1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialCaracatita "energetica" Simota

Caracatita „energetica” Simota

Alin Simota, cunoscut ca noul baron de Valea Jiului prin prisma firmelor pe care le patroneaza, a reusit de-a lungul timpului sa dezvolte afaceri profitabile pentru propriul buzunar dupa ce s-a asociat cu oameni influenti din diverse sfere de activitate si a castigat contracte grase cu companiile din sectorul energetic.

Simota, care este si patronul clubului de fotbal "Jiul" Petrosani, detine parti sociale in firme infiintate impreuna cu fostul director general al Electrica, Lucian Boghiu, care este si nasul sau de cununie, dar si cu fostul prefect PSD de Gorj Toni Grebla, care ocupa la ora actuala functia de director al Asociatiei Patronale Miniere, Patromin. In acelasi timp, Simota are relatii comerciale atat in industria miniera, cat si pe piata de energie, ca sa inchida "cercul".

Asociat cu Boghiu
Dupa ce a infiintat mai multe firme in judetul Hunedoara si, cu predilectie, in Petrosani, in 2004 Alin Simota s-a asociat cu Silviu Lucian Boghiu, in SC ELCO SEMN SISTEM SRL, cu sediul tot in Petrosani, pe strada Gheorghe Doja. Alaturi de cei doi, cu parti sociale egale, a intrat in afacere o a treia persoana, Radu Apostol, din Bucuresti. Firma se ocupa de afaceri cu calculatoare si alte activitati legate de sistemul informatic. In luna martie a anului 2005, Simota a infiintat SC Atomis Energie SRL, cu obiect principal de activitate "distributia si comercializarea energiei electrice". Sediul firmei a fost inregistrat in Petrosani, pe strada Gheorghe Doja, acolo unde functionau deja si celelalte societati controlate de el.

 

In aceeasi societate a fost atras un fost angajat, respectiv Florin Pasare, omul de incredere al lui Simota, care a devenit asociat, cu 5 parti sociale, in timp ce 44 de parti sociale ii reveneau unei persoane fizice din Bucuresti. Conform Deciziei 634/2005, emisa de Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei, "Atomis Energie" SRL Petrosani a obtinut licenta de furnizare a energiei electrice si, potrivit prevederilor pe care le contine actul, "licenta are ca obiect autorizarea de a desfasura, in regim concurential, furnizarea de curent electric pe piata cu amanuntul de energie electrica, cu respectarea prevederilor din Regulamentul de furnizare".

Simota sustine, contrar datelor oficiale privind inregistrarea societatii, ca este asociat cu Lucian Boghiu, care este nimeni altul decat fratele fostului director general al Electrica, Silviu Boghiu, retinut preventiv intr-un dosar instrumentat de DNA. Boghiu a fost numit in 1999 in functia de director general al fostei Companii Nationale de Electricitate – CONEL, iar din martie 2001 a devenit director general al Electrica SA.

 

In iulie 2004, el si-a prezentat demisia din fruntea companiei de stat, cu numai cateva zile inainte de semnarea primului contract de privatizare a unor filiale Electrica cu italienii de la ENEL. Ulterior, Silviu Lucian Boghiu a fost inculpat in dosarul Electrica Banat, fiind acuzat alaturi de alti functionari din cadrul companiei de implicare in scandalul livrarii de echipamente electrice contrafacute sub marca Siemens pentru dotarea unitatilor Electrica. De asemenea, el a fost acuzat si de luare de mita si asociere in vederea savarsirii de infractiuni in acelasi dosar.
Intamplator sau nu, Alin Simota este, din anul 2003, chiar finul de cununie al lui Silviu Lucian Boghiu, iar prin prisma acestei relatii s-a spus ca a obtinut monopolul lucrarilor in retele de inalta, joasa si medie tensiune pe judetul Hunedoara, printr-o alta firma detinuta de "baronul de Valea Jiului", "Atomis International Prod" SRL, cu sediul tot in strada Gheorghe Doja din Petrosani, la care activitatea a fost demarata in 1998.

Directorul Patromin, in afaceri cu acelasi Simota
Activitatea economica a lui Alin Simota nu s-a orientat doar pe partea de energie/electricitate, acesta intrand si pe piata miniera. Simota a derulat si deruleaza contracte profitabile cu Compania Nationala a Huilei Petrosani prin firmele sale, prin care a castigat sute de miliarde de lei vechi, pe diverse domenii de activitate.
Director al Companiei Nationale a Huilei Petrosani este Daniel Surulescu, care detine si functia de presedinte al Asociatiei Patronale Miniere Patromin Bucuresti. Nu este singurul oficial al asociatiei care numara doar patru angajati de care Alin Simota s-a apropiat. Cu Toni Grebla, fost prefect PSD de Gorj si actual director al Patromin, Alin Simota chiar s-a asociat. Cei doi detin parti sociale la aceeasi societate, Utilenergetica, cu sediul in Voluntari, judetul Ilfov, care s-a infiintat in 4.05.2005, si are o multime de obiecte de activitate legate, mai ales, de comertul cu ridicata.
Simota este aproape "pasionat" de afacerile cu banii statului si chiar de cele cu banii bugetelor locale din Valea Jiului. Totodata, acesta a beneficiat si de sume importante pentru echipa de fotbal pe care o patroneaza, Jiul Petrosani, in conturile clubului intrand doar de la bugetul local din Petrosani in ultimii ani peste 600.000 de lei.

Contracte generoase pe banii statului
Din postura de om de afaceri, Simota nu se poate plange ca nu a prins o serie de contracte generoase, multe pe banii statului. In februarie 2007, SC Atomis International Prod SRL a semnat contractul de lucrari cu FDFEE – Electrica Transilvania Sud, cu beneficiar Sucursala Judeteana Alba, in valoare de 1,670 milioane de lei. Atomis International Prod a castigat si licitatia organizata de ENEL Distributie – Banat pentru o lucrare in valoare de 730.000 de lei, la fel ca si o alta selectie de oferte a SC Universal Edil Lupeni, pentru reabilitarea retelelor termice. Tot anul trecut, firma lui Alin Simota a mai semnat un contract de lucrari cu Electrica Banat, in valoare de 26.500 de lei, care are ca obiect efectuarea de lucrari de imbunatatire a tensiunii la un punct de transformare din Lupeni. si Directia Regionala Vamala Bucuresti a lucrat cu SC Atomis International Prod pentru servicii de reparare si intretinere a masinilor si aparatelor electrice, firma din Petrosani fiind unic ofertant, la fel ca si la Termoelectrica, prin Sucursala Electrocentrale Paroseni, care a lucrat atat cu Atomis, cat si cu alte doua firme la care Alin Simota e actionar, respectiv Consmin si Simar.

In atentia organelor de cercetare
Afacerile lui Simota cu CNH Petrosani au intrat si in atentia organelor de ancheta din cauza conditiilor in care s-au derulat. Unul dintre cele mai controversate contracte este legat de prestarea, prin firma Atomis International SRL Petrosani, a serviciului de protectie prin relee si automatizari (PRAM) la nivelul Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Un control efectuat de Directia Finantelor Publice Hunedoara a scos la iveala, in anul 2003, ca firma Atomis International SRL Petrosani ar fi obtinut peste 30 de miliarde de lei in plus de la CNH, dintr-un contract de prestari servicii, diferentele fiind rezultatul dintre sumele pretinse si cele facturate prin devizele de reparatii intocmite de furnizor. "Prin orele de interventie rezultate din autorizatiile de lucru emise si orele de munca conventionala negociate, prestatorul nu poate justifica valoarea prestatiei pretinse prin devize de lucrari din cauza ca, la negocierea de tarife, nu a prezentat o fundamentare reala a acestora, bazata pe norme de munca", se arata in raportul DGFP la care facem referire.

De la micul comert de frontiera la 65 milioane de euro
Alin Simota si-a inceput afacerile cu "micul comert de frontiera", dupa cum ii place sa spuna, dar intre timp lucrurile s-au schimbat, iar afacerile s-au dezvoltat. Potrivit Top 300, intocmit de revista Capital, Alin Simota este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din judetul Hunedoara, cu o avere estimata la aproximativ 65 de milioane de euro. Simota este pasionat de sport, fiind si patronul Clubului Jiul Petrosani, mai are actiuni la o ferma agricola in Vaslui, impreuna cu Adrian Porumboiu, dar si participatii intr-o firma din Satu Mare, specializata in confectii metalice. S-a vorbit mult si despre o posibila legatura cu controversatul om de afaceri Zaher Iskandarani, cu care ar fi facut afaceri la limita legii.

Simota este unul dintre cei mai contestati oameni de afaceri din zona, iar impotriva patronului echipei Jiul ANAF a formulat in 2006 o plangere penala din cauza datoriilor clubului la buget. Este vorba despre retinerea, de catre angajator, de la salariati a contributiei datorate pentru bugetul asigurarilor de somaj si nevirarea in termen de 15 zile, utilizarea in alte scopuri si nevirarea la bugetul asigurarilor sociale de stat a contributiei retinute de la salariati. Procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Simota, pentru ca Asociatia Sportiva este declarata nonprofit, de utilitate publica.

» Partener de afaceri uitat
Omul de afaceri Alin Simota spune ca nu a avut nici o relatie de afaceri cu Lucian Boghiu, iar firma la care Toni Grebla a fost actionar nu a functionat. "La Elco Semn Sistem a fost actionar fratele lui Silviu Boghiu, Lucian.
Silviu Boghiu este doar nasul meu de cununie, mi-a tinut lumanarea in biserica. Nu am nici o firma impreuna cu el. Fratele lui a stat foarte putin timp in acea firma, dupa care s-a schimbat structura actionariatului.
Cu Toni Grebla am facut o firma de consultanta, care nu a functionat si nici nu functioneaza. Nu stiu daca nu cumva este si inchisa", a declarat Simota, referindu-se la faptul ca nu ar fi avut de castigat de pe urma asocierii cu aceste nume cu greutate.

Cele mai citite

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...
Ultima oră
Pe aceeași temă