4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialRevolta celor 300 din Justiţie

Revolta celor 300 din Justiţie

Magistraţii protestatari spun că promovarea pe incompetenţă atrage după sine corupţia, ca formă de plată a ascensiunii profesionale.  Ei îşi argumentează poziţia pe exemplul concret al judecătorului Cristian Jipa, promovat în septembrie 2009 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deşi în timpul examenului  (doar un interviu cu membrii CSM) nu a ştiut răspunsurile la întrebări. După numai câteva zile de la numirea la ICCJ, Cristian Jipa a apărut  în dosarul penal al senatorului PSD Cătălin Voicu în calitate de învinuit  de complicitate la trafic de influenţă, după cum rezultă din stenograme. De asemenea, protestatarii sunt revoltaţi de faptul că Jipa, ca şi colegul său de la ICCJ Florin Costiniu,  este lăsat de CSM să intre în continuare în sălile de judecată, deşi, cei doi fiind oficial puşi sub  acuzare de DNA, nu mai au autoritatea morală necesară dreptei judecăţi. Promovările oculte de la CSM nu datează de scurt timp, ci de ani de zile, spun protestatarii. De ce este important ca la ICCJ să ajungă doar judecători care ştiu carte şi sunt „curaţi”? Pentru că ICCJ este instanţa supremă unde se dau hotărâri definitive, care apoi devin mo­dele obligatorii pentru judecătorii de la niveluri inferioare: curţi de apel, tribunale, judecătorii. Poate un judecător suprem acuzat de corupţie  să fie un model de urmat pentru judecătorii de la instanţele inferioare? CSM este somat să răspundă tranşant, clar la această întrebare. Până acum nu a făcut-o.

 

S-au promovat între ei la ICCJ

Potrivit celor 300 de magistraţi protestatari (din numărul total de 4.000), „practicile oculte” ale  CSM au început în perioada 2003-2004 – cel mai scurt mandat al unor magistraţi aleşi în CSM (alegerile au fost la sfârşitul anului 2002 pentru patru ani), întrerupt  prin modificări constituţionale (revizuirea din 2003, cu legislaţia aferentă) care trebuiau aplicate începând din 2005. Potrivit magistraţilor protestatari, între 2003 şi 2004 „membrii CSM s-au promovat  între ei la ICCJ şi, pe deasupra, i-au numit şi pe cei recomandaţi de fosta putere politică”. În acele împrejurări a ajuns la ICCJ Cristina Tarcea, secretarul de stat al ministrului Justiţiei de atunci, Rodica Stănoiu. Tarcea era doar judecător de judecătorie, nerespectându-se normele legale potrivit cărora la ICCJ pot ajunge doar judecători de la tribunale şi curţi de apel. Pe deasupra, Tarcea nu avea evaluarea din sala de judecată, deoarece era secretar de stat (evaluarea atitudinii în sala de judecată era o altă condiţie esenţială). Un alt caz de promovare fără evaluarea de judecător a fost cel al lui Iulian Dragomir, vicepreşedintele Curţii de Apel Bucureşti, detaşat la Oficiul Naţional de Comba­tere a Spălării  Banilor, de unde a ajuns la ICCJ. De asemenea, nici procurorii Ioan Griga şi Despina Mihai, promovaţi la ICCJ, nu aveau evaluare, pentru că nu au fost judecători.

Cazuri de promovări între membrii CSM din perioada 2003-2004 sunt cele ale judecătorilor Gheorghe Buta (atunci ales în CSM de Curtea de Apel Cluj), Rodica Cosma (aleasă în CSM ca preşedinte al Tribunalului Braşov),  preşedintele Tribuna­lului Timişoara, Silvia Nabela,  şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, Vasile Alecsandri. Ultima promovare similară, cu rol de picătură ce a umplut paharul, a fost cea a secretarului general al CSM, Alina Corbu, despre care România liberă a relatat deja.

 

Nu se ştie cum se fac promovările la ICCJ

Judecătorii protestatari nu cunosc criteriile în baza cărora CSM face promovările la ICCJ. Judecători precum Lavinia Lefterache, Francesca Vasile şi Gabriel Balaşa au răspuns perfect la întrebări, dar au fost respinşi; în schimb, spre exemplu, Cristian Jipa, acuzat acum de corupţie,  nu a ştiut răspunsurile, dar  a fost promovat. Trist este că nu se pot contesta aceste examene. „Putem contesta la ICCJ promovările facute de CSM, dar fără finalitate, pentru că acolo practic tot ei judecă. Dacă vrem să deducem criteriile de promovabilitate ale CSM, putem citi întrebările. Candidaţilor respinşi li se pun întrebări cu grad mare de dificultate, iar întrebările puse celor care trebuie să promoveze sunt de multe ori hilare. Chiar dacă răspunzi bine la întrebări grele, tot eşti respins şi nu ştii de ce, pentru că nu se motivează. Noi am atenţionat opinia publică asupra acestor practici încă din 2006, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă”, spu-ne judecătorul protestatar Cristi Danileţ.

 

Cum a ajuns Vasile Alecsandri la ICCJ

Vasile Alecsandri a fost ales membru CSM în 2002 de către procurorii de pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, probabil ca rasplată pentru sprijinul dat PDSR (acum PSD) în campania electorală din anul 2000, după cum apare într-o scrisoare redactată de trezorierul PSD Bacău, Ionel Creţu.

În anul 2004, Alecsandri a fost promovat ca judecător la ICCJ (deşi nu avea evaluare pentru activitatea ca judecător în sala de judecată). Imediat după numirea la ICCJ nu mai avea dreptul să activeze la CSM, pentru că a fost trimis acolo să reprezinte interesele procurori­lor, nu pe cele ale judecătorilor. Cu toate acestea, Vasile Alecsandri a activat la CSM. Mai mult, el s-a ocupat de  avizarea candidaturilor la CSM pentru ultimele alegeri. Vorbind în termeni juridici, aceste avizări sunt nule de drept, ceea ce ar trebui să atragă după sine nulitatea tuturor hotărârilor CSM adoptate în ultimii şase ani, dacă ar fi să respectăm legea cu stricteţe. Vasile Alecsandri a fost judecător la ICCJ, de unde s-a pensionat. Pensia lui este de 80% din ultimul salariu, care poate fi de circa 150 milioane lei vechi.

 

Record  CSM: dimineaţă a respins un candidat, după-amiază l-a admis

Promovarea la ICCJ a judecătorului Săndel Macavei  poate defini exact criteriile în baza cărora CSM face promovările. Săndel Macavei s-a înscris la două concursuri de promovare la ICCJ anunţate de CSM. Interviurile pentru ambele concursuri au avut loc în aceeaşi zi. Dimineaţa, Macavei nu a ştiut răspunsurile la întrebările puse de membrii CSM. După-amiaza însă, a fost excepţional şi a fost admis. Parcursul judecătorului Macavei a rămas şi acum un mister pentru magistraţii protestatari. Interviurile au fost postate pe www.juridice.ro şi pot fi vizualizate de către cititorii României libere.

 

Sofica Dumitraşcu – de la scandal la promovare

Un alt caz neclar de promovare la ICCJ a fost cel al judecătoarei Sofica Dumitraşcu. În anul 2000, a hotărât eliberarea kurdului Mehmet Fahti Kesser, acuzat de spălare de bani. A urmat un scandal de presă, în timpul căruia Sofica Dumitraşcu a părăsit ma­gistratura. După un stagiu scurt de avocatură, Dumitraşcu a devenit din nou judecător la Curtea de Apel Bucureşti, fiind implicată  în elibe­rarea lui Omar Hayssam (în baza unei adeverinţe medicale), acuzat de răpirea jurnaliştilor români la Bagdad. Apoi, Dumitraşcu a fost promovată la ICCJ.

 

Iata mai jos textul integral al protestului judecatorilor, asa cum apare el pe blogul judecatorului Adrian Neacsu, dar si numele semnatarilor acestui protest care se constituie intr-o veritabila palatforma pentru reformarea profunda a justitiei.

 

„INTEGRITATE şi DEMNITATE

 

Protestăm împotriva încălcării normelor eticii profesionale. Fiecare judecător şi procuror este dator să asigure respectarea valorilor profesiei: integritate şi demnitate.

 

I. Cerem C.S.M. o poziţie fermă şi neechivocă asupra încălcării normelor de etică ale profesiei. Făcând dreptate pentru alţii, trebuie să avem puterea să facem dreptate corpului magistraţilor şi să redăm demnitatea profesiei. Obiectivitatea soluţionării unei cauze nu înseamnă tăcerea asupra motivelor care au condus la apariţia acelei situaţii.

Solicităm C.S.M. să aibă o poziţie clară privind posibilitatea de a intra în şedinţa de judecată a acelora faţă de care a început urmărirea penală.

Cerem C.S.M. măsuri ferme pentru asanarea sistemului judiciar, încălcările Codului deontologic fiind la fel de nocive ca şi faptele de corupţie. C.S.M. are datoria sa analizeze nu doar comportamentul celor care sunt subiecţi ai unei anchete penale, dar şi comportamentul celor care au încălcat normele etice fără ca prin aceasta să se comită infracţiuni.

II. Cerem suspendarea procedurii de numire la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până la clarificarea modalităţii în care judecători ulterior anchetaţi de D.N.A. au acces la cea mai înaltă poziţie în sistemul judiciar.

Demnitatea profesiei nu permite încurajarea unui sistem netransparent şi discreţionar în care criteriile de numire într-o funcţie ce presupune demnitate şi onoare au devenit din ce în ce mai oculte.

Solicităm membrilor C.S.M. să se pronunţe asupra vocaţiei de a se înscrie pe lista de candidaţi în vederea promovării la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a membrilor C.S.M. în funcţie, Secretarului General, Secretarului adjunct şi a directorilor de direcţii.

 

Acest protest a fost inaintat Plenului CSM in aceasta dimineata, astfel incat sa fie luat in discutie inaintea trecerii la pucntul de pe ordinea zi privind numirea judecatorilor la ICCJ.”

 

Către

Consiliul Superior al Magistraturii

Doamnei Florica Bejinaru,

Preşedinte al C.S.M.,

 

Stimată doamnă preşedinte,

Judecătorii semnatari ai prezentului protest vă solicităm să supuneţi dezbaterii plenului documentul de mai jos. Întrucât semnăturile au fost centralizate electronic, ele nu apar olograf decât pe listele întocmite local, însă acest protest este asumat direct de fiecare judecător al cărui nume apare în finalul documentului.

 

Jud. Lavinia Lefterache, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Francisca Vasile, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Dana Gârbovan, Curtea de Apel Cluj

Jud. Lăcrămioara Axinte, Tribunalul Botoşani

Jud. Anca Pop, Curtea de Apel Cluj

Jud. Ioana Tripon, Curtea de Apel Cluj

Jud. Sergiu Bobos, Curtea de Apel Cluj

Jud. Daniela Griga, Curtea de Apel Cluj

Jud. Cristina Mănăstireanu, Curtea de Apel Cluj

Jud. Laura Dima, Curtea de Apel Cluj

Jud. Valentin Chitidean, Curtea de Apel Cluj

Jud. Vasile Goja, Curtea de Apel Cluj

Jud. Adina Daria Lupea, Curtea de Apel Cluj

Jud. Irinel Andrei, Curtea de Apel Cluj

Jud. Liviu Ungur, Curtea de Apel Cluj

Jud. Mădălina Afrăsinie, Tribunalul Bucureşti

Jud. Amer Jabre, Tribunalul Bucureşti

Jud. Cecilia Jabre, Tribunalul Bucureşti

Jud. Alexandru Şerban, Curtea de Apel Braşov

Jud. Aurelian Câdea, Tribunalul Dolj

Jud. Cristi Danileţ, Judecătoria Oradea

Jud. Dana Erdei, Judecătoria Oradea

Jud. Mirea Loreley, Judecătoria Oradea

Jud. Florentina Sandu, Judecătoria Oradea

Jud. Marcela Teaha, Judecătoria Oradea

Jud. Florin Bendea, Judecătoria Oradea

Jud. Maria Verdes, Judecătoria Oradea

Jud. Alin Vasonan, Judecătoria Oradea

Jud. Florin Popa, Judecătoria Oradea

Jud. Ovidiu Ciuma, Judecătoria Oradea

Jud. Marian Racolta, Judecătoria Oradea

Jud. Călin Tătar, Judecătoria Huedin

Jud. Simona Jeni Matei, Judecătoria Huedin

Jud. Daniel Mirăuţă, Judecătoria Iaşi

Jud. Florin Niţă, Judecătoria Brăila

Jud. Diana Mihaela Cotoi, Tribunalul Olt

Jud. Adrian Toni Neacşu, Tribunalul Vrancea

Jud. Simona Marinescu, Curtea de Apel Oradea

Jud. Aurelia Lenuţa Stan, Curtea de Apel Oradea

Jud. Doina Trif, Curtea de Apel Oradea

Jud. Felicia Toader, Curtea de Apel Oradea

Jud. Doina Maduta, Curtea de Apel Oradea

Jud. Florica Roman, Curtea de Apel Oradea

Jud. Dana Cigan, Curtea de Apel Oradea

Jud. Alin Doica, Tribunalul Cluj

Jud. Oana Tatu, Tribunalul Cluj

Jud. Monica Trofin, Tribunalul Cluj

Jud. Alexandrina Marin, Tribunalul Cluj

Jud. Florin Lupaşcu, Judecătoria Târgu-Mureş

Jud. Mihaela Grozescu, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti

Jud. Valentina Petrescu, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti

Jud. Beatrice Ramaşcanu, Tribunalul Bucureşti

Jud. Ana Maria Puiu, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti

Jud. Mădălina Văduva, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti

Jud. Daniel Nicola Gheorghiu, Judecătoria Tulcea

Jud. Gabriel Bălaşa, Tribunalul Dâmboviţa

Jud. Lavinia Cîrciumaru, Judecătoria Constanţa

Jud. Tranca Anamaria, Tribunalul Bucureşti

Jud. Matei Dorel George, Tribunalul Bucureşti

Jud. Mihaela Vasiescu, Curtea de Apel Târgu-Mureş

Jud. Dan Andrei Enescu, Curtea de Apel Ploieşti

Jud. Falcan Claudiu Daniel, Judecătoria Drobeta Turnu Severin

Jud. Cornel Dobranişte, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Sorin Vasilescu, Tribunalul Bucureşti

Jud. Liviu Zidaru, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti

Jud. Adrian Vank, Judecătoria Brăila

Jud. Gheorghe Moroşanu, Judecătoria Bicaz

Jud. Adam Raluca, Judecătoria Timişoara

Jud. Aman Maria Rodica Antoaneta, Judecătoria Timişoara

Jud. Anastasescu Anca, Judecătoria Timişoara

Jud. Balan Mihai Andrei, Judecătoria Timişoara

Jud. Bălan Ciprian Manuel, Judecătoria Timişoara

Jud. Borza Rodica, Judecătoria Timişoara

Jud. Bugarin Miliţa Judecătoria Timişoara

Jud. Burdan Adina Monica Judecătoria Timişoara

Jud. Caloianu Doina, Judecătoria Timişoara

Jud. Ciocsirescu Monica, Judecătoria Timişoara

Jud. Corobană Eduard Claudiu, Judecătoria Timişoara

Jud. Dumitrescu Gabriela, Judecătoria Timişoara

Jud. Falcan Daniela, Judecătoria Timişoara

Jud. Godean Camelia, Judecătoria Timişoara

Jud. Hantea Gianina, Judecătoria Timişoara

Jud. Isai Angela, Judecătoria Timişoara

Jud. Mandru Luminiţa, Judecătoria Timişoara

Jud. Neda Raluca, Judecătoria Timişoara

Jud. Nica Ana Maria, Judecătoria Timişoara

Jud. Nica Felix Cristian, Judecătoria Timişoara

Jud. Rotuna Alina, Judecătoria Timişoara

Jud. Tira Anişoara Corina, Judecătoria Timişoara

Jud. Sogor Lenuţa, Judecătoria Timişoara

Jud. Simona Neacşu, Judecătoria Buftea

Jud. Cătălin Chiriţă, Tribunalul Militar Iaşi

Jud. Mirela Diţă, Tribunalul Vrancea

Jud. Mihaela Corbu, Judecătoria Focşani

Jud. Luminiţa Soare, Judecătoria Focşani

Jud. Emilia Botezatu, Judecătoria Focşani

Jud. Luminiţa Duţă, Judecătoria Focşani

Jud. Oana Jelea, Judecătoria Focşani

Jud. Dinu Jelea, Judecătoria Focşani

Jud. Angelica Cruceanu, Judecătoria Focşani

Jud. Andrea Chiş, Curtea de Apel Cluj

Jud. Marta Vitoş, Curtea de Apel Cluj

Jud. Eduard Smintina, Tribunalul Timiş

Jud. Andra Andrei, Tribunalul Timiş

Jud. Alexandrina Ioja, Tribunalul Timiş

Jud. Cristina Didraga, Tribunalul Timiş

Jud. Cristina Popovici, Tribunalul Timiş

Jud. Florentina Parvu, Tribunalul Timiş

Jud. Ioan Popescu, Tribunalul Timiş

Jud. Nela-Adelia Florea, Tribunalul Timiş

Jud. Ioana-Mirela Ionescu, Tribunalul Timiş

Jud. Mircea Todor, Tribunalul Timiş

Jud. Gabriela Baragan, Tribunalul Timiş

Jud. Emilia Cioaba, Tribunalul Timiş

Jud. Zorina Horvath, Tribunalul Timiş

Jud. Lucian Marian, Judecătoria Cluj

Jud. Radu Herciu, Tribunalul Timiş

Jud. Mihaela Meauca, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti

Jud. Elena Simion, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti

Jud. Alina Loredana Popescu, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti

Jud. Adriana Eneache, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti

Jud. Savin Valentin, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti

Jud. Amelia Farmathy, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Dorina Zeca, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Cornel Dobranişte, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Petrică Arbănaş, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Elena Luissa Udrea, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Adela Bodea, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Lucia Uţă, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Carmen Comşa Georgiana, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Magdalena Petre, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Bianca Scrob, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Elena Daniela Opriş, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Veronica Cîrstoiu, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Liliana Bordescu, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Motolea Marius, Curtea de Apel Alba

Jud. Marius Ionescu, Curtea de Apel Alba

Jud. Lucian Ghermna, Curtea de Apel Alba

Jud. Nicolae Turbacă, Curtea de Apel Alba

Jud. Mirela Pop, Curtea de Apel Alba

Jud. Nicoleta Nanea, Curtea de Apel Alba

Jud. Monica Cismaru, Curtea de Apel Alba

Jud. Mariana Clonţa, Curtea de Apel Alba

Jud. Carmen Fit, Curtea de Apel Alba

Jud. Dumitrita Piciarcă, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Adriana Băjan, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Găgescu Risulea, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Croiu Carmen, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Damian Dolache, Curtea de Apel Bucureşti

Proc. D. Burdeja, Parchetul de pe lângă CAB

Proc. Alexa Nuţă, Parchetul de pe lângă CAB

Proc. Borlic Diana, Parchetul de pe lângă CAB

Proc. Vlad Cătălin, Parchetul de pe lângă CAB

Proc. Sorin Chinasi, Parchetul de pe lângă CAB

Proc. Ramona Elena Ruxandra, DIICOT

Proc. Laura Endi, DIICOT

Proc. Stefănescu L. , DIICOT

Proc. Iuliana Ciorcă, DIICOT

Jud. Mironescu D., Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Carmen Găină, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Cirpian Coadă, Tribunalul Constanţa

Jud. Gheorghe Valentina, Curtea de Apel Ploieşti

Jud. Tudose Ana Roxana, Curtea de Apel Ploieşti

Jud. Georgescu Cristina, ,Curtea de Apel Ploieşti

Jud. Craciunoiu Lucian, ,Curtea de Apel Ploieşti

Jud. Frăsinescu Paul, Curtea de Apel Ploieşti

Jud. Mărăcineanu Vasile, Curtea de Apel Ploieşti

Jud. Fieraru Ştefan, ,Curtea de Apel Ploieşti

Jud. Radu Adriana, Curtea de Apel Ploieşti

Jud. Dinu Florentina, Curtea de Apel Ploieşti

Jud. Mitu Teodor, Curtea de Apel Ploieşti

Jud. Secreţeanu Adriana, Curtea de Apel Ploieşti

Jud. Andreea Vasile, Curtea de Apel Bucureşti

Jud. Iulia Diaconaru, Tribunalul Iaşi

Jud. Ciprian Petruş Diaconaru, Judecătoria Iaşi

Jud. Anamaria Chiroi, Judecătoria Brăila

Jud. Virgil Şerban, Judecătoria Brăila

Jud. Claudia Bouleanu, Judecătoria Brăila

Jud. Mirela Ceolpan, Judecătoria Brăila

Jud. Florin Dumitru, Judecătoria Brăila

Jud. Veronica Nae, Judecătoria Brăila

Jud. Speranţa Diaconescu Macarenco, Judecătoria Brăila

Jud. Nicoleta Dogariu, Judecătoria Brăila

Jud. Monica Niculescu, Curtea de Apel Bucureşti

Cele mai citite

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Papa Francisc a condamnat loviturile aeriene din Gaza

 Papa Francisc a condamnat din nou sâmbătă loviturile aeriene israeliene din Gaza, scrie Reuters. Suveranul Pontif și-a deschis discursul anual de Crăciun adresat cardinalilor catolici...
Ultima oră
Pe aceeași temă