2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialCat de (a)politice sunt serviciile secrete?

Cat de (a)politice sunt serviciile secrete?

Fara a fi inregistrat crize majore, anul 2007 este departe de a fi fost unul linistit pentru serviciile de informatii romanesti. SIE a avut o conducere interimara timp de aproape noua luni, de la demisia lui Claudiu Saftoiu, in martie, pana la numirea lui Mihai Razvan Ungureanu, in decembrie. SRI a fost acuzat de catre adversarii presedintelui Basescu de politie politica in favoarea acestuia. Serviciul secret al MI (UM 0962) a ramas fara cel mai longeviv dintre sefi, Virgil Ardelean, iar in urma sa par a se reconfigura sferele de influenta. La vedere, amenintarile teroriste au lipsit, la fel si spionii deconspirati, a plouat, in schimb, cu acuzatii de politizare/politie politica. Este greu de evaluat randamentul real al serviciilor secrete, scurgerile necontrolate de informatii fiind extrem de rare.

Serviciul de Informatii Externe a functionat vreme de aproape noua luni fara un director civil, de la demisia lui Claudiu Saftoiu pana la instalarea lui Mihai Razvan Ungureanu.

Demisie fortata?
Pe 19 martie, Claudiu Saftoiu a demisionat din functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), dupa cinci luni si jumatate de la preluarea portofoliului. SIE nu a mentionat in comunicatul laconic dat publicitatii si motivele demisiei. Nici Claudiu Saftoiu nu a explicat, atunci, care au fost resorturile acestui gest, fiind extrem de rezervat. Abia inaintea referendumului pentru uninominal si a alegerilor europarlamentare, Claudiu Saftoiu avea sa publice un editorial in "Jurnalul National" in care marturiseste ca Traian Basescu i-a cerut, imperios, demisia.
Oricum, toata scena politica – de la prietenii la adversarii sefului SIE – a legat demisia de audierea lui Claudiu Saftoiu la Comisia parlamentara de anchetare a presedintelui Basescu, condusa de Dan Voiculescu. Din stenograma audierilor, "scursa" controlat in media, rezulta ca seful SIE le-a declarat parlamentarilor ca serviciul pe care-l conduce desfasoara actiuni operative pe teritoriul Romaniei, inclusiv interceptari telefonice, iar aceste atributii ar fi, prin lege, ale SRI. Mai exact, SIE asculta si inregistreaza ilegal convorbiri telefonice, prin intermediul tehnicii proprii de interceptare, in baza unui mandat emis de procurorul general al Romaniei, desi legea prevede ca mandatul pentru interceptarea convorbirilor unei persoane este eliberat de judecator. Numai ca Legea sigurantei nationale, aflata in vigoare, permite SIE interceptarea cu mandat de la procurorul general si detinerea de tehnica de ascultare proprie. Ulterior, Claudiu Saftoiu avea sa incerce atenuarea efectului declaratiilor initiale; i-a trimis lui Dan Voiculescu o scrisoare in care sustinea ca s-a exprimat gresit: "Confuzia este regretabila si imi apartine". Comisia Voiculescu nu s-a aratat foarte impresionata de erata.
Birourile reunite ale Parlamentului au decis pe 19 martie, in ziua demisiei lui Saftoiu, sa constituie o comisie speciala de ancheta a interceptarilor telefonice. Conducerea interimara a SIE a reactionat aproape instant, in aceeasi zi de 19 martie, si a propus Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SIE o intalnire care sa lamureasca regimul ascultarilor de telefoane. Demisia a intrat intr-un con de umbra, fiind repusa pe tapet la finele lunii martie, cand Adriana Saftoiu a demisionat, la randu-i, din functia de purtator de cuvant al presedintelui Basescu.
Declaratiile incriminate ale lui Claudiu Saftoiu nu au fost varful de lance in raportul Voiculescu.

Razvan Mihai Ungureanu si cupola generalilor
Interimatul i-a revenit prim-adjunctului sefului SIE, generalul Silviu Predoiu, despre care cunoscatorii spun ca ar conduce serviciul cu o mana de fier, inca din 2005, cand a fost avansat ca unul dintre cei patru adjuncti ai ex-directorului Gheorghe Fulga. Remarcat in criza ostaticilor, Predoiu a ajuns prim-adjunct si, vreme de aproape noua luni, director interimar al spionajului romanesc.
De Mos Nicolae, pe 6 decembrie, Parlamentul a validat numirea fostului ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu in functia lasata libera de Saftoiu. Desi, initial, cand Basescu l-a propus pe Ungureanu, au existat destui cartitori, doar 23 din cei 318 parlamentari care au votat s-au opus acestei numiri. Anterior numirii, dar si dupa, trei fosti sefi ai spionajului romanesc – Ioan Talpes, Catalin Harnagea si Claudiu Saftoiu – au avut luari de pozitie in care-l previn pe Ungureanu ca va avea de luptat cu o cupola a generalilor care fac legea in SIE, iar aceasta lupta nu este tocmai usoara.

Biletelele lui Coldea, sah la SRI
Pe modelul celebrelor misive ale lui Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu, boala biletelelor a atins si PSD. si o data cu ea, precum o tinta colaterala, a fost lovit si SRI. La mai putin de o luna de la scandalul Saftoiu, Mircea Geoana a prezentat doua documente presupuse a fi provenit de la SRI, cu date compromitatoare despre trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale. Documentele erau foi olografe, nesemnate, nestampilate si nedatate, cu informatii despre judecatorii Ion Predescu (fost senator PSD), Nicolae Cochinescu (fost procuror general al Romaniei) si Aspazia Cojocaru. Acuzatiile lui Geoana erau foarte dure. Liderul PSD sustinea ca presedintele Basescu le-ar fi cerut mai-marilor SRI sa-i furnizeze informatii compromitatoare despre acesti judecatori, pentru a-i santaja la votul in legatura cu suspendarea din functie. Potrivit lui Geoana, in acest mod, decizia Curtii Constitutionale privind suspendarea presedintelui ar fi fost "profund viciata". Omul lui Basescu in SRI, mai spunea Geoana, ar fi fost Florian Coldea, prim-adjunctul sefului SRI George Cristian Maior. Imediat dupa acuzatiile liderului PSD, seful Comisiei de control al SRI, Radu Stroe, a convocat la audieri conducerea SRI. Florian Coldea a recunoscut ca biletele ii apartin, dar a spus ca erau niste note de birou, neclasificate, premergatoare unei verificari interne pe baza unor informatii aparute in presa. SRI a demarat o ancheta interna pentru a vedea cum au ajuns biletele la PSD. Comisia parlamentara condusa de Radu Stroe a ajuns la concluzia ca nu a fost vorba de actiuni de politie politica. Florian Coldea a fost suspendat pe timpul anchetei, atributiile sale fiind preluate de Maior. Sursa lui Mircea Geoana a ramas un mister, nefiind confirmate oficial speculatiile despre implicarea generalului Ionel Marin, unul dintre adjunctii sefului SRI. George Maior a calificat scurgerea de informatii drept un "incident grav de securitate", pentru care se vor lua masuri interne. si cam asta a fost tot. Nimeni n-a calculat cat a pierdut SRI din aceasta reglare politica de conturi – practic, biletele s-au furat din biroul numarului unu militar din SRI si au ajuns, miraculos, la un partid politic – pe plan international. Mai exact, cat a pierdut SRI, dar si Romania in relatia cu partenerii din NATO. Increderea aliatilor in capacitatea si profesionalismul acestui serviciu secret a fost serios zdruncinata.

 

 

"Puii" lui Virgil Ardelean, eliminati

 

» Razboi liberalo-pedist la Interne
Dupa 10 luni de la demisia pe care si-a dat-o in cazul fugii lui Omar Hayssam, pe 10 mai 2007, Virgil Ardelean a fost inlocuit de la comanda UM 0962 (Serviciul de informatii al MIRA) de catre premierul Calin Popescu Tariceanu. Premierul liberal a optat pentru Petre Albu, unul dintre fostii sefi ai Brigazii de Combatere a Crimei Organizate din IGP. Nu doar plecarea lui Ardelean a pus pe jar Serviciul secret al MIRA. Reorganizarea gandita in mandatul liberal al lui Cristian David, consiliat indeaproape de ex-seful Directiei Generale Anticoruptie, Marian Santion, a vizat eliminarea tuturor celor considerati fideli, apropiati sau simpatizanti ai gruparii Vasile Blaga din MIRA. Practic, epurarea celor considerati "pedisti" a insemnat opt inlocuiri la varful UM 0962 – dintre care doua ale unor adjuncti ai lui Petre Albu, suspectati de legaturi cu tandemul Virgil Ardelean-Vasile Blaga –, dar si multe alte restructurari in diviziile acestui serviciu. Cat de benefice sunt schimbarile pe criterii politice, disimulate in restructurari si daca razboiul s-a terminat, vom vedea in acest an.

Cele mai citite

Circulație restricționată, din nou, pe podul Giurgiu-Ruse: Reparațiile capitale încep din 8 ianuarie

Lucrările vor fi desfășurate pe partea bulgară a podului, pe durata zilei, și vor implica circulație alternativă pe o singură bandă Ministerul român al Afacerilor...

Producția globală de vehicule atinge un record de 93,5 milioane de unități. Țările aflate în top

În 2023, producția globală de vehicule a ajuns la 93,5 milioane de unități, marcând o creștere de 17% față de anul anterior, conform datelor...

Incident violent la mănăstirea din Ieud: Un tânăr decedat și trei grav răniți într-un conflict violent

Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața, iar alți trei tineri, cu vârste de 20 și 22 de ani, au fost grav...
Ultima oră
Pe aceeași temă