Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 va aduce modificari importante si in ceea ce priveste libera circulatie a cetatenilor statelor membre. Europenilor le va fi tot atat de usor sa se stabileasca in Romania pe cat ii este unui roman sa se mute dintr-un judet intr-altul. Pentru libera circulatie va fi nevoie doar de un pasaport valabil sau, si mai simplu, de o carte de identitate. Pentru cetatenii straini necomunitari, situatia nu se va schimba, prevederile legale actuale ramanand in vigoare, in mare, si de la anul viitor incolo.
Cetatenii UE vor primi drept de rezidenta
Dreptul unui cetatean comunitar de a se deplasa, pe o perioada scurta de timp, lunga sau chiar nelimitata in alte state UE, este unic in lume. Nici o alta forma de cooperare internationala intre state nu asigura, la ora actuala, un drept comparabil.
Pentru prima oara, legea romana introduce conceptul de „drept de rezidenta”, exclusiv al cetatenilor UE, pentru a face diferenta fata de „dreptul de sedere” al strainilor necomunitari. Libertatea de circulatie va fi aproape totala, fara nici un fel de ingradiri. Astfel, unui cetatean german, de pilda, ii va fi tot atat de usor sa se stabileasca in Romania precum unui roman de a se muta de la Baia Mare la Bucuresti.
Pentru a face posibil acest lucru, au fost prevazute proceduri accelerate extrem de simplificate. Dupa trei luni de sedere in tara, strainii comunitari depun o simpla cerere la unul din birourile Autoritatii pentru Straini (ApS), care va fi aprobata in aceeasi zi. Trebuie indeplinite insa trei conditii extrem de simple: sa faca dovada ca desfasoara o activitate oarecare (culturala, economica, invatamant etc.), sa detina mijloace de intretinere, cel putin la nivelul venitului minim garantat in Romania si sa aiba asigurare de sanatate recunoscuta in sistemul asigurarilor de sanatate din Romania.
Intr-o prima varianta legislativa, strainii comunitari erau obligati sa-si faca asigurare de sanatate in sistemul national, adica la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS). Expertii UE au considerat ca aceasta conduce la un monopol al statului in asigurari, drept pentru care prevederea a fost modificata. De remarcat ca strainii necomunitari sunt obligati, in continuare, sa se asigure la CNAS, ceea ce este, evident, o masura discriminatorie.
Rezidenta permanenta dupa cinci ani de sedere in Romania
Dupa o sedere neintrerupta de trei luni, cetatenii comunitari trebuie sa se prezinte la unul dintre birourile ApS pentru a fi luati in evidenta. In caz contrar, acestia sunt pasibili de a fi sanctionati contraventional cu o amenda cuprinsa intre 25 si 50 de lei noi. Va fi insa imposibil de dovedit faptul ca strainul sta in Romania de mai mult de trei luni atata vreme cat la intrarea in tara nu i se aplica pe documentul de calatorie nici o stampila. Cu alte cuvinte, nu exista nici un fel de evidenta a celor care intra sau ies din Romania. Autoritatile elibereaza strainilor, in aceeasi zi, certificate de inregistrare. Dupa cinci ani de sedere neintrerupta in Romania, cetatenii UE dobandesc automat drept de rezidenta permanenta. Pentru aceasta, ei nu trebuie sa aiba absente temporare din tara mai mult de sase luni intr-un an (lucru care oricum nu se poate dovedi). Legea prevede insa si exceptii de la aceasta norma: satisfacerea serviciului militar obligatoriu, stare de graviditate si de nastere, boala grava, mutare in interes de serviciu etc. Dreptul de rezidenta permanenta se pierde doar in cazul unei absente de pe teritoriul Romaniei pentru o perioada mai mare de doi ani consecutivi. Valabilitatea cartii de rezidenta este de zece ani de la data emiterii si se reinnoieste la cerere. Autoritatile pot verifica daca cetatenii UE se incadreaza in conditiile legii, dar verificarile nu se vor face sistematic, ci doar atunci cand exista „indicii temeinice” in acest sens. De aceste drepturi vor beneficia, de la 1 ianuarie 2007, si cetatenii romani care vor dori sa se stabileasca in alte state UE.
Drepturi extinse membrilor de familie necomunitari
Legea nu i-a uitat nici pe membrii de familie necomunitari ai cetatenilor UE. Acestia vor beneficia de aproape toate privilegiile de care se bucura rudele lor. In primul rand, OG 30/2006 introduce conceptul de parteneriat. Prin partener se intelege persoana care convietuieste cu un cetatean UE, daca relatia de convietuire poate fi dovedita. Membrii de familie necomunitari pot calatori in Romania doar cu pasaportul, fara sa i se aplice in document stampila de intrare/iesire. Vize vor fi obligati sa obtina doar membrii de familie necomunitari care nu sunt rezidenti intr-unul din statele UE. Si in cazul acestora procedura este doar o simpla formalitate. Astfel, pentru obtinerea vizei de la reprezentantele diplomatice romanesti din strainatate nu mai este nevoie de acordul prealabil al Directiei Afaceri Consulare, din cadrul MAE. Odata intrate in Romania, rudele comunitarilor au aceleasi drepturi de rezidenta. Doar in cazurile in care cetatenii UE parasesc Romania, decedeaza sau desfac casatoria sau parteneriatul sotii/sotiile lor nu mai pot beneficia de acest statut.
„Viata grea” pentru strainii din afara UE
Cetatenii straini necomunitari se supun altor reglementari legale, mult mai putin permisive. In primul rand, acestia nu beneficiaza de libera circulatie. Intrarea in Romania se face numai in baza unei vize, eliberate de reprezentantele diplomatice romanesti, din strainatate, in urma verificarilor si acordului prealabil al Directiei Afaceri Consulare, din cadrul MAE. Procedura este greoaie si poate dura saptamani intregi. Dreptul de sedere se obtine in baza unei documentatii justificative stufoase. Nici taxele percepute de statul roman nu sunt de neglijat.
Pe langa viza, strainul necomunitar care doreste sa se stabileasca in Romania mai plateste si legitimatia de sedere, in valoare de 400 de lei noi. Asigurarea medicala se incheie, obligatoriu, la CNAS, si nu la alta societate de asigurari acreditata. Mai mult, necomunitarii sunt obligati sa achite contributia legala din urma cu patru ani. Abuzul este evident, deoarece nici o lege nu trebuie aplicata retroactiv. Cetatenii UE au fost scutiti de prevederile, considerate de multi drept aberante, ale acestei legi, in urma recomandarii expertilor comunitari, care au atras atentia ca statul nu trebuie sa instituie un monopol asupra asigurarilor medicale.
Pentru obtinerea dreptului de sedere permanenta, strainii trebuie sa stea in tara neintrerupt cinci ani si sa nu lipseasca mai mult de sase luni intr-un an. Legea nu prevede si exceptii, precum in cazul comunitarilor, in cazul unor absente din tara mai mari pentru situatii obiective, cum ar fi boala grava, satisfacerea serviciului militar obligatoriu etc.
Compromisul european
In luna mai a acestui an, la Bucuresti s-a desfasurat un seminar TAIEX de asistenta a Comisiei Europene pentru statele candidate, in cadrul caruia doi experti comunitari au analizat OUG 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale UE si Spatiului Economic European. Expertii au ajuns la concluzia ca actul normativ contine mai multe prevederi care nu sunt in conformitate cu acquis-ul comunitar in domeniu si, prin urmare, au facut mai multe recomandari pentru modificarea lor. Asa a luat fiinta Ordonanta de Guvern 30/19.07.2006, care urmeaza sa fie supusa, zilele acestea, aprobarii Parlamentului, pentru a intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. Una dintre cele mai importante prevederi se refera la posibilitatea strainilor de a veni in Romania si de a ramane aici.
Expulzarea comunitarilor, aproape imposibila
Indepartarea cetatenilor UE din Romania va fi foarte dificila de la 1 ianuarie 2007. Astfel, decizia de parasire a tarii nu poate fi emisa impotriva strainilor comunitari care solicita rezidenta, daca acestia desfasoara activitati economice sau daca dovedesc ca sunt in cautarea unui loc de munca si au posibilitati reale de a fi angajati. Indepartarea strainilor de pe teritoriul Romaniei se poate face numai daca acestia au un comportament care „reprezinta o amenintare reala, actuala si suficient de grava pentru valorile fundamentale ale societatii”. Restrangerea dreptului la libera circulatie se poate lua numai in cazul in care strainul comunitar reprezinta „un pericol iminent pentru ordine publica si securitatea nationala”.