8.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialBlaturile din fotbal, dosar-mamut la DNA

Blaturile din fotbal, dosar-mamut la DNA

» Conducatorii a 18 echipe de fotbal din Liga I, sefi ai Federatiei si chiar arbitri au fost interceptati telefonic cu mandat eliberat de la judecatori in sezonul trecut al campionatului.

» Initial, s-au aprobat mandate de interceptare doar pentru cei care au facut denunturi ori s-au autodenuntat, apoi s-a extins operatiunea, in functie de indiciile care au aparut. A rezultat un dosar-mamut.

» Exista probe potrivit carora unii fotbalisti si arbitrii au luat bani pentru a "vinde" meciuri, iar primii faptuitori care au fost deja la DNA sunt George Becali, de la Steaua, si George Copos, de la Rapid.

Totul a pornit de la acuzatiile pe care si le-au adus conducatorii din fotbal unii altora. Cele mai dure acuzatii de coruptie din fotbal au fost lansate de Marian Iancu, patronul de la Poli Timisoara. Cu cateva zile inainte de desfasurarea unei etape din Liga I, Iancu a iesit la rampa cu acuzatii. Un alt denuntator este si Constantin Iacov de la FC National. Inclusiv George Copos a lansat acuzatii de coruptie in fotbal. Procurorii anticoruptie aveau obligatia sa se autosesizeze si sa deschida cufarul cu blaturile din fotbalul romanesc.
Patronii si responsabilii din fotbalul romanesc nu au fost prea bucurosi sa comenteze demersurile DNA. Cu toate acestea, multi responsabili din fotbal ne-au confirmat existenta coruptiei, oferindu-ne detalii concrete. Va prezentam in continuare punctele lor de vedere fata de ancheta DNA. Mircea Sandu, presedintele FRF, a avut telefoanele inchise.

Adrian Mititelu (patron Universitatea Craiova): "Nu am vazut cu ochii mei si nu am probe"
"Eu am avut un razboi cu arbitrii, despre care am spus ca nu au fost corecti cu noi, dar nu stiu nimic concret despre blaturi. Asa am auzit si eu, ca ala a cumparat de colo sau de colo, dar nu am vazut cu ochii mei si nu am probe. E foarte bine daca DNA se implica in stoparea blaturilor. E foarte bine mai ales pentru cluburile din provincie, care au fost vitregite."

Marian Iancu
(patron Poli Timisoara): "Sunt unul dintre cei care am lansat acuzatii si am si probe"

"Din punctul meu de vedere, e bine ca s-a demarat o astfel de ancheta la DNA, pentru ca un astfel de demers o sa-i inhibe sa se mai implice in astfel de practici. Imi pare rau de Becali, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa se scoata totul la iveala. Eu sunt intr-adevar unul dintre cei care am lansat acuzatii si am si probe. Eu am depus si plangere penala vizavi de Claudiu Zambon, care si-a insusit banii clubului nostru cu ajutorul Federatiei, care a emis un fals. Toate institutiile statului trebuie sa se implice sa faca curatenie in fotbal. Mai este un dosar la DIICOT de spalare de bani la clubul Progresul, care si-a insusit bani din transferuri.
Nu mai departe de ieri, insusi presedintele Federatiei, Mircea Sandu, l-a facut hot pe Copos. A zis ca hotul striga hotii! Toata lumea stie despre coruptia din fotbal, dar pana acum nimeni nu a fost interesat sa afle adevarul. Sa vedem averile arbitrilor, cum isi justifica ei averile, ca toti au vile si masini de lux. Eu nu ma tem de DNA pentru ca nu am facut blaturi."

Jean Padureanu (presedinte Gloria Bistrita): "Am spus ca nu e moral ce vrea Gigi Becali sa faca"
"Eu nu am avut niciodata nici o discutie despre aranjarea unor meciuri, deci nu mi-e frica de audierile de la Parchet. Eu am spus-o inca de atunci ca nu e moral ce vrea Gigi Becali sa faca. Adica sa-i premieze pe jucatorii de la Bistrita daca vor castiga meciul cu Rapidul. Eu le-am spus atunci jucatorilor – dupa ce a plecat Gigi cu geanta de bani – sa nu se joace cu astfel de lucruri. Noi am pierdut meciul cu Rapidul, deci Gigi nu avea motive sa ne dea banii. Eu atunci am intuit ca ceva nu e in regula. Eu nu am facut si nu fac aranjamente. In primul rand, pentru ca nu este moral, iar apoi pentru ca mi-e frica de lege, care nu permite astfel de lucruri."

Gheorghe BosAnceanu
(patron Farul Constanta): "E urat ca noi sa ne furam pe noi"

"Parerea mea este ca anul trecut a fost unul dintre cei mai negri ani din fotbalul romanesc pentru ca am vazut prea multe greseli flagrante, facute si de jucatori, si de arbitri. Cand arbitrul este la un metru si nu vrea sa vada sau cand jucatorul are 10 ocazii clare si le evita pe toate, atunci e clar ca s-au dat bani. Eu am spus deschis, la ultima adunare generala a Ligii de Fotbal, organizata inaintea inceperii campionatului, ca banii care circula si cu care se mituiesc jucatori si arbitri sunt dati de patronii din fotbal si ca e urat ca noi sa ne furam pe noi. A fost acolo reprezentat inclusiv corpul de arbitri si s-au discutat lucrurile deschis. Greselile inexplicabile, repetate intr-un singur meci, se fac contra unor sume de bani date de patronii din fotbal. Acum, daca ii intrebati, toti patronii va vor spune ca nu sunt implicati in blaturi. Dar, prea multi jucatori de valoare se fac de ras in anumite meciuri si prea multi arbitri nu vad greselile, desi sunt la un metru distanta. Este foarte bine ca DNA a deschis aceasta ancheta si ca SRI a facut inregistrarile. Numai ei pot furniza probe concrete si sper ca prin institutiile abilitate ale statului sa se stopeze aceste obiceiuri din fotbalul romanesc."

Gheorghe Stefan (patron Ceahlaul Piatra Neamt): "Speculatii au mai fost ca eu fac blaturi"
"Eu nu vreau sa fac comentarii despre ancheta procurorilor. Eu nu am probleme de genul asta. Speculatii au mai fost ca eu fac blaturi. Chiar daca eu apar in convorbirile inregistrate la solicitarea procurorilor, nu ma tem, pentru ca nu am avut discutii de aranjamente de meciuri. Eu am avut o singura problema, in urma cu circa 10 ani. A fost o ancheta a procurorilor care au dat NUP (neinceperea urmaririi penale) pentru un meci al Ceahlaului cu Dinamo."

Cornel Penescu

(patron FC Arges ): "Nu am dat nici un meci niciodata"
"Eu cred ca-i intereseaza doar Gigi Becali. Eu nu am dat nici un meci niciodata. Blaturile astea se faceau cu echipele astea comuniste, care nu au un patron. Noi am luat echipa anul trecut si am fi vrut sa ramanem in liga. Ce blat e asta, ca se ducea Becali sa plateasca o echipa sa castige un meci?! Asta nu e coruptie. DNA-ul asta sa se ocupe de marea coruptie, nu de fotbal. Eu am vorbit cu Becali la telefon doar de vanzarea lui Prepelita, nu de blaturi."

Nicolae Badea

(unul dintre patronii FC Dinamo): "Cei care au acuzat trebuie sa produca si probe"
"Eu nu retin ca Dinamo sa fi fost acuzata de blaturi. Cei care au acuzat trebuie sa produca si probe. Notiunea de blaturi eu nu o cunosc decat din industria mobilei sau a dulciurilor. Eu cred ca nu se vand si nu se cumpara competitii sportive."
Constantin Iacov (patron FC National): "Am dezvaluit jocurile de culise din campionatul 2005-2006"
"Important este ca autoritatile lucreaza la demascarea actelor de coruptie din fotbal. Eu am mai fost pe la DNA de mai multe ori, ca denuntator. Am dezvaluit jocurile de culise din campionatul 2005-2006. Le-am dus si probe cu simota (patronul de la Jiul Petrosani – n.red.), care mi-a dat niste sume ca sa ne aparam sansele intr-un meci cu Pandurii Tg. Jiu (patronat de Marin Condeescu). si acest lucru se inscrie in acte de coruptie. Noi am reclamat la DNA. Pe noi nu ne mira declansarea acestei anchete. Important e ca DNA lucreaza la dosar.

Iuliu Muresan
(purtator de cuvant CFR Cluj): "Numai Gigi Becali
s-a autodenuntat de patru ori"
"E adevarat ca am facut declaratii ca este coruptie in fotbal, dar nu pot face acuzatii directe pentru ca nu am probe. Era necesar ca DNA sa declanseze o astfel de ancheta pentru ca prin presa scrisa si prin televiziuni au fost mai multe autodenunturi. Numai Gigi Becali s-a autodenuntat de patru ori si apoi a spus ca a glumit. si noi am pierdut un meci cu Steaua si apoi Becali a declarat ca doua sotii a doi jucatori de la noi au fost la el acasa. Coruptie in fotbal exista, din pacate. Acum, mai putina decat altadata, dar exista."

Marius Stan
(director general Otelul Galati): "Am evitat si evitam sa dam declaratii"
"Ancheta asta trebuia demarata mai demult. Noi nu am facut declaratii publice de coruptie. Ce am avut de reclamat am facut-o la FRF si la Liga, am evitat si evitam sa dam declaratii."

Marin Simota

(patron Jiul Petrosani): "Banii dati la FC National au fost pentru sponsorizare"
"Eu nu am cumparat nici un meci. Banii pe care i-am dat eu la FC National au fost pentru sponsorizare. Eu nu stiu ce probe are Iacov si ce a dus el la DNA. Vorbim dupa meci, dupa 17.30."

ADRIAN Porumboiu
(patron FC Vaslui, fost arbitru, observator UEFA): "Cei care arata cu degetul ar trebui sa se priveasca in oglinda"
"Coruptie e peste tot, nu numai in fotbal. Fiecare vrea sa obtina ceva mai mult decat poate sa obtina propria echipa. Multi au vrut sa cumpere bunavointa unor arbitri, dar nu pot da exemple concrete pentru ca nu am probe. Cei care arata cu degetul spre altul ar trebui sa se priveasca in oglinda si s-ar putea ca oglinda sa se sparga. Ar fi bine sa se stopeze coruptia."

Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal: "stiam ca suntem in vizorul anchetei DNA"

"Stiam ca DNA va deschide o ancheta. stiam ca suntem in vizorul ei. Eu insa cred ca nu exista coruptie in fotbal. Cred ca, cel mult, s-au dat bani pentru ca o echipa sa-si apere corect sansele, sa joace mai darz impotriva altei echipe, dar asta nu inseamna coruptie. Daca Dinamo a luat o prima de la o alta echipa ca sa bata Clujul nu inseamna coruptie. Coruptie e doar atunci cand dai bani ca sa se piarda un meci. La arbitri nu exista coruptie, ci doar prostie."

 

LA NOI
» "Fomistii vand meciuri"
Cei mai dispusi sa vanda meciurile sunt fotbalistii sau responsabilii de la cluburile de fotbal "comuniste", adica cei care apartin de sindicate sau de primarii – "fomistii" –, sustin surse din cadrul Federatiei Romane de Fotbal care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Intre astfel de echipe sarace din Liga I s-ar afla Pandurii Tg. Jiu, Otelul Galati, Poli Iasi. Echipele mari precum Steaua, Dinamo sau Rapid sunt interesate sa castige campionatul intern si sa intre in Champions League deoarece primesc automat 12 milioane de euro de la UEFA. La acesti bani se adauga banii din publicitate, drepturile de preluare a meciurile de catre televiziuni, precum si veniturile din bilete, adica alte circa 8 milioane de euro, sustin sursele noastre. Apoi exista miza politica: unii si-au investit banii in fotbal pentru ca vor sa acceada in politica, sa ajunga primari, senatori, deputati. Daca pierd prea multe meciuri, isi pierd electoratul, si de aici tentatiile de a aranja meciuri.

LA EI
» Curatenia din Italia si Franta

In Italia a existat un scandal asemanator, soldat cu depunctarea unor echipe puternice precum AC Milan sau Juventus Torino. Potrivit presei, Morati – presedintele de la Internazionale Milano, dar si actionar la o companie de telefonie mobila –, cu concursul autoritatilor judiciare italiene, i-a inregistrat pe toti reprezentantii echipelor din Italia. Asa au fost prinse multe echipe cu blaturi. Un alt exemplu celebru este cel al lui Bernard Tapie, fostul patron al Olympique Marseille, care a fost prins de judecatorul de instructie ca a trisat. I s-a pus sechestru pe avere si a pierdut totul.


Cele mai citite

Horoscop 25 ianuarie 2025. Vibrații speciale pentru fiecare zodie

Horoscop 25 ianuarie 2025. Ziua de sâmbătă aduce vibrații speciale pentru fiecare zodie, cu accente puternice pe relații, intuiție și echilibru emoțional. Fiecare semn...

Generația Z, tot mai interesată de criptomonede după realegerea lui Donald Trump

Realegerea lui Donald Trump la președinția SUA a marcat un moment de cotitură pentru piața criptomonedelor, potrivit unui studiu realizat de Bitget. Generația Z se...

Eliminarea facilităților fiscale: Doar 10% dintre angajatori vor ajusta salariile brute

Conform unui sondaj realizat de PwC România, doar unu din zece angajatori intenționează să ajusteze salariul brut pentru a compensa eliminarea scutirii de impozit...
Ultima oră
Pe aceeași temă