2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialMogulii energiei

Mogulii energiei

Scandalul energiei ieftine pentru clientii politici a izbucnit miercuri dupa ce deputatul Ponta a aruncat pe piata lista companiilor care au acces la borcanul cu miere. Deocamdata singurul care a reactionat, chiar vehement, a fost seful conservatorilor, Dan Voiculescu. Restul au preferat sa bage capul in pamant ca strutul si sa lase ca ecourile scandalului sa se stinga de la sine. Surprinzator este insa faptul ca ministrul Economiei s-a aratat acum extrem de ingrijorat de acest fenomen, iar Departamentul National Anticoruptie a reactionat imediat luandu-i in colimator pe sefii termocentralei Turceni.

O coregrafie de opereta pentru ca atat Seres, cat si reprezentantii DNA stiau de tunurile care erau date de mogulii energiei. Sa nu uitam, de aceste tunuri de sute de milioane de euro stiau de peste un an de zile si procurorii de la Parchetul din Targu Jiu. Toti au preferat insa sa se uite in alta parte pentru ca cei implicati in aceste afaceri erau oameni grei. Seres nu-si putea deranja seful de partid, nimeni altul decat conservatorul Voiculescu, ex-ministrul Dan Ioan Popescu era inca o persoana extrem de influenta, Dan Buzaianu de la Energy Holding este finul lui Popescu, Lucian Boghiu era fostul director general de la Electrica si avea relatii extrem de suspuse si lista ar putea continua. O adevarata increngatura de relatii politice paraziteaza sistemul energetic de ani de zile, iar noua ni se servesc gogosi cand punem sub semnul intrebarii corectitudinea celor de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei care aproba, pe baza unor documentari extrem de riguroase, spun ei, cresterea tarifelor la energie.

Sase milioane euro pe zi din simple intermedieri

„Toate aceste contracte au fost atribuite de termocentralele Turceni si Rovinari prin incredintare directa, adica prin negocieri bilaterale. Principalii vinovati sunt insa la Ministerul Economiei si Comertului pentru ca atribuirea acestor contracte era coordonata de la Bucuresti”, ne-a declarat liderul minerilor din Gorj, Marin Condescu, unul dintre cei care au adus pentru prima data in atentia opiniei publice, dar si a autoritatilor competente invartelile facute la Turceni si Rovinari. Toate aceste firme au capusat cele doua termocentrale. „Ele au cumparat energia la circa 1200 lei/KW si o revand in aceeasi zi la Electrica cu 1900 lei/ KW, iar la alte firme chiar cu mai mult. Este vorba de contracte extrem de mari, din care prin simple intermedieri se castiga circa sase milioane de euro pe zi”, sustine Condescu. De exemplu, firma Grivco, unde Dan Voiculescu detine 77,5% din actiuni, are incheiat cu termocentrala Turceni un contract in valoare de 31,388 milioane euro, firma Green Energy SRL, unde actionar majoritar cu 40% este Stefan Gabriel cu 40%, fiul primarului din Piatra Neamt, celebrul Pinalti, are un contract de 25 milioane euro cu Turceniul, iar Romelectro, o alta firma apropiata de Dan Ioan Popescu, si-a tras si ea doua contracte la Turceni si Rovinari in valoare de 51 milioane euro. In fruntea topului se afla insa finu' Buzaianu, care cu a sa Energy Holding a pus mana pe 193 milioane euro prin cele doua contracte pe care le are la Turceni si Rovinari. Marin Condescu spune ca toate aceste lucruri sunt foarte bine cunoscute, dar acum toata lumea incearca sa paseze raspunderea pentru ceea ce se intampla la cele doua complexe. Asa se face ca, potrivit unui raport al Corpului de Control al Ministerului Economiei si Comertului, in primul trimestru al anului prin felul in care au fost incheiate contractele la Turceni si Rovinari statul roman a fost pagubit cu circa 15.000 miliarde lei. Cu siguranta surprize la fel de mari, poate chiar mai mari, s-ar descoperi daca s-ar lua la puricat si contractele altor producatori de energie, cum ar fi, spre exemplu Hidroelectrica, firma care vinde cea mai ieftina energie.

Totul incepe in 2004, iar Seres era in carti

Cam in perioada in care afacerile cu echipamente energetice contrafacute achizitionate de Electrica la preturi astronomice, mai-marii sistemului au considerat ca liberalizarea pietei de energie poate fi un bun prilej de speculatii care, nu-i asa, ar fi pacat sa fie ratat. Asa se face ca in 2004, cand piata de energie a fost liberalizata cu 25%, ea a fost imediat acaparata de firmele ghidonate de Dan Ioan Popescu si Dan Voiculescu, adica de Grivco, Energy Holding si Romelectro. Este interesant de stiut ca in acea perioada actualul ministru al Economiei, Codrut Seres era directorul general al societatii Grivco, deci a cunoscut din prima clipa ceea ce se punea la cale. Acum, dupa doi ani si jumatate, acelasi Seres vine si ne anunta ca a descoperit o mare frauda. Liderul minerilor din bazinul Gorjului, Marin Condescu, este insa si mai vehement declarand ca de fapt spargerea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO) a fost de fapt o manevra prin care s-a facilitat punerea la punct a acestui mecanism prin care sume extrem de mari de bani au fost directionate catre buzunarele mafiei din energie.

Batalia pentru Turceni si Rovinari

Atractia pentru cele doua complexe energetice din bazinul Olteniei nu este deloc intamplatoare. Totul se invarteste in jurul pretului de productie care este cu putin peste 30 dolari MW/h. Un pret extrem de competitiv daca avem in vedere ca la termocentrala Mintia aceeasi energie costa 75 dolari MW/h. Pretul extrem de bun ii face chiar si pe cei de la Hidroelectrica sa cumpere energie electrica de aici, circa 150 MW/h. Cele doua termocentrale functioneaza cu lignitul furnizat de actuala Societate Nationala a Lignitului, companie care functioneaza fara subventii de la stat. In plus, termocentralele sunt plasate la gura carierelor, astfel incat transportul materiei prime este nesemnificativ, carbunele fiind pus direct pe benzi transportoare.

Privatizarea, un proces mereu amanat

Inca din perioada mandatului de ministru al lui Dan Ioan Popescu, strategia energetica a Romaniei prevedea privatizarea complexelor Turceni si Rovinari. Vremea a trecut, iar cele doua entitati au ramas tot in proprietatea statului, desi investitori puternici interesati in preluarea lor au existat avand in vedere preturile de productie. Ministerul Economiei si Comertului a semnat chiar cu consortiul format din Deloitte Central Europe Limited (Cipru) si Fondul Romano-American de Investitii un contract pentru servicii de consultanta financiara in vederea privatizarii complexelor energetice Craiova si Rovinari, iar pentru complexul de la Turceni, Deloitte & Touch este singurul consultant pentru privatizare. Desi pe vremea lui Dan Ioan Popescu se vorbea de privatizarea lor cel mai tarziu in 2006, acum termenul a fost impins chiar si spre anul 2009. Motivul: autoritatile vor sa fie sigure ca vand bine complexele. Pana atunci se asigura ca toata clientela isi face plinul.


Maharii

SC Grivco – contract cu Turceni in valoare de 31,388 milioane euro
Actionari principali – Dan Voiculescu – 77,5%; Gheorghe Anca Raluca -10%; Mihai Lazar – 10%; Voiculescu Corina Mirela 1,75%.

SC Enol are contracte in valoare de 5 milioane euro cu Turceni si Rovinari
Actionari – Lucian Boghiu 91% (fostul director general de la Electrica, anchetat in prezent in cazul achizitiilor de echipamente electrice contrafacute); Darie Stefan – 5%; Vital Spiridon – 1%; Boghiu Alexandra Irina – 1%; Boghiu Sorin Cristian 1%; Remes Rodica – 1%.

SC Green Energy SRL – contract de 25 milioane euro cu Turceni
Actionari principali – Stefan Gabriel 40% (fiul lui Pinalti, actualmente primarul orasului Piatra Neamt); Andrei Usurescu, Dragoi Alexandru si Lucian Badescu fiecare cu cate 20% (surse sustin ca cei trei sunt apropiati ai lui Theodor Stolojan).

Energy Holding – are doua contracte de 193 milioane euro cu Turceni si Rovinari
Actionari – Dan Buzaianu 95% (finul lui Dan Ioan Popescu) si SC Atell Investment Ltd 5%.

Romelectro – doua contracte cu Turceni si Rovinari in valoare de 51 milioane euro
Actionari majoritari: Viorel Gafita 24,79% (un apropiat a lui Dan Ioan Popescu); Radulescu Virgil 24,67%, Georgescu Octavian 24,67%.

Pe langa aceste firme mai sunt multe altele care, desi la prima citire nu atrag atentia asupra actionarilor, in spatele lor se afla persoane extrem de influente, sustin surse de pe piata energiei.

Potrivit conducerii societatii Electrica, in perioada ianuarie-aprilie 2006 au achizitionat energie electrica de la complexele Turceni si Rovinari, pentru ca apoi sa o revanda la Electrica urmatoarele companii:
Romelectro SA
Grivco SA
Ennet Group SRL
Imobiliar Construct SA
Gevco SRL
ICPE Electrocond Technologies SA
EGL Gas and Power Romania SA
Petprod SRL
Beny Alex SRL.

Cele mai citite

Sănătatea intestinală la superlativ: Mihaela Bilic dezvăluie secretul

Bilic recomandă consumul regulat al unui acid gras, care susține sănătatea mucoasei intestinale În sezonul rece, nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra importanței sănătății intestinale...

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...

Parlamentul României alocă peste 3 milioane de lei pentru asigurări auto și mentenanța sălilor de plen

Modalitatea de atribuire a contractelor de achiziții publice este prin licitație deschisă, online Cele două camere ale Parlamentului României au anunțat achiziții importante pentru servicii...
Ultima oră
Pe aceeași temă