O operatiune speciala a politistilor romani in colaborare cu ofiterii FBI, care s-a soldat, la finele lunii octombrie 2002, cu arestarea unei bande de escroci specializati in fraude pe internet, a fost aruncata in derizoriu de hotarari succesive ale instantelor de judecata din Alexandria.
La vremea respectiva, arestarea a 16 persoane presupuse a fi membre ale retelei de furturi electronice a produs mare valva, mai ales ca, o saptamana mai tarziu, Ion Iliescu si Adrian Nastase au primit la Bucuresti vizita presedintelui SUA, George W. Bush. Dupa ce oficialului american i s-a aratat ca in Romania legea este respectata si ca sistemul functioneaza, judecatorii din Alexandria i-au pus in libertate pe capii retelei, chiar daca unii dintre acestia erau recidivisti. In schimb, a fost gasit acarul Paun, in persoana unei angajate a Bancpost Alexandria. Chiar daca Aurelia Roman nu era decat operatorul Western Union de la banca mentionata si retragerile de bani s-au facut si de la alte unitati bancare, ea este acum singura persoana care trebuie sa ispaseasca trei ani de puscarie.
Specializare in fraude pe internet
Gruparea de escroci specializati in fraude prin internet, mai exact prin vanzarea catre cetateni straini a unor bunuri care nu existau, era condusa de Ilie Ovidiu Frumosu, zis „Facheti”. Alaturi de el, la conducerea retelei se aflau alte trei persoane: Sorin Iulica Broscaru, Petre Neagu si Viorel Chirlea.
Frumosu si o parte din locotenentii sai erau fugiti din tara la vremea efectuarii arestarilor, in octombrie 2002. La data de 16 septembrie 2003, prin hotararea judecatoreasca nr. 853, Facheti a fost condamnat la opt ani de puscarie pentru inselaciune si asociere pentru comiterea de infractiuni. Broscaru, cumnatul lui Frumosu, a primit cinci ani de inchisoare, ca de altfel si Neagu. Ceilalti membri ai retelei au primit pedepse de pana la trei ani inchisoare.
Intr-un alt dosar, judecat trei luni mai tarziu, Judecatoria Alexandria l-a condamnat pe Facheti la alti 10 de ani inchisoare, invinuirile fiind aceleasi. Cu aceasta ocazie, si Neagu, si Broscaru au fost „cadorisiti” cu cate sase ani de inchisoare.
De aici incepe „zona crepusculara” a justitiei teleormanene. Inculpatii fac apel la aceste sentinte si obtin clementa magistratilor, scapand practic basma curata. Astfel, instanta le reduce pedepsele, inclusiv lui „Facheti”, aflat in urmarire internationala, si dispune suspendarea executarii lor. Adica au devenit liberi ca pasarea cerului. Cele doua pedepse ale lui „Facheti”, de opt, respectiv 10 ani inchisoare, se reduc la trei ani, instanta dispunand suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. De aceeasi suspendare beneficiaza si Neagu, si Broscaru. Afland ca este liber, „Facheti” a considerat ca nu mai are nici un rost sa se ascunda in strainatate, revenind in tara.
Aurelia Roman, tap ispasitor
Lucrurile nu au decurs insa dupa acelasi calapod in cazul functionarei de la ghiseul Western Union de la Bancpost Alexandria, Aurelia Roman, care lucra in cadrul bancii de mai bine de zece ani. Ea a fost ridicata de politisti de la sediul bancii, pe 29 octombrie 2002. Ulterior, dupa mai mult de 24 de ore, cat prevede legea ca o persoana poate fi retinuta fara a i se intocmi mandat de arestare, este completat si acest document, pe 31 septembrie.
Insa nu aspectele procedurale starnesc nedumerirea in acest caz, ci modul in care justitia a decis s-o trateze pe Aurelia Roman in comparatie cu ceilalti inculpati. In acest prim dosar, in care a fost arestata preventiv aproape noua luni, sentinta a fost de un an cu suspendare. Intervine al doilea dosar in aceeasi speta, prilej cu care magistratii de la Judecatoria Alexandria au condamnat-o la trei ani inchisoare, de aceasta data cu executarea pedepsei. Apelul introdus la Tribunalul Teleorman nu schimba sentinta initiala, iar acum Aurelia Roman va trebui incarcerata pentru trei ani.
Nici un alt functionar bancar nu a fost invinuit
Acuzatia adusa functionarei bancare este cea de complicitate la inselaciune, cu toate ca ea nu facea decat sa elibereze sumele pe care cetateni straini le trimiteau escrocilor romani. Mai mult, acestia din urma au facut retrageri de numerar si de la alte unitati bancare din judet, cum ar fi Bancpost Videle sau BCR Alexandria, sau chiar de la Posta. Nici un alt functionar nu a fost insa nici macar invinuit, daramite condamnat, pentru ca nu au facut decat sa le elibereze bani, cu buna-credinta, presupusilor destinatari.