2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialCum să faci avere cu un salariu de la stat de numai...

Cum să faci avere cu un salariu de la stat de numai 550 de euro. Cazul primarului din Ghimpaţi-Giurgiu.

Deşi au salarii de câteva sute de euro pe lună, mulţi primari de ţară au strâns în perioada mandatelor averi incredibile. „România liberă” a descoperit într-o comună din judeţul Giurgiu un primar care, după ce a trecut prin trei mandate şi trei partide, se poate lăuda acum, împreună cu familia, cu o avere de câteva milioane de euro.

Lumea satului a fost privită mereu doar ca un loc unde sărăcia este la ea acasă, unde ţăranii abia îşi duc zilele, unde nu există activitate economică şi nici prea multe oportunităţi de câştig financiar. Lucrurile stau aşa doar în ceea ce-i priveşte pe localnici. Există o categorie aparte în mediul rural care învârte sume uriaşe de bani, care se afişează cu maşini scumpe şi care deţine proprietăţi care pot rivaliza cu orice bogat din oraş: primarii şi rudele acestora. „România liberă” dezvăluie cazurile unor primari a căror avere sfidează situaţia economică a comunelor pe care le conduc.  

Se schimbă puterea, schimbăm partidul

Constantin Cărăpănceanu a devenit primarul comunei Ghimpaţi în 2000. Reprezenta Convenţia Democrată din România, dar în acelaşi an formaţiunea a pierdut alegerile generale şi puterea. Aşa că noul edil a trecut rapid la PSD. Când acest partid a ajuns în opoziţie, Constantin Cărăpănceanu nu a stat pe gânduri, a sărit în barca PDL, unde a ajuns chiar secretar general pe judeţul Giurgiu. „Dacă administrativ nu faci din astea, pentru proiecte, pentru fonduri, nu reuşeşti nimic din ce-ai promis comunităţii”, se justifică acum primarul din Ghimpaţi.

Constantin Cărăpănceanu nu s-a descurcat numai în politică. Deşi, în 2011 a obţinut un salariul de numai 550 de euro pe lună, potrivit declaraţiei sale de avere, iar nevasta lui a câştigat lunar doar 340 de euro, edilul nu este nici pe departe sărac. Astfel, primarul deţine un apartament de 52 mp în Bucureşti, încă un apartament de 68 mp în Ghimpaţi, o casă în aceeaşi comună, cu suprafaţa de 142 mp, şi un garaj cât o garsonieră, de 34 mp. Şi lista continuă.

Politicianul PDL este proprietarul a aproape 14 hectare de teren agricol în comuna pe care o conduce, din care ar fi obţinut anul trecut o producţie agricolă de 13.000 de euro.

Mai are încă o jumătate de hectar agricol într-o localitate învecinată, aproape de Bucureşti, şi două terenuri intravilane de peste 2.000 mp în total în Ghimpaţi. De asemenea, în 2008 ar mai fi vândut 4.080 de mp pătraţi de teren cu aproximativ 32.000 de euro.

Teren în arendă, fonduri de milioane

Dacă aţi pierdut şirul, trageţi-vă sufletul, nu am terminat. Primarul Constantin Cărăpănceanu mai arată în declaraţia de avere că deţine un autoturism de teren BMW X3, pe care l-ar fi cumpărat în 2007 cu un împrumut bancar de 11.000 de euro. Asta în condiţiile în care o astfel de maşină costă în zilele noastre de criză în jur de 15.000 de euro dacă e second-hand  (potrivit site-urilor de anunţuri). În fine, Constantin Cărăpănceanu mai foloseşte un Mercedes, cu care se deplasează, conform unor surse din comună, doar la şedinţele de partid şi cele de Consiliu Judeţean de la Giurgiu.

Persoane din Ghimpaţi afirmă însă că aceasta este doar averea la vedere a edilului. Potrivit unor informaţii, el şi-ar fi ajutat şi familia să trăiască bine. Astfel, fratele lui Cărăpănceanu administrează o societate agricolă care deţine în jur de 2.000 de hectare şi cinci utilaje cumpărate în leasing.

După estimările din piaţă, numai respectivele maşini agricole costă în jur de un milion de euro. Iar pentru suprafaţa de teren pe care o exploatează, numai subvenţiile din partea statului s-ar putea ridica la încă un milion de euro, potrivit valorilor afişate de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). „Terenul nu e al lui, e în arendă. Dar nu ştiu eu toate detaliile afacerilor fratelui”, s-a scuzat Constantin Cărăpănceanu. „Muncim, e dreptul nostru, noi avem fonduri. Ar trebui să stăm degeaba sau cum? Mie mi se irită mâinile în fiecare primăvară de la ierbicid”, ne-a declarat şi fratele său. Interesant este că familia se mândreşte printre prieteni cu achiziţiile lor. Astfel, Bogdan Cărăpănceanu, fiul primarului, a publicat pe pagina sa de Facebook o poză cu cele cinci utilaje.

De altfel, fiului edilului din Ghimpaţi îi place să le arate prietenilor săi că e bine plasat financiar. Pe aceeaşi pagină Facebook, Bogdan Cărăpănceanu se afişează cu un SUV şi un autoturism de lux, ambele marca BMW. „Băiatul meu are o societate mică şi o suprafaţă mică de teren”, i-a luat apărarea primarul Constantin Cărăpănceanu. 

Chiar şi tatăl primarului din Ghimpaţi, care are peste 70 de ani, este proprietarul unuia dintre magazinele importante din comună, pe care l-a cumpărat de la stat. Faptul nu îl neagă nici măcar edilul. „Tatăl meu a câştigat complexul la licitaţie”.

continuare în pagina 2

Afaceri cu firme care dau comisioane

În timpul mandatului lui Cărăpănceanu, comuna Ghimpaţi a cunoscut investiţii importante. Drumurile principale au fost asfaltate, contractul ridicându-se la un milion de euro. S-a introdus canalizare şi apă curentă. Dar oamenii aveau nevoie şi de sport. Aşa încât, Primăria a decis să construiască o bază sportivă cu teren de fotbal, pentru care a plătit nu mai puţin de 230.000 de euro. În ceea ce priveşte această investiţie, există un amănunt interesant. Contractul a fost obţinut de firma Garden Center Grup SRL, unde acţionar este Ion Olteanu.

Acesta este asociat şi la societatea Ecohorticultura din Bucureşti. În urmă cu doi ani, am realizat un experiment cu camera ascunsă prin care am reuşit să-l convingem pe directorul acestei din urmă companii să ofere un comision primarilor care sunt de acord să amenajeze parcuri la ţară.

Măi băieţi, uite cum facem. Vă dăm vouă 20% din contract, că aţi venit cu aşa ceva, şi mărim un pic preţurile să-i dăm şi lui (primarului – n.r.) 10%. Să avem de unde„, ne propunea Giga Olteanu, mama lui Ion Olteanu şi director al Ecohorticultura. Femeia a fost de acord atunci să treacă în acte că un arbore ornamental costă 200 de lei, deşi în realitate ar fi fost doar 80 de lei.

Amănuntul este interesant prin prisma faptului că dezvăluie una dintre sursele de bani ale primarilor români, comisionul din contractele încheiate de instituţiile pe care le conduc. 

58.000 de euro pentru o grădiniţă

Anul trecut, Primăria a achiziţionat o casă modestă din localitate, cu scopul de a o transforma în grădiniţă. Preţul plătit: 58.000 de euro, la care se adaugă fondurile necesare amenajării. „A existat un raport de evaluare, apoi o hotărâre a Consiliului Local, totul legal. Noi aveam nevoie de o grădiniţă şi o să o facem”, a menţionat primarul din Ghimpaţi. Totuşi, chiar Constantin Cărăpănceanu a recunoscut că în această comună nu a existat niciodată un boom imobiliar, care să ridice preţurile în zonă. „Aici mai degrabă sunt pământuri agricole, nu avem gaze naturale şi mulţi investitori au cerut asta. Aşa că nu prea a fost boom imobiliar”, a admis edilul.

Uite declaraţia, nu e declaraţia

Declaraţia de avere a primarului, pe baza căreia am realizat lista de mai sus, nu a fost afişată pe site-ul Primăriei din Ghimpaţi decât după ce am  început noi să întrebăm despre asta. Deşi  documentul nu era public pe Internet, aşa cum impune legea, Constantin Cărăpănceanu nu a ezitat să susţină în faţa noastră exact contrariul: „Declaraţia mea de avere e publicată, e pe site. Este, da”. Declaraţia a fost publicată pe pagina instituţiei abia la câteva zile după această afirmaţie. Faptul este dovedit de capturile pe care le-am făcut pe site.

Omul primarului, speriat

Unul dintre finii primarului din Ghimpaţi şi om de încredere al său s-a speriat atât de tare când am început să ne interesăm în comună de averea lui Constantin Cărăpănceanu încât a venit singur la noi şi ne-a cerut să mergem la el acasă, să vedem în ce condiţii proaste trăieşte de fapt. Pe drum, l-a sunat pe edil, care l-a sfătuit să nu facă acest lucru. Asta pentru că, deşi Ion Cercel locuieşte în prezent într-o casă dărăpănată, în curtea sa se înalţă o locuinţă cu un etaj, abia construită. „Nu mă băgaţi pe mine în războiul altora. Eu am carte de muncă de 30 de ani, fiica mea are 20 de ani şi lucrează şi fiul meu are 17 ani. Casa aia e făcută din ce am adunat”, s-a scuzat Ion Cercel.

 „O comună săracă, un primar bogat”

„România liberă” îi caută pe primarii din mediul rural care s-au îmbogăţit după ce au obţinut această funcţie publică. Dacă aveţi informaţii despre astfel de aleşi, le puteţi trimite pe adresele de mail: razvan.chiruta@romanialibera.ro şi petrica.rachita@romanialibera.ro.

Cele mai citite

Aderarea completă a României la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din 12 decembrie

O propunere legislativă va fi destinată protecției copiilor în mediul online, obligând platformele digitale să raporteze autorităților cazurile de abuz sexual asupra minorilor Președinția ungară...

Aderarea completă a României la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din 12 decembrie

O propunere legislativă va fi destinată protecției copiilor în mediul online, obligând platformele digitale să raporteze autorităților cazurile de abuz sexual asupra minorilor Președinția ungară...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...
Ultima oră
Pe aceeași temă