11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialIntalnirea Degeratu-Hayssam, aranjata de Botos si Sanpetru

Intalnirea Degeratu-Hayssam, aranjata de Botos si Sanpetru

»  Intalnirea din 9 septembrie 2005 dintre consilierul prezidential Constantin Degeratu si  Omar Hayssam, condamnat pentru rapirea unor jurnalisti romani in Irak, ar fi fost  realizata de ofiteri DGIPI,  la ordinul procurorului general adjunct de atunci Marcel Sanpetru, sustin surse judiciare.

»  Nu au existat un mandat de interceptare si nici o nota de transcriere a inregistrarilor, dupa cum ne-a anuntat ieri Parchetul General.

»   Exista indicii ca  stenogramele aparute in presa au fost "crosetate" (montate), dupa preluarea lor de la DGIPI – serviciul secret al Internelor – si transmiterea catre Marian Vanghelie.

Intalnirea dintre consilierul prezidential Constantin Degeratu si Omar Hayssam, arestat preventiv, a fost aranjata de magistratii Ilie Botos (procuror general), Marcel Sanpetru (procuror general adjunct) si Ciprian Nastasiu (anchetatorul lui Omar), la solicitarea arestatului, intr-un birou al Parchetului General. Pretextul ar fi fost acela al transmiterii unor informatii care priveau securitatea nationala. Informatiile urmau sa ajunga la presedinte, care este si presedintele Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT).  Sursele noastre spun ca Presedintia era obligata sa trimita un specialist pentru obtinerea informatiilor, deoarece Omar Hayssam nu numai ca ar fi fost implicat in rapirea jurnalistilor romani in Irak, dar era suspectat ca a alimentat cu bani retele teroriste arabe, avea agenti de legatura in lumea araba si, pe deasupra, ar fi fost si agent al Rusiei.

De altfel, Hayssam avea la Moscova o puternica firma folosita pentru export de cherestea si de… informatii. Mai trebuie spus ca Omar avea cetatenie romana, a facut armata la noi in tara in timpul administratiei PSD, era membru al acestui partid si chiar a figurat pe listele eletorale parlamentare provizorii la alegerile din 2004. De notorietate erau relatiile lui Omar cu multi lideri PSD, intre care Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Nicolae Vacaroiu, Ioan Talpes  si chiar Adrian Nastase.

Omar Hayssam – cronologia relatiei cu autoritatile
» Pe 29  martie 2005 (dupa doua zile de la rapirea jurnalistilor romani), Omar Hayssam si Mohamad Yassim s-au prezentat la poarta Palatului Cotroceni sustinand ca au informatii despre jurnalistii rapiti. Cei doi au fost primiti de consilierul Constantin Degeratu. In cadrul acelei intalniri, Omar a sustinut ca a primit telefon de la rapitori, care i-au cerut o suma de bani (cate un milion pentru fiecare rapit) pentru rascumparare si chiar s-a oferit sa o plateasca el daca e lasat sa plece din Romania. Atunci, Omar Hayssam avea interdictie de parasire a tarii deoarece era invinuit in mai multe dosare economice.

Degeratu i-ar fi spus ca presedintele tarii nu se poate implica intr-o ancheta penala si nu poate anula interdictia. Sursele noastre sustin ca in acel moment Omar Hayssam ar fi recurs la santaj: ar fi spus ca merge la televiziuni si va spune ca presedintele Traian Basescu nu vrea sa-i salveze pe jurnalistii rapiti la Bagdad. Televiziunile nu ar fi fost insa prea receptive la acest subiect.

» Ulterior, presedintele s-a intalnit de doua ori cu Omar Hayssam, dupa cum a declarat public, cu scopul de a-i elibera pe jurnalisti.

» 5 aprile 2005. Omar Hayssam a fost arestat pentru infractiuni economice si pentru orchestrarea rapirii jurnalistilor.

» 9 septembrie 2005. La sediul Parchetului General a avut loc intalnirea dintre Degeratu si Omar

» 10 martie 2006. Omar Hayssam a fost pus in libertate dupa ce doctorul Mircea Beuran (fost consilier al lui Ion Iliescu) i-a pus diagnosticul de cancer.

» 30 iunie 2006. Hayssam era deja fugit din Romania. Exista mai multe ipoteze referitoare la modul in care a parasit tara, toate gravitand in jurul "apatiei" Serviciului Roman de Informatii. Dupa fuga, la cererea lui Basescu  si-au dat demisia: R. Timofte – seful SRI, G. Fulga – seful SIE,  V. Ardeleanu – seful DGIPI, Ilie Botos – seful Parchetului General.

Filmul intalnirii dintre Degeratu si Omar Hayssam
» Omar Hayssam, arestat preventiv pe data de 5 aprile 2005 pentru infractiuni economice si apoi pentru orchestrarea rapirii a trei jurnalisti romani in Bagdad, a trimis prin avocatul sau  doua petitii la Presedintie, prin care anunta ca are de transmis informatii care privesc  securitatea nationala a Romaniei si ca vrea sa i le transmita doar lui Traian Basescu. De asemenea, Hayssam a mai spus ca are si o problema umanitara de discutat cu presedintele.

» Presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe consilierul sau pe probleme de securitate nationala Constantin Degeratu, sa mearga la acea intalnire cu Omar Hayssam, programata pentru data de 9 septembrie 2005 la Parchetul General.

» La intrarea in Parchetul General,  consilierul Degeratu a fost intampinat de procurorul general Ilie Botos si condus in  biroul procurorului de caz Ciprian Nastasiu. In acest birou a aparut in catuse Omar Hayssam. S-a stabilit ca nu se fac inregistrari pentru ca asa a dorit Hayssam. De securizarea intalnirii raspundeau procurorii. Botos si Nastasiu au iesit din birou si i-au lasat pe cei doi sa vorbeasca in liniste.

» Dupa doua ore de convorbiri cu Omar, Degeratu a parasit Parchetul General. Nimeni nu i-a spus consilierului prezidential pe probleme de securitate nationala ca a fost inregistrat.

Continutul convorbirilor
Convorbirile dintre Hayssam si Degeratu nu contin nimic despre securitatea nationala, sustin sursele noastre care precizeaza ca ele s-au axat pe nemultumirile afaceristului arab. Acesta se considera arestat pe nedrept si sustinea ca nu este vinovat de rapirea jurnalistilor. Mai mult, sirianul spunea ca nu este vinovat nici pentru infractiunile economice de care era acuzat. Un alt subiect atins a fost si faptul ca Omar ar fi vrut sa trimita la Bagdad bani pentru un copil caruia i-au fost retezate picioarele in timpul conflictelor din Irak.
De asemenea, Hayssam ar fi vorbit si despre mai multi lideri PSD, care i-au promis protectie. Cu toate acestea, in stenogramele publicate recent apare doar numele lui Nicolae Vacaroiu, fost vicepresedinte al PSD si presedinte al Senatului Romaniei, nu si a altor lideri PSD. Aceasta omisiune poate fi un indiciu ca stenogramele au fost trunchiate inainte de a fi trimise catre presa.

Specialistii in acest domeniu, consultati de Romania  libera spun ca este vorba despre o interceptare nelegala, in care Omar Hayssam se exprima incoerent, sarea de la un subiect la altul, uneori batea campii pentru a fi crezut nebun ("poate isi pregatea eliberarea"). Nu a fost exclusa nici o "inregistrare- pirat a intalnirii,  ordonata de Marcel Sanpetru cu complicitatea unor ofiteri DGIPI, cu scopul de a afla daca Omar Hayssam ii va spune ca a beneficiat de protectia sa pe vremea administratiei PSD–Ion Iliescu", spun surse specializate in administrarea informatiilor secrete. 

Mentionam ca in toamna anului 2004 Marcel Sanpetru ar fi ordonat  eliberarea lui Omar, retinut cateva ore pentru infractiuni economice grave. Eliberarea s-ar fi produs dupa interventia unor lideri PSD. De asemenea, reamintim ca Marcel Sanpetru era supranumit "doctorul" in unele interceptari (realizate cu mandat legal) in cauze care vizau acte de coruptie sau lideri ai lumii interlope. Porecla i-a fost data deoarece era considerat un specialist in ingroparea, la comanda, a dosarelor. Chiar si in una dintre convorbirile procurorului Ciprian Nastasiu cu Omar Hayssam (interceptate cu mandat de catre SRI) este amintit "doctorul". Marcel Sanpetru nu ne-a raspuns la telefon pentru a-si exprima un punct de vedere.

"Datele compromitatoare" ale lui Vanghelie
Istoria scurgerii de informatii de la DGIPI – serviciul secret al Administratiei si Internelor –  catre Marian Vanghelie  a fost relatata recent de Romania libera. In 2009, pe vremea  ministrulului pesedist Dan Nica,  stenogramele serviciului secret ar fi ajuns la Marian Vanghelie, care  s-a si laudat ca detine arhiva DGIPI, referitoare, intre altele,  la Omar Hayssam.  Surse DGIPI ne-au relatat ca in arhiva de informatii despre  Omar Hayssam nu exista date compromitatoare la adresa presedintelui Traian Basescu.

"In presa au aparut doar crosetari din convorbire, cu adaugiri,  pentru a stirbi imaginea presedintelui. Daca s-ar face publica intreaga convorbire, sau alte convorbiri si note informative,  ar avea de pierdut nu numai Nicolae Vacaroiu, pe atunci vicepresedinte al PSD, care apare in relatarile lui Hayssam, ci si multi alti lideri ca Ion Iliescu,  Viorel Hrebenciuc, Adrian Nastase, Ioan Talpes, care  pana in 2005 ii cereau mereu bani lui Omar Hayssam. Solicitarile de bani se faceau  de cele mai multe ori telefonic,  iar banii erau trimisi uneori cu sacosa la sediul PSD sau unde i se preciza lui Hayssam. Era vorba de miliarde de lei vechi", spun sursele noastre.

 

Ce contin dosarele "Basescu" de la "Doi s`un sfert"

Cum se scurg informatiile de la "Doi si` un sfert"


Cele mai citite

România, cea mai ridicată inflație din UE pentru a opta lună consecutiv

Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza inflației pentru finalul anului 2024 la 4,9%, față de 4% anterior BNR a estimat că inflația...

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...

Klaus Iohannis a semnat patru decrete care vizează modificări legislative și o eliberare din funcție

Unul dintre decrete vizează accesul echitabil la educație și dezvoltarea competențelor digitale în instituțiile de învățământ superior Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 19...
Ultima oră
Pe aceeași temă