-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe ce se stinge lumina, Enel?

De ce se stinge lumina, Enel?

» Transformatoare arse si ruginite, fire de electricitate la pamant, stalpi de inalta tensiune care se sprijina pe case. Aceasta este imaginea tragica a retelelor de curent electric oferita de societatea Enel in zona din jurul Bucurestiului, dar si in unele cartiere ale Capitalei.

» Caderile de tensiune de la sfarsitul anului trecut au ars intr-un sat intreg din judetul Giurgiu toate obiectele electrocasnice ale oamenilor.

"Reteaua de electricitate nu a mai fost schimbata de 40 de ani. Sunt aceleasi transformatoare de pe vremea lui Ceausescu. Pe atunci, nu erau decat cateva frigidere si doua-trei televizoare. Acum, consumul este de zeci de ori mai mare. Mai toti au sere de legume, iar alimentarea cu apa se face prin pompe electrice. Dar nu a existat nici un interes de la cei de la Enel sa vina sa vada ce se intampla la noi", ne explica Marin Dumitru, consilier al primarului din comuna Colibasi (Giurgiu), situatia dezastruoasa a retelei electrice. Acesta ne prezinta imaginea de cosmar a infrastructurii electrice din cele doua sate ale comunei. Cu atat mai mult cu cat in Colibasi este instalata statia de electricitate care alimenteaza cu curent electric mai multe sate din jur: Dobreni, Varasti,  Gostinari, Mironesti, Valea Dragului.  Chiar in centrul localitatii, langa primarie, transformatorul este ars. Firele sunt neizolate. Cutia care protejeaza cablurile electrice este mancata de rugina. Un alt transformator, de langa biserica veche, este in stare deplorabila: firele electrice sunt legate cu sarma, fara nici o usa de protectie. "Sigurantele nu sunt calibrate, legaturi improvizate. Nu s-a schimbat nici un transformator la noi in comuna", se plange Marin Dumitru. Acesta ne-a mai spus ca nici dupa ce reteaua de distributie a fost privatizata si a ajuns pe mana societatii italiene Enel, acum doi ani, situatia nu s-a schimbat. "De doi de ani de zile, de cand am adoptat in consiliul local o decizie de solicitare catre Enel pentru marirea consumului de electricitate, nu am primit nici un raspuns", ne-a spus Dumitru. Mai mult, de un an de zile reprezentantii Enel nu au venit sa  instaleze reteaua electrica la biserica noua. "Am dat avans 15 milioane de lei. Nu putem deschide biserica pentru ca nu avem lumina", a precizat Dumitru.  Nemultumirile in randul localnicilor s-au intensificat in ultima perioada, cand curentul a inceput sa cada in fiecare zi. In Ajun de Craciun, multi oameni au petrecut in bezna. "A trebuit sa chemam service-ul de mai multe ori pe parcursul a 24 de ore. Veneau, improvizau cate ceva, legau niste fire si plecau. Noroc ca am angajat un electrician care mai repara cate ceva, ce poate face si el", a afirmat Marin Dumitru.

Am ajuns intr-un alt sat, Gostinari,  tot din Giurgiu.  Aceeasi situatie. "Se opreste curentul instantaneu. 20-30 de minute. Cade tensiunea, apoi, cand reporneste, vine cu putere mai mare. Asa, multi oameni se trezesc cu televizoarele sau frigiderele arse", ne-a spus primarul Ion Calin. Acesta ne povesteste ca transformatoarele sunt vechi din anii ’80, cand Ceausescu a inceput constructia Canalului Dunare-Bucuresti.
In Varasti parca se vede luminita de la capatul tunelului. Consilierul primarului, Cristian Balan, spune ca autoritatile locale au incheiat un contract cu firma Enel pentru schimbarea a trei transformatoare. "Acum, cea mai mare problema la noi este fluctuatia de tensiune. Ne este frica sa lasam ceva in priza",  sustine Balan.

Insa cea mai dramatica situatie am gasit-o la Mironesti. Un sat izolat, unde nu se poate ajunge decat pe un drum desfundat, pe celalalt mal al Argesului. Un sat intreg, revoltat. Pe 17 decembrie, cu cateva zile inainte de Craciun, toate aparatele electrice au fost arse. Dupa o pana de curent de cateva zile, a urmat un puseu de tensiune: 110-190, apoi 210 volti. Tata Maria ne-a invitat la ea acasa sa ne arate televizorul ars. Vecina ei a aruncat la gunoi frigiderul si masina de spalat. Doamna Elena se plange ca a ramas fara aparatul de radio. Mai toti au facut plangere la Enel. seful zonal al companiei de electricitate de la Calugareni (Giurgiu), care a refuzat sa ne dea numele si sa ne ofere o declaratie oficiala, stia de situatie. "Pentru a-i despagubi pe oameni, trebuie depusa o cerere. Se face o comisie care sa constate ca vina este a noastra. Cel pagubit trebuie sa aiba chitanta stampilata pentru fiecare obiect electrocasnic care a fost deteriorat si sa fie pe numele sau. Apoi, situatia va fi analizata la centru", ne explica acesta procedura foarte greoaie si birocratica prin  care un client Enel poate fi despagubit. Tinand cont de faptul ca aceasta comisie este formata doar din angajati Enel,  fara posibilitate de "recurs" la decizia luata, se poate intelege care sunt sansele pagubitului de a fi despagubit.

Situatia din Giurgiu nu este singulara. In tot judetul Ilfov, la fel. In Pantelimon, de Craciun a cazut intreaga retea. Toti locuitorii au stat in plina noapte pe un ger cumplit,  in bezna. Motivul invocat de Enel: furtul de electricitate. Dupa Revelion, caderi de presiune si pene de curent s-au petrecut si in comunele Berceni, Jilava si Sintesti. Dar nici Capitala nu a scapat de belele. De sarbatori, curentul a cazut in sectoarele 2 si 3, iar zilele acestea, in cartierul Colentina, electricitatea s-a intrerupt timp de mai multe ore.
Reprezentantii Enel Distributie Muntenia se apara dand vina pe consumatori. Ei considera ca disfunctionalitatile aparute intr-o serie de judete, precum Bucuresti, Giurgiu si Ilfov, ar avea drept cauze atat cresterea semnificativa a consumului, prin utilizarea aparatelor electrocasnice, "ca urmare a temperaturilor scazute in perioada sarbatorilor", cat si racordarile ilegale la retea si furtul de electricitate, mentionand zonele  Colentina, Tei, Calea Ferentarilor. Un alt motiv invocat de Enel ar fi faptul ca "multi consumatori prefera sa solicite o putere mai mica decat cea reala, iar reteaua nu a putut face fata supraconsumului". Enel sustine ca, in perioada urmatoare, adica incepand din 2010, va incepe in toata zona de sud a Munteniei "un amplu program de modernizare".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă