3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialDin 2007 vom avea pasapoarte biometrice

Din 2007 vom avea pasapoarte biometrice

Guvernul Romaniei va lua in discutie proiectul de hotarare, initiat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), privind eliberarea pasapoartelor electronice. Potrivit surselor din MAI, rezerva actuala de pasapoarte conventionale se va epuiza la 1 ianuarie 2007, adica data la care, cel putin teoretic, vor fi lansate noile documente de calatorie.

Pasaportul va contine amprentele titularului

Punerea in circulatie a documentelor de calatorie cu date biometrice reprezinta un angajament asumat de Romania in cadrul planului de actiune Schengen. Potrivit acestui plan, noul sistem va contribui la combaterea terorismului si a migratiei ilegale. Potrivit proiectului de hotarare initiat de MAI, culoarea copertelor noului pasaport va fi, ca si la cel din prezent, rosu-visiniu. Documentul, de dimensiunea 125 x 88 mm, va avea 32 de pagini. Numarul pasaportului va fi perforat in toate paginile, inclusiv in coperta a doua. Pagina cu datele de identificare ale titularului, realizata din policarbonat, va contine numele, prenumele, data si locul nasterii, inaltimea si culoarea ochilor, data si locul depunerii cererii, data valabilitatii, codul numeric personal, cetatenia, fotografia titularului engravata laser, fotografia in umbra, realizata tot prin perforatie cu laser si numarul pasaportului. De asemenea, va contine datele biometrice ale titularului, stocate electronic (imaginea digitala a fetei si amprentele a doua degete). Restul de pagini este rezervat pentru vize si diverse rubrici, cum ar fi mentiuni privind restrangerea dreptului la libera circulatie in strainatate, instructiuni, obligatii etc.

Pretul va fi de circa 60 euro

Pentru realizarea pasapoartelor electronice, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) va organiza o licitatie publica internationala. Firma castigatoare se va angaja ca, pana la data de 1 ianuarie 2007, va livra pri-mul lot de pasapoarte biometrice. Furnizorul va asigura si echipamentele software pentru preluarea datelor si vizualizarea elementelor introduse in mediul de stocare electronica. Personalizarea documentelor se va face sub supravegherea structurilor specializate din cadrul MAI si Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Totodata, MAI va intocmi caietul de sarcini privind elementele de securizare a pasaportului. Potrivit unor calcule estimative efectuate de autoritati, pasaportul biometric va costa aproximativ 60 de euro, adica de doua ori mai mult decat documentul de calatorie conventional. Pasaportul simplu, aflat in prezent in circulatie, este executat in cooperare cu firma germana Bundesdruckerei. Potrivit lui Blaga, pana in prezent au fost tiparite aproape 6 milioane de exemplare si nu s-a constatat nici un caz de falsificare.

Germania, „pionier” in domeniu

Germania este prima tara din Uniunea Europeana care a adoptat pasapoartele electronice. In cadrul unei conferinte nationale desfasurate la Berlin pe 10 noiembrie 2005, ministrul german Otto Schily a aprobat trecerea la noul tip de pasapoarte securizate biometric. Masura nu a fost primita cu prea mare entuziasm de catre germani, al caror buget va fi afectat direct. Pretul unui pasaport biometric german este de 56 de euro, fata de 26 de euro cat costa un document de calatorie obisnuit. In plus, multi se tem ca datele lor personale, odata stocate, vor fi folosite fara stiinta lor. Autoritatile germane spun insa ca noul pasaport este mai sigur si mai greu de falsificat.
Deocamdata, acesta incorporeaza microcipul cu datele personale si o fotografie digitala. De la anul insa, cipul va contine si copiile digitale ale amprentelor posesorului. Inainte de introducerea noilor documente electronice, birourile de pasapoarte din Germania au fost luate cu asalt de catre cei care doreau sa-si reinnoiasca pasapoartele de tip vechi.

Presiuni americane la introducerea noilor documente

Uniunea Europeana a hotarat introducerea pasapoartelor biometrice in urma presiunilor exercitate de SUA, care au solicitat masuri speciale de securitate dupa atentatele din 11 septembrie. Autoritatile americane au dat o perioada de gratie UE, timp in care aceasta trebuie sa-si adapteze pasapoartele la noile cerinte. Cetatenii UE care calatoresc in SUA si nu poseda pasapoarte biometrice trebuie sa obtina viza turistica de la ambasadele americane din tarile de origine, si nu la sosirea pe aeroporturile americane, asa cum se proceda pana acum. Executivul UE a transmis Congresului Statelor Unite o cerere prin care se solicita ca introducerea sistemului biometric sa fie amanata pana in august a.c., avand in vedere ca majoritatea statelor europene nu vor fi capabile sa ofere la timp pasapoarte electronice.

Caracteristici biologice si algoritmi matematici

Biometria este stiinta care aplica la fiintele vii metodele statisticii si ale calculului probabilitatilor. Ea are multiple aplicatii, metodele biometrice fiind folosite cu succes si pentru identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: am-prente digitale, voce, forma fetei, irisul ocular, retina, forma palmei etc. Pasapoartele biometrice se bazeaza pe reducerea tiparelor amprentelor digitale, ale caracteristicilor unice ale irisului, ale vocii sau ale fetei, transformand aceste date in algoritmi matematici, care sunt salvati pe cip-ul electronic inclus. Aceasta tehnica nu este infailibila suta la suta. Exista o rata destul de mare de alarme false ale echipamentelor software pentru vizualizarea elementelor introduse in mediul de stocare electronica. Cu toate acestea, biometria ca metoda de identificare este tot mai raspandita. Cu ajutorul ei, utilizatorii de calculatoare vor renunta la parole. In plus, se va reduce numarul fraudelor. O potentiala problema a cardurilor cu identificare biometrica ar putea fi vulnerabilitatea bazei de date, in fata unor tentative de penetrare a infractorilor.

Cele mai citite

Donald Trump l-a desemnat oficial pe Marco Rubio pentru a fi secretar de stat al SUA

Donald Trump l-a nominalizat, miercuri, pe senatorul din Florida, Marco Rubio, pentru funcția de secretar de stat, potrivit nypost.com. „Marco este un lider extrem de...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă