24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecial"Partie legislativa" pentru Euromedic

„Partie legislativa” pentru Euromedic

Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, au permis firmei romano-israeliene Euromedic Romania SRL sa practice tarife mai mari cu 70% pentru serviciile prestate catre populatie, platite integral de stat (Ordinul 1.220/890/2003). In urma scandalului declansat de aceasta decizie extrem de controversata, care a afectat grav bugetul pentru sanatate, Eugen Nicolaescu a anulat ordinul, la inceputul acestui an. In mod inexplicabil, in aprilie a.c., acelasi ministru a emis o alta dispozitie, prin care s-a dispus ca centrele Euromedic sa beneficieze in continuare de statutul de centre de referinta si, implicit, de aceleasi tarife preferentiale.


Ministrul a dat… ministrul a luat

Se parea ca atentia speciala de care beneficiase pana acum Euromedic Romania SRL, una dintre cele mai mari firme de servicii medicale din tara, apropiata guvernarii Nastase, avea sa inceteze. Influenta Euromedic a ramas neatinsa si dupa 2004. De exemplu, fostul ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza, a aprobat „favoruri financiare” pentru Euromedic in 2005. Toate centrele de referinta de diagnostic imagistic (Euromedic din Arad, Petrosani, Bucuresti si Constanta) au primit dreptul sa creasca cu 70% tarifele serviciilor prestate populatiei pe bani publici. Cinteza justificase tarifele piperate prin faptul ca centrele lucrau non-stop si aveau echipamente de ultima generatie.
Totodata, unitatilor paraclinice concurente li s-a impus un plafon al numarului de analize pe care le puteau efectua. La Euromedic insa, Cinteza a facilitat decontarea in flux constant a serviciilor, precum si obtinerea de catre firma privata a unor fonduri extrem de consistente de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate.
Scandalul declansat de controversata decizie a MS a determinat noua conducere a CNAS sa elimine din prevederile contractului-cadru pe 2006 favorul la plata de 70%. „Reformatorul” Eugen Nicolaescu a semnat decizia fara sa stea prea mult pe ganduri. „Am desfiintat centrele de referinta de diagnostic imagistic deoarece tarifele acestora erau supraevaluate fata de situatia reala”, declara Nicolaescu in martie a.c.

Ordin controversat

Cateva zile mai tarziu, acelasi ministru s-a razgandit si a emis Ordinul 432/2006, prin care reaproba functionarea ca centre de referinta de diagnostic imagistic a celor patru unitati ale Euromedic si, implicit, tarifarea serviciilor acestora la preturi mai mari cu 70%. Masura era valabila doar pana la 1 mai a.c., data de la care urma sa intre in vigoare noul contract-cadru pentru furnizarea serviciilor medicale. Practic, actul a fost emis pentru favorizarea firmei private, care a putut astfel sa-si recupereze sumele restante, in urma sistarii platilor de catre casele judetene care aveau contracte cu centrele Euromedic. Motivul suspendarii platilor a fost plangerea depusa de CJAS Hunedoara la CNAS, privind decontarea ilegala de catre Centrul Euromedic Petrosani a unor servicii medicale efectuate doar pe hartie. Prin Ordinul 432/2006, directiile de sanatate publica au fost obligate sa primeasca datele statistice cu privire la volumul si tipul serviciilor medicale prestate de cele patru centre Euromedic. Ce-i drept, Ordinul 432 nu este „opera” exclusiva a lui Eugen Nicolaescu. Potrivit unor surse din MS, decizia ar fi fost bagata la semnat sub nasul ministrului de catre consilierul sau, George Iana.

Comisia Centrala de Arbitraj s-a spalat pe maini

Reprezentantii firmei romano-israeliene au depus Ordinul 432/2006 la dosarul Comisiei Centrale de Arbitraj (CCA), unde se judeca litigiul cu CJAS Hunedoara. In 8 februarie a.c., CJAS Hunedoara inaintase Comisiei o cerere de arbitrare, prin care solicita „restituirea sumelor incasate necuvenit de SC Euromedic Romania SRL”, in valoare de aproximativ 30 miliarde lei vechi. In sedinta din 18 mai a.c., CCA si-a declinat competenta de solutionare a litigiului privind contractul de prestari servicii al Euromedic Petrosani, pe anul 2004, in favoarea Tribunalului Bucuresti. Avocatii firmei private au sustinut, in mod eronat, ca instanta administrativa nu ar avea competenta de a solutiona litigiul. Legea spune insa cu totul altceva, nelasand loc de interpretari. Potrivit OUG 150/2002, „CNAS (…) organizeaza Comisia Centrala de Arbitraj care solutioneaza litigiile dintre furnizorii de servicii medicale si casele de asigurari”. Cristian Vladescu nu a vrut sa comenteze decizia CCA, declarand doar ca aceasta comisie este independenta, iar integritatea membrilor sai nu poate fi pusa la indoiala. Euromedic a apelat la aceasta strategie pe considerentul ca CJAS Hunedoara va renunta la actiunea in justitie, in conditiile in care trebuie sa plateasca o taxa de timbru de 322 milioane lei vechi. Astfel, reprezentantii institutiei trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a intenta proces firmei Euromedic, existand riscul de a pierde si acesti bani in cazul unui esec.

Controlul Curtii de Conturi la Constanta, musamalizat

Cazul de la Petrosani nu este singular. Controlul dispus de Curtea de Conturi a Romaniei, in august 2005, la CJAS Constanta a stabilit ca centrul Euromedic din localitate a creat un prejudiciu bugetului de sanatate in valoare de aproape 55 miliarde lei vechi. Aceasta suma reprezinta diferenta dintre banii platiti „pe incredere” firmei private de catre CJAS Constanta si sumele cuvenite furnizorului de servicii medicale paraclinice pe baza investigatiilor raportate. Inspectorii Camerei de Conturi Constanta au mai stabilit ca suma de 3 milioane de dolari platita anual de CJAS Centrului Euromedic nu se justifica prin volumul de analize efectuat. Suma negociata prevazuta in conventie si in contract nu are la baza elementele din care sa rezulte modul de negociere a acesteia Ð volumul de servicii medicale si numarul de asigurati si, indiferent de numarul si categoria de prestatii efectuate, CJAS Constanta plateste lunar echivalentul a 250.000 USD”, se arata in nota de constatare 121/12.10.2005. Mai mult, conventia in baza careia se derula relatia contractuala cu Euromedic Constanta fusese incheiata pe o perioada de cinci ani. Acest lucru contravine legii, deoarece bugetele institutiilor publice se stabilesc anual. Demersul inspectorilor Camerei de Conturi Constanta nu a avut nici o finalitate. Nota de constatare intocmita in urma controlului, care trebuia remisa CNAS spre valorificare, nu a mai ajuns niciodata la Bucuresti.

„Euromedic este un castig pentru contribuabili”

Aurelian Ivascu, directorul Euromedic Constanta, s-a aratat surprins de constatarile inspectorilor Camerei de Conturi. Potrivit acestuia, centrul pe care-l conduce a raportat de fiecare data chiar mai multe investigatii medicale efectuate decat a platit CJAS, lasand sa se inteleaga ca cel avantajat in aceasta relatie contractuala a fost… statul. Despre cum a fost negociata suma de 3 milioane USD, Aurelian Ivascu nu a putut spune nimic, declarand ca nu lucra la Euromedic in acea perioada. Una peste alta, in opinia directorului, Euromedic este un adevarat castig pentru judetul Constanta.
Nu si pentru bugetul statului, ar spune contribuabilii. Recent, Consiliul Concurentei a reluat ancheta, declansata anul trecut, privind incalcarea Legii concurentei de catre MS si CNAS, care, „prin interventiile pe piata serviciilor de investigatie medicala paraclinica, au stabilit conditii discriminatorii, producand avantaj concurential centrelor de referinta Euromedic”.

Cele mai citite

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...

Emil Boc, reacție după ce „U” Cluj a învins Rapid București

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă împotriva Rapidului, învingând echipa giuleșteană cu scorul de 2-0 în deplasare, în cadrul etapei a 9-a din...

UPDATE A aruncat cu benzină în Palatul Parlamentului și a dat foc. Atacatorul nu a fost prins

Ora 14:45: A apărut prima fotografie cu suspectul care dat foc în Palatul Parlamentului. ȘTIREA INIȚIALĂ: Un atac a fost înregistrat marți, 17 septembrie, în interiorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă