4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialPovesti din maternitatile groazei: "Mi-au spus ca mai bine sa nasc in...

Povesti din maternitatile groazei: „Mi-au spus ca mai bine sa nasc in padure”

» Cazul micutului Sebastian, nascut aproape mort din cauza neglijentei medicilor, a adus din nou in atentia publica starea jalnica a maternitatilor.

» Nici una din cele 261 de unitati nu indeplineste standardele europene.

» La mia de nou nascuti 14 bebelusi nu supravietuiesc.

Imprastiate in toata romania, maternitatile noastre par, fiecare in parte, scenarii de film horror in care nasterile in iad au devenit o obisnuinta. Suntem pe primul loc la mortalitatea infantila din Europa, circa 14 decese la mia de nou-nascuti, iar cele 261 de unitati nu reusesc inca sa depaseasca tarele secolului XX. Nici una dintre maternitatile din Romania nu atinge standardele europene, chiar daca au existat investitii masive in ultimii ani. In timp ce Ministerul Sanatatii promite modernizari de sute de milioane de euro pana in 2009, se nasc zeci de mii de copii dintre care mult prea multi se imbolnavesc inca din spital, din cauza conditiilor critice. Decorul este mereu acelasi: caloriferele antice stau rezemate de varul imbacsit cu dezinfectant, mobilierul este stramb, frigul matura holurile pe post de femeie de serviciu si te intalnesti fara sa stii cu microbii care colcaie pe vesnica faianta. In UE faianta este interzisa in unitatile medicale pentru ca rosturile de imbinare sunt medii ideale pentru culturile de bacterii. Pe langa imaginea de cosmar, pacientii trebuie sa se obisnuiasca rapid cu personalul nervos, care te repede daca ai nemultumiri si daca nu cotizezi la pretul "pietei". Situatia nu este generala in privinta comportamentului. Exista si exceptii, dar rare.
Despre comportamentul asistentelor si cel al medicilor, "atentia" financiara pentru personal si maternitatile horror din tara povestesc parintii, de ani de zile, pe diverse forumuri si site-uri specializate. Situatia nu s-a schimbat prea mult.
"Romania libera" a facut o incursiune in doua maternitati cu probleme: Ploiesti si Alexandria, care este prima pe tara intr-un nedorit top al mortalitatii infantile. O alta oprire a fost la Ghimpati, unde fosta maternitate a fost desfiintata din cauza numarului mic de nasteri. Chiar si asa, este de mirare cum a fost aprobata, pentru o astfel de nobila destinatie, o cladire de peste 50 de ani, care-si marturiseste varsta din toate incheieturile. Despre situatia critica vorbeste chiar Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care este obligata de Conventia ONU sa trimita un raport complet la Geneva. In tot acest cosmar al nasterilor, Romania are si un punct pozitiv: mortalitatea a scazut, totusi, mult fata de ’89. Atunci mureau 40 de copii la mia de nou-nascuti, iar acum, in jur de 14. Doar comportamentul deseori criticat al personalului nu este nicaieri contabilizat.

Alexandria, prima intr-un top de cosmar
La 77 kilometri de Bucuresti, Maternitatea din Alexandria, judetul Teleorman, are o performanta de care nu ar dori sa auda nimeni: este prima in topul mortalitatii infantile. Surse din Ministerul Sanatatii ne-au spus ca anul acesta Alexandria a inlocuit Constanta in top, cu 14 decese in randul nou-nascutilor. Intamplator, reporterii "Romaniei libere" au intrat pe poarta metalica chiar in momentul in care un localnic a venit sa-si ridice ruda internata aici cu o masina pe plafonul careia trona un sicriu. Pacientul a murit, asa cum se intampla si cu bebelusii. "Sunt cazuri de copii cu malformatii sau nascuti prematur. Nu stim de ce se intampla asta. Poate din cauza stresului mamelor, a alimentatiei sau a poluarii", ne-a spus directorul medical al Spitalului Judetean Alexandria, dr. Monica Rosu. Unitatea medicala arata pe dinafara ca pe timpul regimului comunist. Inauntru, spitalul este impartit in zone modernizate recent, inca nefinalizate, si vechea cladire, asa cum a fost mostenita. Doar biroul directorului pare a fi adus la standarde normale. In rest, ni se dezvaluie aceeasi faianta cu microbi, usile de lemn aproape putred sunt muscate de timp, patuturile pentru copii sunt neschimbate, toaletele sunt oribile, lenjeria este uzata de indelungata folosinta, aparatura a sarit de un deceniu si personalul pare desprins din poze de demult. Vezi aceleasi halate ca dinainte de ’90, fete ridate si uneori acre.
Aparatele foto le fac sa zambeasca, iar imaginea se schimba brusc. Pana si figurile incruntate ale bebelusilor din patuturile metalice se linistesc. Nu se schimba nimic, insa, din vederea de ansamblu, in care intra cifra nou-nascutilor decedati din varii motive. Niciodata din vina medicilor. O fosta pacienta a spus pe scurt cum si-a petrecut zilele acolo: "E aproape la fel ca peste tot in provincie. Mizerie, lenjerie rupta si murdara, daca dai «ceva» la infirmiere se poate schimba, daca nu, stai asa pana se usuca sangele pe ea. Asistente care iti vorbesc urat, te considera parca ultimul om, mai bine zis te desconsidera. Medici delasatori, care parca nu au chef sa te ajute. Daca nu «dai» poti sa mori cu zile si tu, si bebelusul". seful sectiei de ginecologie, dr Sorin Chirea, ne-a declarat ca "situatia este mai buna acum. Inainte de ‘90 aveam in jur de 40 de nou-nascuti decedati. Trebuie sa recunosc ca sunt unele probleme, dar poate acum cu noile fonduri reusim sa depasim partea materiala, cea legata de aparatura noua si de modernizarea saloanelor. Cea actuala este obtinuta in guvernarea CDR. Cea mai mare lipsa este a personalului. Scoatem posturi la concurs, dar nu vor sa vina specialisti. Prefera Capitala". La Alexandria, norma stabilita de minister este respectata litera cu litera in ceea ce priveste personalul: un medic la 16 pacienti.

Asistenti fara voie la o nastere in Maternitatea Ploiesti
La cateva sute de metri de un cimitir, Maternitatea din Ploiesti a ajuns la o celebritate trista de care nu a scapat nici acum. In 2003, in cateva zile, 14 bebelusi au murit din cauza mizeriei din spital. Parintii au reclamat, Colegiul Medicilor a declansat ancheta in paralel cu procurorii. "Este o legenda. Cineva a avut un interes. Realitatea nu este chiar ce a aparut in presa", a incercat directorul spitalului, Cornel Boeru, sa-si apere actualii colegi. "Atunci nu eram aici, dar am auzit alta versiune. Nu are sens sa discutam de un trecut cetos", a mai spus seful maternitatii, care ne-a spus, franc, ca abia de un an au inceput lucrurile sa se schimbe. Totul pe baza de proiecte de cateva miliarde primite de la fonduri structurale si minister. Pana vor ajunge sa vada noile minuni din cea mai mare maternitate de provincie tinerele mame se lovesc de aceleasi probleme ca la oricare unitate. Iarasi faianta incarcata cu microbi, acelasi mobilier, tot toalete execrabile, frig, difuzoare antice, personal in minus.
Mai mult, am fost asistenti fara voie la o nastere. Pe holul catre noile investitii, o usa larg deschisa iti atragea privirea inainte de a ajunge langa un cor de nou-nascuti. Cu toate ca era curent si era praf, usa catre sala de nasteri era deschisa, iar medici si asistente inconjurau o tanara mama. Nu era singura. A fost un moment al zilei in care s-a nascut ca pe banda rulanta, iar toate mesele erau pline cu bebelusi. Erau la maximum doi pasi de noi – sigur un potential pericol pentru fragilitatea micutilor.

Ghimpati, maternitatea cu lacat
In judetul Giurgiu, pe un drum care se infunda intr-o ulita, Spitalul Ghimpati sta pitit intr-un vechi conac, o cladire care si-a capatat acest rang acum 50 de ani. Printre balarii, prund si noroi, treptele batrane te urca spre locul in care acum cativa ani aici apareau pe lume copii. Nasteri miraculoase, am putea spune. Timpul pare suspendat in fosta maternitate. Incalzirea este asigurata de sobe, iar absolut tot mobilierul si aparatura par doar obiecte de recuzita dintr-un film de prin anii ’60, cu indulgenta. O alta imagine este a unui pacient care se uita pe geam, singur in tot salonul hodorogit. "Este bine. Mult mai bine decat credeam", spune multumit un taran dintr-un sat uitat de lume. Imaginea halucinanta este spulberata rapid de cateva rasete. Maternitatea a fost inchisa in 2005, dar spitalul functioneaza, iar Pediatria are pacienti. Sunt fericiti de vizita parintilor. Oricum, nu stiu sa citeasca afisul "Atentie! Pericol de explozie" lipit langa un tub imens de oxigen, obiect amplasat, strategic, chiar langa usa de izolare a celor cu probleme grave.
"S-a inchis pentru ca aveam foarte putine nasteri, circa 80 pe an", spune despre maternitate un asistent nou, care a auzit si el informatia de la colegii varstnici. Un motiv care nu are nici o legatura cu conditiile de groaza de la fosta Maternitate Ghimpati. Unitatea nu trebuia sa existe, ca si altele din tara.

Constantenii fug de maternitate
Desi in ultimii ani s-au facut investitii in modernizarea clinicilor de neonatologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, perceptia oamenilor vizavi de calitatea serviciilor personalului din maternitatea constanteana a ramas neschimbata: bani multi, servicii proaste. S-a ajuns pana acolo incat femeile insarcinate prefera sa bata un drum de 60 de kilometri pana la spitalul din Medgidia decat sa nasca la Constanta. "Am fost internata de doua ori la spitalul judetean cu probleme de sanatate. Din cauza conditiilor infecte si a modului in care m-a tratat personalul am hotarat ca mai bine nasc acasa decat sa ma mai intorc acolo. Pana la urma am aflat de maternitatea de la Medgidia. Nu se pot compara. Am platit 10 euro pe noapte, dar a meritat", ne-a declarat Ana I., proaspata mamica. "Nu-mi amintesc decat cum imi strangeam copilul in brate si ma uitam pe tavan sa nu-i cada vreun gandac in gura. Auzisem ca s-au intamplat astfel de cazuri. A fost ingrozitor. Ingrijitoarele dadeau vina pe noi si spuneau ca tinem mancarea in camera, dar noi aveam doar iaurturi si le tineam in dulapuri pentru ca nu exista un frigider. In salonul meu erau umezeala si igrasie. Nu schimbau scutecele copiilor la timp si nu le pasa de noi", isi aminteste o fosta pacienta, Cristina N. O alta mama, Alexandra R., ne-a relatat un fapt mai putin obisnuit: "Nu am avut probleme deosebite cu personalul medical, numai ca intr-o seara au organizat o petrecere in cabinet si dupa aceea s-au apucat sa ne faca injectii". In ceea ce priveste bursa "atentiilor", mamicile au "cotizat" sume care variaza intre 100 si 200 de euro, la care se adauga, in functie de caz, alte milioane de lei vechi pentru alte servicii medicale.

