-2.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Judecatorii, procurorii si consilierii juridici se vor numi avocati"

„Judecatorii, procurorii si consilierii juridici se vor numi avocati”

Decanul Baroului Bucuresti, avocatul Cristian Iordanescu, a dezvaluit in premiera cum va fi reformat sistemul judiciar romanesc. Reforma isi propune reasezarea profesiilor juridice intr-un sistem eficient si echilibrat, care sa reflecte si sa transpuna principiul separarii puterilor in stat. Proiectul propus de Baroul Bucuresti urmeaza sa fie supus dezbaterii publice.

– Este necesara restructurarea sistemului judiciar romanesc?
– Indiscutabil! Dupa 16 ani de tatonari si asa-zise reforme, constatam o disolutie a autoritatii in primul rand si pe de alta parte inexistenta separatiei puterilor in stat. Practic, sistemul este blocat. Din aceasta situatie nu se poate iesi decat printr-o reforma radicala.
– Ce presupune aceasta?
– Cand spun reforma radicala nu ma refer la omorat oameni sau dati afara. Trebuie facuta o restructurare conceptuala, institutionala. Nu putem sa facem capitalism cu un sistem comunist. Ceea ce exista in sistemul judiciar in momentul de fata reprezinta o prelungire in timp a unor institutii nefiresti. De exemplu, functionarea Parchetului in sistemul judiciar romanesc. Acesta este o institutie care nu a suferit mari modificari nici chiar prin ultimele legi. Lucreaza tot pe sistem piramidal, tot pe restructurare si responsabilizare militaro-stalinista, prin raportare la sef. Las la o parte faptul ca subordonarea fata de executiv se mentine. Prin urmare, procurorul nu poate fi un magistrat independent, in opinia mea si a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
– De ce ar fi necesara acum aceasta reforma?
– Avand in vedere ca dupa 1990, cand ne-am castigat independenta, ma refer la profesia de avocat, am inceput, incet-incet, sa fim indepartati din sistemul judiciar, fiind considerati mai rau ca inainte, o anexa a sistemului. De aceea, am hotarat, la nivel national, ca a venit momentul sa punem piciorul in prag, sa cerem restructurarea sistemului judiciar si sa facem un proiect pe care sa-l supunem dezbaterii opiniei publice.

Sistem nou, oameni noi

– Se poate face reforma cu aceiasi oameni?
– Indiscutabil, trebuie avuta in vedere si problema oamenilor. Inca o data spun ca nu se pune problema inlaturarii cu forta a unor oameni, dar cu siguranta, cand vorbim de un sistem nou, trebuie sa aducem oameni noi. Trebuie sa facem o primenire a intregului sistem cu oameni tineri cu pregatire corespunzatoare, care sunt in numar foarte mare. In primul rand, trebuie schimbata mentalitatea care functioneaza in acest moment in sistem.
– Se va schimba invatamantul universitar in drept?
– Cu siguranta! Avem in vedere si aceasta chestiune. Vom lansa, ca initiativa legislativa, in adunarea generala din 11 martie propunerea de restructurare a sistemului judiciar, plecand chiar de la pregatirea viitorilor magistrati. Modelul pe care l-am adoptat provine din sistemul juridic american. Asta nu inseamna ca vom prelua legislatia americana. Totul se va face pe sistemul nostru constitutional, cu toate organele care exista deja. Transmitem insa niste principii. In primul rand, intre cele trei profesii care vor ramane – judecatori, procurori si avocati – trebuie sa existe interdependenta, colaborare si circulatie libera, ceea ce in sistemul baroului american este esential. Pentru a deveni membru al baroului, trebuie sustinut un exemen extrem de sever. De ce? Pentru ca dupa o stagiatura de doi ani si o practica de cinci ani ca avocat, exista posibilitatea de a opta pentru demnitatea de judecator sau de procuror. Dupa sapte ani de practica, se vor selectiona cadrele cele mai bune pentru astfel de activitati.

Modelul american,
cel mai performant

– De unde a pornit ideea reformei?
– Am umblat foarte mult in strainatate si am vazut ce se intampla pe plan mondial. Este o necesitate pentru ca oricine tinde sa-si upgradeze sistemul. Am optat pentru cel american pentru ca este cel mai performant. Nu este neaparat cel mai bun, dar toata lumea se raporteaza la el.
– Sistemul american este adoptat si in Europa?
– In momentul de fata, incet-incet, legislatia europeana suporta mari modificari, pentru ca acest lucru face parte din sistemul de globalizare. Globalizarea nu inseamna numai unificarea sistemelor economice, dar si a celor judiciare. Franta, Italia, Marea Britanie si Olanda, care au deja un alt standard din acest punct de vedere, isi adapteaza legislatia la astfel de prevederi si institutii. De asemenea, toate statele ex-sovietice si ex-iugoslave lucreaza la implementarea unui asemenea sistem.

Avocatii pot deveni procurori sau judecatori

– Ce modificari legislative preconizati, daca se va produce reforma sistemului judiciar?
– S-a negociat deja cu Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Asociatia Magistratilor din Romania s.a.m.d. Dupa ce ne vom aseza la masa discutiilor, sub egida baroului ame-rican, toata legislatia adiacenta va suferi modificari si adaptari la aceasta propunere.
– Vor fi schimbari majore?
– Modificarile nu vor fi foarte mari. Se va mentine sistemul CSM, dar avocati se vor numi judecatorii, procurorii, avocatii actuali si consilierii juridici. Toti vor fi incompatibili in perioada in care-si vor desfasura activitatea. In momentul in care vor sa migreze, circulatia va fi libera. In raport de aceasta situatie trebuie compatibilizate celelalte legi de organizare. Din legislatia americana nu vom prelua decat principii. In noul sistem, CSM va avea obligatoriu in componenta cel putin doi reprezentanti ai avocatilor.
– Ce alte avantaje ar mai avea noul sistem juridic?
– In primul rand, cresterea calitatii prestatiei in toate compartimentele. Va fi o concurenta acerba, pentru ca oricand un avocat de mare clasa poate deveni procuror sau judecator. In momentul de fata acest lucru nu este posibil. Un alt mare avantaj este faptul ca, pana va iesi prima promotie dupa cei sapte ani de practica, magistratii vor fi preluati din randul avocatilor, care au deja peste 10 ani vechime si o alta mentalitate.
– Ce sanse de reusita are proiectul in conditiile in care in sistemul judiciar actual sunt foarte multi „fosti”?
– Nu va depinde de ei reusita reformei. Este in primul rand o chestiune de conceptie. Din acest punct de vedere am discutat deja cu CSM, MJ, AMR etc. In principiu, toata lumea a fost de acord. Am consultat si comisiile juridice ale ambelor Camere ale Parlamentului Romaniei si toti impartasesc acest proiect, considerand ca este o alternativa care va impulsiona activitatea judiciara in Romania. Dupa ce va fi adoptat de Congresului Avocatilor, in iunie, proiectul va fi prezentat, ca initiativa legislativa, corpurilor legiuitoare.

Cele mai citite

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...

Coreea de Sud ar putea colabora cu Kievul pentru transferul soldaților nord-coreeni capturați de Ucraina

Ministerul de Externe al Coreei de Sud anunță că va colabora cu Ucraina dacă soldații nord-coreeni capturați cer să defecteze, scrie Kyiv Independent. Declarația...

Guvernanții ar putea scădea salariile cu 3%. Cum s-ar petrece acest lucru

Pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă