2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialNota de plata a afacerii ADS-Tarata

Nota de plata a afacerii ADS-Tarata

Agentia domeniilor statului (ADS) este obligata sa plateasca, din bani publici, despagubiri de circa 270 de miliarde de lei vechi firmei Reen Import-Export, care a fost scoasa in 2001 din Insula Mare a Brailei pentru a i se face loc firmei TCE 3 Brazi a deputatului PSD Culita Tarata.
Decizia, luata de Curtea de Apel Ploiesti dupa sase ani de procese, este definitiva si executorie. Potrivit judecatorilor, cand i-a oferit lui Tarata Insula Mare a Brailei, ADS a actionat cu rea-credinta deoarece nu a tinut cont de investitiile realizate in Insula de Reen Import-Export. Agentia este vinovata de producerea prejudiciului deoarece, la predarea Insulei Mari a Brailei, a oferit firmei TCE 3 Brazi toate culturile deja infiintate de SC Reen si cateva depozite pline cu seminte apartinand tot acestei societati.
Desi este unul dintre autorii morali ai afacerii Tarata-IMB, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sarbu nu-si reproseaza nimic. El sustine sus si tare ca nu s-a implicat deloc pentru a sustine interesele colegului de partid Culita Tarata.
Actualii sefi ai ADS au facut recurs, dar si plangere penala impotriva fostei conduceri. Chiar daca ancheteaza de ani buni modul in care a fost arendata Insula Mare a Brailei, procurorii nu au stabilit pana acum nici un vinovat, iar in dosar a mai ramas doar "plevusca".

 

Afacerea prin care firma TCE 3 Brazi SRL, apartinand deputatului PSD Culita Tarata, a primit in 2001 in arenda, pentru o perioada de 20 de ani, Insula Mare a Brailei (IMB – n.r.) va costa contribuabilul roman suma de 270 miliarde de lei vechi.
Dupa sase ani de procese, societatea Reen Import-Export Bucuresti, scoasa cu forta din IMB cu tot cu contractul de asociere, a castigat in instanta dreptul de a primi de la stat despagubirile solicitate in valoare de aproape 7,5 milioane de euro. Intreaga suma va trebui achitata de Agentia Domeniilor Statului, din bani publici, se intelege.
Cei acuzati in timp ca fiind responsabili de aceasta situatie, printre care fostul ministru pesedist Ilie Sarbu si ex-directorul ADS Cristian Candet, nu au scos nici un ban din buzunare. Nici Culita Tarata, beneficiarul contractului de arendare a celor 56.000 hectare din Insula Mare a Brailei, nu va plati vreun leu. Incercand sa recupereze prejudiciul creat, actualul director al ADS le-a facut plangere penala tuturor membrilor Consiliului de Administratie care in 2001 au aprobat arendarea IMB.

Culita cu roadele, Agentia cu ponoasele
La data de 8 august 2001, ADS a oferit in arenda, prin negociere directa, cele 56.000 hectare din Insula Mare a Brailei. Arendasul, firma SC TCE 3 Brazi SRL, apartine controversatului deputat PSD de Neamt, Culita Tarata. Contractul de arendare a lui Tarata, incheiat pe o perioada de 20 de ani, s-a suprapus insa peste alte doua contracte, de asociere in participatiune si de preluare a managementului Insulei Mari, semnate cu SC Reen Import-Export SRL. Aceasta firma se obliga sa achite la stat datoriile istorice ale IMB, in suma de 585 miliarde de lei si sa efectueze investitii de 5,5 milioane de dolari. Derularea intelegerilor cu Reen Import-Export SRL a fost intrerupta definitiv pe data de 2 octombrie 2001, cand firmei lui Culita Tarata i-au fost date in exploatare, de catre ADS, terenurile din Insula Mare a Brailei.
O data cu punerea in posesie, oficialii Agentiei Domeniilor Statului i-au oferit insa firmei deputatului Tarata si lucrarile agricole ce erau deja executate de Reen Import-Export SRL. La fel s-a intamplat si cu productia de seminte existenta in magazii.

 

In scopul recuperarii prejudiciului creat, Reen Import-Export a deschis inca de acum sase ani actiuni in instanta. Solutia, emisa de Curtea de Apel Ploiesti, a venit abia acum si paseaza plata des-pagubirilor in sarcina bugetului ADS.
Sentinta in discutie, emisa de Curtea de Apel Ploiesti si ramasa definitiva, retine in sarcina ADS responsabilitatea incheierii abuzive a contractului de arendare catre SC TCE 3 Brazi SRL a suprafetei de 56.000 hectare din Insula Mare a Brailei. Potrivit judecatorilor, in octombrie 2001, atunci cand i-a oferit firmei lui Tarata Insula Mare a Brailei, fosta conducere a ADS ar fi trebuit sa tina cont de faptul ca pe mare parte din cele 56.000 hectare ale Insulei erau deja infiintate, de catre SC Reen, culturi agricole aflate in diverse stadii, in baza unui contract de asociere in participatiune, apreciat drept perfect valabil. In plus, in magaziile fermelor din Insula se aflau atunci stocate si mari cantitati de seminte produse tot pe banii firmei bucurestene. Altfel spus, instanta a apreciat ca cele 56.000 hectare nu erau libere de sarcini si nu ar fi putut fi oferite, pur si simplu, societatii TCE 3 Brazi SRL. Acest aspect a fost insa neglijat, astfel ca toate culturile si tonele de seminte finantate de Reen Import-Export au fost insusite de firma lui Culita Tarata. Evident, nimeni nu a achitat nici o despagubire, ceea ce a contribuit la falimentarea Reen Import-Export.

Nota de calcul a afacerii ADS-Tarata-IMB
In fata acestei situatii, judecatorii Curtii de Apel Ploiesti au concluzionat ca, in urma cu sase ani, "ADS a actionat cu rea-credinta si este vinovata de producerea prejudiciului reclamat de SC Reen Import-Export SRL. In primul rand nu a incunostiintat reclamanta (Reen Import-Export SRL – n.r.), care era si managerul IMB SA, despre incheierea contractului de arenda cu parata (SC TCE 3 Brazi SRL – n.r.), iar in al doilea rand, la predarea si punerea in posesie a paratei, la data de 2.10.2001, nu a procedat la inventarierea productiei existente, a stadiului lucrarilor agricole, a culturilor, nu a evaluat productia si nu a platit despagubiri".
Indexand valorile sumelor cheltuite in 2001, judecatorii Curtii de Apel Ploiesti au oferit firmei Reen Import-Export SRL despagubiri de aproape 270 miliarde de lei vechi. "Admite actiunea fata de parata Administratia Domeniilor Statului si stabileste in sarcina acesteia obligatia de plata pentru suma de 101.649.975.000 lei reprezentand contravaloare productie neterminata pe perioada 2001-2002, precum si la plata stocului de seminte in valoare de 38.959.794.000 lei… Instanta obliga parata ADS sa plateasca reclamantei apelante TVA 19% calculata asupra debitului constand din productia neterminata pentru anul 2001-2002, in suma de 101.649.975.000 lei, si la plata dobanzii de 107.538.785.000 lei incepand de la data producerii prejudiciului, 2.10.2001, pana la plata efectiva a debitului", a stabilit instanta in decizia definitiva, ce mai poate fi atacata doar cu recurs.

Fosta conducere a Domeniilor Statului, cercetata penal
Imediat dupa emiterea deciziei instantei de judecata de la Ploiesti, actuala conducere a ADS a hotara¶t sa se indrepte impotriva fostilor sefi ai institutiei care, prin actiunile lor, au produs gaura de 270 miliarde de lei. Pe data de 15 noiembrie 2007, actualul presedinte al Agentiei Domeniilor Statului, Daniel Dragan, a inaintat la DNA o plangere ce vizeaza faptele lui Cristian Candet – fost director general al institutiei in perioada iulie 2001-mai 2002, si ale celor opt persoane ce formau atunci Consiliul de Administratie al ADS. Conform juristilor, Candet si cei opt ar fi decis in mod ilegal, in 2001, atribuirea directa catre TCE 3 Brazi SRL a suprafetei de 56.000 hectare din Insula Mare a Brailei. "Directorul general Cristian Candet si membrii CA, cu buna stiinta si ignorand complet realitatea faptica, au aprobat semnarea contractului de arenda nr. 1/2001 ( cu TCE 3 Brazi SRL – n.r.) fara sa tina seama de existenta a doua contracte ale ADS-ului cu IMB (asociere in participatiune) si cu Reen Import-Export SRL (de management) valabile la 28.08.2001, termenele contractuale convenite de parti nefiind expirate. Directorul general si membrii CA nu au tinut seama de investitiile existente in culturi neterminate si stocuri de seminte si au omis sa solicite mentionarea acestor aspecte in contractul de arenda", a reclamat la DNA actuala conducere a ADS.

Un dosar ratacit
La nivelul DNA mai exista insa un dosar referitor la modul in care Insula Mare a Brailei a fost oferita in 2001 firmei lui Culita Tarata, pe atunci deputat PSD. Din cercetari lipsesc insa personajele importante care au stat atunci in spatele afacerii: politicienii. Desi la un moment dat a existat si un autodenunt ce aducea in centrul atentiei o anumita suma de bani pe care Tarata i-ar fi oferit-o ministrului de atunci al Agriculturii, Ilie Sarbu, in schimbul IMB, cercetarile nu au evoluat in aceasta directie. Potrivit informatiilor pe care le detinem, principalul vizat in dosarul deja existent la DNA ar fi tot ex-directorul ADS Cristian Candet.

Ilie Sarbu: "Deciziile le lua CA al ADS"
Desi in 2001, din functia de ministru al Agriculturii, a actionat pentru a face jocurile colegului de partid Culita Tarata, Ilie Sarbu nu isi mai asuma acum, dupa decizia instantei de la Ploiesti, raspunderea pentru arendarea Insulei Mari a Brailei. "In general, deciziile justitiei nu imi permit sa le comentez. Chiar daca le-as comenta, nu ar avea nici o valoare. Nu cunosc prea bine dosarul, dar nu cred ca, dupa ce un magistrat studiaza bine dosarul, poate sa greseasca", sustine Sarbu. In ce priveste strict problema asumarii responsabilitatii in cazul incheierii contractului de arenda cu firma lui Tarata Culita, fostul ministru paseaza totul pe umerii celor ce formau in 2001 Consiliul de Administratie al ADS. "Eu nici nu vedeam hotararile si deciziile pe care le lua CA al ADS. Asa era legea, asa faceam. Erau suverani. Ministrul si ministerul nu se implicau", ne-a explicat Ilie Sarbu. Totusi, in 2001, Ilie Sarbu a semnat o serie de documente, suspectate a fi antedatate, prin care cerea instantelor de judecata rezilierea contractelor de asociere in participatiune si de management al IMB deja existente incheiate cu Reen Import-Export SRL. Scopul probabil al acestor demersuri avea sa devina clar mai tarziu, cand s-a incheiat contractul cu TCE 3 Brazi.

Fernando Enciu acuza
Actionar si administrator la Reen Import-Export, Enciu Fernando acuza si acum presiunile si jocurile ce au fost facute pentru ca Insula Mare a Brailei sa ajunga in 2001 la cine trebuia. "A fost o actiune premeditata. Mi-au dat Insula sa o insamantez, sa o ar si dupa cateva luni mi-au anulat contractul. Firma Reen, de la profituri de un milion de dolari pe an, a ajuns in faliment. De sase ani ma chinuiesc sa dovedesc acest lucru. Mi-au deschis si dosar penal ca sa nu mai cer nimic."
Desi ar fi fost interesant si punctul de vedere al fostului deputat Culita Tarata, acest lucru a fost imposibil. Nici macar prin intermediul colaboratorilor sai nu am reusit sa-l contactam. De la firma sa ni s-a spus ca "dl presedinte este plecat in delegatie", iar directorii sunt fie in "medical", fie sunt si ei plecati prin tara.

» Presedintele ADS, Daniel Dragan: "Cei care au semnat si au facut sa-si duca crucea!"

Actualul presedinte al ADS, Daniel Dragan, considera firesc sa se indrepte impotriva fostei conduceri a agentiei pentru a recupera paguba de sute de miliarde si a se stabili vinovatii. "Am luat decizia formularii plangerilor penale motivat fiind de faptul ca actiunile conducerii ADS din perioada 2001-2003 atrag consecinte deosebit de grave in prezent. Agentia este in pericol ca astazi sa plateasca 300 miliarde de lei vechi ca despagubiri pentru fostul fermier din Insula Mare a Brailei. Ca urmare a actiunilor conducatorilor de atunci, ADS nu a procedat legal si nu a respectat regulile de functionare ale agentiei. Dupa luarea deciziei de arendare a IMB unui nou arendas, ar fi trebuit in acel moment sa se ia in calcul situatia investitionala a Insulei. Nu s-a facut acest lucru, iar fostul fermier a fost evacuat din Insula fara a se lua in calcul investitiile realizate. Acesta si-a cautat dreptatea in instanta, a castigat – deocamdata definitiv si executoriu, nu si irevocabil, ceea ce ii mai ofera ADS-ului o sansa de a se apara. Noi speram si ca institutiile statului vor cerceta cu mai mare atentie modul in care a fost arendata Insula Mare a Brailei, cum s-a predat Insula, pentru ca toate aceste actiuni din 2001 aduc atingere acum Agentiei Domeniilor Statului. Cei care au semnat si au facut sa-si duca crucea! Din pacate, nu am alta solutie. Oricum, noi am inaintat recurs, am inaintat cerere de intrerupere a executarii silite", a explicat Daniel Dragan.

Cele mai citite

UE dă noi sancțiuni ce vizează în special „flota fantomă” a Rusiei

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de...

Horațiu Potra deținea ilegal trei pistoale. Călin Georgescu crede că totul e un „plan malefic” pentru a fi arestat

Apar noi detalii în dosarul în care mercenarul Horaţiu Potra este acuzat că plănuia proteste violente în Bucureşti. Fostul luptător din Legiunea Străină nu...

Marșul Eroilor de la Timișoara marchează 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989

Organizatorii subliniază că evenimentul este deschis tuturor timișorenilor, indiferent de vârstă, sex, religie sau simpatii politice Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria organizează, luni, cea de-a 19-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă