RL a dezvăluit ieri că un membru al familie Ponta a obţinut peste 20 de contracte cu statul, unul dintre acestea fiind în asociere cu celebrul grup de la „Golden Blitz”, apropiat de Traian Băsescu şi Elena Udrea. Azi vă prezentăm conexiunile dintre apropiaţii lui Ponta şi autorităţile guvernamentale. Firele duc spre Ministerul Mediului şi autorităţile subordonate, dar şi spre autorităţi locale aflate sub controlul USL.
Iulian Herţanu, cumnatul premierului, a câştigat, începând din 2007 încoace (de când există înregistrări în sistemul de achiziţii publice), un număr de 25 de contracte cu statul, în valoare de 100 milioane lei. Majoritatea contractelor derulate de firma Grossmann Engineering Group, la care Iulian Herţa-nu deţine 60%, sunt încheiate cu autorităţi locale conduse de membri USL (cei mai mulţi PSD-işti, dar şi PNL-işti). De asemenea se observă că cele mai bănoase contracte sunt supervizate de Ministerul Mediului.
Legătura dintre firma cumnatului lui Ponta şi Ministerul Mediului se observă şi prin prezenţa în intervalul august-octombrie 2009 a Petronelei Catană în postul de consilier personal al ministrului PSD al Mediului, Constantin Nemirschi. Petronela Catană a fost asociată în firma abonată la bani publici „European Project Consulting SRL” cu Ilie Florin Drăgan (omul de casă apropiat al cumnatului lui Ponta). Ilie Drăgan e personaj-cheie pentru demonstrarea conexiunilor din reţeaua de afaceri „familia Ponta-statul român-banii europeni”. Asta deoarece Drăgan este împuternicit oficial al firmei Grossmann Engineering Group, la care cumnatu lui Ponta este acţionar. Mai mult, majoritatea primarilor intervievaţi de RL spun că au discutat despre contractele încheiate cu Grossmann doar cu Drăgan. Iulian Herţanu a preferat să rămână în umbră.
Ce spun autorităţile locale care lucrează cu firma familiei Ponta
Pe 20.04.2012, Iulian Herţanu a încheiat un contract în valoare de 23.096.146 RON din fonduri europene pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare Târgovişte, câştigat în consorţiu cu SC PROMS CONCEPT GROUP SRL & SC COMPLIS SA. Am vorbit cu Radu Vasilescu, directorul Companiei de Apă Dâmboviţa, care a declarat: „Nu văd nici o legătură cu Ponta. Nu-mi spune nimic numele Herţanu. La Grossmann reprezentantul firmei e un domn Ilie Drăgan”. Şeful companiei de apă a explicat şi filiera guvernamentală de unde intră banii în firma cumnatului lui Ponta: „Vin de la Ministerul Mediului prin POS Mediu”.
Pe 28.03.2012, cumnatul lui Ponta a obţinut un contract pe bani europeni în valoare de 139.000 RON pentru realizarea studiului privind disparităţile intra şi interjudeţene în Regiunea Sud Muntenia. Autoritatea contractantă a fost Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, condusă de un „Consiliu pentru Dezvoltare Regională”. Pe prima poziţie în acest consiliu se regăseşte numele baronului PSD de Argeş, celebrul Constantin Nicolescu, pentru care, în urmă cu un an, Victor Ponta a ieşit împreună cu masele de PSD-işti în stradă să împiedice arestarea lui. Mai simplu spus: după ce Victor Ponta a mobilizat masele ca să-l apere pe baronul Nicolescu de justiţie, organizaţia în care membru de vază este Nicolescu a acordat cumnatului lui Ponta un contract din bani europeni. Mai mult, Nicolescu a fost subiectul unui scandal de presă privind implicarea sa într-o activitate de lobby pe lângă primarii PSD din Argeş, ca să încheie contracte pe bani publici cu firmele controlate de Ilie Drăgan (omul cumnatului lui Ponta).
Pe 16.02.2012, firma cumnatului lui Ponta a încheiat un contract în valoare de 53.956 RON, pentru refacerea zonelor urbane cu deficit major în lucrări de alimentare cu apă potabilă şi canalizare zona Andronache lot 3 – 11 străzi, şi pe 06.09.2010 încă un contract în valoare de 840.101 RON pentru reabilitarea zonelor urbane cu deficit major în servicii de alimentare cu apă şi canalizare sector 2 zona Andronache – lot 3 – 11 străzi, în asociere cu Straco Grup SRL. La capitolul Autoritate contractantă este dat MUNICIPIUL BUCUREŞTI şi site-ul www.pmb.ro. Acesta e site-ul primăriei conduse de Sorin Oprescu, care a apărut pe bannerele electorale de la locale 2012 în tandem cu Ponta şi Antonescu.
Pe 20.01.2012, cumnatul lui Ponta a încheiat un contract în valoare de 39.863.320 RON din fonduri UE pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic, câştigat în asociere cu SC EURO CONSTRUCT TRADING’98 SRL. HIDRO PRAHOVA S.A. a fost organizatoarea licitaţiei.
Primarul oraşului Comarnic a declarat că proiectul este finanţat de Ministerul Mediului, prin POS Mediu. Ministerul Mediului a încheiat contract cu operatorul unic HIDRO PRAHOVA S.A., care a organizat licitaţia. „Noi nu suntem decât beneficiarul. Noi nu cunoaştem pe nici un cumnat al lui Ponta. Omul de legătură din partea firmei Grossmann este un domn mignon pe nume Ilie Drăgan.”
Acţionarul majoritar al HIDRO PRAHOVA S.A. este Consiliul Judeţean Prahova, condus de şeful filialei PSD Prahova, Mircea Cosma. Mircea Cosma e un cunoscut al prim-ministrului Victor Ponta, cei doi apărând într-o poză „de familie”, după meciul Asesoft din finala playoff-ului diviziei A la baschet masculin…Pandea, directorul HIDRO PRAHOVA S.A., spune că habar nu are că în spatele Grossmann s-ar afla Herţanu Iulian, cumnatul lui Victor Ponta.
Pe 18.11.2011, cumnatul premierului, a încheiat un contract în valoare de 374.500 RON, din fonduri UE, ce prevede servicii pentru managementul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu”.
Primarul municipiului Câmpulung, Călin Andrei (USL), ne-a declarat: „Eu acum aud prima oară aşa ceva. De unde era să ştiu eu aşa ceva. Fondurile pentru Parcul Kretzulescu vin prin Ministerul Dezvoltării (n.r. – la acea vreme condus de Elena Udrea de la PDL, adversarul PSD) pe axa 5.1. Noi facem informări la minister pentru fiecare pas pe care-l întreprindem. Pot să vă asigur însă că nu e nici o legătură şi că totul se face conform procedurilor”.
Pe 26.06.2009, cumnatul lui Ponta a încheiat un contract în valoare de 6.002.760 RON pentru construirea sediului administrativ al Administraţiei fluviale a Dunării de Jos RA Galaţi şi pe 12.04.2011 un contract în valoare de 1.850.600 RON pentru lucrări suplimentare la obiectivul complex administrare căi navigabile Giurgiu. Am vorbit cu Costel Enache, directorul adjunct al filialei Giurgiu a ADMINISTRAŢIEI FLUVIALE A DUNĂRII DE JOS RA GALAŢI: „Doar contractul de 6 milioane s-a încheiat prin licitaţie. Celălalt contract nu cred că a fost prin licitaţie. Din partea firmei Grossmann a venit o singură dată la început un anume Drăgan, un om mai mititel, care s-a uitat pe aici şi a plecat”.
Grossmann a încheiat şi un contract de REPARAŢIE CAPITALĂ LA CLĂDIREA DE CĂLĂTORI A STAŢIEI CF BOTOŞANI (beneficiar: COMPANIA NAŢIONALĂ DE CĂI FERATE „CFR” SA): Gheorghiţă Bejinariu, director adjunct la CFR Botoşani a declarat pentru noi: „Gara din Botoşani e în renovare de 10 ani. Aşa se mişcă greu lucrurile, că nu sunt bani la CFR. Contractul a fost încheiat în mandatul lui Mitrea şi Necolaiciuc, normal, şi contractor e Grossmann, prin Herţanu”.
Pe 18.09.2007, cumnatul lui Ponta a încheiat un contract în valoare de 3.943.085 RON pentru extinderea reţelei de canalizare pentru colectarea şi evacuarea apelor uzate menajere şi industriale din zona de vest a localităţii Chitila şi pe 22.09.2008 a încheiat un nou contract în valoare de 5.083.528 RON pentru extinderea reţelei de canalizare ape uzate menajere Cartier Deal (Zona de Nord) şi pe 15.07.2009 a încheiat un nou contract în valoare de 4.689.178 RON, pentru servicii de proiectare, studii de teren şi execuţie de lucrări pentru „Extinderea şi reabilitarea reţelei de alimentare cu apă în oraşul Chitila”.
Emilian Oprea (USL), primarul Chitilei, a explicat pentru RL: „La Grosmann am lucrat doar cu domnul Ilie Drăgan. Licitaţiile au fost făcute de primărie. Fondurile au fost ale noastre, dar şi fonduri europene Phare şi Sapard. Primul an în care au avut contract cu Primăria Chitila a fost 2000 sau 2004-2005, cred”.
Pe 03.02.2009, firma cumnatului lui Ponta a încheiat un contract în valoare de 1.761.604 RON pentru extindere reţea canalizare pe str. 1864 şi str. aferente + 9 Mai, intr. Eroului, Zorelelor şi prel. Cap.Pipercu comuna Chiajna, judeţul Ilfov, pe 02.02.2009, a încheiat un nou contract în valoare de 1.761.604 RON pentru extindere reţea canalizare pe strada 1864 şi străzile aferente 9 Mai, intr. Eroului, Zorelelor şi prel. Cap. Pipercu şi pe 05.09.2007 a încheiat un al treilea contract în valoare de 2.916.119 RON pentru lucrări de extindere a reţelei de canalizare. Primarul comunei Chiajna, Mircea Minea (USL), a declarat: „E un contract de acum 7 ani, făcut acum 7 ani. A fost făcut prin Ministerul Dezvoltării la vremea respectivă. Chiar nu ştiu cine era ministru la vremea aia. Nu am avut nici o cunoştinţă că e cumnatul lui domnul Ponta. Noi avem serviciu de contractare, serviciu de licitaţii. Habar n-am avut că e cumnatul lui Ponta. Vedeţi ce mică e lumea, ce întortocheată e lumea?”
Pe 15.02.2010, firma cumnatului lui Ponta a încheiat un contract în valoare de 380.000 RON pentru servicii de elaborare a Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Ialomiţa, perioada 2009-2010.
Preşedintele CJ Ialomiţa, Vasile Cristian Ciupercă, a declarat: „Firma e selectată de comisia de licitaţie. N-a existat niciodată vreo informaţie la nivelul judeţului Ialomiţa că firma res-pectivă are vreo legătură cu domnul Ponta. În acest proiect, banii fiind pentru dezvoltarea capacităţii administrative, ei vin de la Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului. Atunci era guvernul Boc”.
L-am întrebat pe şeful CJ Ialomiţa din ce partid face parte şi dacă îl cunoaşte pe Victor Ponta: „Poziţia mea e publică, sunt preşedintele filialei judeţene a PSD. Şi a doua întrebare e dincolo de deontologia profesională”.
Pe 05.02.2008, cumnatul lui Ponta a încheiat un contract în valoare de 3.498.600 RON pentru alimentarea cu apă a localităţilor Păhăneşti şi Arsura, din judeţul Vaslui. Mitrofan Mihai, primarul PSD-ist al comunei Arsura a declarat pentru RL: „Eu nu ştiu nimic, dar ce vă interesează, chiar dacă o fi cumnatul lui?”
Contract de servicii de proiectare pentru obiectivul de investiţii „O clădire de patrimoniu – muzeu pentru mileniul III”, judeţul Suceava. Gheorghe Flutur (PDL), preşedintele CJ Suceava la acea vreme, a declarat: „Habar n-am. Trebuie sunat şeful muzeului Bucovina de la Suceava. Pe proiectare dacă este, dar restul nu ştiu să existe un aşa proiect”. Ursu, directorul muzeului Bucovina din Suceava, explică: „Habar n-am, că nu eu am încheiat contractul. De asta s-a ocupat CJ. Noi suntem doar beneficiari. Era pe fosta legislatură şi ceilalţi erau foarte secretoşi, cred că e mai bine să-l întrebaţi pe dl Petru Luhan (actualmente e parlamentar), care era administrator public şi se ocupa personal de chestia asta. Drăgan a venit de la Grossmann. Banii au venit de la Ministerul Dezvoltării: „A fost o HG dată de Laszlo Borbely, prin care Ministerul Dezvoltării asigura asistenţa tehnică pentru o serie de proiecte eligibile, printre care a fost introdus şi muzeul nostru. CJ făcea proiectul pe banii lui şi pe urmă Ministerul Dezvoltării deconta”.
Deşi prim-ministrului în funcţie i s-a solicitat un punct de vedere pe acest subiect, ne-am lovit de un zid de tăcere din partea şefului Guvernului.