4.9 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Printul Banatului" era regele deseurilor de tutun

„Printul Banatului” era regele deseurilor de tutun

Dupa o actiune in forta, cu filaj si urmarire ca-n filme, autoritatile l-au saltat pe Zaher Iskandarani impreuna cu alti trei complici. Doi ani au muncit la dosar procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Controalele efectuate la fabricile de alcool si tutun de la Sacalaz si Lenauheim au scos la iveala un mecanism extrem de complicat de contrabanda si evaziune fiscala. „Romania libera” dezvaluie, in detaliu, cum functiona filiera de contrabanda „Iskandarani”.

Numeroasele controale ale autoritatilor fiscale nu au gasit nimic deosebit, pana la interventia procurorilor de la Crima Organizata. Utilajele de fabricat si ambalat tigarete au fost plimbate prin diverse firme si au fost subevaluate cu documente vamale false. Din surse neoficiale am aflat ca fabrica de tigari de la Sacalaz avea pereti dubli, iar fabrica de alcool dispunea de rezervoare ascunse sub pamant. Fabricile produceau fara autorizatie. Timbrele false erau aduse din China prin DHL. Paienjenisul firmelor participante la evaziune este impresionant. Reteaua se intinde din Liban pana in Insulele Virgine, Ungaria, Grecia, Romania, Serbia si tarile arabe. Majoritatea firmelor erau infiintate pe numele mamei lui Zaher.

Fabrica de „prosoape”

Din 2003, procurorii DIICOT l-au luat in vizor pe Iskandarani. In luna mai 2005, procurorii i-au retinut pe sirian si pe complicii sai dupa ce au gasit matrite de falsificat marci, timbre false si cartoane de tigari contrafacute. Curtea de Apel i-a eliberat, in mod surprinzator, din „lipsa de probe”. Joaca de-a soarecele si pisica a continuat in camp deschis. La propriu. Fabricile lui Iskandarani erau construite pe camp. Neavand unde sa-si ascunda spionii, se pare ca serviciile speciale l-au filat pe Iskandarani si din elicopter. Fugit de sub escorta, dat in urmarire prin Interpol, sirianul a fost prins in cele din urma intr-un cartier din nordul Timisoarei. Acum zace impreuna cu alti trei complici in arestul Cercetari Penale din Bucuresti. Povestea evaziunii incepe cu linia pentru fabricat si ambalat tigarete. Din surse judiciare am aflat ca Iovescu Eugen si Ghannoum Obayda, complicii lui Zaher, au importat utilaje de fabricat tigarete pentru SC R&M TOBACCO INTERNATIONAL SRL Timisoara de la firma Cuhna Corporate SA, cu sediul in Insulele Virgine. Utilajele, in valoare de 1.377.000 de euro, sunt tranzitate prin Zona Libera Curtici, apoi „vandute” unei firme din Ungaria. Dupa numai cateva zile, linia tehnologica de fabricat si impachetat tigarete este reintrodusa in tara cu documente vamale false ce atestau ca este utilaj pentru fabricat prosoape, in valoare de 30.000 de euro, destinat unei firme din Craiova. Sursele noastre spun ca numai din aceste operatiuni autoritatile vamale au stabilit un prejudiciu de 17 miliarde de lei reprezentand taxe vamale si TVA.

Timbre false aduse din China

SC R&M TOBACCO INTERNATIONAL SRL figureaza la Directia Generala a Finantelor Publice Timis cu datorii catre bugetul de stat in valoare de 800 de milioane de lei, reprezentand accize din vanzarea produselor de tutun neachitate. In data de 02.12.2005, DGFP Timis a suspendat activitatea si autorizatiile de antrepozit fiscal ale firmei TOBACCO INTERNATIONAL. Firma nu mai avea dreptul de a produce tigarete. Conform unor surse judiciare din Timisoara, perchezitiile efectuate asupra complicilor lui Iskandarani la domiciliile lor si la sediul fabricii de tigarete au scos la iveala banderole de marcat tigarete, timbre netaiate pentru marcarea tigaretelor false, cartuse de tigari cu timbre cu aceeasi serie, negative cu mentiunea „Ministerul Finantelor Publice Bosnia-Hertegovina”. Cu acordul lui Zaher Iskandarani si sub indrumarea lui Iovescu Eugen, unul dintre partenerii de afaceri, Bizinichi Gheorghe, se ocupa de procurarea de timbre fiscale romanesti false, fabricate in China. In februarie 2005, de la Beijing au fost trimise prin DHL cinci sute de mii de astfel de timbre unei persoane care locuia langa fabrica de tigarete de la Sacalaz. Facturile gasite la data controlului atestau o cantitate de tigari in valoare de peste 1,7 miliarde lei vandute ilegal, precum si punerea in circulatie fara drept a timbrelor aplicate pe acestea.

Cum era pacalita vama cu „deseuri de tutun”

In iunie 2004, autoritatile verificau marfa din unul dintre tirurile lui Zaher. In loc de tutun, cum era specificat in documente, cele 198 de colete contineau deseu de tutun. Din documentele de insotire a marfii si din inscrisuri a reiesit ca, sub acoperirea si prin intermediul SC Dorenco Trading LTD, firma-fantoma Tobacco International SRL din Timisoara a importat din Grecia 9.900 kg de tutun. Motivand ca tutunul nu ar fi fost comandat de societate, marfa a fost trimisa inapoi. Aceeasi cantitate, numai ca, in loc de tutun, autoritatile au gasit deseu de tutun. In realitate, tutunul a fost descarcat in fabrica de la Sacalaz, ascunsa in peretii dubli ai constructiei, si inlocuit cu deseuri. Marfa, folosita apoi ca materie prima, nu a fost declarata sau inregistrata in contabilitate. In 2002, firmele sirianului au primit interdictie sa fabrice marcile de tigari Valentino si R&M, care imitau foarte bine marci cunoscute, ca Marlboro si L&M. In 2005 le produceau inca. Zaher Iskandarani, Iovescu Eugen, Ghannoum Obayda si Fadi Jamil sunt acuzati ca au desfasurat activitati de contrafacere a unor marci de tigarete (L&M, Marlboro, Grant si Sovereign) si contrabanda de mare anvergura cu astfel de produse intr-un grup infractional organizat. Tigarile de contrabanda ajungeau in Serbia si in tarile arabe. Intr-o hala din Sacalaz, sub deseuri de tutun, s-au gasit role de foita de tigarete si filtre pentru tigari ce nu se regaseau in documentele contabile. R&M TOBACCO INTERNATIONAL a eludat o parte din taxele vamale datorate statului pentru importul din Grecia.

Fabrica de alcool Lenauheim

SC ALCHOOL BANAT INDUSTRY SRL nu era autorizata pentru productie/depozitare alcool. In fabrica de la Lenauheim s-au gasit bidoane ce contineau alcool, borhot, faina de porumb si porumb. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a stabilit ca probele prelevate sunt reziduuri de distilare epuizata de alcool rezultate in urma rafinarii alcoolului brut. Reziduurile pot fi folosite pentru diluarea alcoolului brut in vederea introducerii in coloana de rafinare. Intr-o groapa din incinta fabricii au fost gasite trei rezervoare de mare capacitate cu acelasi continut. Aceeasi substanta s-a gasit si pe linia de distilare. Din investigatiile efectuate de procurori in noiembrie-decembrie 2005 reiese ca Zaher Iskandarani si Iovescu Eugen au discutat cu mai multe persoane cu privire la comenzi de alcool de 96 de grade. Cu ocazia controalelor efectuate de Garda Financiara si a perchezitiilor efectuate de procurori in incinta fabricii de tigarete de la Sacalaz, unde isi desfasoara activitatea SC R&M TOBACCO INTERNATIONAL SRL, precum si la fabrica de alcool de la Lenauheim, punct de lucru al SC ALCHOOL BANAT INDUSTRY SRL, au fost gasite tigarete si alcool fabricate in afara antrepozitului fiscal.
Operatiunea a fost deosebit de complexa. Pe langa procurorii DIICOT, au participat serviciile speciale, lucratorii Garzii Financiare, politisti de la Directia Crima Organizata a IGPR si Brigada Speciala a Jandarmeriei Romane.


„Dosarul este o aiureala”
„Dosarul este o aiureala. S-a incalcat procedura la modul grosolan. Cu toate ca in prima instanta judecatorul a constatat ca nu erau indeplinite procedurile in cazul Iskandarani, s-a dispus arestarea acestuia de catre alta instanta. Faptele pentru care a fost arestat in acest nou dosar sunt identice cu cele pentru care a fost pus in libertate definitiv intr-un dosar mai vechi, din 30 mai 2005. De altfel, noul dosar este disjuns in intregime din cel vechi. Rearestarea pentru aceleasi fapte nu mai este posibila decat daca apar elemente noi”, ne-a declarat profesorul Gheorghe Mateut, avocatul lui Zaher Iskandarani.


Cine l-a sprijinit pe Iskandarani?
Marea intrebare este cum fabricile lui Iskandarani au produs tigari si alcool timp de doi ani de zile avand autorizatiile suspendate sau chiar fara nici o autorizatie. Dupa unele surse judiciare, raspunsul este simplu. A mituit autoritatile. Chiar mai mult, ar dispune de protectie politica la nivel inalt. Iskandarani a fost arestat in noaptea de 28 spre 29 decembrie 2005 si este in prezent in arestul Cercetari Penale din Bucuresti. Urmatorul termen in dosar este 30 ianuarie 2006.

Cele mai citite

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Armistițiul între Israel și Hamas: Mii de palestinieni sărbătoresc în Gaza, dar durerile războiului persistă

După intrarea în vigoare a unui armistițiu între Israel și Hamas, mii de palestinieni s-au adunat pe străzile din Gaza pentru a sărbători sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă