PNA are in vedere mai multe lucrari de investitii facute in anul 2003 la Complexul Energetic Turceni de catre doua societati comerciale ai caror actionari majoritari sunt unele sindicate afiliate la Centrala Nationala Miniera, al carei presedinte este Marin Condescu. Procurorii spun ca sunt informatii conform carora cheltuielile la capitolul investitii ar fi fost artificial majorate cu circa 192 miliarde lei fata de bugetul aferent anului 2003, iar societatile in cauza au primit prin incredintare directa lucrarile respective. De asemenea, in 2003 ar mai fi fost alte 400 de achizitii sau livrari, in valoare totala de circa 900 de miliarde de lei. De fapt, sindicatele din bazinul minier Oltenia au infiintat sase firme, unele dintre ele beneficiind de facilitatile oferite de statutul de zona defavorizata. Prima firma infiintata de sindicatele miniere in Gorj este OLSERVMIN Motru, care a luat fiinta in baza protocolului incheiat pe 8 august 1997 intre Guvernul Romaniei si fosta Centrala Nationala a Confederatiilor Sindicatelor Miniere din Romania (actuala CNM), in scopul incadrarii in munca a persoanelor disponibilizate de la unitatile miniere si a altor categorii sociale defavorizate, mai ales in zonele defavorizate.
Firme mixte cu scopuri nedecise
Si asa a luat fiinta Olservmin UFSMO, care a anuntat ca angajeaza disponibilizati din zonele miniere la care a incetat orice forma de plata, pe o perioada de sase luni, dupa care fostii mineri erau trimisi in somaj. Au urmat alte societati, infiintate chiar cu fosta Companie Nationala a Lignitului Oltenia (actuala societate), respectiv UEF Motru (96% capital CNLO, 4% sindicatele miniere), Medservmin SA (88,33% capital CNLO, restul sindicatele miniere), Minprestserv SA (95% capital CNLO). Dupa aceste firme „mixte”, patronat-sindicate, sindicatele din Gorj au mai pus bazele a doua firme: SC Initiativa Sind Impex SRL Motru si SC Rosind SRL Motru. Doua dintre firme au ajuns insa in atentia procurorilor PNA Bucuresti, dupa sesizari venite in acest sens. Anchetatorii spun ca „s-au primit informatii din mai multe surse cu privire la unele aspecte legate de activitatea firmelor unor sindicate miniere din zonele Motru, Rosiuta si Jilt. Informatiile sunt referitoare la modul in care unele firme patronate de sindicate au obtinut lucrari de la exploatarile miniere. Facem o verificare prealabila deo-camdata”. Este vorba despre Rosind si de Initiativa, despre care procurorii aveau informatii ca, fara licitatii, s-au incasat de la CNLO doar in 2003 cu 195 de miliarde de lei mai mult decat daca s-ar fi organizat licitatii.
Lucrari fara licitatie pe baza increderii in sindicate
Acum insa a mai aparut o firma in dosarul care il vizeaza pe liderul minerilor din Gorj. Este vorba despre SC Arc S.A., care ar fi primit, in luna mai 2003, fara licitatie, lucrarile de constructie a unui centru de recuperare si odihna din statiunea Ranca prin interventia directa a lui Condescu. Sunt suspiciuni si cu privire la modul de colectare a cotizatiilor de la ortacii din Gorj, care au finantat constructia complexului. Se vorbeste despre faptul ca banii colectati de la angajatii CNLO au fost folositi in alte scopuri decat cele declarate. In octombrie 2003 ortacii din Gorj au primit un adaos salarial de 3 milioane de lei, dintre care 500.000 lei/miner au fost luati de sindicate pentru acest hotel. Cotizatia lunara este de 2% din salariu, insa in octombrie minerii au platit pe langa cele doua procente inca 500.000 lei. Suma avuta in vedere este de peste 8 miliarde de lei, insa mai trebuie retinut un aspect. Astfel, sunt surse care arata ca problema este ca acea contributie a fost luata de la mineri aproape fara stirea acestora.
Bani doar pe hartie
Pe mana cu administratia, Marin Condescu a luat direct 500.000 lei din prima minerilor pentru constructia hotelului de la Ranca, iar ortacii au vazut banii doar pe hartie, ceea ce ar constitui deturnare de fonduri. Marin Condescu neaga acuzatiile aduse sustinand ca nu este vinovat, iar scandalul legat de firma Arc SA este fortat, dat fiind faptul ca sindicatele nu sunt obligate sa organizeze licitatii. In plus, liderul minerilor din Gorj spune ca nu este responsabil de toate faptele sindicatelor afiliate la centrala si crede ca unele grupuri de interese, care „ar vrea sa cumpere cat mai multe prin Gorj”, urmaresc de fapt sa-i inchida gura. Marin Condescu spune ca le-a prezentat insa procurorilor acte conform carora in 2003 si 2004 cele doua firme au incasat doar 43,6 miliarde de lei de la CNLO, astfel ca sesizarile nu sunt conforme cu realitatea.