-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialEXCLUSIV RL. UE ar putea deschide procedura de INFRINGEMENT împotriva României din...

EXCLUSIV RL. UE ar putea deschide procedura de INFRINGEMENT împotriva României din cauza condiţiilor din grădinile zoologice

Comisia Europeană a cerut României un raport al situaţiei din grădinile zoologice din ţara noastră, până la sfârşitul lunii aprilie. Dacă va constata că dreptul european în domeniu nu este respectat, UE ar putea trece la măsuri mai drastice.
 
 
In urma sesizărilor primite de Comisia Europeană cu privire la mai multe grădini zoologice din România care nu respectă minime standarde de spaţiu, igienă şi securitate, Executivul european a dat autorităţilor române termen până la sfârşitul lunii aprilie să verifice grădinile zoo şi să se asigure că dreptul european în acest domeniu este respectat în România.
În caz contrar, Comisia Europeană ar putea declanşa o procedură de infringement – principalul mijloc pe care Executivul european îl are la dispoziţie pentru a sancţiona state care nu respectă dreptul european, au transmis, în exclusivitate pentru România liberă, oficiali ai UE. 
 
“Autorităţie române sunt responsabile pentru implementarea legislaţiei UE, inclusiv a Directivei Zoo. În cazul în care Comisia va afla că Directiva Zoo nu este implementată corespunzător, o procedură de infringement ar putea fi deschisă“, a declarat Monica Westeren, ofiţer de presă al Comisarului European pentru Mediu Janez Potocnik.
 
România, ţara în care cangurii sunt omorâţi de şobolani
 
În ultimele luni, presa centrală a relatat despre animale ţinute în condiţii mizere în mai multe grădini zoologice din ţară.
 
Iată câteva cazuri:
 
Grădina Zoologică Craiova. Instituţia adăposteşte lei, tigri, jaguari şi alte animale mari deşi nu deţine spaţiu suficient şi, drept urmare, nu are autorizaţie pentru astfel de animale. Felinele stau în cuşti betonate foarte mici, de doar câţiva metri pătraţi, fără posibilitatea de a se mişca sau a alerga altfel decât în cerc. Animalele sunt apatice şi stresate.
 
Grădina Zoologică Ploieşti. Trei canguri au murit aici. Unul omorât de şobolani, un altul de câini maidanezi care au sărit gardul şi un al treilea găsit mort, cauze nedezvăluite de oficialii grădinii.

Grădina Zoologică Timişoara. Trei  leoaice au împărţit timp de nouă ani un ţarc betonat de 42 de metri pătraţi şi o cameră de 35 de metri pătraţi. Au fost salvate de Vier Pfoten şi transportate la Rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud.

Grădina Zoologică Baia Mare. Animalele de aici trăiesc în condiţii îngrozitoare, în spaţii mici, cu ciment pe jos. Sunt slabe, murdare, unele par pe moarte, potrivit presei.

Grădina Zoologică Tecuci. Vier Pfoten găseşte aici un leu în stare critică, mult sub greutatea normală, malnutrit.

Grădina Zoologică Galaţi. Presa locală scrie despre animale a căror sănătate e pusă în pericol de lucrările de renovare. Sunt publicate fotografii cu un cerb cu sârmă înfăşurată pe coarne.

 
Autorităţile române au termen până la sfârşitul lui aprilie
 
Îngrijorările Comisiei Europene au crescut odată cu primirea unor petiţii de la cetăţeni români care deplângeau soarta animalelor din grădinile zoo.
 
Drept urmare, Comisia a contactat autorităţile române prin proiectul EU Pilot (n.r. procedură de soluţionare rapidă a solicitărilor, trimise de Comisie autorităţilor responsabile din statele membre), ceea ce înseamnă că întrebările au ajuns la Ministerul Afacerilor Externe care le distribuie autorităţilor cu competenţe în domeniu.
 
“Comisia aşteaptă răspunsuri de la autorităţile române până la sfârşitul lunii aprilie. Comisia va putea analiza răspunsurile cel mai devreme în luna mai. Comisia nu are în vedere cazuri individuale de posibil rău tratament împotriva animalelor, ci implementarea Directivei Zoo (1999/22/EC), ceea ce înseamnă că România trebuie să adopte măsuri pentru autorizarea şi verificarea grădinilor zoologice pentru a se asigura că acestea respectă măsurile de conservare şi protecţie, inclusiv adăpostirea animalelor în condiţii potrivite“, spune Westeren.
 
Oficialii UE promit că nu se vor baza doar pe răspunsurile primite de la autorităţile române şi vor verifica veridicitatea acestui feedback dinspre România.
 
Comisia Europeană nu investighează situaţia unor anumite animale din anumite grădini zoo, ci întreg sistemul grădinilor zoo.
 
 
 
Cele mai citite

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...

Guvernanții ar putea scădea salariile cu 3%. Cum s-ar petrece acest lucru

Pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...
Ultima oră
Pe aceeași temă