2007 – 10 cazuri de deces
Statisticile realizate in ultimii trei ani indica o ameliorare a procentului de mortalitate la maternitate. La sectia Neonatologie 1 s-au inregistrat in 2005 21 de decese la un numar total de 4.236 de nou-nascuti, din care 377 au fost prematuri. In 2006 in sectie au venit pe lume 4.048 de copii, din care prematuri au fost 321 si au murit 22. In perioada 1 ianuarie-1 noiembrie 2007 s-au inregistrat 3.490 de nasteri, 321 cazuri de prematuri si 10 decese. In ultimii doi ani s-au facut investitii in dotarea cu echipamente noi a sectiilor de neonatologie de la etajele 6 si 7 ale spitalului, mai ales la terapie intensiva si saloane. In prezent se renoveaza mai multe saloane pentru alinierea, in limita posibilitatilor, la standardele europene in privinta spatiului minim de care trebuie sa beneficieze viitoarele mamici. (Darius Martinescu)

 

Povesti horror din maternitati
Povestile de groaza din maternitati sunt insirate de parinti pe cateva forumuri specializate pe: parinti, desprecopii, copilulmeu, softpedia etc. Locul in care mamicile si taticii isi spun oful, lucru pe care nu l-au putut face atat timp cat se aflau la spital. Zeci de pagini de internet surprind realitatea de pe paturile multor maternitati din Romania. Horror, mizerie, infect, gandaci, mita, nesimtire, lipsa. Sunt doar cateva cuvinte care descriu momentele din viata mamicilor. Acestea povestesc cum au ajuns in al saptelea cer cand au nascut si cum au fost cuprinse de disperare cand a trebuit sa faca fata conditiilor mizere si comportamentului personalului. In urma acestor randuri ramane un singur sentiment: frica de ce se poate intampla in spital.

Delia: "Am numarat sapte specii de gandaci"
Am nascut la Spitalul nr. 1 din Craiova. Am stat patru zile in spital si daca nu reuseam sa-mi fac iesirea in a patra zi, luam copilul si fugeam.
De cate ori am povestit cuiva despre nastere n-am pomenit de dureri sau de teama de a naste, le-am si uitat in cateva minute. Au fost nimic in comparatie cu ce a urmat .
Am numarat sapte specii de gandaci care colcaiau peste tot: pe paturile copiilor, in cosul de gunoi de la toaleta mamicilor, pe noptiere, pe pereti, peste tot. La baie nu exista apa calda, iar apa rece era cu program. Bruma de faianta era sparta si gandacii ieseau din toate gaurile. Eram trei in salon, iar camera copiilor era langa a noastra, dar despartita de noi printr-un geam. Asistentele ne dadeau copiii prin acel geamlac si te straduiai sa iei copilul fara sa-l atingi de geamul ala imputit. Ca sa intri in camera copiilor trebuia sa iesi pe culoar si de acolo in camera lor printr-o usa care nu se inchidea. Mai exista un geam care avea un colt spart, era luna martie si ploua, si era frig. Inauntru era cald, chiar foarte cald, dar ce folos!
Noaptea ne strecuram ca hoatele si ne luam copiii cu noi in pat, nu aveam voie sa-i tinem cu noi, daca ne prindeau, faceau un scandal monstru. Le era mai bine in curentul ala cu gandacii colcaind pe ei!
Picior de asistenta nu vedeai noaptea pe acolo, nici sa-ti aduca ceai sau lapte pentru copil (ziua, cand veneau ne dadeau noua sa-i hranim, desi intra in sarcina lor). Bineinteles ca la fiecare schimb de tura, si erau trei pe zi, bagam in buzunarul asistentei si al infirmierei cate 30.000 lei de fiecare, deci eu am fost printre privilegiate.
De doctori ce sa va mai spun? Veneau in vizita in fiecare zi la ora 10.00 dimineata. Intrau, dadeau buna ziua, ne intrebau daca avem probleme si plecau. Doctorita pediatra trecea pe la copii in fiecare dimineata pe la ora 9.00, dupa care nu o mai vedeai. Ii asculta cu stetoscopul, asistenta ii desfasa, iar ea ii privea de sus fara sa-i atinga (i-o fi fost frica de raie, poate), dupa care pleca grabita si o striga pe asistenta sa o urmeze inainte ca aceasta sa aiba timp sa infese copiii la loc. Asa ca ii invelea cat de cat in scutece si ii lasa asa pana se termina vizita si se intorcea sa-i infese la loc.

Geut: "Au pus formol in apa de spalat pe jos"
Eu am nascut acum 3 ani in Municipal, am zis sa nu mai nasc la Bucur, ca acolo era nasol. A doua zi dupa ce am nascut, dimineata, ne-au adus copiii la alaptat si o infirmiera a venit sa spele pe jos in salon. Ni s-a parut la un moment dat ca miroase ceva foarte puternic si am rugat-o sa iasa afara, pentru ca toti copiii plangeau si se inrosisera la fata. In loc sa puna clor in apa de spalat pe jos, a pus FORMOL! Vorbesc serios, am crezut ca lesinam din cauza mirosului si a trebuit sa dam drumul la geam sa se aeriseasca, desi afara ningea.
Alta chestie care mi-a displacut a fost faptul ca era foarte frig, batea vantul si intra frig prin geamuri, perdelele se miscau din cauza curentului. Ca sa nu raceasca fetita, am fost nevoita s-o iau in brate, in pat. Asa am stat cu ea trei zile si trei nopti. Chiuvetele sunt infundate de obicei, asa ca vin dimineata si le desfunda. Dupa aceea spala copiii la chiuveta. Toti copiii nascuti in Municipal fac piodermita, pentru ca exista microbul in spital si nu pot scapa de el. Toate mamele sunt incantate ca li se da drumul foarte repede din spital, dar asta e motivul pentru care le lasa sa plece: sa faca piodermita acasa.

Calatorul: "Copilul a murit, asistenta n-a patit nimic"
Sa va spun cum a ramas sora mea fara al doilea copil. Era in luna a 7-a si avea placenta praevia, deci nu avea voie sa zburde prea mult. N-a fost ascultatoare, a umblat prin oras (era in vacanta la Buzau) si i s-a pornit hemoragia. A mers la spital, a vazut-o doctorul, care a programat operatia de cezariana a doua zi de dimineata. Numai ca in timpul noptii ea a mai avut sangerari, a chemat asistenta, iar aceasta n-a indraznit sa-l trezeasca pe domnul doctor, asa ca, a doua zi, cand s-au urnit s-o opereze pe sora mea, copilul statuse deja in hemoragie mai mult de 12 ore. Evident ca n-a trait decat cateva ore, spre disperarea tuturor. Ce s-a intamplat cu asistenta? Nimic! E fericita, lucreaza in continuare si nu are nici o problema. Iar doctorul i-a legat trompele surorii mele, pentru ca era la a doua cezariana si s-a gandit el ca nu-i mai trebuie copii. Acum ea a infiat o fetita, dar nu poate uita experienta prin care a trecut.

Ursoaica: "Mi-au spus ca mai bine nasc singura in padure"
Acest mesaj l-am scris in atentia Silviei D. si Tmihaelei, ca raspuns la intrebarea lor!! Special pentru toate fetele care vor naste la Sf. Pantelimon, faceti tot posibilul si nu nasteti acolo! Este o mizerie greu de suportat. Umbla gandacii pe peretii din saloanele mamicilor, ca sa nu mai zic de cele ale bebeilor. Dar daca doriti sa plecati cu vreo problema de pe acolo, treaba voastra.
Poate gasiti un medic bun acolo, dar pentru mine nu asta ar conta, mai importanta este curatenia. Am o prietena a carei sora a nascut acolo si a ramas socata de mizeria aceea.
Sunt o viitoare mamica, care voi naste in ianuarie si pentru ca am prieteni foarte apropiati medici care lucreaza acolo, i-am rugat sa-mi zica care sunt intr-adevar conditiile acolo in maternitate, cand au auzit mi-au zis mai bine sa nasc singura in padure decat acolo. Bineinteles ca nu am fost foarte convinsa si atunci m-au dus acolo, am ramas socata.

(Nota: Subtitlurile apartin redactiei)

 

Cititorii nostri sunt rugati sa ne semnaleze la redactie daca s-au confruntat cu situatii asemanatoare celor prezentate in articol la adresa de mail tiberiu.lovin@romanialibera.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă