Procurorii Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, miercuri, punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor: general locotenent in rezerva, dr. ing Mihai Chitac, fost ministru de interne, general maior in rezerva dr.ing. Gheorghe Andruta, fost adjunct al ministrului de interne, si colonel in rezerva Dumitru Costea – fost comandant al U.M. Trupe de Paza si Ordine Ploiesti -, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, citat de Rompres, prin acelasi act de sesizare transmis Inaltei Curti de Casatie si Justitie a mai fost trimis in judecata si colonelul in rezerva Vasile Constantin – fost ofiter I in sectia Parasutisti, din cadrul Comandamentului Aviatiei Militare, sub acuzatia de comitere a infractiunilor de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav si participatie improprie la tentativa la infractiunea de omor calificat si omor deosebit de grav, fapte aflate in concurs real.
Procurorii au retinut in sarcina lui Mihai Chitac, Gheorghe Andrita si Dumitru Costea ca au determinat, in data de 13 iunie 1990, subordonatii sa utilizeze armamentul din dotare cu munitie de razboi si sa traga asupra manifestantilor, actiune in urma careia a rezultat decesul prin impuscare a doua persoane si punerea in pericol a vietii altora, faptele fiind comise de catre militari, fara vinovatie, si constituie participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav.
Vasile Constantin este acuzat ca in noaptea de 13-14 iunie 1990, fiind seful Detasamentului de parasutisti, a determinat subordonatii sai sa utilizeze armamentul din dotare cu munitie de razboi, tragand in zona magazinului 'Romarta Copiilor' asupra manifestantilor, dintre care unii protestau violent, actiune in urma careia a rezultat decesul prin impuscare a 2 persoane si a pus in pericol viata altora, fapta fiind comisa de catre militari, fara vinovatie, si constituie participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav. De asemenea, Vasile Constatin este acuzat si pentru ranirea tot prin impuscare de catre subordonatii sai, in aceeasi zona a magazinului 'Romarta Copiilor', a 3 manifestanti
Potrivit comunicatului Parchetului, cele doua fapte au fost comise in conditiile concursului ideal de infractiuni.
Comunicatul aminteste ca la data de 19 iulie 2007, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus – prin rezolutie – disjungerea cauzei penale in ceea ce il priveste pe Ion Iliescu, cauza fiind declinata si inregistrata pe rolul Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la data de 6 august 2007, urmare a deciziei Curtii Constitutionale, conform careia parchetele si instantele militare nu mai au competenta de a cerceta si judeca persoane civile.
Fata de Ion Iliescu, urmarirea penala a fost inceputa prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 31 raportat la art. 176 din Codul Penal, constand in aceea ca la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moarte si ranirea prin impuscare a mai multor persoane.
In ceea ce priveste alte fapte savarsite in imprejurari diferite decat cele expuse in rechizitoriu, respectiv pentru cele peste 1.000 de persoane retinute de fortele de ordine, cu concursul minerilor, precum si pentru celelalte 2 victime ucise prin impuscare sau ranite cu arme de foc sau in alt mod, cercetarile se efectueaza intr-un alt dosar aflat in curs de solutionare la Sectia Parchetelor Militare, mai precizeaza comunicatul Ministerului Public.