2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialGroparii serelor Codlea si Orser au dat un "tun" de 5 milioane...

Groparii serelor Codlea si Orser au dat un „tun” de 5 milioane euro

» Procurorii anticoruptie au trimis in judecata patru invinuiti, printre care doi fosti directori din cadrul Agentiei Domeniilor Statului (ADS). Valoarea prejudiciului adus bugetului a fost stabilita de anchetatori la 5 milioane euro.

Maria Schutz, manager al mai multor societati comerciale, Corneliu Popa, fost director general al ADS, Mihai Ciobanu, fost director al Directiei Urmarire Contracte din cadrul ADS, si Ion Dascalu, asociat la SC Sere Codlea SA, au fost trimisi in judecata pentru inselaciune si bancruta frauduloasa.
Maria Schutz impreuna cu Popa si Ciobanu au indus in eroare ADS cu ocazia privatizarii societatilor Orser SA Oradea si Sere Codlea SA Brasov. Inculpata a castigat licitatiile, desi nu avea banii necesari derularii contractelor si nu a respectat clauzele, respectiv investitii de 3 milioane dolari (pentru Orser si Codlea) in doi ani. In complicitate cu Popa si Ciobanu, Schutz a raportat date si investitii fictive si a prelungit perioada de investitii la cinci ani. Actul aditional pentru prelungirea perioadei de investitie a fost incheiat fara aprobarea Consiliului de Administratie al ADS.

In acest mod, sustin procurorii, Maria Schutz a falimentat cele doua societati dupa ce in prealabil acestea au fost devalizate.
Pana la privatizarea din 2002, Orser Oradea avea 15 ferme de productie si peste 1.600 de muncitori. In primavara acestui an, firma mai avea doar sapte angajati. Muncitori adusi de la alte societati, care lucreaza "la negru", taie si vand fierul vechi. "In loc sa vina sa faca investitii, a vandut-o pe bucati. Aproape toata a fost taiata si vanduta la fier vechi sau ca material refolosibil", declara in urma cu un an liderul de sindicat al societatii, Vasile Morar.
Schutz a achizitionat firma Orser de la ADS la un pret subevaluat. Ea a platit 2.605 lei vechi pentru o actiune a carei valoare era de circa 10 ori mai mare. La un moment dat, societatea oradeana a ajuns sa fie pusa sub sechestru din cauza datoriilor uriase catre stat. Cu toate acestea, proprietarul a continuat sa vanda inclusiv gardul care imprejmuia serele.
Datoriile Orser se ridica in acest moment la 163 miliarde de lei vechi la bugetul de stat, 50 miliarde la "Electrocentrale" Oradea, alte zeci de miliarde la furnizori si platile compensatorii pentru cateva sute de muncitori disponibilizati.
Patroana serelor a operat identic si in cazul activelor de la Codlea Brasov. In momentul licitatiei, afacerista a promis ca va face investitii de peste un milion de dolari. "Lili" Maria Schutz a reusit, in anul 2000, sa castige licitatia prin care si-a adjudecat pachetul majoritar de actiuni al SC Sere Codlea Brasov. Societatea a fost cumparata de Asociatia Agricola AGRO 2001 Tuglui, judetul Dolj (a carei presedinta era inculpata Schutz). Societatea din Dolj nu executase nici o activitate agricola si fusese infiintata cu doua saptamani inainte de licitatie. Mai mult, asociatia nu a platit nici in ziua de azi diferenta de 80% din pretul actiunilor achizitionate in urma cu opt ani.
Maria Schutz s-a laudat, nu o data, ca ar fi prietena cu sotia fostului premier Adrian Nastase.
Pentru recuperarea pagubelor, procurorii au pus sechestru asigurator pe bunurile celor patru inculpati.
Dosarul a fost inaintat spre solutionare Tribunalului Bihor.

Cele mai citite

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...

Semnale din Est: Numărul companiilor listate la bursa din Singapore, la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii

Bursa din Singapore a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de companii listate, ajungând la 617 în octombrie 2024, cel mai scăzut nivel din...
Ultima oră
Pe aceeași temă