-0.4 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăSpecialChintă roială pe banii statului

Chintă roială pe banii statului

Pokerul în România nu mai este considerat joc de noroc, ci sport, în baza unui ordin semnat de preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, Doina Melinte. Unul dintre fondatorii Federaţiei Sportive de Poker este Petre Ion, membru al grupului format în jurul oamenilor de afaceri Alexandru Bittner şi Dorin Cocoş.

Doina Melinte, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST), a semnat pe 21 martie 2011 un ordin potrivit căruia pokerul nu mai este considerat joc de noroc, ci sport. Prin acest document, Melinte a recunoscut oficial Federaţia Sportivă Naţională de Poker (FSNP), care funcţionează ca orice altă federaţie de sport, adică poate primi bani de la bugetul de stat şi cotizaţii din partea cluburilor membre sau poate să vândă drepturile de difuzare TV a eventualelor campionate de poker, exact cum procedează şi Liga Profesionistă de Fotbal condusă de Mitică Dragomir.

Melinte: „Ne-au dat în judecată ca să-i recunoaştem”

FSNP a fost înfiinţată în 2009 de mai mulţi jucători de poker împreună cu doi oameni de afaceri. Unul dintre ei este Sen Mucahit, care, potrivit Registrului Comerţului, este acţionar la trei firme ce se ocupă cu jocurile de noroc: Poker Palace SRL, Fortuna Gaming SRL şi Top Slot SRL. Celălalt om de afaceri, membru fondator şi vicepreşedinte al FSNP, este Petre Ion, acţionar la 17 firme, la şapte dintre acestea fiind partener cu Alexandru Bittner. Petre Ion face parte din grupul Alexandru Bittner-Adrian Petrache-Dorin Cocoş, soţul ministrului Elena Udrea. „La începutul anului 2009, FNSP ne-a trimis la ANST o adresă prin care cerea ca noi să recunoaştem pokerul ca ramură de sport. La început n-am fost de acord şi i-am tot amânat. Ulterior, FNSP ne-a dat în judecată ca să-i recunoaştem, ei motivând că pokerul este un sport ca şi bridge-ul, şahul sau tablele. Ei susţin că pokerul este un sport al minţii %CProxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0

9Fi că nu se joacă pe bani”, a declarat pentru RL Doina Melinte. În procesul intentat de FNSP, instanţa nu a apucat să se pronunţe, deoarece ANST a cerut conducerii FNSP să renunţe la proces, acceptând astfel să semneze ordinul.

„Cluburile de poker vor funcţiona fără să plătească impozite”

Sorin Constantinescu, pre-şedintele Asociaţiei Cazinourilor din România, afirmă că prin semnarea ordinului de către preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret se încearcă scoaterea de sub incidenţa impozitării a jocului de poker. „După recunoaşterea oficială a acestei Federaţii Române de Poker, urmează să se înfiinţeze cluburi de poker care vor funcţiona ca nişte cazinouri care nu plătesc licenţă pentru jocurile de noroc. Cazinourile din România plătesc câte 5.000 de euro lunar pentru fiecare masă de poker. Pe an se adună aproximativ 25 milioane euro din taxe şi impozite plătite pentru poker de către cazinouri. Această federaţie încearcă să nu plătească aceste impozite”, a declarat pentru RL Sorin Constantinescu.

„Noi nu jucăm poker pe bani, ci pe fise”

Ciprian Cîrstea, preşedintele FSNP, susţine că genul de poker pe care îl promovează această federaţie nu e un joc de noroc. „Noi am depus la Comisia Naţională a Jocurilor de Noroc un regulament de joc pentru Texas Holdem (n.r. – tip de poker care se joacă cu cinci cărţi pe masă şi câte două în mâinile jucătorilor), care ne-a fost aprobat. Acest gen de poker a fost recunoscut ca ramură de sport, pentru că nu e joc de noroc, deoarece cartea, pe ansamblu, nu este elementul decisiv în câştigarea unei partide. Acest gen de poker a fost recunoscut ca un joc al minţii, alături de şah şi bridge”, afirmă Cîrstea. Despre evitarea impozitării, preşedintele FSNP explică: „Noi nu jucăm pe bani, ci pe fise. Omul vine într-un club de poker şi intră într-un concurs. Pentru marile competiţii, unde se pun la bătaie premii mari, noi am propus ca jucătorii care câştigă să fie impozitaţi cu 16%, iar cluburile de poker – cu 16% pe dividende.” Cîrstea a refuzat să spună cum sunt cumpărate fisele cu care se joacă poker, el precizând că „acest gen de poker nu are nici o legătură cu pokerul din cazino”.

Întrebat dacă îl cunoaşte pe omul de afaceri Alexandru Bittner, preşedintele FSNP a refuzat să dea un răspuns ferm şi ne-a cerut să punem alte întrebări. După ce am insistat pentru un răspuns, Ciprian Cîrstea ne-a spus „La revedere” şi ne-a închis telefonul. În schimb, Petre Ion ne-a declarat că e prieten cu Bittner şi că nu ştie dacă acesta joacă şi el poker sau dacă e membru al FSNP. Petre ne-a cerut să obţinem aceste informaţii de la „conducerea federaţiei”. Alexandru Bittner nu a putut fi contactat în ciuda insistenţelor noastre.

Şeful ANAF: „Este în afara legii”

Întrebat ce părere are despre înfiinţarea FSNP şi despre declaraţiile conducerii acestei federaţii care susţine că pokerul nu e joc de noroc, Sorin Blejnar, şeful ANAF, a declarat: „În opinia mea, este în afara cadrului legal statuat de OUG nr. 77/2009 (referitoare la organizarea jocurilor de noroc), care stipulează foarte clar că jocul de poker este un joc de noroc pentru care trebuie plătite taxe de licenţă şi de participare. Desfăşurarea jocului de poker în alt cadru constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”.

Acest gen de poker a fost recunoscut ca ramură de sport pentru că nu e joc de noroc, deoarece cartea, pe ansamblu, nu este elementul decisiv în câştigarea unei partide.

Este în afara cadrului legal statuat de OUG nr. 77/2009 (referitoare la organizarea jocurilor de noroc), care stipulează foarte clar că jocul de poker este un joc de noroc pentru care trebuie plătite taxe de licenţă şi de participare.

Pokerul, disciplină demonstrativă la JO de la Londra

Doina Melinte, preşedinta ANST, afirmă că la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012, pokerul tip „Texas Holdem” va fi disciplină demonstrativă.

Petre Ion, liantul între Bittner-Petrache – Cocoş

Despre Petre Ion, presa a scris că este „paravanul” omului de afaceri Alexandru Bittner (foto) în diverse firme în care acesta nu vroia să apară oficial. În urmă cu câţiva ani, Petre Ion era asociat în 27 de societăţi cu Alexandru Bittner şi Adrian Petrache, grup de afacerişti din apropierea fostului premier Adrian Năstase. Petre Ion a fost partener în câteva firme şi cu Dorin Cocoş, soţul ministrului Turismului, Elena Udrea. În momentul de faţă, potrivit Registrului Comerţului, Petre Ion este acţionar la 17 firme, în şapte dintre acestea fiind partener cu Bittner.

Grupul Bittner- Cocoş a fost implicat în afacerile scandaloase legate de preluarea unor terenuri şi clădiri ale RAPPS, de monopolul pus pe analizele medicale necesare căpşunarilor sau de parcările din Bucureşti.

Pro şi contra transformării pokerului în sport

PRO. Argumentele Federaţiei Sportive de Poker: pokerul nu e joc de noroc, ci un sport al minţii; pokerul sportiv nu se joacă pe bani, ci pe fise, în sistem competiţional; vor fi impozitate cu 16% câştigurilor jucătorilor şi dividendele proprietarilor de cluburi.

Împotrivă. Argumentele ANAF: legea reglementează pokerul ca joc de noroc; pokerul e impozitat conform OUG nr. 77/2009, privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc; desfăşurarea jocului de poker în alt cadru decât cel reglementat de OUG nr. 77/2009 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Împotrivă. Argumentele Asociaţiei Cazinourilor din România: cazinourile plătesc 5.000 de euro lunar taxe pentru fiecare masă de poker; cluburile de poker sportiv vor funcţiona ca nişte cazinouri, dar fără să plătească statului licenţe pentru jocurile de noroc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă