– Isi pierde Consiliul Concurentei incepand de la 1 ianuarie obiectul muncii?
– Potrivit Tratatului Comunitatii Europene, care stabileste reguli comune de concurenta, de la 1 ianuarie 2007 Comisia Europeana este cea care aproba tot ceea ce inseamna ajutor de stat. Practic, in baza Tratatului Comunitatii Europene, statele membre renunta la suveranitatea lor in materia ajutorului de stat. De regula, se cere autorizatia prealabila a Comisiei de catre guvernul care vrea sa acorde ajutor de stat, sigur ca guvernele pot incalca regulile Tratatului, in sensul ca pot acorda ajutoare de stat fara a cere aceasta aprobare prealabila, dar au riscul ca, daca sunt ajutoare ilegale, sa fie rambursate.
Consiliul Concurentei, pe linie moarta
– Ce inseamna ajutor de stat, potrivit Tratatului?
– De pilda scutirea de datorii sau cresterea portofoliului statului, iar ca exemplu concret este cresterea capitalului social la CEC din decembrie 2006. Ajutor social este considerata si suspendarea executarii silite impotriva unor societati cu datorii la stat, anul trecut a avut loc o suspendare a executarii silite pentru Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare. Ar mai fi acordarea de garantii pentru credite luate de societati. De pilda, pentru Electrica, Electrocentrale Bucuresti, Deva, Galati, guvernul a aprobat in decembrie ca aceste societati sa contracteze credite interne, garantand pentru ele in proportie de 80% prin Ministerul de Finante. Aceste garantii sunt considerate tot ajutor de stat.
– Cu alte cuvinte, de acum inainte pentru toate aceste ajutoare guvernul va avea nevoie de acordul Comisiei Europene?
– Acest lucru este prevazut in capitolul denumit reguli comune de concurenta din Tratatul Comunitatii Europene.
– Care sunt riscurile pentru nerespectarea acestor prevederi?
– Riscul este ca, daca ele sunt ilegale, acest lucru este prevazut tot in regulile comune ale concurentei din tratat, societatea este obligata sa restituie ajutoarele. Societatea poate sa intre si in faliment.
Majorarea de capital la CEC, numai cu avizul Comisiei Europene
– Dar pentru majorarea de capital la CEC s-a cerut sau nu acordul Consiliului Concurentei?
– Nu s-a cerut, de altfel, eu am si avizat ordonanta cu aceasta mentiune a necesitatii acordului Consiliului Concurentei. S-a motivat atunci ca nu a existat destul timp, dar ca urmeaza sa fie obtinut acordul.
– Atunci inseamna ca acordul trebuie cerut Comisiei Europene?
– Da, pentru ca de acum inainte ei ii revine aceasta competenta. Cu alte cuvinte, guvernul va trebui sa ceara Comisiei Europene sa-si dea acordul pe cresterea capitalului social la CEC.