Dupa scandalul declansat de Tudor Chiuariu, ca urmare a demiterii procurorului Paul Dumitriu, la Iasi au sosit ieri doi reprezentanti ai Ministerului Justitiei care vor controla activitatea Camerei Executorilor Judecatoresti din localitate.
Va fi efectuata o verificare generala asupra executorilor, registrelor, modului de solutionare a plangerilor cetatenilor cu privire la activitatea executorilor. De asemenea, va fi verificata si activitatea birourilor executorilor judecatoresti din judetele Iasi si Vaslui. Controlul de la Iasi va urmari, de asemenea, verificarea plafoanelor onorariilor executorilor, care au fost stabilite prin ordinul ministrului Justitiei si respectarea conditiilor legale privind distribuirea sumelor incasate, acesta urmand sa se finalizeze cu un raport ce-i va fi prezentat lui Tudor Chiuariu. "Pana acum totul este bine si nu cred ca vor exista probleme in ceea ce priveste activitatea noastra. Au venit doi inspectori de la Corpul de Control al ministrului Justitiei, dar rezultatele vor fi cunoscute ulterior", a declarat Constantin Airinei, presedintele Camerei Executorilor Judecatoresti Iasi.
Artificii cu apartamente in cartiere rezidentiale
Procurorul Paul Dumitriu si-a atras antipatia mogulilor politici din clanul Fenechiu de la Iasi in cursul anului 2006, printr-o verificare amanuntita a activitatii Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Iasi, efectuata intre 6 si 10 februarie. Controlul lui Dumitriu s-a lasat cu sanctiuni grave la Camera executorilor judecatoresti din Iasi, 8 din cei 11 executori fiind sanctionati disciplinar. Cele mai grave abateri i-au fost retinute lui Constantin Zacornea, care a fost trimis ulterior in judecata pentru neglijenta in efectuarea lucrarilor, tinerea evidentelor biroului si intarziere sistematica in efectuarea lucrarilor, abateri ce se incadreaza in dispozitiile art. 44 lit. e din Legea nr. 188/2000. Concret, in primavara anului 2003, Constantin Zacornea a scos la licitatie un apartament din cartierul Pacurari, proprietarul urmand sa fie executat silit in urma unei hotarari judecatoresti de partaj. In publicatia de vanzare semnata de executorul Constantin Zacornea, acesta scotea atunci la licitatie un "apartament cu doua camere si dependinte". Anuntul a fost vazut de ieseanca Valentina Tapoc, care a castigat licitatia si, in august 2004, a achizitionat apartamentul contra sumei de 800 milioane lei, bani pe care i-a achitat executorului judecatoresc. Ulterior, femeia a aflat ca, de fapt, apartamentul avea doar o singura camera si l-a contactat pe executorul judecatoresc, caruia i-a cerut sa anuleze licitatia si sa-i dea banii inapoi. Zacornea nu a mai anulat licitatia si a dat vina pe o hotarare judecatoreasca prost redactata. Dupa ce a constatat ca apartamentul are numai o camera, femeia a incercat sa obtina anularea actului de vanzare, dar s-a plans si la Parchet impotriva executorului judecatoresc, pentru abuz in serviciu. Constantin Zarcornea a recunoscut ca nu a reusit sa intre in apartament, pentru a verifica cele declarate de proprietarul sau, si i-a intrebat pe vecini cate camere are. "In cererea de chemare in judecata a creditorului si in toate actele de executare silita se vorbeste despre doua camere. In plus, acest lucru a fost confirmat de vecini si creditor", se apara executorul.
Cuplul Dumitriu-Macovei a deranjat mafia imobiliara de la Iasi
Matrapazlacurile lui Constantin Zacornea si ale executorilor ieseni cu diferite imobile executate silit din Iasi au ajuns pe masa ministrului Justitiei. Monica Macovei a dispus un control amanuntit la Iasi, la inceputul anului 2006, care s-a lasat cu sanctiuni severe. In sarcina lui Constantin Zacornea s-au gasit peste zece abateri de la disciplina muncii pe care o presteaza. "La cuantumul creantei se mentioneaza, la modul general «bani», ca nu sunt evidentiate actele intocmite de executorul judecatoresc si onorariul stabilit asa cum se prevede in art. 84 alin. 3 din regulament. Cererile nu poarta stampila biroului executorului judecatoresc si nu se poate sti cand au fost primite. Nu sunt respectate dispozitiile art. 90 alin. 1 si 2 din regulament privind numerotarea, sigilarea si intocmirea proceselor-verbale la inceput si sfarsit de registru. Se fac adrese catre debitor prin care este instiintat ca este tert poprit (dos. 699/2004). In dosarul nr. 825/2003, executorul judecatoresc a facut verificari incomplete pentru aflarea bunurilor debitorului care pot fi urmarite silit. Astfel, a inaintat la 8.01.2003 adresa catre Directia Finantelor Publice Locale Iasi, solicitand relatii si, desi nu a primit nici un raspuns, nu a facut reveniri, iar la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Iasi a solicitat relatii la 1.02.2005. Pentru faptul ca nu s-au facut verificari corespunzatoare a pus sechestru asigurator asupra unor bunuri care nu erau proprietatea debitoarei, fapt confirmat prin sentinta civila nr. 3332/31.03.2004 a Judecatoriei Iasi in cadrul solutionarii contestatiei la executare. Nu au fost respectate dispozitiile art. 411 alin. 3 cod proc. civila in sensul de evaluare a bunurilor supuse vanzarii si art. 439 alin. 1 cod proc. civila privind consemnarea platii cautiunii", se precizeaza in raportul de control intocmit de procurorul Paul Dumitriu, contrasemnat de ministrul Monica Macovei.
Unul dintre apropiatii lui Zacornea pentru rezolvarea problemelor imobiliare ale firmelor deputatului PNL Relu Fenechiu a fost si avocatul acestuia, Tudor Chiuariu. Interpunerile justitiei in artificiile imobiliare de la Iasi au fost retinute de Chiuariu si primul vizat la inscaunarea sa in fotoliul ministerial a fost procurorul Paul Dumitriu. Acum, pentru ca opinia publica a sesizat antipatiile dintre cei doi, ministrul Tudor Chiuariu a comandat un nou control la Iasi.
SCANDAL
Executorul judecatoresc Constantin Zacornea are probleme si cu un alt client. Daniela Budianu a cumparat bunuri imobile de 60.000 de euro prin licitatie de la executorul Constantin Zacornea. A platit, conform uzantelor, avansul de 10%, adica de 6.000 de euro. Dar nu a platit si restul in cinci zile, maximum de timp permis. Prin urmare, a ramas fara bunuri. Dar si fara banii dati avans. Constantin Zacornea a pastrat cei 6.000 de euro, desi Budianu nu s-a mai vazut cu nici o marfa.