5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialFrăţie politică pentru banii UE. Unde ajung fondurile europene pentru instruirea fermierilor

Frăţie politică pentru banii UE. Unde ajung fondurile europene pentru instruirea fermierilor

Tinerii care accesează fonduri europene nerambursabile de până la 40.000 euro pentru a-şi dezvolta ferme sunt obligaţi să urmeze cursuri în domeniu, finanţate tot de UE. Sarcina Ministerului Agriculturii este aceea de a căuta cele mai bune oferte ale firmelor spe­cializate în instruirea micilor fermieri.

În realitate, fondurile europene de zeci de milioane de euro se împart, în general, într-o castă închisă, formată din personaje cu importante conexiu­ni politice în toate partidele importante.

Astfel, bună parte din contractele încheiate cu Ministerul Agriculturii au fost obţinute de o companie înfiinţată de Liviu Harbuz, consilierul lui Victor Ponta. Alţi beneficiari ai fondurilor europene din acest domeniu sunt firme aflate în legătură cu Mihai Vădan, fost director în Ministerul Agriculturii în perioada guvernării PDL,  cu fostul ministru al Tineretului şi Sportului Sorina Plăcintă sau cu soţia fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar.

Printre firmele cele mai răsfăţate cu fonduri pentru şcolirea agricultorilor este şi cea a partenerului de afaceri al lui Liviu Harbuz, fost şef al Autorităţii Sanitar-Veterinare (ANSVSA). Harbuz a fost secretar de stat în al doilea mandat de ministru al lui Ilie Sârbu şi în prezent este consilier personal al ginerelui lui Sârbu, prim-ministrul Victor Ponta. Oficial, Liviu Harbuz nu are nimic de-a face cu firma WIN WIN Business SRL, care e deţinută în scripte de un oarecare Ştefan Adrian Miclăuş. Acesta este însă asociatul lui Harbuz în altă afacere. Mai mult decât atât, fondatorul firmei WIN WIN Business SRL este însuşi Liviu Harbuz. Astfel, în 2005, Liviu Harbuz înfiinţa firma AGRI RISC CONSULTING SRL, fiind unicul ei acţionar şi totodată administrator. În 2007 Harbuz iese din acţionariatul firmei, trecând-o pe numele iubitei sale cu 14 ani mai tânără decât el, Oana-Steliana Barbulete, cu o carieră rapidă în Ministerul Agriculturii (consilieră de ministru, consilieră de secretar de stat, consilieră în ANSVSA când era Harbuz preşedinte).

În iulie 2009, în timpul mandatului de secretar de stat la Agricultură al lui Harbuz, iubita acestuia este angajată ofiţer de comunicare la Directoratul General pentru Sănătate şi Consumatori al Comisiei Europene. Din motive de incompatibilitate, domnişoara Barbulete trece firma pe numele lui Ştefan Adrian Miclăuş, care, în mai 2010, schimbă numele societăţii în WIN WIN Business SRL şi introduce ca domeniu nou de activitate Codul CAEN 8532 – „învăţă­mânt secundar, tehnic sau profesional”. 

Interesantă este evoluţia activităţii acestei firme „de buzunar” creată de Harbuz şi activată doar la momentul oportun. Astfel, din 2005 până în 2010 WIN WIN Business SRL nu a avut nici un fel de activitate. Apoi, brusc, în anul 2011 a încheiat pe bandă rulantă contracte cu Ministerul Agriculturii, ajungând cu doar trei anga­jaţi la o cifră de afaceri de 15.614.023 RON. Bizar este că, în ciuda sumei uriaşe încasate, în loc ca „WIN WIN Business SRL” să înregistreze profit, a avut o pierdere de 1 milion RON.

La câteva luni după schimbarea vechii denumiri, care era asociată cu numele lui Harbuz, în lotul de contracte semnate în martie 2011, „firma-minune” a reuşit să le câştige aproape pe toate (8 din 9). Este vorba despre contractele pentru instruirea beneficiarilor măsurilor 112 „Instalarea tinerilor fermieri” şi 141 „Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă”, scoase la licitaţie de MADR, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013.

Firma cu numai „trei angajaţi” fondată de consilierul premierului Ponta consiliază pe banii europeni un total de 13.171 de fermieri. În 2011 firma „WIN WIN” a reuşit să ia nu doar o felie, ci aproape tot tortul de milioane de euro al fondurilor europene pentru „educaţia fermierilor”. Pentru concurenţă a mai rămas doar o feliuţă de 1.116 mici fermieri. 

Din licitaţiile desfăşurate în primăvara anului 2012 şi semnate în urmă cu o lună, ­WIN-WIN a reuşit să câştige patru din cele şapte contracte, asigu­rân­du-şi încă o dată partea leului din ­milioanele de euro ale UE.

L-am contactat pe consilierul lui Ponta, Liviu Harbuz, care a declarat că nu mai ştie nimic de firma fondată de el, care a trecut şi prin mâinile iubitei sale şi a sfârşit la unul dintre partenerii săi din altă afacere, însă a ţinut să ne întrebe: „E ceva ilegal că a câştigat aceste contracte? Sau ceva imoral”.

Agricultura e plăcută şi pentru apropiaţii PDL

Interesant este numele unui alt câştigător al contractelor pentru instruirea micilor fermieri. Este vorba de firma MOB VAD SRL, al cărei fondator este nimeni altul decât Mihai Vădan, director până nu demult al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), aflată în coordonarea Ministerului Agriculturii.

Înainte de a fi numit şef la APDRP, firma lui Vădan a încheiat mai multe contracte cu primăriile din judeţul Dâmbo­viţa, pe care le „consilia” cum să obţină bani nerambursabili de la UE pe filiera Ministerului Agriculturii. Presa a semnalat că atunci când a fost numit şef al APDRP Vădan a fost pus în situaţia delicată de a patrona instituţia statului care a dat undă verde contractelor de finanţare  pentru proiectele elaborate de propria firmă pentru „primăriile-client” din Răscăieţi şi Brăneşti.

În februarie 2009, în preajma numirii sale la conducerea Agenţiei de Plăţi, Vădan a ieşit „în scripte” din acţionariatul firmei MOB VAD SRL, trecând firma pe numele unei anume Florina Matei.  În realitate, această persoană nu este o simplă „cumpărătoare de firme” independentă de şeful APDRP, ci este chiar administratoarea celeilalte firme a lui Mihai Vădan, SC VĂDAN SRL.

Totuşi, Mihai Vădan a declarat pentru RL că nu mai are nici o legătură cu firma MOB VAD SRL, deşi are o relaţie privilegiată cu actuala patroană. Mai mult, Mihai Vădan se cunoaşte cu majoritatea directorilor din MADR, care au fost implicaţi în elaborarea caietelor de sarcini şi în atribuirea contractelor.

Ţăranul, nevasta lui Sorin Blejnar şi consilierul ­ministrului Economiei

Un alt SRL abonat la contracte importante de şcolire a fermierilor este RGIC CONSULTANŢĂ SRL. Asocierile conduse de această firmă au încheiat în 2011 cel puţin trei astfel de contracte cu Ministerul Agriculturii, pentru consultanţa acordată fermierilor care deţin ferme agricole de semisubzistenţă în vederea întocmirii planurilor de afaceri şi a dosarului de aplicaţie pentru accesarea măsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă”, primul în valoare de 8.220.150 RON (Regiunea Centru), al doilea de 7.253.074 RON (Regiunea Nord Est) şi al treilea de 7.543.197 RON (Regiunea Nord-Vest).

Această firmă este deţinută de doi acţionari: S.C. GRUPUL ROMÂN PENTRU INVESTITII ŞI CONSULTANŢĂ IFN (RGIC) S.A. deţine 90% din părţile sociale şi Elena Otilia Manta deţine 10%, nume fără rezonanţă publică.

În realitate, doamna Otilia Manta este soţia lui Ioan Sorin Bondoc, consilier personal al ministrului  până în iulie 2006, al ministrului de stat pentru coordonarea activităţilor economice, cel mai probabil în mandatul lui Gheorghe Pogea (n.r. – apropiatul lui Adriean ­Videanu). De altfel, consilierul ministrului Economiei ocupă funcţia de director general al RGIC CONSULTANŢĂ, iar  soţia lui este preşedinte şi CEO al  RGIC IFN SA. Un aspect la fel de interesant este că între anii 2002-2007 unul din cenzorii acţionarului majoritar a fost Buzabrici-Filipescu Andreea Florentina, soţia lui Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF.

Am contactat-o pe Otilia Manta, aceasta însă nu a răspuns la întrebările legate de funcţia deţinută de soţul său în Guvern şi nici de contractele pe bani europeni câştigate de la MADR.

Boeru lucrează atât cu Mazăre, cât şi cu Videanu

Firma Romair Consulting, deţi­nută de Gheorghe Boeru, a încheiat în 2011 cel puţin patru contracte cu Ministerul Agriculturii, ca să şcolească fermierii pe banii UE . Cele patru contracte au următoarele valori şi acoperă majoritatea ariilor ţării: 9.912.375 RON (Regiunea Sud), 6.285.997 RON (Regiunea Sud-Vest), 5.089.095 RON (Regiunea Vest), 7.446.489 RON  (Regiunea Sud-Est). Gheorghe Boeru este un personaj cunoscut pentru abilitatea de a câştiga licitaţii de la ambele tabere politice. Acesta a fost acuzat de presă că a fost propulsat de Radu Mazăre şi că este un apropiat al lui Nicuşor Constantinescu, care i-a şi dat contracte, dar şi că este protejatul lui Adriean Videanu, care în mandatul de la Primăria Capitalei i-a atribuit mai multe contracte lui Gheorghe Boeru.

Cu Gheorghe Boeru am reuşit să luăm legătura, dar acesta nu a răspuns întrebărilor legate de relaţiile sale cu gruparea din jurul lui Radu Mazăre, nici de legăturile sale cu Adrian Videanu. Explicaţia e simplă. RL a descoperit că Boeru a fost asociat în firma Agroindustriala Fântânele cu un anume Petre Ion, partener de afaceri de-a lungul vremii atât cu Dorin Cocoş şi Elena Udrea, cât şi cu Dana Năstase.

Sorina Plăcintă are şi ea o felie din tort

În judeţul Vaslui, de instruirea proprietarilor fermelor de semisubzistenţă se va ocupa firma SORSTE, la care acţionar este fostul ministru al Tineretului şi Sportului din partea PDL, Sorina Plăcintă. În prezent, doamna Plăcintă a plecat de la PDL şi a ajuns la PNL. Am încercat să o contactăm, dar la telefonul fostului ministru răspunde căsuţa vocală.

Un alt fericit câştigător a patru contracte pe bani UE de formare a fermierilor din Bucu­reşti, Călăraşi şi Ilfov este firma MS EXPERTMOB SRL, aparţi­nând unui anonim – Paul Andrei Matei. Numele personajului nu spune nimic, însă acesta este fiul unei anume Elena Cornelia Matei, până în urmă cu un an auditor superior în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Am sunat la numărul de telefon al ­EXPERTMOB SRL şi ne-a răspuns fosta func­ţionară de la stat: „Am fost singurii partici­panţi. N-am nici o conexiune politică. Am lucrat la licitaţii publice la stat şi acum un an am trecut de cealaltă parte a baricadei, în privat, unde îmi folosesc cunoş­tinţele profesionale şi particip la toate licitaţiile cu putinţă”.

Cum se aranjează licitaţiile pe fonduri europene

Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, a ieşit public în Parlament pe 9 octombrie, cu un atac la adresa actualului ministru Daniel Constantin, pe care îl acuză că a modificat caietele de sarcini (documentaţia de selecţie) pentru licitaţiile de pregătire profesională a tinerilor fermieri şi a fermierilor care practică agricultura de semi­subzistenţă în scopul favorizării anumitor firme: „Actuala putere vrea astfel să-şi favorizeze clientela. Acelea sunt criterii interpretabile, care permit comisiilor de selecţie din MADR să-şi aleagă favoriţii bazându-se pe motivaţii subiective, nu obiective”.

 Problema semnalată de Fuia este că unele dintre criteriile de punctare a propunerii tehnice au fost înlocuite cu prevederi neclare, care lasă loc de interpretări, putând duce la favorizarea unora sau altora dintre candidaţi.

Fuia consideră că introducerea criteriului „Prezentarea principalelor riscuri relevante care afectează execuţia contractului şi soluţiile propuse pentru remedierea/eliminarea acestora” e nu doar subiectiv, dar şi bizar, pornind de la premisa „contractului pe care-l paşte un dezastru iminent, nu al contractului ce trebuie dus la îndeplinire”. În noua metodologie de selectare a firmelor ce vor „instrui fermierii”, actualul guvern a eliminat două criterii de selecţie pe care Fuia le consideră esenţiale. Prima e evaluarea calităţii programei de şcolariza­re a fermierilor şi a doua este numărul de locaţii de instruire practică pe care firma de training le pune la dispoziţie. Acest din urmă aspect este esenţial în opinia ex-ministrului PDL-ist, deoarece cu cât ai mai multe locaţii, cu atât le este mai uşor fermierilor să ajungă la cursuri.

Ce spune actualul ministru al Agriculturii

Daniel Constantin consideră că acuzele predecesorului său ca nefondate: „Atribuţiile unui ministru nu sunt să urmărească fiecare criteriu din caietul de sarcini, însă se pare că domnul Fuia, cât a fost ministru, a făcut nişte modificări care-l avan­tajau în caietele de sarcini, ca ­să-şi pregătească nişte licitaţii cu dedicaţie şi acum că noi ­le-am schimbat, e deranjat. În plus, aceea e o propunere de criterii de selecţie pe care am lansat-o în dezbatere publică şi e supusă modificărilor. Nu e ceva ­definitiv”.

Indiferent ce spun cei doi politicieni, este clar,  uitându-ne la firmele care au câştigat până acum contractele de educare a fermierilor, că banii UE se scurg atât spre dreapta, cât şi spre stânga politică. Totul legal, cum ar spune consilierul premierului, Liviu Harbuz.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă