7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCum ajung pacienţii străini cobai în România

Cum ajung pacienţii străini cobai în România

Suferinţa unora poate fi o metodă excelentă de îmbogăţire pentru alţii. Sub pretextul că practică turism medical, firma Danny Tour din Bucureşti, condusă de Daniel Golea, racolează pacienţii cu scleroză multiplă din străinătate şi le promite un tratament revoluţionar, care de altfel, nu a fost recunocut ştiinţific nicăieri în lume – Liberation Treatment. Scleroza multiplă este o boală neurologică ce afectează sistemul muscular, ducând la paralizii şi invaliditate. Afecţiunea atacă în special tinerii între 20 şi 40 de ani, iar odată instalată, boala nu se vindecă.

Prima tranşă: 5000 de euro în cont

Pacienţii racolaţi de Danny Tour sunt trimişi să se trateze în clinica Dalin Medical, o companie fără activitate financiară, după cum arată datele obţinute de la Registrul Comerţului şi Minsiterul de Finanţe. Nu oricine poate ajunge să se trateze la Dalin Medical. Înainte de orice control în clinică, pacienţii trebuie să vireze în contul Danny Tour suma de 5.000 de euro. Programările se fac doar prin email, iar cine doreşte să ia legătură direct cu doctorii care fac parte din echipa medicală este rugat respectuos să se programeze întâi online. „Nu se poate să luaţi legătura cu doctorii. Trebuie să vă programaţi prin email şi vă transmitem datele programării pe internet”, spune secretara firmei Dalin Medical.

„Nu răspundea întotdeauna cineva la telefon”

Aşa au făcut şi G.V. şi C., un cuplu de tineri italieni, care atunci când au găsit site-ul Dalin Medical din România au crezut că l-au apucat pe Dumnezeu de picior. C. a fost diagnosticată recent cu scleroză multiplă, iar prietenul ei G. face acum eforturi disperate de a o ajuta să se trateze. „Am fost atraşi de preţul mic pe care îl propunea clinica din România, dar am început să avem suspiciuni pentru că nu răspundea cineva la telefon întodeauna. În schimb, la e-mailuri au răspuns foarte prompt şi ne-au sugerat să virăm banii”, povesteşte G. Înainte de a vira cei 5.000 de euro, italianul a început să se intereseze despre această clinică la prietenii pe care îi avea în România. „Ne doream foarte mult să facem acest tratament”, mai spune G.

Nimeni nu auzise însă de clinică, ba, mai mult, pe site-ul de promovare a acesteia adresa era incompletă (strada pe care se afla clinica, Sos. Ştefan cel Mare, nu avea număr). „Mie de la început nu mi-a inspirat încredere site-ul lor şi i-am rugat frumos să nu vireze banii. Îmi pare rău că «jumătatea» lui trece acum prin aşa ceva, dar trebuie să fie precauţi. Spre exemplu, pe site, nu apare echipa medicală şi au în special materiale traduse din limba engleză în română”, spune Zoe, o cunoştinţă din România a cuplului de italieni. De altfel, dacă ajungi la Dalin Medical, situată, de fapt, pe pe strada Nuţu Ion 44, zona Răzoare, şi nu la Ştefan cel Mare, cum scrie pe site, nu pare a fi o clinică ce prestează o intensă activitate medicală. Se ascunde în spatele unui centru comerical, iar la interfon nu răspunde nimeni. „Medicii vin din când în când, numai când au programări”, ne atenţionează portarul.

Boală neurologică, tratată de cardiolog

Deşi firma percepe 5.000 de euro pentru investigaţii medicale şi cazare, dubios este faptul ca banii nu ajung la clinica Dalin, ce prestează serviciile, ci în contul agenţiei de turism Danny Tour. Datele de la Registrul Comerţului arată că în firma Dalin Medical sunt asociaţi Daniel Golea, precum şi Steluţa şi Felician Golea, aceştia din urmă deţinând un restaurant cu doi angajaţi.

Mai mult, deşi este vorba despre o boală neurologică, medicii care lucrează în clinică sunt cardiologi, radiologi şi anestezişti. Unul dintre medicii care prestează servicii pentru această clinică, dr. Mihai Melnic, spune însă că tratamentul nu este destinat celor cu scleroză multiplă, ci pacienţilor cu insuficienţă venoasă. „Intervenţiile pe care le facem acolo îi ajută şi pe cei cu scleroză multiplă, dar nu este exclusiv pentru ei. „Liberation Treatment” este un tratament colateral, adjuvant, ce le poate creşte calitatea vieţii acestor bolnavi”, spune cardiologul, care activează totodată şi în Spitalul Elias din Bucureşti. Întrebat fiind despre rezultatele pe care le obţine cu acest tratament revoluţionar, medicul spune că pacienţii reuşesc să doarmă mai bine şi să nu mai aibă intoleranţă la căldură. „Au fost unii care au reuşit să se scoale din cărucior, dar sunt excepţii”, a spus medicul. Potrivit acestuia, Liberation Treatment a avut efect la 60% dintre pacienţii trataţi. „Sunt însă şi pacienţi la care tratamentul nu funcţionează. Cam 30% păţesc asta”, a adăugat cardiologul. Specialistul a ezitat însă să precizeze numărul de pacienţi pe care i-a tratat la Dalin Medical. „Comasăm pacienţii care vin pentru consultaţii. Să zicem că văd cam un pacient pe săptămână”, a spus el.

Ce spun patronii clinicii; „Facem turism medical”

Reprezentanţii Societăţii de Neurologie din România spun că tratamentul promovat de clinica Dalin Medical nu este confirmat prin studii clinice şi că a fost interzis inclusiv în Italia, unde se află promotorul lui, dr. Paolo Zamboni. „Toate cercetările de până acum nu confirmă utilitatea metodei şi nici siguranţa ei. Este o metodă nevalidată de niciun ghid ştiinţific. În condiţiile în care activitatea acestei firme ar fi legală, acolo s-ar putea derula doar un studiu clinic. În cadrul acestor studii, pacienţii nu trebuie să plătească nimic. Este inadmisibil că sunt cerute sume atât de mari de bani şi încă în contul unei societăţi de turism”, ne-a declarat profesorul Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

Reprezentanţii firmei Dalin nu văd însă nimic illegal în activitatea lor, după cum ne-au declarat telefonic. „Facem turism medical. Bani în cont cerem doar de la străini. Românii care vin la clinică plătesc serviciile pe loc, fără să le includem transportul şi cazarea”, ne-a precizat Daniel Golea, administratorul Danny Tour şi Dalin Medical.

Medicii neurologi din România atrag atenţia pacienţilor cu scleroză multiplă din România, dar şi din străinătate, să evite să încerce astfel de metode neagreate ştiinţfic, deoarece riscă să îşi cheltuiască banii pe terapii inutile. Tratamentul clasic cu imunomodulatoare ajunge undeva la 1.000 de euro pe lună, dar este oferit gratuit pacienţilor printr-un program naţional de sănătate. „Pacienţii nu se vindecă dacă urmează tratamentul clasic, dar boala nu evoluează. La cel puţin 60% din cei care urmează tratamentul clasic, scade gradul de invaliditate”, a spus Băjenaru.

Ca reacţie la activitatea prestată de Dalin Medical, Societatea de Neurologie din România va face o sesizare către Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor Bucureşti.

Contestate

Firma Dalin Medical nu este singura care încearcă să folosească pacienţii drept cobai. Situaţii similare au mai avut loc în România, în urmă cu un an.

• În 2010 a izbucnit un scandal de proporţii legat de clinica Sabyc Medical. În schimbul a 800-1.000 de lei, clinica Sabyc, din Bucureşti, colecta ovocite de la femei de etnie romă şi le folosea la fertilizări in-vitro. Potrivit legii, donarea în astfel de cazuri este voluntară, Clinica a realizat aproape 1.200 de fertilizări in-vitro pentru cupluri din Israel şi Germania, contra unor sume între 10.000 şi 15.000 de euro.

• Testele făcute de firma IFE Romania pentru vaccinul Cantgrip, împotriva gripei porcine, au ridicat de asemenea numeroase semne de întrebare. Vaccinul era testat pe copii săraci ai căror părinţi primeau 600 de euro, lucru interzis de legislaţie.

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Nava rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană

Nava cargo rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană, între Spania și Algeria, în urma unei explozii produse în sala mașinilor, relatează Reuters. Din...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă