6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialRazboi imobiliar pentru un teren de opt milioane de euro

Razboi imobiliar pentru un teren de opt milioane de euro

» Un teren de 14.000 metri patrati, situat in Brasov, este disputat in instantele de judecata de doua societati comerciale, una din Brasov, cealalta din Bucuresti. Valoarea terenului se ridica la 8 milioane euro. Proprietarul de pana acum al terenului – SC Gabi’s Development SRL Brasov – acuza "inventarea" de catre o instanta a Curtii de Apel Alba-Iulia a unui termen juridic (retract litigios) pe care il considera neaplicabil in aceasta cauza si prin care a dat castig de cauza reclamantului din dosar, respectiv SC Institutul Pasteur SA Bucuresti.

Povestea terenului de pe strada Stejarisului nr. 8 a inceput in anul 2001, cand fostul proprietar Gerda Bacher, care locuieste in Germania, a cerut conform Legii 10 retrocedarea terenului care i-a fost nationalizat. In 2002, Primaria Brasov, constatand ca terenul revendicat a trecut in proprietatea statului fara nici un fel de titlu, a emis o dispozitie de restituire catre fosta proprietara. Anterior restituirii terenului, Institutul Pasteur avea inscris printr-o decizie a Consiliului Popular Brasov din anul 1984 un drept de administrare operativa. In 2004, CL Brasov a revocat dreptul de administrare operativa a Institutului Pasteur asupra terenului in cauza, care a si fost radiat din cartea funciara.

La vremea respectiva, Institutul Pasteur nu mai era societate nationala de stat, ci era o firma privata, vanduta in anul 2000 fara licitatie si pe o suma derizorie. Terenul din Brasov, care era in administrarea operativa a sucursalei locale a Institutului Pasteur, avea o valoare financiara foarte mare, astfel incat noii proprietari ai societatii din Bucuresti nu s-au impacat cu ideea de a nu putea obtine profitul scontat de pe urma vanzarii acestuia.

Procese peste procese
Reprezentantii Institutului Pasteur au atacat in contencios administrativ decizia CL Brasov de revocare a dreptului de administrare operativa asupra terenului, dar actiunea judecatoreasca a fost respinsa. Instanta a scos in evidenta faptul ca dreptul de proprietate al Institutului Pasteur nu a existat niciodata asupra terenului. Ulterior, SC Institutul Pasteur SA a dat din nou in judecata Pri-maria Brasov pentru a dovedi ca este proprietara pe teren, dar a pierdut si acest proces derulat la Tribunalul Bucuresti. Institutul Pasteur a atacat hotararea cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care a mentinut decizia anterioara a tribunalului.

Neputand sa dovedeasca nicicum dreptul de proprietate asupra terenului respectiv, Sorin Stanescu a deschis un alt proces impotriva Primariei Brasov si a proprietarei Gerda Bacher. Prin cererea adresata Judecatoriei Brasov, a cerut instantei sa constate nulitatea absoluta a dispozitiei de restituire a terenului catre Gerda Bacher; sa dispuna rectificarea cartii funciare in sensul radierii dreptului de proprietate al lui Bacher Gerda si reinscrierea dreptului de administrare operativa a Institutului Pasteur. In iunie 2004, Judecatoria Brasov a respins si aceasta cerere. Institutul Pasteur a facut apel la Curtea de Apel Brasov, care, in decembrie 2004, printr-o sentinta ramasa definitiva, a respins apelul si a mentinut decizia de retrocedare ca legala.

Firma Gabi’s Development SRL Brasov a devenit parte in acest conflict juridic in anul 2005, cand a cumparat terenul de la proprietara tabulara Gerda Bacher si drepturile litigioase asupra acestuia. In continuarea demersurilor juridice, Institutul Pasteur a facut recurs la Curtea de Apel Brasov, cerand inca o data anularea dispozitiei Primariei Brasov si rectificarea cartii funciare. In aceasta faza procesul a fost tergiversat timp de trei ani, perioada in care reprezentantii societatii din Bucuresti au recuzat completele de judecata de mai multe ori si au solicitat de patru ori stramutarea dosarului. Au obtinut pana la urma stramutarea dosarului la Curtea de Apel Alba-Iulia.

 

La sfarsitul lunii ianuarie 2006, Gerda Bacher a fost vizitata la domiciliul sau din Germania de trei persoane (Carmen Pastin, Andreea Stroe si Juan Istrati), care s-au prezentat ca fiind reprezentanti ai fiului acesteia, Ernst Bacher. In realitate, cei trei erau reprezentanti ai Institutului Pasteur si au fost trimisi in Germania cu misiunea de a obtine un act de la fosta proprietara care sa le permita stramutarea dosarului de la Brasov. In 22 ianuarie 2006, Gerda Bacher a semnat o declaratie prin care il imputernicea pe Juan Istrati drept reprezentant exclusiv pentru toate imobilele din Romania si sustinea ca nu a intentat pana atunci nici un proces pentru aceste drepturi imobiliare. Folosindu-se de aceasta declaratie, Istrati a formulat in numele fostei proprietare o noua actiune judecatoreasca prin care cere stramutarea dosarului de la Curtea de Apel Brasov.

 

Data acestei solicitari era 20 iunie 2006, cand procura fostei proprietare nu mai era valabila. In 23 ianuarie 2006, dandu-si seama ca a fost inselata, Gerda Bacher semneaza un act prin care declara invalida procura prin care l-a imputernicit pe Juan Istrati. "Nu il cunosc pe mandatarul domnul Istrati. Procura mi-a fost prezentata, nu am citit-o si nu am inteles continutul ei. Am semnat inscrisul numai pentru ca domnul Istrati si insotitoarea sa mi-au indicat ca vin din partea si din insarcinarea fiului meu, Ernst Bacher. Am fost insa inselata cu viclenie, deoarece fiul meu nu avea cunostinta de toate acestea", a precizat Gerda Bacher. In procesul prin care s-a judecat aceasta cerere de stramutare, partile Gabi’s Development si Primaria Brasov nu au fost citate. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind stramutarea dosarului de la Brasov la Alba-Iulia a fost luata in decembrie 2006.

"Aberatie judiciara"
La Alba-Iulia, dosarul a fost judecat abia in 2008, cand in decursul a doar doua termene Institutul Pasteur obtine o decizie judecatoreasca ce ii permite sa se substituie societatii Gabi’s Development in contractul prin care aceasta societate a cumparat terenul de la Gerda Bacher. "Decizia data de completul Curtii de Apel Alba-lulia este o aberatie judiciara", afirma avocatii partilor Gabi’s Development si Gerda Bacher.

Sentinta Curtii de Apel Alba-Iulia suna in felul urmator: "Admite recursul declarat de reclamanta SN INSTITUTUL PASTEUR SA BUCUREsTI impotriva deciziei civile nr. 1231/Ap/2004 pronuntata de Curtea de Apel Brasov in dosar nr. 4131/Ap/2004 si a sentintei civile nr. 5759/2004 pronuntata de Judecatoria Brasov in dosar nr. 3363/2004 si in consecinta: Modifica in tot hotararile atacate si constata exercitat si intervenit retractul litigios opus de reclamanta in contra SC Gabi’s Development SRL prin care SN INSTITUTUL PASTEUR SA dobandeste de la aceasta drepturile ce fac obiectul contractelor de vanzare-cumparare cu nr. 498/ 25.03.2005 autentificat de BNPA Cazan Maria si nr. 669/21.02.2006 autentificat de BNPA Isbasoiu Florea si obliga reclamanta la plata catre retractatul cesionar SC Gabi’s Development SRL a sumei de 1.382.315 RON reprezentand pretul real al cesiunii cu dobanzile aferente din ziua platii si a cheltuielilor facute de cesionar. Constata stins prezentul proces. IREVOCABILa". O ultima cale de atac asupra acestei sentinte este revizuirea, procedura juridica ce se deruleaza in prezent.

» Judecatori independenti
"Litigiul a fost judecat in recurs de Curtea de Apel Alba-Iulia, care s-a pronuntat in data de 27 iunie 2008. (…) In conformitate cu prevederile art. 16 si 17 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, hotararile judecatoresti trebuie respectate si aduse la indeplinire in conditiile legii, putand fi desfiintate sau modificate numai in caile de atac prevazute de lege si exercitate conform dispozitiilor legale. Judecatorii acestei instante sunt independenti, impartiali si se supun numai legii, conform dispozitiilor Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor", se sustine intr-un comunicat al Biroului de relatii publice din cadrul Curtii de Apel Alba-Iulia.

Cele mai citite

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...
Ultima oră
Pe aceeași temă