-2.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Cornul abundentei" din tainita Politiei

„Cornul abundentei” din tainita Politiei

Topoare, biciclete, ciocane, sabii, telefoane mobile, cutite, calculatoare, bate, CD-uri, casete, pistoale si multe altele pot fi intalnite in camerele cu corpuri delicte ale Politiei. Toate aceste obiecte, de o diversitate extrema, au legatura cu comiterea unor infractiuni. Pastrarea lor se face in camerele cu corpuri delicte. Multe dintre ele au capatat faima datorita posesorilor lor. In depozitele Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) se afla, de pilda, pustile de vanatoare ale dictatorului Nicolae Ceausescu. Pana anul trecut aici au stat si armele cu care celebrul criminal grec Konstantinos Passaris i-a ucis cu sange rece pe angajatii unei case de schimb valutar din Capitala.

Tigari de contrabanda in depozitele Politiei de Frontiera

De camere pentru depozitarea corpurilor delicte beneficiaza si Politia de Frontiera. Cele mai multe obiecte aflate aici sunt pachete de tigari de contrabanda. Unul dintre cele mai garnisite depozite se afla la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Galati. Aici poti gasi aproape orice. Aranjate pe rafturi, stau baxuri de tigari, imbracaminte si incaltaminte de toate felurile si culorile, CD-uri piratate, motoare de barca, acumulatori auto, fierastraie, topoare, joagare (toate folosite la defrisari ilegale), narghilele, tarnacoape, lopeti, biciclete, covoare, bauturi alcoolice, placute de inmatriculare si multe altele. Pe langa aceste lucruri, care nu au o valoare prea mare luate separat, camera corpurilor delicte a gazduit si marfuri foarte pretioase, cum ar fi haine din blanuri de animale rare, evaluate la mii de euro bucata, costume croite in mari case de moda (Armani) sau bijuterii. De departe, tigarile de contrabanda, prin cantitatea lor, au valoarea cea mai mare. In momentul de fata in depozitul IJPF Galati se afla peste 400.000 de pachete cu tigari de toate soiurile, a caror valoare in vama este de aproximativ 500.000 de euro.

Carute langa limuzine de lux

O categorie aparte de obiecte indisponibilizate de politistii de frontiera o formeaza autoturismele. Pe un teren viran, napadit de buruieni, din curtea IJPF Galati, zac zeci de masini, unele dintre ele chiar limuzine de lux, in asteptarea deciziilor instantelor de judecata. Cunoscatorii pot admira aici autoturisme ale unor marci consacrate, cum ar fi BMW, Mercedes, Audi, Opel, Toyota, Suzuki, Renault etc. Valoarea lor depaseste cateva sute de mii de euro. Cea mai scumpa dintre ele, un jeep BMW X5, are o valoare de catalog de peste 80.000 de euro. Toate masinile retinute aici au fost furate din Occident, fiind destinate spatiului ex-sovietic. Ele aveau seriile de identificare schimbate si documente false. Cel mai vechi autoturism din custodia IJPF este o limuzina de lux Audi A6, in valoare de aproximativ 30.000 de euro, retinut in anul 2002. Proprietarul acesteia a murit intre timp, iar mostenitorii nu s-au grabit sa-si revendice mostenirea pe patru roti.
Parcul auto al IJPF Galati gazduieste, pe langa aceste valoroase limuzine, si o… caruta. Potrivit politistilor de frontiera, atelajul a fost retinut de la un galatean care in noaptea de Craciun a anului trecut a furat cu el cateva benzi transportoare din port. O patrula a Politiei de Frontiera l-a prins in flagrant. Hotul s-a ales cu dosar penal si cu caruta confiscata.

„Made in Transnistria” – unicat in Romania

Printre masinile indisponibilizate aici se afla una deosebita, unicat in Romania. In vara anului trecut, politistii Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu – Rutier au retinut un autoturism Renault Megane, inmatriculat in Transnistria. Pentru ca regiunea separatista nu este recunoscuta ca stat nicaieri in lume, masinile inmatriculate aici nu pot trece de granita Moldovei. De aceea putini sunt cei care pot spune ca au vazut un autoturism transnistrean in afara frontierelor „republicii” lui Igor Smirnov. Proprietarul autoturismului, care s-a legitimat cu pasaport moldovenesc, a fost intors din drum. Flerul i-a avertizat pe politisti ca ceva este in neregula cu masina. L-au retinut pe sofer si au verificat cu mare atentie actele acesteia, precum si seriile de identificare. Banuielile lucratorilor IJPF s-au adeverit, dupa verificari constatandu-se ca masina figura ca fiind furata din Franta.

Depozitul IGPR, o adevarata cutie a Pandorei

La IGPR, in Bucuresti, camera cu probe este administrata de Serviciul de Evidenta a Corpurilor Delicte din Directia de Cazier Judiciar. Politistii au grija ca dovezile sa fie pastrate in conditii bune pentru a nu se deteriora. „Gazduirea” poate dura de la cateva saptamani pana la cativa ani, adica pana cand instantele judecatoresti dau sentinte definitive in cazurile in care aceste obiecte au statut de corpuri delicte. Pentru a impiedica disparitia obiectelor, care pot juca roluri-cheie in condamnarea unor raufacatori, accesul in camera si paza acesteia se supun unui regim foarte strict. Depozitul, sigilat, beneficiaza de paza militarizata si este prevazut cu sisteme performante de alarma si antiefractie (grilaje si plase metalice). Aici nu intra decat anchetatorii ce au in lucru dosarele in care sunt cercetati posesorii corpurilor delicte. Vizitele, care sunt consemnate minutios intr-un registru, nu se fac individual, ci numai in cadrul unor comisii special formate in acest sens.

Drogurile sunt arse la Petrobrazi

In camera cu probe se afla mari cantitati de droguri, precum si arme de foc. Pastrarea si conservarea acestora se fac separat, in conditii speciale. Armamentul si munitia sunt pastrate in rasteluri sau fisete metalice incuiate. Periodic, un armurier efectueaza operatiuni de intretinere (curatare, gresare etc.) pentru a impiedica deteriorarea acestora. In camera corpurilor delicte a IGPR se afla arme de tot felul: pusti de vanatoare, pistoale cu glont si cu gaz, revolvere, pistoale-mitraliera si chiar arme de panoplie. Dupa clarificarea situatiei lor juridice, acestea sunt scoase din depozit. O mare parte este folosita la inzestrarea Politiei sau Armatei. Cele care nu pot fi valorificate in acest fel se distrug.
Ca si armele, drogurile beneficiaza de conditii speciale de depozitare. Potrivit IGPR, prin camera corpurilor delicte au trecut zeci de mii de kilograme de droguri (heroina, cocaina, hasis, opium, marijuana, cannabis si droguri sintetice). Inainte de a fi depozitate, stupefiantele sunt expertizate tehnico-stiintific. Spre deosebire de arme, drogurile nu se valorifica, ci se distrug. De obicei, anchetatorii nu asteapta finalizarea cauzelor penale in care sunt cercetati traficantii si dispun distrugerea stupefiantelor. Nu inainte insa de recoltarea unor probe de laborator, necesare in administrarea probatoriului. Cuptoarele Rafinariei Petrobrazi sunt folosite de obicei pentru arderea drogurilor. Nu aceeasi soarta o au insa si precursorii confiscati (substante din care se fabrica stupefiantele). Pentru ca au utilitate in industria cosmetica, farmaceutica etc., acestia se valorifica prin intermediul Finantelor Publice.

Pustile lui Ceausescu, inca in custodia autoritatilor

Printre cele mai faimoase obiecte aflate in custodia IGPR se numara armele de vanatoare ale lui Nicolae Ceausescu. Potrivit surselor din politie, cinci pusti care au apartinut fostului dictator se afla inca in camera corpurilor delicte. Cea mai valoroasa dintre ele este personalizata, avand inscriptia "Nicolae Ceausescu”. Inainte de 1989, din randul vanatorilor nu putea face parte oricine, sportul vanatorii fiind o placere rezervata mai ales nomenclaturii comuniste. Este bine cunoscut faptul ca Nicolae Ceausescu, care era un excelent tintas, avea pretentia sa fie numit cel mai mare vanator din Romania. De altfel, fostul dictator detine inca recordul mondial la cel mai mare trofeu de porc mistret. Dupa revolutie, in 1990, armele au fost retinute. Abia anul trecut Parchetul Militar a clarificat situatia lor juridica si a dispus returnarea valoroaselor pusti fiului dictatorului, Valentin Ceausescu. Acesta a venit sa le vada, dar nu le-a preluat nici pana astazi.

Cele mai citite

Guvernanții ar putea scădea salariile cu 3%. Cum s-ar petrece acest lucru

Pentru a strânge mai mulți bani, guvernanții plănuiesc să schimbe modul în care sunt impozitate salariile. O variantă discutată ar fi comasarea impozitului pe...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...
Ultima oră
Pe aceeași temă