16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDNA l-a trimis in judecata pe subofiterul de informatii Dorin Juncu

DNA l-a trimis in judecata pe subofiterul de informatii Dorin Juncu

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis astazi in judecata, in stare de arest, pe subcomisarul Dorin Juncu, de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna – Serviciul Independent de Informatii si Protectie Interna Prahova, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, ambele in forma continuata, informeaza un comunicat DNA, citat de Rompres. Dosarul a fost trimis spre solutionare Tribunalului Prahova.

Potrivit comunicatului, in acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata trei complici ai ofiterului de politie, respectiv Matei Paul Costica, Dinu Gheorghe, ambii cu antecedente penale, si Luca Laurentiu, toti fiind acuzati de complicitate la luare de mita.

Din probele administrate de procurori a reiesit ca, in perioada 2005-2006, Juncu Dorin, in calitatea sa de subcomisar de politie, a pretins, in patru randuri, sume cuprinse intre 5.000 si 30.000 euro si a primit, cu complicitatea inculpatilor Dinu Gheorghe, Matei Paul Costica si Luca Laurentiu, cate 25.000 euro, 5.000 euro, 3.000 euro si 9.000.000 de lei vechi de la mai multi denuntatori pentru a nu-si indeplini indatoririle de serviciu, respectiv de a nu intocmi note informative referitoare la posibilele activitati infractionale despre care a luat cunostinta.

Anchetatorii au mai descoperit ca Juncu Dorin a prezentat unor persoane denuntatoare inscrisuri continand informatii care nu erau destinate publicitatii, obtinute prin accesarea bazelor de date informatizate ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative, respectiv ale Centrului National de Administrare a Bazelor de Date si Evidenta Persoanelor, Directia Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

Datele respective se refereau la traficul de frontiera, intrari/iesiri ale unor persoane in/din Romania, existenta unor consemne la frontiera pentru unele persoane, inmatriculari si permise auto.
Ofiterul de politie Juncu Daniel avea relatii stranse cu Dinu Gheorghe si Luca Laurentiu, pe care i-a cunoscut in virtutea atributiilor de serviciu, acestia fiind cercetati de politie pentru savarsirea unor fapte penale.

Cei trei complici ofereau ofiterului de politie date privind posibile infractiuni de crima organizata savarsite de rude ale acestora sau de persoane din anturajul lor, de la care, in baza acestor informatii, incercau sa obtina foloase necuvenite. Ei ii convingeau apoi pe cei vizati ca singura solutie pentru rezolvarea problemelor judiciare pe care le-ar fi avut consta in oferirea unor sume de bani ofiterului de politie. La randul sau, Juncu Dorin urma sa le prezinte celor vizati de eventuale verificari inscrisurile obtinute prin accesarea bazelor de date informatizate si, in schimbul unor sume de bani, sa le garanteze stoparea verificarilor specifice, in lucrari vizand fapte de criminalitate organizata.

La cererea procurorilor, pe 24 mai 2007, Tribunalul Bucuresti a decis arestarea ofiterului de politie Juncu Dorin.

Impotriva celorlalti trei inculpati, procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara, cu obligatia de a se prezenta zilnic la sectia de politie arondata domiciliului si de a nu-si schimba locuinta fara incunostintarea organelor de urmarire penala.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă