cu "sistemul Emig”. Este cazul lui Marcel Hacker, fost campion mondial de canotaj. Sotia directorului Emig a vrut sa realizeze "comercializarea sa integrala” (sic!), considerand avantajos faptul ca principalul sponsor al sportivului (firma "Bearing Point”) era unul dintre clientii propriei agentii. Fostul campion de canotaj a refuzat insa tranzactiile. De atunci aproape ca n-a mai fost difuzat la televiziunea locala…
La inceputul lunii august anchetatorii au perchezitionat si birourile unor directori de productie de la radio-televiziunea publica din Frankfurt (HR, 8.500 de angajati). La Leipzig, radio-televiziunea federala MDR este confruntata cu un scandal similar: invinuit de coruptie, directorul departamentului de sport Wilfried Mohren (47 de ani) a fost arestat la mijlocul lunii iulie. Pentru emisiunile sale "Sport in Est” ar fi incasat 150.000 de euro din 2000 incoace.
… Scandalul de coruptie la televiziunile publice in Germania a fost declansat de investigatiile jurnalistului Volker Lilienthal. Redactor-sef al cunoscutului serviciu de informatii epd-medien, a urmarit cu acribie timp de doi ani publicitatile ilegale introduse in cateva seriale de mare audienta de la ARD si ZDF.
In urma dezvaluirilor lui Lilienthal, sapte colaboratori – printre care trei directori de productie – de la radio-televiziunile din patru landuri federale au fost concediati in iulie si august.
"Watergate-ul televiziunilor” ("Frankfurter Allgemeine Zeitung”) preocupa organizatiile de jurnalisti si Transparency International. "Netzwerk Recherche” ("Reteaua de investigatii”) cere compartimentelor de control de la televiziunile publice sa ia masuri severe pentru a eradica sistemul de coruptie.
„In Germania, sfera publica este din ce in ce mai putin rezultatul realitatii investigate de jurnalisti si de artisti. A treia putere este o retea de manipulatori ale caror scopuri sunt impunerea de interese particulare si comerciale”, afirma recent Volker Lilienthal. In urma dezvaluirilor sale, curajosul jurnalist a fost numit in mai a.c. directorul agentiei germane epd-medien.

Agentia "Bearing Point” din Frankfurt s-a facut cunoscuta si in Romania in contextul afacerii EADS, printr-un studiu de fezabilitate cam scump si nerealizat in totalitate, incheiat anul trecut cu Ministerul de Interne…

Cele mai citite

Două delegări importante pentru arbitrii români în Liga Națiunilor!

UEFA a delegat doi arbitri români pentru partide importante în Liga Națiunilor, competiția continentală care se apropie de faza finală a grupelor pentru ediția...

Un nou mandat Trump, o nouă șapcă pentru România

Victoria din 2016 al lui Trump s-a datorat parte și valului conservator aflat în creștere de ani buni în SUA, ca reacție la ingineria...

ÎCCJ decide că amenzile contravenționale se execută prin intermediul executorilor fiscali, nu judecătorești

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit luni că amenzile contravenționale trebuie executate prin executorii fiscali, nu prin cei judecătorești, într-o decizie...
Ultima oră
Pe aceeași temă