Libanezul Mehdi Awdi care, alături de fratele său Hassan, este patronul unui holding de peste 70 de firme – multe fantomă – a fost ridicat ieri dimineaţă de la vila sa din Capitală de forţele speciale ale DIICOT şi dus la Parchetul General pentru audieri. Alături de Mehdi Awdi au fost luaţi de acasă alţi şase colaboratori – patru libanezi şi doi români.
Grupul de criminalitate organizată al fraţilor Awdi este acuzat de spălări de bani, evaziune fiscală, delapidarea activelor Rodipet SA şi asociere pentru săvârşirea acestor infracţiuni. Prejudiciul creat statului numai prin devalizarea RODIPET este de 35,5 milioane de euro. Instrumentarea cazului a fost începută anul trecut de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, în colaborare cu SRI, sub îndrumarea procurorilor DIICOT.
Probele sunt reprezentate de documentele de contabilitate ale celor peste 70 de firme, ridicate ieri de anchetatori în timpul celor 36 de percheziţii domiciliare din Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Ilfov. Aseară, percheziţiile nu se terminaseră.
Firme-fantomă care ating siguranţa statului
Din documente ar rezulta faptul că fraţii Awdi au înfiinţat zeci de firme, multe dintre ele fantome în paradisuri fiscale, pentru devalizarea activelor statului pe care le-au adjudecat în cadrul procesului de privatizare, spun surse judiciare. Spre exemplu, prin metode de tip suveică, fraţii Awdi ar fi înstrăinat activele RODIPET SA – imobile, terenuri, maşini – iar cu banii ar fi plătit servicii inexistente către firmele controlate tot de către ei. Cu o parte din bani, şefii grupării au cumpărat diverse active atât în România, cât şi în străinătate, în special în Liban. O altă parte din bani a fost externalizată către firmele familiei Awdi din Liban sau din paradisul fiscal Delaware (SUA), tot ca plăţi pentru servicii fictive, spun anchetatorii. Potrivit surselor noastre, când au devalizat SC RODIPET SA (actual SC NETWORK PRESS CONCEPT SA) fraţii Awdi şi membrii grupului au avut reprezentarea că săvârşesc infracţiuni, motiv pentru care se va solicita arestarea preventivă. Acest tip de infracţiuni, dacă sunt săvârşite prin firme-fantomă din ţară şi străinătate (cum este cazul fraţilor Awdi), pot aduce atingere siguranţei financiare a statului, mai ales în perioadă de criză, aşa cum este acum, iar SRI, care a monitorizat cazul, l-ar fi informat şi pe preşedintele CSAT, Traian Băsescu, susţin surse judiciare. Încă nu am aflat cum a fost posibilă plecarea lui Hassan Awdi în Liban, cu toate că era monitorizat de serviciile secrete.
Sechestru pe hoteluri
Pentru recuperarea prejudiciilor, anchetatorii au pus sechestru pe cinci hoteluri, şi anume pe „Caraiman” din staţiunea Mamaia, „Orlado” din staţiunea Venus de pe litoral, precum şi pe hotelurile bucureştene „Kogălniceanu”, „Colentina”, „Gara Filaret”. De asemenea, au fost puse sub sechestru asigurător 20 de apartamente, mai multe terenuri agricole şi intravilane, precum şi peste 160 de maşini şi utilaje agricole sau de construcţii.
Potrivit documentelor din dosar, plângerea a fost făcută de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care a anulat contractul de privatizare deoarece fraţii Awdi nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate în contractul de privatizare. Numai că AVAS a preluat RODIPET-ul golit de active şi plin de datorii, motiv pentru care a sesizat Parchetul.
Privatizare „de succes”
Fraţii Awdi au preluat RODIPET în decembrie 2003, de la APAPS-ul (acum AVAS) condus de pesedistul Ovidiu Muşetescu, în prezent decedat. Înainte de vânzarea RODIPET, din consiliul de administraţie al acestei societăţi de stat ar fi făcut parte membri de marcă ai PSD, respectiv Cosmin Guşă (pe atunci secretar general al PSD), Sorin Teşu (şeful de cabinet al premierului Adrian Năstase), Ovidiu Ştireanu (consilier al preşedintelui Ion Iliescu), Petre Sălcudeanu (fost parlamentar PSD).
În anul 2004, conducerea APAPS s-a schimbat, iar noul şef al instituţiei, Mircea Ursache, ar fi semnat vânzarea către fraţii Awdi şi a terenurilor pe care erau amplasate chioşcurile RODIPET din toate localităţile ţării. După privatizare, APAPS nu a mai urmărit dacă fraţii Awdi (care au primit facilităţi fiscale în valoare totală de 48,46 milioane lei) fac investiţiile promise în contractul de privatizare. În absenţa controalelor postprivatizare, fraţii Awdi, prin complicii lor, au devalizat RODIPET prin încheierea unor contracte de împrumut, de consultanţă, de reprezentare, de vânzare, de prestări servicii, total defarabile RODIPET, dar în avantajul altor firme controlate tot de fraţii Awdi, spun anchetatorii.
Lovituri date presei
Printr-o suveică de firme şi tot felul de inginerii financiare, clanul Awdi a reuşit să acumuleze datorii de milioane de euro către toate trusturile de presă centrale, cărora nu le-a mai dat banii pe ziarele vândute. „Rodikiosk”, firma care a preluat activitarea de difuzare de la fostul Rodipet, are 50 de acţiuni în instanţă din cauza datoriilor. Toate trusturile centrale de presă au apelat la instanţă pentru a-şi recupera datoriile de milioane de euro de la Rodikiosk.
Suveica „Rodikiosk”
Conform istoricului obţinut de la Registrul Comerţului, Rodikiosk a fost înregistrată pe 18 februarie 2008, sub numele iniţial de Azuga Project SRL. Acţionarii Azuga Project erau Hassan Awdi, cu 5%, şi societatea libaneză Baalbeck Tourism Sarl, cu 95%. Pe 25 septembrie 2008, Azuga Project îşi modifică denumirea în Rodikiosk, moment în care Hassan Awdi devine administratorul firmei. O lună mai târziu, Hassan Awdi se retrage din firmă, cesionând cele 5% din acţiuni către firma Hot Shares Sarl, din Liban, Beirut.
După ce firma a intrat în insolvenţă, acţionariatul societăţii a fost modificat din nou: Hassan Awdi s-a retras din firmă din toate funcţiile, iar acţiunile firmei Baalbeck Tourism Sarl au fost cesionate firmei Street Corner SRL. Conform Registrului Comerţului, firma Street Corner SRL este deţinută 100% de către Enterprise Business Consultant Inc., care are sediul central în SUA, în statul Delaware.
Trebuie menţionat că toate firmele din România ale clanului Awdi au sediul în aceeaşi clădire de pe strada Horia, Cloşca şi Crişan, din oraşul Otopeni, judeţul Ilfov.
Firma care datorează trusturilor centrale de presă milioane de euro a reuşit performanţa incredibilă să declare statului român că, în anul 2008, a avut cifră de afaceri 0 şi venituri de doar 78 de lei. Rodikiosk are datorii numai faţă de Medien Holding – grupul care editează România Liberă – de peste 1,4 milioane de lei, adică în jur de 358.000 de euro.
Topul datornicilor R.L.
Nu numai clanul Awdi a contribuit la problemele financiare ale trusturilor de presă. Există şi alte firme care au datorii consistente la companiile mass-media. Multe dintre ele au restanţe şi la Medien Holding, care editează România Liberă. Iată-le pe cele mai importante şi sumele datorate:
1 Rodikiosk = 1.065.774 lei
Acţionari:
5% Hot Shares Sarl
95% Street Corner SRL, firmă deţinută de Enterprise Business Consultant Inc (cu sediul în SUA, Delaware)
2 Network Press Concept = 366.916 lei
Acţionari:
0,2% Bassam Raymond Istambouly (născut în Zahle, Liban)
32,9% Magnar Two SRL
15,9% Yourhotels SRL
51% AVAS
3 General Trading & Tour SRL = 206.100 lei
Acţionar:
100% Alexandru Ioan Danciu
4 Impact EC2 = 186.137 lei
Acţionar:
100% Ciprian Ene
5 General Media Group = 181.478 lei
Acţionari:
50% Grigore Pînzaru
50% Victor Ciobanu
6 Olympus Invest = 151.187 lei
Acţionari:
50% Mihai Romeo
50% Anda Daniela Timbala
7 Kom Servicii de Publicitate = 108.800 lei
Acţionar:
?% Antoaneta Adriana Malmesi (firma şi-a schimbat între timp numele de trei ori şi este acum în procedură de insolvenţă)
8 Inedit Consulting = 104.916 lei
Acţionar:
100% Morse Continental Inc., SUA, Delaware
9 Eco-Media Business = 85.425 lei
Acţionari:
20% Horaţiu Rădulescu
80% SC Eco Construct SRL
10 Total Turism Press = 81.046 lei
Acţionari:
50% Victor Marian Rădulescu
50% SC Paralela 45 Turism SRL
11 News Imperio Company = 79.144 lei
Acţionar:
100% Mariana Luminiţa Ioniţă
12 Casa Nik = 62.875 lei
Acţionari:
50% Costin Marius Nistor
50% Nova Haus Construct SRL
13 Daz Publishing = 50.000 lei
Acţionari:
55% Daniela Cercelaru
45% Ana Cezarina Jantea
14 Compania Populară de Leasing = 48.150 lei
Acţionari:
17% Elena Mihaela Botea
20,76% Georgeta Călin
54% Armean Călin
4% Cooperativa de Credit Banca Populară Română
4% Compania Internaţională de Asigurări
0,24% Interbrok SA
15 Times Trading = 39.215 lei
Acţionar:
100% Platform Invest & Trade Inc, din Seychelles
16 Interpress Sport = 37.895 lei
Acţionari:
52% Mihai Radu Nicolici, 48% Dan Bondari
17 Pelicanul GSM SRL = 34.283 lei
Acţionari:
95% Mihai Victor Ghisa
5% Oana Sanda Ghisa