14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialGeoana si-a luat casa in rate cu avans de 0,3%

Geoana si-a luat casa in rate cu avans de 0,3%

»  Candidatul PSD la alegerile prezidentiale de pe 22 noiembrie "s-a incurcat" in sumele de bani platite pentru un apartament de lux in centrul Capitalei, motiv pentru care a intrat in atentia inspectorilor ANI.

»  Traian Basescu nu si-a modificat situatia materiala, potrivit ultimei declaratii de avere. Subiectele delicate pentru presedinte raman in continuare averea Ioanei Basescu, fiica cea mare, si imobilul din strada Mihaileanu.

»  Ultimele declaratii de avere ale celor doi candidati la prezidentiale au fost depuse zilele trecute la Biroul Electoral Central.

Averea candidatului PSD la alegerile prezidentiale, Mircea Geoana, este departe de a fi una suta la suta transparenta. Problemele cele mai importante ale presedintelui Senatului sunt legate de achizitia, cu plata in rate, a unui apartament de lux in centrul Capitalei. Sumele platite in contul acestei locuinte nu sunt precizate exact in declaratiile de avere depuse de Geoana la Senat, motiv pentru care, la inceputul acestui an, Agentia Nationala de Integritate s-a autosesizat si a inceput o ancheta care pana in acest moment nu a fost finalizata. Interesant este faptul ca imobilul respectiv urma sa fie construit (lucrarile au fost sistate in 2008 din cauza crizei economice) de firma CEFIN Real Estate, la care actionar este partenerul de afaceri al fostului ministru al Sanatatii Ion Bazac. Contactati de Romania libera, Mircea Geaoana, avocatul acestuia si constructorul imobilului se contrazic in declaratii si avanseaza sume diferite de bani care ar fi fost platite pentru realizarea apartamentului.

Un imobil de lux de 250 de metri patrati
Ansamblul rezidential de pe Aleea Alexandru nr. 26 din Bucuresti urma sa aiba subsol, demisol si patru etaje. George Margescu, managerul CEFIN Real Estate, a declarat pentru Romania libera ca familia Geoana a contractat apartamentul de la etajul doi, cu o suprafata de 250 de metri patrati, pentru care a platit un avans si doua rate. Potrvit contractului, valoarea totala a locuintei comandate de Geoana fusese stabilita la 780.453 euro. Margescu a declarat ca nu poate preciza sumele platite de familia Geoana, deoarece acestea sunt "informatii confidentiale", dar ne-a explicat: "La firma noastra, suma minima ce trebuie achitata ca avans este de 5% din valoarea apartamentului".

Din declaratiile directorului CEFIN, rezulta practic faptul ca presedintele Senatului ar fi trebuit sa plateasca un avans de 39.000 euro. In mod ciudat insa, Mircea Geoana ne-a precizat cu totul alte sume: "Au fost achitate un avans si doua transe in valoare de 107.103 RON (aproape 30.000 euro – n.r.)", se arata in raspunsul trimis de presedintele Senatului. Ulterior, pentru alte lamuriri, familia Geoana ne-a pus in legatura cu avocatul Ovidiu Mihut, de la "Bostina si Asociatii".
"Contractul a intrat practic in vigoare la data obtinerii permiselor necesare pentru realizarea constructiei: iulie 2007, ocazie cu care s-a efectuat si o plata de 7.404 RON (avans). Urmatoarele transe au fost achitate: una tot in 2007, de 29.792 RON, si cea mai mare parte din bani, 91.089 RON, au fost achitati in anul 2008", se arata in raspunsul trimis de avocatul Mihut. Practic, asta inseamna ca Geoana ar fi platit in total 128.285 RON, adica aproape 37.000 euro.

Geoana, avans mai mic decat in Programul "Prima Casa"
Potrivit declaratiilor avocatului Mihut, presedintele Senatului a platit pentru o casa de lux un avans de doar 7.404 RON (2.100 euro), adica mai putin de 0,3% din valoarea ei finala. Chiar si in Programul "Prima Casa" beneficiarii trebuie sa plateasca minimum 5% din valoarea imobilului pe care-l cumpara. Pentru a ne lamuri daca avansul declarat de avocatul lui Geoana poate fi considerat real, am cerut un punct de vedere de la Antoaneta Petre, expert in tranzactii imobiliare in zone rezidentiale.
"Asemenea cifre nu pot fi reale, avand in vedere ca vorbim de anii 2006-2007, cand piata imobiliara era in mare ascensiune." Expertul ne-a mai spus in plus ca o locuinta de 250 de metri patrati intr-o asemenea zona "se vindea in perioada respectiva cu cel putin un milion de euro plus TVA (adica 1.190.000 euro – n.r.)". Paradoxal este faptul ca, potrivit declaratiei de avere, in 2006, anul in care a contractat imobilul si ar fi platit teoretic avansul, banii din conturile familiei Geoana au crescut cu 60.095 RON si 5.500 USD, in loc sa scada, cum ar fi fost firesc.
Din cauza crizei financiare lucrarile la ansamblul rezidential din Aleea Alexandru, care trebuiau finalizate in septembrie 2008, au fost stopate. Prin urmare, Mircea Geoana a declarat acum cateva saptamani ca a decis sa renunte pana la urma la aceasta casa.

Locuinta de la stat
Legat de situatia locativa a presedintelui Senatului mai trebuie spus ca in 2008 acesta a stat noua luni intr-o casa RA-APPS, in conditiile in care la data respectiva nu mai avea dreptul la o asemenea locuinta de protocol. Pentru ca nu au vrut sa o paraseasca, RA-APPS le-a per-ceput ulterior sotilor Geoana o chirie lunara de 3.153 euro. In acea perioada, acestia aveau un venit lunar de 1.600 euro. Intrebat de unde a avut bani pentru achitarea chiriei catre RA-APPS si pentru a-si asigura traiul zilnic, Mircea Geoana ne-a dat un raspuns evaziv: "In cuprinsul declaratiilor de avere si de interese au fost postate suficiente informatii din care rezulta fara echivoc faptul ca familia Geoana dispunea si dispune de suficiente resurse materiale pentru a-si asigura un trai adecvat prin mijloace legale".

Coincidente suspecte
Cand s-a format coalitia de guvernare PSD-PDL, una dintre numirile-surpriza a fost cea a lui Ion Bazac ca ministru al Sanatatii. Acesta era partener de afaceri cu cetateanul italian Stefano Umberto Albarosa, unul dintre actionarii CEFIN, firma care urma sa construiasca apartamentul din Aleea Alexandru. Ion Bazac si sotia sa, Camelia, sunt asociati in firma Forza Rossa (care vinde masinile Ferrari in Romania) cu holdingul luxemburghez Central Europe Finance (CEFIN), reprezentat in Romania de catre Albarosa. Sotii Bazac mai sunt proprietarii si a jumatate din firma de imobiliare Forza Rossa Real Estate, restul fiind detinut de acelasi holding luxemburghez, reprezentat tot de Stefano Umberto Albarosa.

Avere consistenta
Potrivit declaratiei de avere din 21 octombrie 2009, Mircea Geoana detine inca din 2001 un teren la Corbeanca de 1.000 de metri patrati, jumatate dintr-un apartament de 98 de metri patrati, situat intr-o zona centrala, si un autoturism Volkswagen, fabricat in 2001. In conturile din Romania, familia Geoana a adunat 158.257 de RON, 13.874 USD si 469 de euro. La o banca din SUA, sotii Geoana au un depozit de 76.377 USD si alti 106.000 de USD plasati intr-un fond de investitii american. In ciuda acestei averi consistente, familia Geoana locuieste intr-o vila de la RA-APPS.

 

Mai mult:

Traian Basescu, bantuit de scandalul Mihaileanu

Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă