» Fosta conducere este acuzata ca a inchiriat cinematografe sub pretul pietei, nu a executat debitorii si a redus chiria.
» Rapoartele Autoritatii de Control a Guvernului si ale Garzii Financiare s-au transformat in plangeri penale.
» Fostul director general, Mihai Tintea, sustine ca a fost demis pentru ca ministrul Culturii vrea sa vanda imobilele grupurilor de interese.
De ani de zile, regia RomaniaFilm sta pe un butoi de pulbere, care a explodat recent prin demiterea conducerii si formularea unor plangeri penale. Atat fostii sefi ai regiei, cat si cei actuali au un singur cuvant pentru a descrie situatia: jaf. Miza: sute de sali de cinema.
Cum s-a ales praful
Formula de prejudiciere a statului a fost simpla in cazul Regiei RomaniaFilm. Potrivit actelor de control, in imobilele statului, administrate de regie, nu s-a investit nimic, acestea fiind inchiriate pe sume modice, in cele mai multe cazuri sub pretul pietii.
Scenariul jafului pomenit de toti actorii implicati in acest scandal a inceput sa fie scris din 1990. Atunci existau 416 cinematografe, din care au ramas fix 299. Din acestea doar 38 de sali de cinema mai sunt functionale. Restul au fost pierdute in instanta pe Legea 10 sau in favoarea unor chiriasi care au dorit sa le cumpere dupa ce au investit in spatii. Celelalte imobile ramase au fost inchiriate pe sume simbolice, in general unor firme cu activitati diverse. Fostele cinematografe au devenit astfel ateliere de reparatii auto, cluburi de noapte, case de amanet, magazine generale etc. Putine dintre acestea si-au pastrat profilul de activitate.
In timp ce regia agonizeaza sub povara datoriilor si a pierderilor uriase, conflicte intestine au macinat si mai mult din energia RomaniaFilm. Schimbarea conducerii s-a facut cu scandal si se lasa cu procese. Ex-directorul general Marius Tintea il acuza pe ministrul Adrian Iorgulescu de interese obscure si invers. Actualii sefi au mostenit doar procese, datorii si cateva sute de pagini de rapoarte de control.
Nereguli dosite in sertare
Pierderea proceselor cu chiriasii sau pe Legea 10, managementul defectuos, inchirierea spatiilor RomaniaFilm fara licitatie si favorizarea unor firme au fost constatate de circa un an de zile de Autoritatea de Control a Guvernului si de Garda Financiara. Rapoartele de control nu au fost facute publice niciodata pana acum, iar Ministerul Culturii a pastrat informatiile la sertar timp de o jumatate de an. Mai mult, secretarul de stat Ioan Onisei a avut obiectii privind controlul, care, "din pacate, este un raport lipsit de consistenta si analiza, fiind doar o comunicare a unor fapte". Fapte care s-au dovedit penale, iar ministrul Adrian Iorgulescu a decis sa formuleze solicitari Parchetului in cazul Mihai Tintea, fostul director general. Pe scurt, inspectorii au constatat ca regia functiona fara un regulament de organizare, nu incerca sa-si recupereze datoriile de la chiriasi si incalca o somedenie de articole legale.
"Este jaf la drumul mare"
Numit de cateva zile in functie, Ion Moraru, directorul interimar al RomaniaFilm, ne-a declarat ca rapoartele de control reflecta "un jaf la drumul mare". "Nu am stiut de situatia actuala pana in martie, cand am fost solicitat de Ministerul Culturii sa fac parte din Consiliul de Administratie. Am citit atunci pentru prima oara ce nenorocire a fost aici. Au fost inchiriate spatii fara licitatie, iar sumele sunt ridicole. Va dau exemplul de la Patria, unde chiria pentru 256 de metri patrati este de 128 de euro", ne-a declarat Moraru. Directorul general a precizat ca a observat si alte lucruri ciudate. "Cinematograful Gloria este in executare silita de catre un actual chirias. Acesta a luat de la noi circa patru sali de cinema, dar ne-a inchiriat noua o cladire pentru sediul administrativ. Noi trebuia sa platim 5000 de euro pe luna, iar el nu ajungea la suma asta cu toate spatiile noastre. Din motive necunoscute, fosta conducere nu a platit chiria, iar patronul societatii ne-a dat in judecata. Acum, acesta a trecut la executarea silita a cinematografului Gloria, care valoreaza circa 38 de miliarde de lei vechi, pentru o datorie de 1,5 miliarde", sustine Moraru.
Ministerul Culturii e considerat complice
Autoritatea de Control a Guvernului a concluzionat ca nici Ministerul Culturii nu poate fi scos din ecuatia neregulilor constatate. "CNC si Ministerul Culturii si Cultelor nu si-au exercitat autoritatea prin indeplinirea obligatiilor cu privire la gestionarea patrimoniului statului din domeniul cinematografiei, administrat de RomaniaFilm.
Interesele statului nu au fost aparate de regie si de institutiile sub a carui autoritate a functionat, respectiv CNC si MCC, demonstrate in: scaderea veniturilor institutiei, datorata in mare parte scaderii chiriilor si neincasarii la timp a acestora, valoarea mare a debitelor si numarul scazut al actiunilor initiate in justitie impotriva debitorilor", sustin inspectorii Elena Dumitrascu si Steliana Cornea. Totusi, fosta conducere a cheltuit in ultima perioada de mandat cinci miliarde de lei vechi pentru plata avocatilor. Acestia insa au pierdut putinele procese initiate.
» Lista neagra a vinovatilor
Inspectorii de la Autoritatea de Control au stabilit lista responsabililor de caderea Regiei RomaniaFilm, in baza controlului pe anii 2005-2006.
– Conducerile Ministerului Culturii si Cultelor
– Consiliul National al Cinematografiei
– Directorul general Mihail Tintea
– Directorul economic Casandra Iordan
– sef serviciu juridic Cristina Tudor
– Conducerea filialelor si scursalelor RomaniaFilm
» "Stateam In calea intereselor lui Iorgulescu"
Inlaturat din functia de director general, Mihai Tintea a amenintat ca nu se preda fara o lupta in justitie. "Voi contesta demiterea mea. Nu sunt vinovat de ce se spune in raport, ci s-a dorit inlaturarea mea pentru ca stateam in calea intereselor ministrului Adrian Iorgulescu. Acesta are probabil datorii fata de membrii de partid si doreste sa vanda aceste imobile, nu sa privatizeze regia, asa cum am cerut de mult timp", ne-a declarat Tintea. Fostul sef al RomaniaFilm neaga faptul ca a incheiat contracte de chirie fara licitatie, sustine ca suma modica a fost impusa pentru ca spatiile nu erau modernizate, dar ca oricum el nu are nici o vina. "Eu am primit mostenire aceste contracte de inchiriere. Acum toata lumea spune ca Tintea este un nemernic care a avut interese obscure. Conducerea ministerului merge pe varianta «hai sa le dam in cap si sa punem mana pe spatii», dar eu nu cedez. Nu mai vreau sa fiu director la RomaniaFilm, dar nu au dreptate sa ma acuze", ne-a mai spus Mihai Tintea. Acesta a omis sa precizeze ca mare parte din chirii le-a scazut tocmai el, dar documentele vorbesc de la sine.