Trei fosti ofiteri de securitate sunt cercetati de Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, fiind acuzati ca au facut politie politica. Este vorba de fostul maior Gheorghe Enoiu, fostul capitan Danut Marinescu si fostul sef al securitatii gorjene, Vasile Bucura.
CNSAS a catalogat activitatea desfasurata de Enoiu si Bucura drept politie politica, iar Marinescu a fost considerat agent de politie politica. Totul a pornit de la plangerea lui Constantin Tapus, anchetat de Enoiu si Marinescu la ordinul lui Bucura.
„Extemporal“ la Securitate
În 1987, Constantin Tapus lucra la Termocentrala Rovinari. Tapus asculta seara Radio „Europa Libera“, iar a doua zi la serviciu facea schimb de impresii cu colegii de munca. „Fara sa primesc vreo explicatie, intr-o zi, in 1987, am fost saltat de la serviciu si dus in birourile de cercetari ale Securitatii, la Targu-Jiu. Acolo am fost luat in primire de Marinescu si Enoiu, interogat, amenintat… A venit si Bucura, iar acesta le-a dat ordin celor doi sa continue cercetarile. S-au comportat foarte abuziv. Parca eram cel mai mare infractor de drept comun!“, si-a amintit Tapus. Constantin Tapus a fost acuzat de „propaganda impotriva oranduirii comuniste“.
Verdict CNSAS: politie politica
În calitate de victima a persecutiilor politiei politice, Tapus a inaintat o plangere impotriva celor trei fosti securisti la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR). Respectiva institutie a inaintat la randul ei o adresa Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, cu mentiunea de a se comunica decizia luata de procurori atat petentului, cat si IICCR. Singurul care a contestat decizia CNSAS a fost ex-capitanul de securitate Danut Marinescu, acesta continuandu-si activitatea in cadrul SRI Gorj, pana cand s-a pensionat. Membrii CNSAS au ramas insa fermi pe pozitie: si Marinescu a facut politie politica. Cum cei trei fosti securisti nu mai sunt cadre militare, dosarul a fost inaintat Parchetului Tribunalului Gorj, competent sa cerceteze acest caz.