1.9 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum a incheiat Ministerul de Externe sute de contracte fara licitatie cu...

Cum a incheiat Ministerul de Externe sute de contracte fara licitatie cu aceleasi firme private

» In loc sa organizeze licitatii publice, reprezentantii MAE au trimis "cereri de oferta" in mod repetat acelorasi firme.

In ciuda recomandarilor uniunii Europene pentru asigurarea transparentei achizitiilor publice importante, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a incheiat in 2007 nu mai putin de 350 de contracte cu firme private, fara sa organizeze licitatii. Acest lucru a fost constatat de inspectorii Curtii de Conturi, care au sesizat, la randul lor, procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. De altfel, practica incredintarii unor lucrari publice fara licitatie a continuat la MAE si in 2008. Unele dintre firmele care au primit contracte sunt apropiate de politicieni din PDL sau PNL, partide care au avut acest minister in portofoliu pana anul trecut.

Exces de situatii de "extrema urgenta"
Suma platita in ultimii doi ani si jumatate de Ministerul Afacerilor Externe, in urma incredintarii unor contracte prin metoda "cererii de oferta", se ridica la peste 5 milioane euro. Ultimul control al inspectorilor Curtii de Conturi a Romaniei (CCR) de la MAE a scos la iveala posibile fapte penale in modul in care au fost incheiate aceste contracte, fapte ce sunt anchetate acum de procurori. Acestia sustin ca, pentru a putea acorda contracte fara sa mai organizeze licitatii, reprezentantii ministerului au apelat la o serie de subterfugii ale ordonantei privind achizitiile publice (OUG nr. 34/2006), referitoare la situatiile de "extrema urgenta" sau la existenta unor "motive artistice".

 

Inspectorii CCR sustin ca, in realitate, in momentul incheierii contractelor nu au existat situatii de "extrema urgenta" si ca totul a fost doar un motiv cu o oarecare acoperire legala pentru a face posibila atribuirea contractului unei anumite firme. Un astfel de exemplu este contractul incheiat de MAE pentru organizarea spectacolelor de promovare culturala "Don Quijote Made in Romania" in mai multe capitale europene, actiune ce a costat doua milioane RON. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul angajarii firmei care s-a ocupat de campania de imagine in strainatate, denumita "Fabulospirit". Pentru ultimul contract, societatea GAV Scholz&Friends, de care nu auzise nimeni pana in acel moment, a primit de la MAE un contract in valoare de 110.000 euro, tot prin metoda "cerere de oferta".

Contracte fragmentate pe sume mici, pentru evitarea licitatiilor
Curtea de Conturi sustine ca, dupa ce se incheiau contractele prin "cerere de oferta", majoritatea dintre ele erau prelungite de catre reprezentantii MAE prin incheierea unor acte aditionale, in care s-a aplicat procedura de negociere cu o singura sursa sau negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare. Inspectorii CCR afirma in raportul trimis la Parchet ca un alt procedeu de evitare a licitatiei publice a fost "fragmentarea contractelor pe obiective mai mici, mai ales in cadrul lucrarilor de executat la obiectivele aflate pe lista de investitii intocmita de minister". Un exemplu concret se refera la Trustul de Constructii Carpati, care, dupa ce a fost angajat pe 12 martie 2007 pentru suma de 152.283 RON sa realizeze "lucrari de reparatie si intretinere periodica a imobilului din Bucuresti, de pe Bulevardul Aviatorilor", pe 20 aprilie 2007 a primit un alt contract de 40.000 lei pentru "lucrari de reparatii generale si de renovare a unor incaperi din centrala MAE".

Firme abonate la contracte cu MAE
Reprezentantii MAE sunt cercetati de catre procurori deoarece in multe situatii au trimis cererile de oferta acelorasi firme. Concret, pentru majoritatea lucrarilor de reparatii a fost contactat Trustul Constructii Carpati; serviciile de internet, informare electronica sau mesagerie au fost acordate firmei UPC prin mai multe contracte; mobilier de birou a fost cumparat numai de la firma Osiris Design SRL, de patru ori in ultimele patru luni din 2007; dispozitive de distrugere a documentelor s-au achizitionat de doua ori, de la firma Webpulse IT, in valoare de aproape 22.000 lei; imprimante laser, in valoare de 46.000 lei, s-au cumparat de la firma Caro Service, care ulterior a mai primit si un contract de service pentru aceasta aparatura; pentru intretinerea spatiilor verzi, MAE a platit direct firmei Favorit Service Com 89.000 lei; hartia igienica pentru minister a fost cumparata in doua transe, de la aceeasi firma, Avacomteh, in valoare de 10.800 lei, adica aproximativ 3.000 euro.

Contracte cu societati comerciale ce au legaturi politice
In 2007, MAE a incheiat direct cu firma RER Ecologic Service REBU SA un contract privind colectarea deseurilor, contract reinnoit ulterior prin acte aditionale.
Unul dintre actionarii societatii este Cezar Preda, vicepresedinte PDL, cel care controleaza, de fapt, aceasta firma. In 2008, MAE a cumparat direct de la Casa Auto SRL doua limuzine Mercedes Benz. Aceasta firma este controlata de catre Ion Tiriac, iar unul dintre partenerii sai in afacerea cu masini Mercedes este omul de afaceri iesean Bogdan Pitigoi, care, potrivit presei iesene, este un apropiat al vicepresedintelui PNL Relu Fenechiu. Intrebat cum comenteaza aceste achizitii, actualul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, ne-a declarat ca intreaga Directie de achizitii a MAE a fost restructurata si ca au fost elaborate o serie de norme interne care vor evita pe viitor asemenea proceduri de achizitii.

Referitor la incheierea a aproximativ 95% din contractele de achizitie prin metoda "cerere de oferta", reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe sustin ca "toate contractele au fost incheiate cu respectarea prevederilor in vigoare". "In primul rand, trebuie precizat ca legislatia din Romania nu prevede ca procedura de achizitie doar organizarea de licitatii publice. Toate achizitiile publice efectuate de MAE prin aplicarea procedurii «cerere de oferta» au respectat regulile de publicitate si celelalte principii si reguli de organizare si desfasurare prevazute de lege", spun reprezentantii MAE.
Indiferent de argumentele Ministerului Afacerilor Externe, trebuie spus faptul ca Uniunea Europeana a recomandat in ultimii ani Romaniei ca toate achizitiile publice importante sa se faca prin licitatie publica, pentru a asigura transparenta si buna gestionare a banului public.

Cele mai citite

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

Libanul are ca prioritate trasarea granițelor terestre și maritime cu Siria

Premierul libanez Najib Mikati a declarat, sâmbătă, în cursul primei sale vizite la Damasc de la căderea regimului Bashar al-Assad, că trasarea granițelor terestre...
Ultima oră
Pe aceeași temă