23.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialPatriciu, acuzat si de manipularea Bursei de Valori

Patriciu, acuzat si de manipularea Bursei de Valori


Dinu Patriciu a raspuns ieri unei noi acuzatii aduse de procurorii DIICOT in dosarul privatizarii rafinariei Petromidia. Urmarit penal pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani, Dinu Patriciu s-a trezit la audierea de ieri ca este cercetat si pentru faptul de a fi manipulat Bursa de Valori atunci cand, ca om de afaceri, a jonglat cu capitalul Rompetrol Rafinare – societatea rezultata din privatizarea Petromidia.

La iesirea de la Parchetul General, Patriciu a oferit explicatii reporterilor: „Va marturisesc ca sunt foarte surprins ca o problema pe care o consideram de mult inchisa, prin raportul Bursei si al CNVM de anul trecut, a fost redeschisa astazi – respectiv cercetarea listarii societatii Rompetrol Rafinare la Bursa de Valori in data de 7 aprilie 2004”.
Patriciu a caracterizat noua actiune a procurorilor DIICOT ca fiind una indreptata chiar impotriva institutiei bursiere din Romania: „Eu consider ca aceasta redeschidere a unei probleme inchise cu mult timp in urma, in aceasta conjunctura politica, are o semnificatie politica foarte grava si o consider un atac la adresa bursei romane, care tocmai incepuse sa se capitalizeze si sa devina o institutie extrem de necesara economiei romanesti”.
Acuzatia ca ar fi manipulat piata de capital a Bursei de Valori prin listarea unei societati privatizate este o noutate in materie de anchetare penala. Patriciu a mai declarat: „Pe de-o parte, aceasta acuzatie este comica, iar pe de alta parte, este si ridicola, in conditiile in care din acele operatiuni a castigat toata lumea”. Presedintele Rompetrol, in calitate de inculpat care a cunoscut si o retinere de 24 de ore, s-a aratat indignat si de faptul ca a fost audiat de aceiasi procurori pe care i-a reclamat la CSM pentru abuzurile lor procedurale, comise in ziua (noaptea) cand l-au incatusat.
Surse din Parchetul General ne-au precizat ca noua acuzatie adusa lui Patriciu ar avea la baza Legea nr. 297/2004, referitoare la infractiunile privind operatiunile pe piata de capital. In limbaj popular, acuzatia DIICOT s-ar traduce prin faptul ca Patriciu ar fi derulat activitati ilicite pe piata de capital a Bursei de Valori atunci cand si-a listat societatea.


Provocand caderea sedintei bursiere
In 7 aprilie 2004, Rompetrol a tranzactionat 2,2 miliarde de actiuni

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta au intrat la tranzactionare pe piata Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in data de 7 aprilie 2004, sub simbolul RRC. Sedinta bursiera din acea zi a fost intrerupta, din cauza unei probleme tehnice aparuta pe fondul tranzactionarii unui numar foarte mare de actiuni, in doar 90 de minute. Numai pentru Rompetrol fusesera transferate in jur de 2,2 miliarde de titluri. Inainte de listarea la Bursa, presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, declara ca societatea pe care o conduce nu este interesata de achizitionarea pachetelor reziduale de actiuni, intrucat nu doreste sa detina toate actiunile companiei. Tot in luna aprilie 2004, Rompetrol SA, actionar al Rompetrol Rafinare Constanta, a anuntat ca societatea Alpha Finance, parte a Alpha Bank, a achizitionat de pe Bursa un pachet de 1,5 miliarde actiuni RRC, la ordinul grupului Rompetrol. „In urma tranzactiei, SC Rompetrol detine un numar de 1.781.591.796 actiuni emise de societate, reprezentand peste 10,2% din capitalul social al acesteia”, se arata intr-un comunicat al grupului.
Totusi, atunci cand titlurile au intrat la tranzactionare, structura actionariatului era urmatoarea: The Rompetrol Group NV – 64,4283% (11,2 miliarde actiuni), SC Rompetrol SA – 18,81% (3,285 miliarde actiuni), SIF Transilvania – 9,64% (1,7 miliarde actiuni) si alti actionari – 7,1% (1,2 miliarde actiuni). Practic, in cateva zile, prin operatiuni pe Bursa, SC Rompetrol SA si-a schimbat detinerea la Rompetrol Rafinare Constanta de la 18,81% la 10,2%. Mai bine zis, si-a micsorat pachetul detinut, prin vanzari succesive, daca ne uitam la cum a evoluat portofoliul. Este stiut faptul ca in primele zile de tranzactionare Bursa suspenda pragul de crestere sau de scadere a cursului actiunilor, stabilit la 15%, pentru ca pretul sa fie format de miscarile din piata.

Cele mai citite

Macron cere restrângerea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU doar pentru „crime în masă”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri la Naţiunile Unite "limitarea" dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de "crime în masă",...

Adevărul ascuns sub praful poluării

București este a treia cea mai poluată Capitală din UE, conform Agenției Europene de Mediu. Un raport, coordonat de Deutsche Umwelthilfe acuză România și...

Donald Trump a izbucnit la adresa lui Zelenski: Continuăm să dăm miliarde de dolari unui om care refuză să facă o înţelegere

Donald Trump l-a criticat dur, miercuri, pe Volodimir Zelenski, acuzându-l pe preşedintele ucrainean că „refuză să facă o înţelegere” cu Rusia, potrivit Pro Tv. „Continuăm...
Ultima oră
Pe aceeași temă