» Potrivit documentelor din arhiva CNSAS, din 1980, tatal actualului rege al rromilor a colaborat cu Securitatea.
» Acesta dadea rapoarte despre fiecare deplasare la congresele internationale ale minoritarilor.
» In 1986, Cioaba a fost acuzat la un stabor ca a turnat la Militie un rrom angajat sa fure un pahar de argint de la Muzeul National.
Fostul rege al rromilor Ion Cioaba a colaborat cu Securitatea din 1980, moment in care era bulibasa peste tiganii din toata tara, iar dovezile se regasesc la CNSAS in miile de file din dosarul Cioaba. Din documente rezulta fara dubii ca raporta constiincios despre toate deplasarile din strainatate, unde se intalnea la congrese cu minoritari din alte tari. Rapoartele din dosar mai demonstreaza ca la astfel de evenimente Ion Cioaba nu avea nici o initiativa neaprobata de securistii care-l foloseau ca sursa. Informatia despre colaborarea lui Cioaba cu Securitatea i-a ajuns la urechile imparatului Iulian in 2006; acesta a facut-o publica, starnind un veritabil scandal printre rromi. Imparatul a fost catalogat drept "bolnav" de catre regele Florin Cioaba. Secretul dus in mormant de fostul rege este dezvaluit acum de "Romania libera". Documentele ne arata o alta imagine a celui care a fost conducatorul rromilor, cavaler al Ordinului de Malta, doctor in rromologie si primul deputat minoritar in Parlamentul Romaniei din 1990.
Dovezile CNSAS
In 1986 (cand Cioaba a fost arestat pentru infractiuni de drept comun) intr-o radiograma trimisa Departamentului Securitatii Statului, securistii sibieni deconspira calitatea de sursa a lui Ion Cioaba si-i dau un certificat de buna purtare: "Bulibasa tiganilor corturari-caldarari, arestat pentru infractiuni de drept comun. (…) Nu este pretabil la actiuni care sa afecteze interesele statului nostru. De mai multi ani colaboreaza cu organele de securitate. Nu a intreprins nici o actiune in calitate de reprezentant al tiganilor fara acordul nostru sau al altor organe de stat competente. In evidentele Securitatii nu este cunoscut cu alte probleme in afara faptului ca este sursa" (radiograma numarul 100/FA/0076692 din 18 octombrie 1986). Semnatarul radiogramei, seful Securitatii Sibiu, lt.-col. Marcel Vasiliu, a indulcit imaginea arestatului Cioaba, aratand ca acesta "a prezentat pozitiv situatia rromilor din tara noastra, punand accent pe drepturile si libertatile egale cu cele ale celorlalte nationalitati conlocuitoare". Istoria arestarii din 1986 avea sa fie rescrisa dupa 1989, cand Ion Cioaba declara raspicat ca in acea perioada ar fi fost retinut si maltratat de securisti pentru a marturisi unde sunt salbele de aur ale tiganilor. Cioaba mai spunea atunci ca eliberarea s-ar fi produs la presiunea Occidentului, el fiind reprezentant al ONU pentru rromi.
Biografia unui rege autoproclamat
Pe site-ul Fundatiei "Ion Cioaba", autoproclamatul rege international al rromilor e prezentat aproape ca un disident. Potrivit evidentelor Securitatii, "disidentul" Ion Cioaba, nascut pe 7.01.1935, este absolvent al scolii generale, a fost activist al CC al UTC (1955-1960), instructor pentru fostele regiuni Craiova si Pitesti, liber-profesionist (pana in 1967), lacatus-mecanic la Cooperativa Tehnica Noua Sibiu (pana in 1971), muncitor la cooperativa oraseneasca si apoi sef de echipa la Constructorul (1979-1981). Intr-o nota datata 1981 si expediata generalului mr. Bordea, securistii sibieni confirma ultimul raport al sursei Ion Cioaba despre al treilea Congres International al Tiganilor (Göttingen, R.F. Germania).
Dupa 1989, Ion Cioaba nu a recunoscut niciodata colaborarea cu Securitatea, dar i-a indrumat pe tinerii rromi sa dea mana cu politia pentru protectia lor. La fel ca si fiul sau, Florin, urmasul la tron. Considerat un simbol, regele rromilor a luat in mormant secretul colaborarii cu Securitatea. Dupa decesul acestuia in 1997, noul rege Florin Cioaba a pastrat legenda despre tatal sau, care afirmase intr-un interviu ca a ajuns in fruntea etniei cu vointa lui Dumnezeu. De fapt, a fost o autoproclamare urmata de alta, de data aceasta a lui Iulian Radulescu, imparatul tiganilor. Impartirea supusilor intre rege si imparat a generat o serie de conflicte, stinse in 1995, dar reaprinse in 2006, cand Iulian Radulescu a declarat ca fostul rege a colaborat cu Securitatea. Anul coincide cu momentul in care au ajuns la CNSAS dosarele despre Ion Cioaba. Conflictele au ajuns pana la poarta imparatului; acesta s-a aparat cu sabia impotriva rromilor care doreau sa-i incendieze palatul. Pe langa acuzatia de colaborare cu Securitatea la adresa regelui lor, rromii i-au mai spus lui Iulian ca nu mai suporta sa-i plateasca taxa de protectie.
Acuzat ca "a turnat" la militie
In documentele CNSAS se consemneaza si acuzatiile rromilor, potrivit carora liderul lor "a turnat", dar nu la Securitate, ci la Militie. Reclamatia a avut loc in cadrul unui stabor din februarie 1986, cand rromul Ilie Mihai a spus ca bulibasa Cioaba este cel care i-a provocat o perchezitie la domiciliu si confiscarea unor pahare din argint. Toata povestea este insirata pe mai multe pagini intr-un raport al Securitatii. Mihai a fost acuzat la randul lui ca a luat 450.000 de lei de la o familie de rromi pentru a fura de la Muzeul Republicii Socialiste Romania un pahar din argint, dar a adus un obiect asemanator, care nu avea aceeasi valoare.
Florin Cioaba: "A fost sursa si atat.
Nu a turnat pe nimeni pentru a face rau"
Discutia cu actualul rege international al rromilor, Florin Cioaba, a avut loc in doua reprize.
Initial, acesta a negat vehement orice legatura cu Securitatea a tatalui sau, fostul rege Ion Cioaba. Ulterior, a incercat sa-i gaseasca circumstante atenuante si a acreditat ideea ca parintele sau era printre turnatorii buni.
» Romania libera: stiati ca tatal dvs. a fost colaborator al Securitatii?
Florin Cioaba – Nu stiu si nici nu cred asa ceva. Ar fi imposibil.
» La CNSAS exista un dosar.
Florin Cioaba – In cazul asta, sunt convins ca l-a fabricat cineva. Tatal meu a fost arestat de Securitate in 1986, la fel ca toata familia noastra. Ne-au arestat pentru a afla unde sunt salbele si banii de aur.
» Exista totusi un raport favorabil al securistilor despre tatal dvs.
Florin Cioaba – Nu stiu nimic de el. Ma mir. Oricum, noi le-am dat bani sa-l elibereze pe tata. Un kilogram de aur in monede. Asta au cerut ei.
» Va spun ca exista un dosar in care tatal dvs. este numit "sursa".
Florin Cioaba – Domnule, eu nu cred asa ceva! Este o inventie. Oricum, nu cred nimic pana nu vad documentele. si asa nu stiu daca sunteti cine spuneti. In felul asta si eu pot sa spun ca sunt George Bush.
Discutia cu regele rromilor a continuat dupa ce i-am tri-mis pe fax unul dintre documentele acuzatoare de la CNSAS.
» Acum ati vazut documentul. Cum comentati ca tatal dvs. a fost turnator?
Florin Cioaba – Ce sens are sa vorbim despre acest lucru? si asa el nu mai candideaza, pentru ca este mort. Un lucru pot sa va spun sigur: el nu a facut politie politica. Va rog sa aveti grija cum scrieti pentru ca el nu a fost turnator!
» Dar informarile date nu inseamna turnatorie?
Florin Cioaba – Nu. El era obligat sa spuna acele lucruri, altfel nu putea obtine viza ca sa mearga la simpozioane internationale. Nu a facut rau nimanui, ci a fost patriot si a aparat imaginea tarii. Asta nu inseamna ca a facut politie politica, ci si-a facut datoria de cetatean al tarii. De acest lucru stiam, pentru ca era normal.
» Trebuie sa va hotarati: stiati sau nu stiati ca a fost informator?
Florin Cioaba – Va rog sa nu mai folositi acest cuvant! A fost sursa si atat. Nu a turnat pe nimeni pentru a face rau.
» Povestea despre colaborarea fostului rege Cioaba cu Securitatea a fost pomenita prima oara de imparatul Iulian, iar in acel moment ati spus despre el ca este bolnav.
Florin Cioaba – Pai, el vorbeste? Toata lumea stie ca imparatul Iulian a fost turnator. Nu la Securitate, pentru ca noi nu aveam treaba cu acest organ, ci la militie. Chiar se imbraca in uniforma de militian cand mergea la perchezitii. Ii turna pe rromi sa le ia aurul sau mai stiu eu ce.
» R.l.: Asadar, tatal dvs. a colaborat cu Securitatea si a facut bine, iar imparatul Iulian cu militia si a facut rau?
Florin Cioaba – Da, asa este. Tata a facut un lucru bun pentru tara, oricum era santajat sa-l faca, altfel nu pleca din tara in veci, iar Iulian a facut rau etniei prin turnatoriile la militie.