-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialCe face sindicalistul când ajunge patron

Ce face sindicalistul când ajunge patron

Pe 29 martie 2002, liderii sindicali ai federaţiilor Univers şi Energia Mileniului III (FEM) au decis să-şi facă propria firmă. Ei nu au făcut altceva decât să preia, pur şi simplu, de la Electrica, în baza unui protocol, serviciul de citire a contoarelor electrice, cu tot cu angajaţii respectivi. Astfel a rezultat firma SC Sindserv SA, deţinută în prezent de FEM III în proporţie de 54,4%, de câţiva acţionari persoane fizice şi de filialele din ţară ale federaţiei sindicale. Prin urmare, liderii sindicali au devenit şi acţionari, şi angajatori, dar erau concomitent şi sindicalişti pentru propriii muncitori.

„Colegii mei care au rămas 
la Electrica au salariu dublu”

Când au preluat afacerea, sindicaliştii-patroni au promis în protocolul încheiat cu Electrica faptul că le vor acorda salariaţilor toate sporurile de care aceştia beneficiau în momentul transferului, precum şi primele acordate pe baza Contractului Colectiv de Muncă (CCM). Într-un raport făcut public pe site-ul Camerei Deputaţilor, Inspecţia Teritorială de Muncă Bucureşti spune că din 2004 angajaţilor firmei Sindserv SA nu li se mai acordă cinci sporuri şi o serie de prime. „Mie mi s-a redus salariul la jumătate. Acum iau vreo 700 lei, pe când colegii mei care au rămas la Electrica încasează 1.400 lei”, spune Ionel Burlacu, angajat al Sindserv. „După ce ne-am transferat la firma sindicatului, veniturile noastre au început să scadă de la an la an. Am o vechime de 35 de ani şi acum primesc o leafă de doar 725 lei. În mod normal, leafa mea trebuia să fie cu 60% mai mare”, afirmă Carpen Nedelcu, un alt salariat al Sindserv. Amândoi au dat în judecată Sindserv, pentru încălcarea Codului Muncii şi a CCM. „Pentru a ne putea lua din sporuri şi ca să nu ne mai dea o serie de prime, liderii noştri sindicali au făcut nişte acte adiţionale la contractul iniţial de muncă. Pe aceste contracte nu este semnătura noastră, altcineva a semnat. Avem depusă la dosar chiar şi o expertiză grafologică pentru susţinerea acuzaţiilor noastre”, spune Carpen Nicolae. În momentul de faţă, procesul se află la Curtea de Apel Ploieşti, după ce la instanţa de fond cei doi salariaţi au pierdut.

Veniturile angajaţilor au scăzut, în schimb a crescut cifra 
de afaceri a firmei

Conform site-ului Ministerului Finanţelor, cifra de afaceri a firmei Sindserv a crescut de la an la an, în timp ce o parte din angajaţi au fost concediaţi. În 2005 Sindserv avea 1.487 de salariaţi şi venituri de 8,9 milioane euro. În 2008 firma a înregistrat venituri totale de 10,6 milioane euro, în contextul în care mai avea 1.192 de angajaţi. Cei doi salariaţi ai Sindserv care au dat firma în judecată nu înţeleg cum se poate să li se reducă leafa la jumătate, în contextul în care, în trei ani, firma sindicaliştilor-patroni a disponibilizat 300 de salariaţi şi a încasat cu 1,7 milioane euro mai mult.

Deputatul Dumitru Chiriţă – acţionar, lider sindical 
şi membru CA

Creierul acestei afaceri este liderul sindical Dumitru Chiriţă, deputat PSD. El a fost în cadrul Sindserv, în acelaşi timp, pe patru poziţii: acţionar cu 0,44%, preşedinte al Sindicatului Liber Independent Energia Bucureşti, care deţine acţiuni la firmă, preşedinte executiv al FEM III – care are 54,4% din acţiuni – şi membru în CA al societăţii. Dumitru Chiriţă ne-a declarat: „Da, sunt acţionar minoritar la această firmă, iar restul acţiunilor până la 100% sunt deţinute de către sindicat. Am fost şi membru în CA, dar numai până în decembrie 2009. M-am retras după ce am fost reales deputat”. Despre reducerea lefurilor propriilor angajaţi, Chiriţă explică: „Salarizarea lor e în acord cu contractele din piaţă. 95% din veniturile firmei sunt cheltuite pe salariile muncitorilor, iar 5% reprezintă costurile de administrare ale firmei. Referitor la acele acte adiţionale, nu ştiu cine le-a semnat, că nu m-am ocupat eu de ele”.

Afaceri cu energie 
în familia Chiriţă
Potrivit declaraţiei de avere, Dumitru Chiriţă a câştigat în 2008 peste 30.000 euro, majoritatea banilor provenind din afaceri cu curent electric. El a încasat bani ca preşedinte la FEM III, preşedinte executiv la Federaţia Univers, membru CA la Sindserv şi angajat al Enel Distribuţie. Soţia sa lucrează la Termoelectrica.

Bogdan Hossu: 
„E o aberaţie”
Întrebat cum comentează situaţia de la Sindserv, Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa, ne-a declarat: „E o aberaţie. Un lider sindical nu poate fi în acelaşi timp şi patron. Faptul că s-a încălcat Codul Muncii de către nişte sindicalişti e grav. Îi sfătuiesc pe angajaţii Sindserv să-şi facă alt sindicat, care să nu fie afiliat la FEM III”.

 

Conform site-ului Ministerului Finanţelor, cifra de afaceri a firmei Sindserv a crescut de la an la an, în timp ce o parte din angajaţi au fost concediaţi.

Angajaţii spun că au fost încălcate Codul 
Muncii şi Contractul Colectiv de Muncă şi 
i-au chemat pe sindicalişti în judecată.

Cele mai citite

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă